Bovinae

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Bovinae
Julat zaman: Miosen hingga kini
Fail:Kerbau jantan (Syncerus caffer) (11838910043).jpg
Kerbau Afrika jantan
(Syncerus caffer)
Pengelasan saintifik s
Domain: Eukaryota
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Keluarga: Bovidae
Subkeluarga: Bovinae
Gray, 1821
Puak

Subkeluarga Bovinae terdiri daripada 10 genus mamalia ungulate, termasuklah lembu, kerbau, bison, dan yak, serta antelope bertanduk empat dan bertanduk pintal. Hubungan evolusi sesama anggota masih diperdebatkan, dan pembahagian ahli-ahli kepada puak daripada subkumpulan mencerminkan ketidaktentuan ini. Ciri-ciri umumnya termasuk telapuk berbelah dan sekurang-kurangnya satu jantina tumbuh tanduk betul-betul. Ahli terbesar yang wujud ialah seladang.

Di kebanyakan negara, ahli-ahli Bovinae digunakan untuk makanan. Lembu dimakan di mana-mana sahaja kecuali di sesetengah kawasan India dan Nepal di mana lembu dikira suci oleh kebanyakan penganut agama Hindu.

Sistematik dan pengelasan[sunting | sunting sumber]

Tengkorak bovin.
Tengkorak bovinl.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Bovinae berasal dari bahasa Latin bos, "lembu", menerusi bahasa Latin Akhir bovinus. Bos datang dari akar Indo-Eropah *gwous, yang bermaksud lembu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • International Commission on Zoological Nomenclature (2003) Opinion 2027 (Case 3010). Usage of 17 specific names based on wild species which are pre-dated by or contemporary with those based on domestic animals (Lepidoptera, Osteichthyes, Mammalia): conserved. Bull. Zool. Nomencl., 60:81–84.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]