Muhammad al-Fatih

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Osmanli-nisani.svg    Muhammad al-Fatih
Zaman Kebangkitan Empayar Uthmaniyyah
Nama penuh Sultan Muhammad Al-Fatih
سلطان محمد الفاتح
Turki Uthmaniyyah محمد ثانى
Tarikh lahir 29 Mac 1432
Tempat lahir Edirne
Tarikh mangkat 3 Mei 1481 (usia 49)
Tempat mangkat Hünkârçayırı, berdekatan Gebze
Pendahulu Murad II
Pengganti Murad II
Pendahulu 2 Murad II
Pengganti 2 Bayezid II
Wangsa Dinasti Uthmaniyyah
Bonda Hüma Hatun
Muhammad al-Fatih

Muhammad II (Arab: محمد الثانى) juga dikenali dengan Muhammad al-Fatih iaitu daripada kata terbitan "al-fath" (الفاتح) seperti Surah al Fatihah beerti surah pembukaan atau "Pembuka yang besar" yang dilahirkan pada 29 Mac 1432 di Edirne dan meninggal dunia pada 3 Mei 1481 di Hünkârcayırı, berdekatan Gebze. Baginda adalah Sultan yang memerintah Empayar Uthmaniyyah dalam masa singkat iaitu dari tahun 1444 ke 1446 dan kemudian dari tahun 1451 ke 1481. Baginda menakluk Constantinople pada umur 21 tahun yang membawa kepada kehancuran Empayar Byzantine.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Muhammad II dilahirkan di Edirne yang pada masa itu ibu kota kerajaan Uthmaniyyah pada 29 Mac 1432. Bapanya adalah Sultan Murad II (1404–51) ibunya Huma Hatun, anak perempuan Abd'Allah dari Hum.

Muhammad al-Fatih merupakan seorang sultan yang mementingkan kekuatan dalaman dan luaran para tenteranya. Mempunyai kepakaran dalam bidang ketenteraan, sains, matematik dan menguasai enam bahasa (bahasa Turki, Greek, Hebrew, Arab, Parsi dan Latin) pada ketika berumur 21 tahun. Seorang pemimpin yang hebat, warak dan tawaduk selepas Sultan Salahuddin Al-Ayubbi (pahlawan Islam dalam Perang Salib) dan Sultan Saifuddin Muzaffar Al-Qutuz (pahlawan Islam dalam peperangan di Ain Jalut menentang tentera Mongol). Malah sifat-sifat baginda dan tenteranya telah diisyaratkan oleh Rasulullah S.A.W:

Constantinople akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya (yang menakluk) adalah sebaik-baik raja dan tenteranya (yang menakluk) adalah sebaik-baik tentera.


Jasa dan sumbangan[sunting | sunting sumber]

Kejayaan baginda dalam menewaskan tentera salib menyebabkan ramai kawan dan lawan kagum dengan kepimpinan beliau serta taktik & strategi peperangannya yang dikatakan mendahului pada zamannya dan juga kaedah pemilihan tenteranya. Baginda merupakan anak didik Syeikh Syamsuddin yang mana merupakan keturunan Abu Bakar As-Siddiq.

Antara sumbangan baginda adalah menakluk Constantinople yang juga menyebabkan berakhirnya Empayar Byzantine. Baginda jugalah yang menukar nama Constantinople kepada Islambol (Islam keseluruhannya). Kini nama tersebut telah ditukar oleh Mustafa Kamal Ataturk kepada Istanbul. Di atas jasanya, Masjid Al Fatih telah dibina bersebelahan makamnya.

Diceritakan bahawa para tentera Sultan Muhammad Al Fatih tidak pernah meninggalkan solat wajib sejak baligh & separuh dari mereka tidak pernah meninggalkan solat rawatib sejak baligh. Hanya Sultan Muhammad Al Fatih sajalah yang tidak pernah meninggalkan solat wajib, tahajud & rawatib sejak baligh hinggalah ke saat baginda meninggal dunia.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Muhammad al-Fatih
Tarikh keputeraan: 30 Mac, 1432 Tarikh kemangkatan: 3 Mei, 1481
Gelaran pemerintah
Didahului oleh
Murad II
Sultan Empayar Uthmaniyyah
1444 – 1446
Diikuti oleh:
Murad II
Didahului oleh
Murad II
Sultan Empayar Uthmaniyyah
3 Feb, 1451 – 3 Mei, 1481
Diikuti oleh:
Bayezid II
Gelaran Sunnah Islam
Didahului oleh
Melantik diri sendiri
Khalifah Islam
3 Feb, 1451 – 3 Mei, 1481
Diikuti oleh:
Bayezid II