Philippines AirAsia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Philippines AirAsia
Syarikat Penerbangan Philippines AirAsia
Pilipinas AirAsia
菲律宾亚洲航空
AirAsia New Logo.svg
IATA ICAO Pengenal
Z2 APG COOL RED
Ditubuhkan7 Disember 2010; 9 tahun yang lalu (2010-12-07)
Bermula operasi28 Mac 2012; 8 tahun yang lalu (2012-03-28)
Hab
Hab kedua
Program kesetiaanAirAsia BIG Loyalty Programme[3]
Pesawat24 (jumlah keseluruhan armada untuk masa kini)
Destinasi35 (jumlah keseluruhan destinasi)
31 (tidak termasuk destinasi yang ditamatkan)[4][rujukan pekeliling]
Syarikat indukAirAsia Inc.
Ibu pejabatFilipina Bandar Raya Pasay, Metro Manila, Filipina
Orang penting
Laman webwww.airasia.com/en/gb

Filipina AirAsia, Inc. adalah syarikat penerbangan tambang rendah yang berpusat di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino di Metro Manila di Filipina.[6] Syarikat penerbangan itu adalah gabungan Filipina AirAsia, syarikat penerbangan tambang murah yang berpusat di Malaysia. Syarikat penerbangan ini bermula sebagai usaha sama antara tiga pelabur Filipina dan AirAsia Investments Ltd., anak syarikat AirAsia Berhad.

Ia merupakan penerus kepada Zest Airways, Inc.. Pada tahun 2013, perjanjian pertukaran saham dengan Zest Airways menambahkan Alfredo Yao dari Zest-O Corporation sebagai pemilik tambahan syarikat. Zest Airways dijenamakan semula sebagai AirAsia Zest dan beroperasi sebagai jenama berasingan dari AirAsia sehingga digabungkan menjadi AirAsia Filipina pada Januari 2016.[7][8]

Kumpulan asal pelabur Filipina termasuk Antonio O. Cojuangco, Jr., bekas pemilik Syarikat Penyiaran Bersekutu dan pemilik TV Satelit Mimpi; Michael L. Romero, pemaju harta tanah dan pengendali pelabuhan; dan Marianne Hontiveros, bekas eksekutif industri muzik dan tuan rumah TV.[9]

[sunting | sunting sumber]

Imej Akaun AirAsia , Aplikasi "We Chat"

[10]

Data Kod[sunting | sunting sumber]

 • Kod IATA : Z2
 • Kod ICAO : APG
 • Panggilan: Cool Red

Mengenai Kami[sunting | sunting sumber]

Misi Kami
Misi AirAsia ialah untuk membolehkan semua orang terbang. Sejak Tahun 2001, kami telah memberikan perkhidmatan bertaraf dunia dengan harga tambang rendah kepada lebih daripada 600 juta tetamu di seluruh Kawasan Asia Pasifik, membuktikan bahawa kos rendah tidak bermaksud kualiti rendah dan perjalanan udara tidak semestinya mahal. [11]

Slogan AirAsia Group[sunting | sunting sumber]

 • "Now Everyone Can Fly"
  "Kini Sesiapapun Boleh Terbang"

Am / Perihal[sunting | sunting sumber]

Philippines AirAsia adalah usaha sama antara pelabur Filipina dan AirAsia. Kumpulan Filipina termasuk Antonio Cojuangco, Jr, Yancy Mckhel Mejia, bekas pemilik Syarikat Penyiaran Bersekutu dengan stesen televisyen utama TV5, Michael Romero, pemaju harta tanah dan pengendali pelabuhan, dan Marianne Hontiveros. Usaha sama itu diluluskan pada 7 Disember 2010 oleh Lembaga Pelaburan, sebuah agensi di Filipina yang bertanggungjawab untuk pelaburan tiket besar. AirAsia Zest Airways, Inc., yang beroperasi sebagai AirAsia Zest (sebelumnya Asian Spirit, dan Zest Air), adalah usaha sama antara AirAsia & AMY Holdings Inc., syarikat yang memiliki syarikat Zest-O di Filipina. Ia mengendalikan perkhidmatan pelancongan domestik dan antarabangsa yang dijadualkan, terutamanya perkhidmatan pengumpan yang menghubungkan Manila dan Cebu dengan 24 destinasi domestik untuk menyokong operasi laluan trak syarikat penerbangan lain. Pada tahun 2013, syarikat penerbangan tersebut menjadi syarikat penerbangan bersama AirAsia Filipina yang mengendalikan jenama mereka secara berasingan. Pangkalan utamanya adalah di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino, Manila, dan dengan hub di Lapangan Terbang Antarabangsa Mactan-Cebu, Cebu. Syarikat penerbangan ini ditubuhkan sebagai Asian Spirit, syarikat penerbangan pertama di Filipina yang dikendalikan sebagai koperasi. Ia dijenamakan semula ke Zest Air pada bulan Mac 2008. Pada 16 Ogos 2013, Lembaga Penerbangan Awam Filipina (CAAP), badan pengatur Pemerintah Republik Filipina untuk penerbangan awam, menangguhkan penerbangan Zest Air sehingga diberitahu kelak kerana masalah keselamatan.[12] Kurang dari setahun selepas pakatan strategik AirAsia dan Zest Air, kedua syarikat itu dijenamakan semula sebagai AirAsia Zest pada 18 September 2013.[13]

Pada 15 Ogos 2011, Filipina AirAsia menghantar pesawat baru yang pertama, sebuah Airbus A320 yang tiba di Clark International Airport di Clark, Angeles City, Pampanga. Pada 8 November 2011, Filipina AirAsia menyampaikan A320 keduanya. Pada 7 Februari 2012, syarikat penerbangan tersebut menerima Sijil Pengendali Udara[14] dari Civil Aviation Authority of Filipina yang memberikan kebenaran kepada syarikat penerbangan untuk terbang di ruang udara Filipina.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejak Seksyen 10, Artikel XII Perlembagaan Filipina melarang pemilikan 100% asing dari perniagaan berdaftar Filipina,[15] Pelabur Malaysia Tony Fernandes mengadakan usaha sama 40-60 dengan sekumpulan ahli perniagaan Filipina, dengan 40% milik Filipina AirAsia dan 60% untuk Malaysia AirAsia. Permohonan usaha sama itu diluluskan pada 7 Disember 2010 oleh Lembaga Pelaburan Filipina.

Pada 15 Ogos 2011, AirAsia Filipina menghantar pesawat pertama,[16] Airbus A320 yang baru yang tiba di Clark International Airport di Clark, Angeles City, Pampanga. Pada 8 November 2011, AirAsia Filipina melancarkan A320 keduanya.

Pada 7 Februari 2012, syarikat penerbangan tersebut menerima Sijil Pengendali Udara[17] dari Civil Aviation Authority of Filipina yang memberikan kebenaran kepada syarikat penerbangan untuk terbang di ruang udara Filipina.

Pada 8 April 2012, Filipina AirAsia bekerjasama dengan Victory Liner, salah satu syarikat bas provinsi terbesar yang beroperasi di Filipina, untuk menyediakan perkhidmatan ulang-alik percuma untuk penumpang masuk dan keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Clark.[18]

sebuah Airbus A320-200 dikendalikan oleh Philippines AirAsia dengan gambar Puregold , dengan bersiap mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Chiang Kai Shek.

Pada 11 Mac 2013, perjanjian dibuat antara AirAsia Filipina untuk menukar saham dengan syarikat penerbangan yang berpangkalan di Filipina Zest Airways. Zest Airways menerima gabungan wang tunai $ 16 juta dan bahagian 13% dalam AirAsia Filipina, sementara AirAsia Filipina kini memiliki 85% daripada Zest Airways, dengan 49% hak suara. Pertukaran saham juga memberi AirAsia Filipina akses ke Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino, yang memungkinkan pertumbuhan rangkaian laluannya lebih jauh. Perjanjian itu ditutup pada 10 Mei 2013, dan pada tahun 2015, kedua-dua syarikat penerbangan itu digabungkan secara rasmi untuk membentuk AirAsia Filipina.[8][19]

Pada 30 Julai 2016, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tony Fernandes melantik Kapten Dexter Comendador sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat yang baru. Comendador bergabung dengan Philippines AirAsia pada tahun 2011 sebagai pengarah Operasi Penerbangan, dan dinaikkan pangkat menjadi ketua pegawai operasi pada tahun 2015 sebelum pelantikannya.[20] Comendador juga terkenal dalam komuniti penerbangan Filipina sebagai salah satu juruterbang pahlawan Penerbangan Filipina 434 yang dibom oleh pengganas Ramzi Yousef pada tahun 1994.

Maskot Kelab AirAsia SkyRider[sunting | sunting sumber]

Ace si Watak Utama .

[21]

Kini Nickelodeon melonjak dengan AirAsia

Firma memperkenalkan watak Ace baru kepada penonton di Singapura, Malaysia, Filipina dan Indonesia.

Nickelodeon Asia telah bergabung dengan AirAsia untuk melancarkan kempen pelbagai wilayah dan pelbagai platform, yang telah dirancang untuk mendidik anak-anak mengenai destinasi dan budaya penerbangan dan Asia yang bertanggungjawab.

Maskot superhero - Ace - telah dibuat untuk SkyRider Club AirAsia. Kanak-kanak akan dapat mengikuti petualangan di seluruh Asia, mendapatkan pengetahuan mengenai adat istiadat tempatan dan belajar mengenai aktiviti mesra kanak-kanak di beberapa destinasi AirAsia.

Kepentingan keselamatan penerbangan akan ditunjukkan melalui kandungan on-air dan dalam talian yang dihasilkan oleh Nickelodeon dan acara darat di Singapura dan Filipina.

Sepanjang kempen, pertandingan akan diadakan, menawarkan perjalanan untuk empat ke destinasi teratas AirAsia. Hadiah lain akan ditawarkan kepada penonton Nickelodeon dan ahli SkyRider Club.

Tempat TV berbilang bahasa memperkenalkan Ace kepada penonton Nickelodeon, sementara firma itu juga menghasilkan sepuluh acara sekolah di Singapura yang memberi peluang kepada anak-anak untuk bertemu Ace, Spongebob Squarepants dan Patrick Starfish.

Acara di darat akan menyusul, yang menampilkan Ace sebagai sebahagian daripada acara Halloween tahunan Nickelodeon pada bulan Oktober dan acara musim panas pada bulan April 2013.

Pada bulan September dan Oktober, satu siri sketsa khas - Passport Around Asia - akan memperlihatkan Ace berinteraksi dengan duta kecil tempatan di beberapa destinasi Air Asia. Ace Adventures, satu siri cerita animasi tentang watak dan usahanya untuk mengumpulkan permata ajaib di seluruh dunia, memerangi penjahat di sepanjang jalan, juga akan tayang perdana pada akhir tahun 2012.

"Dengan bekerjasama dengan AirAsia, penonton Nickelodeon akan diperkenalkan ke beberapa destinasi paling menarik di dunia dan juga mendapat banyak idea mengenai cara membuatnya menyenangkan bagi semua orang," kata Indra Suharjono, EVP dan MD, Viacom International Media Networks Asia . "Ini sangat sesuai untuk kami, dan kami menantikan kedatangan Ace dan ribuan ahli SkyRider Club untuk pengembaraan ini."[22]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Muzik Tema AirAsia Group[sunting | sunting sumber]

dengan masa 1 Minit.

[23]

dengan masa 3 Minit , 20 Saat.

[24]

Video Philippines AirAsia (Z2)[sunting | sunting sumber]

bahagian ini mengandungi pautan video di masa yang nyata

Philippines AirAsia Takeoff Manila

[25]

Destinasi AirAsia Group[sunting | sunting sumber]

Afrika[sunting | sunting sumber]

Amerika[sunting | sunting sumber]

Asia[sunting | sunting sumber]

Asia Barat[sunting | sunting sumber]

Asia Selatan[sunting | sunting sumber]

Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Asia Tenggara[sunting | sunting sumber]

Eropah[sunting | sunting sumber]

Oceania[sunting | sunting sumber]

Destinasi AirAsia non X[sunting | sunting sumber]

Asia[sunting | sunting sumber]

Asia Selatan[sunting | sunting sumber]

Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Asia Tenggara[sunting | sunting sumber]

Oceania[sunting | sunting sumber]

Destinasi Philippines AirAsia (Z2)[sunting | sunting sumber]

Asia[sunting | sunting sumber]

Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Republik Rakyat China Republik Rakyat China
Jepun Jepun
Korea Selatan Korea Selatan
Taiwan Taiwan

Asia Tenggara[sunting | sunting sumber]

Indonesia Indonesia
Malaysia Malaysia
Filipina Filipina
Singapura Singapura
Thailand Negara Thai
Vietnam Vietnam

Armada[sunting | sunting sumber]

dengan Rekaan yang Terkini

[421] Armada Filipina AirAsia terdiri dari pesawat berikut (pada Januari 2020):[422]

Armada Philippines AirAsia
Pesawat Dalam Perkhidmatan Tempahan Penumpang Nota
Airbus A320-200 24 180 RP-C8972 di gambar spesial AirAsia All Stars.
RP-C8975 and RP-C8978 di gambar spesial Puregold.
RP-C8974 di gambar spesial ASEAN.
Total 24

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pasukan sukan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Philippines AirAsia to launch Cagayan de Oro hub - Aviation Updates Philippines". www.auphilippines.com.
 2. ^ "The Exciting Centennial of Philippine Aviation: PAA To Make Palawan 4th Hub".
 3. ^ "AirAsia BIG Loyalty Programme". Airasia.com. Diarkib daripada yang asal pada 22 May 2014. Dicapai pada 31 May 2014. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 4. ^ Destinasi-destinasi AirAsia
 5. ^ "AirAsia PHL names new CEO | BusinessWorld".
 6. ^ AirAsia launches Philippine joint venture | The Manila Bulletin Newspaper Online
 7. ^ Agcaoili, Lawrence (May 25, 2013). "AirAsia acquires 85% interest in ZestAir". The Philippine Star. Dicapai pada June 7, 2013.
 8. ^ a b "Philippines AirAsia: 7 Facts You Need To Know About the Name Change". Let's Go Sago. November 4, 2015. Dicapai pada February 27, 2017.
 9. ^ "AirAsia insider: Marianne Hontiveros". Dicapai pada June 7, 2013.
 10. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AirAsia_Chinese_Language_Logo.jpg
 11. ^ https://newsroom.airasia.com/about-us
 12. ^ "Zest Air suspended due to safety breaches | Inquirer Business". Business.inquirer.net. 16 August 2013. Dicapai pada 17 January 2014.
 13. ^ "AirAsia Zest gets CAB approval". ABS-CBN News.
 14. ^ Marianne Carandang. "AirAsia Philippines gets license to fly - TTG Asia - Leader in Hotel, Airlines, Tourism and Travel Trade News". ttgasia.com. Diarkib daripada yang asal pada 27 May 2017.
 15. ^ "Archived copy". Diarkib daripada yang asal pada 2013-10-22. Dicapai pada 2013-10-21.
 16. ^ [1][pautan putus]
 17. ^ "TTG Asia - Leader in Hotel, Airlines, Tourism and Travel Trade News - AirAsia Philippines gets license to fly". Diarkib daripada yang asal pada May 27, 2017.
 18. ^ Navales, Reynaldo G (April 8, 2012). "Victory Liner, AirAsia provide free shuttle for Clark passengers". Sun.Star Pampanga. Sun.Star Publishing, Inc. Diarkib daripada yang asal pada Januari 8, 2014. Dicapai pada Februari 11, 2014.
 19. ^ "Philippines AirAsia Organizational Structure". Dicapai pada February 27, 2017.
 20. ^ "PHL AirAsia names Comendador as interim CEO". GMA News Online.
 21. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ace_,_sebagai_Watak_utama_,_dalam_Kelab_AirAsia_Skyrider.jpg
 22. ^ https://nickalive.blogspot.com/2012/08/nickelodeon-asia-teams-up-with-asian.html
 23. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:We_ll-Take-You-There_(Muzik_Tema_AirAsia).ogg
 24. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AirAsia_Allstars_-_Cant_Stop_The_Feeling_-_ONEAirAsia_FUN_team_Youtubetomp3.sc.ogg
 25. ^ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ONBOARD-Philippines-AirAsia-Airbus-A320ceo-Pushback_-Taxi_-Takeoff-from-Manila-.ogg
 26. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airline-route/267066/airasia-x-plans-mauritius-launch-from-oct-2016/
 27. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/271374/airasia-x-ends-mauritius-service-in-march-2017/
 28. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/271229/airasia-x-proposes-honolulu-launch-in-june-2017/
 29. ^ https://web.archive.org/web/20170811060317/http://www.traveldailymedia.com/145557/airasia-x-to-launch-saudi-flights/
 30. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/267067/airasia-x-files-madinah-schedule-from-nov-2016/
 31. ^ http://www.anna.aero/2016/11/30/cebu-celebrates-its-cake-of-the-week-success/
 32. ^ https://web.archive.org/web/20110628183215/http://www.bernama.com/bernama/v5/newsindex.php?id=472574
 33. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/266978/airasia-x-plans-iran-service-from-late-june-2016/
 34. ^ http://www.aviationiran.com/2016/05/14/airasia-further-expands-in-iran-with-new-flights-to-bangkok/
 35. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/277591/airasia-x-ends-tehran-service-in-late-april-2018/
 36. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/267016/thai-airasia-x-plans-iran-oman-service-from-late-june-2016/
 37. ^ http://timesofoman.com/article/98893/Oman/Transport/Thai-AirAsia-X-to-suspend-Muscat-operations
 38. ^ https://web.archive.org/web/20120504120302/http://www.airasia.com/my/en/latestnews/kuldacsuspension.page
 39. ^ http://www.theborneopost.com/2015/06/19/airasia-resumes-direct-flights-to-dhaka/
 40. ^ https://centreforaviation.com/news/airasia-x-to-launch-kuala-lumpur-ahmedabad-service-from-29-apr-2020-973570
 41. ^ https://www.ndtv.com/india-news/airasia-x-to-start-amritsar-kuala-lumpur-flight-from-august-16-1845661
 42. ^ https://web.archive.org/web/20180613161009/http://www.theedgemarkets.com/article/airasia-india-launch-amritsar-route-next-month
 43. ^ https://web.archive.org/web/20170202132840/https://twitter.com/airasiain/status/821613863393259520
 44. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/airasia-offers-flights-on-new-routes-details-here/articleshow/59458009.cms
 45. ^ https://web.archive.org/web/20180408024013/https://www.airasia.com/th/en/where-we-fly/flight-schedule.page
 46. ^ http://www.newindianexpress.com/states/odisha/2017/feb/18/direct-flight-to-kuala-lumpur-from-april-1571929.html
 47. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/airasia-offers-flights-on-new-routes-details-here/articleshow/59458009.cms
 48. ^ http://www.business-standard.com/article/companies/airasia-india-announces-two-new-routes-plans-to-add-5-more-aircrafts-before-november-114072401124_1.html
 49. ^ https://www.ndtv.com/business/airasia-india-introduces-new-routes-flight-ticket-offers-flight-dates-and-other-details-1801083
 50. ^ http://www.flightglobal.com/news/articles/airasia-x-suspends-european-and-indian-services-366820/
 51. ^ http://www.bangkokpost.com/business/economics/276519/thai-airasia-grounds-bangkok-new-delhi-service
 52. ^ http://airlineroute.net/2015/11/25/d7-del-feb16/
 53. ^ https://www.traveldailymedia.com/enlightened-travel-airasia-connects-bangkok-to-indian-holy-city/
 54. ^ http://www.ndtv.com/article/cities/airasia-to-recommence-hyderabad-kuala-lumpur-flight-599619
 55. ^ http://www.freepressjournal.in/indore/indore-low-fare-direct-flight-to-goa-bengaluru-from-next-month/1221515
 56. ^ https://www.businesstraveller.com/business-travel/2018/03/01/airasia-india-commences-operations-nagpur-indore/
 57. ^ http://www.business-standard.com/article/companies/airasia-india-announces-two-new-routes-plans-to-add-5-more-aircrafts-before-november-114072401124_1.html
 58. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/airasia-offers-flights-on-new-routes-details-here/articleshow/59458009.cms
 59. ^ http://www.ttrweekly.com/site/2017/08/airasia-adds-two-indian-cities/
 60. ^ http://www.themalaymailonline.com/travel/article/airasia-x-to-launch-direct-flights-to-jaipur-next-year#XWxocG2fUEySAs0z.97
 61. ^ http://www.ibnlive.com/news/business/thai-airasia-to-launch-1st-kochi-bangkok-flight-from-may-17-1216583.html
 62. ^ https://timesofindia.indiatimes.com/city/kolkata/airasia-to-stop-direct-bali-flights/articleshow/62216142.cms
 63. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/AirAsia-X-to-discontinue-flights-to-Delhi-and-Mumbai/articleshow/11464248.cms
 64. ^ https://web.archive.org/web/20120115205454/http://thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2012%2F1%2F13%2Fnation%2F10255568&sec=nation
 65. ^ https://www.ch-aviation.com/portal/news/55180-indonesia-airasia-x-outlines-more-intl-expansion-plans
 66. ^ https://timesofindia.indiatimes.com/city/mumbai/airasia-to-stop-flights-from-city-from-apr-29/articleshow/62953068.cms
 67. ^ https://timesofindia.indiatimes.com/city/nagpur/airasia-to-connect-city-with-blore-kolkata-by-march-end/articleshow/62796068.cms
 68. ^ https://www.businesstraveller.com/business-travel/2018/03/01/airasia-india-commences-operations-nagpur-indore/
 69. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/city/pune/AirAsia-links-Pune-to-Jaipur-Bengaluru/articleshow/45224218.cms
 70. ^ http://economictimes.indiatimes.com/industry/transportation/airlines-/-aviation/airasia-india-launches-flights-to-kolkata-ranchi/articleshow/57750351.cms?from=mdr
 71. ^ https://web.archive.org/web/20170202132840/https://twitter.com/airasiain/status/821613863393259520
 72. ^ http://wap.business-standard.com/article/pti-stories/airasia-india-to-connect-surat-from-bengaluru-starting-june-118050800351_1.html
 73. ^ https://archive.today/20120707120339/http://airlineindustryreview.com/airasia-kochi-kolkata-trivandrum-flight-schedules/
 74. ^ http://www.ttrweekly.com/site/2017/08/airasia-adds-two-indian-cities/
 75. ^ http://economictimes.indiatimes.com/industry/transportation/airlines-/-aviation/airasia-announces-direct-flights-to-visakhapatnam/articleshow/46515860.cms
 76. ^ http://www.theborneopost.com/2015/07/22/airasia-to-commence-three-direct-flights-to-maldives/
 77. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275930/airasia-x-resumes-maldives-service-in-1q18/
 78. ^ https://web.archive.org/web/20180820172536/https://support.airasia.com/s/article/Kuala-Lumpur-KUL-Kathmandu-KTM-Route-Suspension?language=en_GB
 79. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2018/10/22/airasia-launches-direct-flight-bangkok-colombo-discover-a-new-perspective-of-sri-lanka-and-its-natural-beauty-with-4-direct-flights-a-week-now-starting-at-only-thb-1990
 80. ^ http://www.routesonline.com/news/29/breaking-news/217594/airasia-x-adds-maldives-sri-lanka-service-from-late-september-2013/
 81. ^ https://mobile.twitter.com/AirAsia/status/927481260229791747?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
 82. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/288722/airasia-adds-penang-chengdu-service-in-march-2020/
 83. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-adds-new-route-from-johor-bahru-guangzhou.page
 84. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/254282/airasia-adds-johor-bahru-guangzhou-service-from-late-may-2016/
 85. ^ https://web.archive.org/web/20110307090110/http://www.airasia.com/my/en/latestnews/hakmfmsuspension.page
 86. ^ http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MTUwOTI1OTU0MQ==&mid=404072373&idx=1&sn=41bd9b05c29a17481f6a4c5698782369&scene=0#wechat_redirect
 87. ^ http://airlineroute.net/2016/03/28/fd-swa-may16/
 88. ^ https://www.airasia.com/my/en/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 89. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 90. ^ http://www.theborneopost.com/2012/10/23/airasia-enhances-connectivity-to-china-with-kunming-route/
 91. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/272631/indonesia-airasia-plans-macau-august-2017-launch/
 92. ^ https://www.flightradar24.com/data/flights/fd4001
 93. ^ https://www.flightradar24.com/data/flights/fd2101
 94. ^ https://web.archive.org/web/20120914024516/http://www.themalaysianinsider.com/business/article/airasia-gains-stronger-foothold-in-china-with-entry-into-nanning
 95. ^ http://www.bernama.com/bernama/v6/newsbusiness.php?id=710730
 96. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/266973/philippines-airasia-adds-manila-shanghai-service-eff-june-2016/
 97. ^ http://www.manilatimes.net/ph-airasia-to-operate-direct-flights-between-cebu-and-shenzhen-starting-on-may-9/392753/
 98. ^ https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/10/11/airasia-announces-direct-flights-between-kl-and-tianjin-from-dec-2/
 99. ^ https://web.archive.org/web/20071016093406/http://airasia.com/site/th/th/pressRelease.jsp?id=77fa9fc5-ac1e00ae-7ab40c00-62aab466
 100. ^ http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/7/31/nation/&sec=nation
 101. ^ http://airlineroute.net/2014/02/14/d7-xiy-jul14/
 102. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/250054/thai-airasia-resumes-ningbo-wenzhou-scheduled-charter-from-late-oct-2015/
 103. ^ https://web.archive.org/web/20120415044425/http://www.btimes.com.my/articles/
 104. ^ https://archive.today/20120803030536/http://www.japantimes.co.jp/rss/nb20111028a5.html
 105. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/289063/airasia-japan-files-nagoya-chubu-fukuoka-schedule-from-late-feb-2020/
 106. ^ https://www.bangkokpost.com/business/news/1343472/low-cost-airline-airasia-japan-to-relaunch-this-month
 107. ^ https://web.archive.org/web/20180726221630/http://www.nationmultimedia.com/detail/Tourism/30350897
 108. ^ https://archive.today/20120803030536/http://www.japantimes.co.jp/rss/nb20111028a5.html
 109. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/287103/airasia-x-plans-okinawa-launch-in-jan-2020/
 110. ^ https://archive.today/20120803030536/http://www.japantimes.co.jp/rss/nb20111028a5.html
 111. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/268122/airasia-japan-files-preliminary-schedules-in-feb-2017/
 112. ^ https://www.bangkokpost.com/business/news/1343472/low-cost-airline-airasia-japan-to-relaunch-this-month
 113. ^ http://www.nationmultimedia.com/detail/travel/30336768
 114. ^ http://jakartaglobe.id/business/airasia-x-indonesia-fly-bali-japan/
 115. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2019/8/20/airasia-to-launch-new-route-from-kl-tokyo-narita
 116. ^ http://biz.thestar.com.my/news/story.aspfile=/2011/7/15/business/9104967&sec=business
 117. ^ https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/10/09/air-asia-x-to-launch-kl-jeju-route-on-dec-12/
 118. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/272075/airasia-plans-taiwan-service-expansion-in-s17/?highlight=%20Airasia%20X
 119. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/268122/airasia-japan-files-preliminary-schedules-in-feb-2017/
 120. ^ https://web.archive.org/web/20101209145350/http://www.airasia.com/my/en/promotion/rr1860111.page
 121. ^ http://airasia.bandarudara.com/eindex.html
 122. ^ http://www.routes/
 123. ^ http://www.gmanetwork.com/news/money/companies/630150/airasia-announces-flights-from-manila-to-bali-jakarta/story/
 124. ^ https://www.johornow.com/english/airasia-jb-jakarta-direct-flight-january-2017/
 125. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 126. ^ http://www.gmanetwork.com/news/money/companies/630150/airasia-announces-flights-from-manila-to-bali-jakarta/story/
 127. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/289265/indonesia-airasia-resumes-jakarta-medan-kualanamu-in-march-2020/
 128. ^ https://www.anna.aero/2017/01/12/airasia-adds-fourth-international-route-johor-bahru/
 129. ^ https://bisnis.tempo.co/read/834888/airasia-kembali-buka-rute-penerbangan-jakarta-johor-bahru/full&view=ok
 130. ^ https://web.archive.org/web/20110717115911/http://www.twofishdivers.com/air-asia-to-manado.html
 131. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/289265/indonesia-airasia-resumes-jakarta-medan-kualanamu-in-march-2020/
 132. ^ https://web.archive.org/web/20110203033150/http://www.airasia.com/my/en/promotion/rr0150311.page
 133. ^ https://travel.kompas.com/read/2015/03/11/173400827/AirAsia.Buka.Rute.Pontianak.Kuala.Lumpur.dan.Medan.Johor.Bahru.
 134. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 135. ^ https://amp.kompas.com/money/read/2017/03/30/204001426/airasia.buka.rute.pontianak-kuching.malaysia
 136. ^ https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/airasia-to-start-kuala-lumpur-flights-to-airport-near-lake-toba-from-october
 137. ^ https://web.archive.org/web/20120415044425/http://www.btimes.com.my/articles/
 138. ^ http://www.theborneopost.com/2012/11/17/airasias-kuala-lumpur-to-solo-route-makes-a-comeback/
 139. ^ https://booking.airasia.com/Flight/Select?s=True&o1=KUL&d1=SOC&ADT=1&dd1=2018-05-08&mon=true
 140. ^ https://travel.detik.com/travel-news/d-2067254/airasia-buka-rute-baru-surabaya-johor-bahru
 141. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 142. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2020/3/19/airasia-to-move-its-operations-in-yogyakarta-to-yogyakarta-international-airport-kulon-progo-starting-29-march-2020
 143. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2020/3/19/airasia-to-move-its-operations-in-yogyakarta-to-yogyakarta-international-airport-kulon-progo-starting-29-march-2020
 144. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2020/3/19/airasia-to-move-its-operations-in-yogyakarta-to-yogyakarta-international-airport-kulon-progo-starting-29-march-2020
 145. ^ http://m.phnompenhpost.com/business/airasia-start-flights-sihanoukville
 146. ^ http://airlineroute.net/2016/04/06/fd-vte-jul16/
 147. ^ https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-jbalor-setar-jbipoh-flights-oct-1
 148. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279721/airasia-adds-new-domestic-routes-from-johor-bahru-from-oct-2018/
 149. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 150. ^ https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-jbalor-setar-jbipoh-flights-oct-1
 151. ^ https://www.feedme.com.my/airasia-launches-ipoh-johor-bahru-route-more-connections-to-perak-soon/
 152. ^ http://www.asiatraveltips.com/news06/41-AirAsia.shtml
 153. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 154. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279721/airasia-adds-new-domestic-routes-from-johor-bahru-from-oct-2018/
 155. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-adds-new-route-from-johor-bahru-guangzhou.page
 156. ^ https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-jbalor-setar-jbipoh-flights-oct-1
 157. ^ https://www.feedme.com.my/airasia-launches-ipoh-johor-bahru-route-more-connections-to-perak-soon/
 158. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280535/airasia-increases-johor-bahru-bangkok-flights-from-oct-2018/
 159. ^ https://www.traveldailymedia.com/airasia-adds-international-routes-from-johor/
 160. ^ https://www.johornow.com/english/airasia-jb-jakarta-direct-flight-january-2017/
 161. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 162. ^ https://explorasa.my/2014/03/pengalaman-pertama-menaiki-airasia-dari-kl-ke-johor-bahru/
 163. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 164. ^ https://www.senaiairport.com/corporate/media/airport-announcements/airasia-resume-johor-bahru-%E2%80%93-tawau-connectivity
 165. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 166. ^ https://travel.detik.com/travel-news/d-2067254/airasia-buka-rute-baru-surabaya-johor-bahru
 167. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276686/thai-airasia-adds-bangkok-johor-bahru-from-feb-2018/
 168. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279721/airasia-adds-new-domestic-routes-from-johor-bahru-from-oct-2018/
 169. ^ https://www.anna.aero/2016/04/05/thai-airasia-adds-three-new-routes/
 170. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/254282/airasia-adds-johor-bahru-guangzhou-service-from-late-may-2016/
 171. ^ https://www.anna.aero/2017/01/12/airasia-adds-fourth-international-route-johor-bahru/
 172. ^ https://bisnis.tempo.co/read/834888/airasia-kembali-buka-rute-penerbangan-jakarta-johor-bahru/full&view=ok
 173. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 174. ^ https://web.archive.org/web/20181004023913/https://www.airasia.com/my/en/where-we-fly/flight-schedule.page
 175. ^ https://travel.kompas.com/read/2015/03/11/173400827/AirAsia.Buka.Rute.Pontianak.Kuala.Lumpur.dan.Medan.Johor.Bahru.
 176. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 177. ^ https://explorasa.my/2014/03/pengalaman-pertama-menaiki-airasia-dari-kl-ke-johor-bahru/
 178. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/269192/airasia-w16-cebu-kuala-lumpur-service-changes/
 179. ^ https://www.airasia.com/my/en/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 180. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 181. ^ https://www.travel360.com/
 182. ^ https://amp.kompas.com/money/read/2017/03/30/204001426/airasia.buka.rute.pontianak-kuching.malaysia
 183. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 184. ^ https://www.senaiairport.com/corporate/media/airport-announcements/airasia-resume-johor-bahru-%E2%80%93-tawau-connectivity
 185. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 186. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 187. ^ https://www.airportia.com/flights/xt222/jakarta/penang/
 188. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 189. ^ https://www.senaiairport.com/corporate/media/airport-announcements/airasia-resume-johor-bahru-%E2%80%93-tawau-connectivity
 190. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 191. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 192. ^ http://www.abs-cbnnews.com/business/05/04/14/airasia-mount-kl-cebu-direct-flights
 193. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/269192/airasia-w16-cebu-kuala-lumpur-service-changes/
 194. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 195. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 196. ^ http://news.abs-cbn.com/business/07/21/17/airasia-to-open-davao-kuala-lumpur-flights
 197. ^ https://www.sunstar.com.ph//article/1757025
 198. ^ https://www.bworldonline.com/airasia-set-to-fly-to-zamboanga-general-santos-and-dumaguete
 199. ^ http://www.bworldonline.com/content.php?section=Corporate&title=airasia-to-add-manila-iloilo-flights-in-sept.&id=149335
 200. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276449/airasia-ends-3-routes-in-1q18/
 201. ^ https://www.bworldonline.com/airasia-set-to-fly-to-zamboanga-general-santos-and-dumaguete
 202. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 203. ^ https://www.routesonline.com/news/29/breaking-news/293043/thai-airasia-adds-second-bangkok-gateway/
 204. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/293079/thaiair-asia-outlines-bangkok-suvarnabhumi-network-from-late-sep-2020/
 205. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280535/airasia-increases-johor-bahru-bangkok-flights-from-oct-2018/
 206. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276686/thai-airasia-adds-bangkok-johor-bahru-from-feb-2018/
 207. ^ https://web.archive.org/web/20120828111644/http://www.themalaysianinsider.com/business/article/congestion-drives-airasia-from-suvarnabhumi-to-don-mueang
 208. ^ http://business.inquirer.net/246772/airasia-direct-flights-bangkok-promo-fare-route-manila
 209. ^ https://www.anna.aero/2016/04/05/thai-airasia-adds-three-new-routes/
 210. ^ https://www.airasia.com/my/en/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 211. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 212. ^ https://booking.airasia.com/Flight/Select?s=False&o1=DMK&d1=CJM&ADT=1&dd1=2018-03-25&mon=true
 213. ^ https://web.archive.org/web/20180228144806/https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-fly-hua-hin-thailand-may-18
 214. ^ https://web.archive.org/web/20071012004509/http://airasia.com/site/my/en/pressRelease.jsp?id=2e7dd3d6-c0a8c85d-177e6b40-cca41647
 215. ^ http://aav.listedcompany.com/misc/AR/ar2014en/index.html#/4
 216. ^ http://airlineroute.net/2014/12/25/fd-feb15/
 217. ^ https://web.archive.org/web/20110716133228/http://www.stayranong.com/2011/01/tour-ranong-general-information-ranong.html
 218. ^ http://www.nationmultimedia.com/detail/Corporate/30333770
 219. ^ http://airlineroute.net/2014/12/25/fd-feb15/
 220. ^ https://web.archive.org/web/20080526140430/http://www.airasia.com/
 221. ^ http://www.airasia.com/th/en/press-releases/airasia-introduces-new-daily-direct-flight-bangkok-danang.page
 222. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/288986/philippines-airasia-resumes-manila-ho-chi-minh-city-service-from-late-march-2020/
 223. ^ https://www.traveldailymedia.com/airasia-adds-international-routes-from-johor/
 224. ^ http://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-daily-flights-nha-trang-vietnam-sept-14
 225. ^ https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/08/07/airasia-unveils-fifth-route-to-vietnam/
 226. ^ https://simpleflying.com/air-asia-croatia-flights/
 227. ^ http://georgiatoday.ge/news/17655/Thai-Air-Asia-X-to-Carry-out-Direct-Bangkok-Tbilisi-Flights
 228. ^ http://www.theborneopost.com/2011/10/26/airasia-finds-new-london-home-at-gatwick-airport/
 229. ^ http://www.flightglobal.com/news/articles/airasia-x-suspends-european-and-indian-services-366820/
 230. ^ http://www.flightglobal.com/news/articles/airasia-x-suspends-european-and-indian-services-366820/
 231. ^ http://www.smh.com.au/business/aviation/airasia-x-boosts-flights-to-australia-20130729-2qupr.html
 232. ^ https://au.news.yahoo.com/sa/a/25699291/airasia-cuts-adelaide-flights/
 233. ^ https://newsroom.airasia.com/news/thai-airasia-x-xj-suspends-flights-bangkok-brisbane-route
 234. ^ http://airasia.bandarudara.com/eindex.html
 235. ^ https://web.archive.org/web/20130621092048/http://www.newsabahtimes.com.my/nstweb/fullstory/67903
 236. ^ http://www.abc.net.au/news/2017-12-13/air-asia-darwin-to-bali-route-suspended/9256550
 237. ^ http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/1/12/business/10238500
 238. ^ http://airlineroute.net/2016/01/11/d7-akl-mar16/
 239. ^ https://www.stuff.co.nz/travel/news/108457940/airasia-drops-auckland-route
 240. ^ https://web.archive.org/web/20120504120302/http://www.airasia.com/my/en/latestnews/kuldacsuspension.page
 241. ^ http://www.theborneopost.com/2015/06/19/airasia-resumes-direct-flights-to-dhaka/
 242. ^ https://web.archive.org/web/20180613161009/http://www.theedgemarkets.com/article/airasia-india-launch-amritsar-route-next-month
 243. ^ https://web.archive.org/web/20170202132840/https://twitter.com/airasiain/status/821613863393259520
 244. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/airasia-offers-flights-on-new-routes-details-here/articleshow/59458009.cms
 245. ^ https://web.archive.org/web/20180408024013/https://www.airasia.com/th/en/where-we-fly/flight-schedule.page
 246. ^ http://www.newindianexpress.com/states/odisha/2017/feb/18/direct-flight-to-kuala-lumpur-from-april-1571929.html
 247. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/airasia-offers-flights-on-new-routes-details-here/articleshow/59458009.cms
 248. ^ http://www.business-standard.com/article/companies/airasia-india-announces-two-new-routes-plans-to-add-5-more-aircrafts-before-november-114072401124_1.html
 249. ^ https://www.ndtv.com/business/airasia-india-introduces-new-routes-flight-ticket-offers-flight-dates-and-other-details-1801083
 250. ^ http://www.bangkokpost.com/business/economics/276519/thai-airasia-grounds-bangkok-new-delhi-service
 251. ^ https://www.traveldailymedia.com/enlightened-travel-airasia-connects-bangkok-to-indian-holy-city/
 252. ^ http://www.ndtv.com/article/cities/airasia-to-recommence-hyderabad-kuala-lumpur-flight-599619
 253. ^ http://www.freepressjournal.in/indore/indore-low-fare-direct-flight-to-goa-bengaluru-from-next-month/1221515
 254. ^ https://www.businesstraveller.com/business-travel/2018/03/01/airasia-india-commences-operations-nagpur-indore/
 255. ^ http://www.business-standard.com/article/companies/airasia-india-announces-two-new-routes-plans-to-add-5-more-aircrafts-before-november-114072401124_1.html
 256. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/airasia-offers-flights-on-new-routes-details-here/articleshow/59458009.cms
 257. ^ http://www.ttrweekly.com/site/2017/08/airasia-adds-two-indian-cities/
 258. ^ http://www.ibnlive.com/news/business/thai-airasia-to-launch-1st-kochi-bangkok-flight-from-may-17-1216583.html
 259. ^ https://timesofindia.indiatimes.com/city/kolkata/airasia-to-stop-direct-bali-flights/articleshow/62216142.cms
 260. ^ https://web.archive.org/web/20120115205454/http://thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2012%2F1%2F13%2Fnation%2F10255568&sec=nation
 261. ^ https://timesofindia.indiatimes.com/city/mumbai/airasia-to-stop-flights-from-city-from-apr-29/articleshow/62953068.cms
 262. ^ https://timesofindia.indiatimes.com/city/nagpur/airasia-to-connect-city-with-blore-kolkata-by-march-end/articleshow/62796068.cms
 263. ^ https://www.businesstraveller.com/business-travel/2018/03/01/airasia-india-commences-operations-nagpur-indore/
 264. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/city/pune/AirAsia-links-Pune-to-Jaipur-Bengaluru/articleshow/45224218.cms
 265. ^ http://economictimes.indiatimes.com/industry/transportation/airlines-/-aviation/airasia-india-launches-flights-to-kolkata-ranchi/articleshow/57750351.cms?from=mdr
 266. ^ https://web.archive.org/web/20170202132840/https://twitter.com/airasiain/status/821613863393259520
 267. ^ http://wap.business-standard.com/article/pti-stories/airasia-india-to-connect-surat-from-bengaluru-starting-june-118050800351_1.html
 268. ^ https://archive.today/20120707120339/http://airlineindustryreview.com/airasia-kochi-kolkata-trivandrum-flight-schedules/
 269. ^ http://www.ttrweekly.com/site/2017/08/airasia-adds-two-indian-cities/
 270. ^ http://economictimes.indiatimes.com/industry/transportation/airlines-/-aviation/airasia-announces-direct-flights-to-visakhapatnam/articleshow/46515860.cms
 271. ^ http://www.theborneopost.com/2015/07/22/airasia-to-commence-three-direct-flights-to-maldives/
 272. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2018/10/22/airasia-launches-direct-flight-bangkok-colombo-discover-a-new-perspective-of-sri-lanka-and-its-natural-beauty-with-4-direct-flights-a-week-now-starting-at-only-thb-1990
 273. ^ https://mobile.twitter.com/AirAsia/status/927481260229791747?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
 274. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/288722/airasia-adds-penang-chengdu-service-in-march-2020/
 275. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-adds-new-route-from-johor-bahru-guangzhou.page
 276. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/254282/airasia-adds-johor-bahru-guangzhou-service-from-late-may-2016/
 277. ^ https://web.archive.org/web/20110307090110/http://www.airasia.com/my/en/latestnews/hakmfmsuspension.page
 278. ^ http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MTUwOTI1OTU0MQ==&mid=404072373&idx=1&sn=41bd9b05c29a17481f6a4c5698782369&scene=0#wechat_redirect
 279. ^ http://airlineroute.net/2016/03/28/fd-swa-may16/
 280. ^ https://www.airasia.com/my/en/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 281. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 282. ^ http://www.theborneopost.com/2012/10/23/airasia-enhances-connectivity-to-china-with-kunming-route/
 283. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/272631/indonesia-airasia-plans-macau-august-2017-launch/
 284. ^ https://www.flightradar24.com/data/flights/fd4001
 285. ^ https://www.flightradar24.com/data/flights/fd2101
 286. ^ https://web.archive.org/web/20120914024516/http://www.themalaysianinsider.com/business/article/airasia-gains-stronger-foothold-in-china-with-entry-into-nanning
 287. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/266973/philippines-airasia-adds-manila-shanghai-service-eff-june-2016/
 288. ^ http://www.manilatimes.net/ph-airasia-to-operate-direct-flights-between-cebu-and-shenzhen-starting-on-may-9/392753/
 289. ^ https://web.archive.org/web/20071016093406/http://airasia.com/site/th/th/pressRelease.jsp?id=77fa9fc5-ac1e00ae-7ab40c00-62aab466
 290. ^ http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/7/31/nation/&sec=nation
 291. ^ http://airlineroute.net/2014/02/14/d7-xiy-jul14/
 292. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/250054/thai-airasia-resumes-ningbo-wenzhou-scheduled-charter-from-late-oct-2015/
 293. ^ https://web.archive.org/web/20120415044425/http://www.btimes.com.my/articles/
 294. ^ https://archive.today/20120803030536/http://www.japantimes.co.jp/rss/nb20111028a5.html
 295. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/289063/airasia-japan-files-nagoya-chubu-fukuoka-schedule-from-late-feb-2020/
 296. ^ https://www.bangkokpost.com/business/news/1343472/low-cost-airline-airasia-japan-to-relaunch-this-month
 297. ^ https://web.archive.org/web/20180726221630/http://www.nationmultimedia.com/detail/Tourism/30350897
 298. ^ https://archive.today/20120803030536/http://www.japantimes.co.jp/rss/nb20111028a5.html
 299. ^ https://archive.today/20120803030536/http://www.japantimes.co.jp/rss/nb20111028a5.html
 300. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/268122/airasia-japan-files-preliminary-schedules-in-feb-2017/
 301. ^ https://www.bangkokpost.com/business/news/1343472/low-cost-airline-airasia-japan-to-relaunch-this-month
 302. ^ http://biz.thestar.com.my/news/story.aspfile=/2011/7/15/business/9104967&sec=business
 303. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/272075/airasia-plans-taiwan-service-expansion-in-s17/?highlight=%20Airasia%20X
 304. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/268122/airasia-japan-files-preliminary-schedules-in-feb-2017/
 305. ^ https://web.archive.org/web/20101209145350/http://www.airasia.com/my/en/promotion/rr1860111.page
 306. ^ http://airasia.bandarudara.com/eindex.html
 307. ^ http://www.routes/
 308. ^ http://www.gmanetwork.com/news/money/companies/630150/airasia-announces-flights-from-manila-to-bali-jakarta/story/
 309. ^ https://www.johornow.com/english/airasia-jb-jakarta-direct-flight-january-2017/
 310. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 311. ^ http://www.gmanetwork.com/news/money/companies/630150/airasia-announces-flights-from-manila-to-bali-jakarta/story/
 312. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/289265/indonesia-airasia-resumes-jakarta-medan-kualanamu-in-march-2020/
 313. ^ https://www.anna.aero/2017/01/12/airasia-adds-fourth-international-route-johor-bahru/
 314. ^ https://bisnis.tempo.co/read/834888/airasia-kembali-buka-rute-penerbangan-jakarta-johor-bahru/full&view=ok
 315. ^ https://web.archive.org/web/20110717115911/http://www.twofishdivers.com/air-asia-to-manado.html
 316. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/289265/indonesia-airasia-resumes-jakarta-medan-kualanamu-in-march-2020/
 317. ^ https://web.archive.org/web/20110203033150/http://www.airasia.com/my/en/promotion/rr0150311.page
 318. ^ https://travel.kompas.com/read/2015/03/11/173400827/AirAsia.Buka.Rute.Pontianak.Kuala.Lumpur.dan.Medan.Johor.Bahru.
 319. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 320. ^ https://amp.kompas.com/money/read/2017/03/30/204001426/airasia.buka.rute.pontianak-kuching.malaysia
 321. ^ https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/airasia-to-start-kuala-lumpur-flights-to-airport-near-lake-toba-from-october
 322. ^ https://web.archive.org/web/20120415044425/http://www.btimes.com.my/articles/
 323. ^ http://www.theborneopost.com/2012/11/17/airasias-kuala-lumpur-to-solo-route-makes-a-comeback/
 324. ^ https://booking.airasia.com/Flight/Select?s=True&o1=KUL&d1=SOC&ADT=1&dd1=2018-05-08&mon=true
 325. ^ https://travel.detik.com/travel-news/d-2067254/airasia-buka-rute-baru-surabaya-johor-bahru
 326. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 327. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2020/3/19/airasia-to-move-its-operations-in-yogyakarta-to-yogyakarta-international-airport-kulon-progo-starting-29-march-2020
 328. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2020/3/19/airasia-to-move-its-operations-in-yogyakarta-to-yogyakarta-international-airport-kulon-progo-starting-29-march-2020
 329. ^ https://newsroom.airasia.com/news/2020/3/19/airasia-to-move-its-operations-in-yogyakarta-to-yogyakarta-international-airport-kulon-progo-starting-29-march-2020
 330. ^ http://m.phnompenhpost.com/business/airasia-start-flights-sihanoukville
 331. ^ http://airlineroute.net/2016/04/06/fd-vte-jul16/
 332. ^ https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-jbalor-setar-jbipoh-flights-oct-1
 333. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279721/airasia-adds-new-domestic-routes-from-johor-bahru-from-oct-2018/
 334. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 335. ^ https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-jbalor-setar-jbipoh-flights-oct-1
 336. ^ https://www.feedme.com.my/airasia-launches-ipoh-johor-bahru-route-more-connections-to-perak-soon/
 337. ^ http://www.asiatraveltips.com/news06/41-AirAsia.shtml
 338. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 339. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279721/airasia-adds-new-domestic-routes-from-johor-bahru-from-oct-2018/
 340. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-adds-new-route-from-johor-bahru-guangzhou.page
 341. ^ https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-jbalor-setar-jbipoh-flights-oct-1
 342. ^ https://www.feedme.com.my/airasia-launches-ipoh-johor-bahru-route-more-connections-to-perak-soon/
 343. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280535/airasia-increases-johor-bahru-bangkok-flights-from-oct-2018/
 344. ^ https://www.traveldailymedia.com/airasia-adds-international-routes-from-johor/
 345. ^ https://www.johornow.com/english/airasia-jb-jakarta-direct-flight-january-2017/
 346. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 347. ^ https://explorasa.my/2014/03/pengalaman-pertama-menaiki-airasia-dari-kl-ke-johor-bahru/
 348. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 349. ^ https://www.senaiairport.com/corporate/media/airport-announcements/airasia-resume-johor-bahru-%E2%80%93-tawau-connectivity
 350. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 351. ^ https://travel.detik.com/travel-news/d-2067254/airasia-buka-rute-baru-surabaya-johor-bahru
 352. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276686/thai-airasia-adds-bangkok-johor-bahru-from-feb-2018/
 353. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279721/airasia-adds-new-domestic-routes-from-johor-bahru-from-oct-2018/
 354. ^ https://www.anna.aero/2016/04/05/thai-airasia-adds-three-new-routes/
 355. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/254282/airasia-adds-johor-bahru-guangzhou-service-from-late-may-2016/
 356. ^ https://www.anna.aero/2017/01/12/airasia-adds-fourth-international-route-johor-bahru/
 357. ^ https://bisnis.tempo.co/read/834888/airasia-kembali-buka-rute-penerbangan-jakarta-johor-bahru/full&view=ok
 358. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 359. ^ https://web.archive.org/web/20181004023913/https://www.airasia.com/my/en/where-we-fly/flight-schedule.page
 360. ^ https://travel.kompas.com/read/2015/03/11/173400827/AirAsia.Buka.Rute.Pontianak.Kuala.Lumpur.dan.Medan.Johor.Bahru.
 361. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 362. ^ https://explorasa.my/2014/03/pengalaman-pertama-menaiki-airasia-dari-kl-ke-johor-bahru/
 363. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/269192/airasia-w16-cebu-kuala-lumpur-service-changes/
 364. ^ https://www.airasia.com/my/en/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 365. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 366. ^ https://www.travel360.com/
 367. ^ https://amp.kompas.com/money/read/2017/03/30/204001426/airasia.buka.rute.pontianak-kuching.malaysia
 368. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 369. ^ https://www.senaiairport.com/corporate/media/airport-announcements/airasia-resume-johor-bahru-%E2%80%93-tawau-connectivity
 370. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 371. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 372. ^ https://www.airportia.com/flights/xt222/jakarta/penang/
 373. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 374. ^ https://www.senaiairport.com/corporate/media/airport-announcements/airasia-resume-johor-bahru-%E2%80%93-tawau-connectivity
 375. ^ https://www.nst.com.my/news/nation/2019/04/475744/airasia-adds-437-extra-flights-hari-raya
 376. ^ https://www.breakingtravelnews.com/news/article/btn20060105115924331/
 377. ^ http://www.abs-cbnnews.com/business/05/04/14/airasia-mount-kl-cebu-direct-flights
 378. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/269192/airasia-w16-cebu-kuala-lumpur-service-changes/
 379. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 380. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 381. ^ http://news.abs-cbn.com/business/07/21/17/airasia-to-open-davao-kuala-lumpur-flights
 382. ^ https://www.sunstar.com.ph//article/1757025
 383. ^ https://www.bworldonline.com/airasia-set-to-fly-to-zamboanga-general-santos-and-dumaguete
 384. ^ http://www.bworldonline.com/content.php?section=Corporate&title=airasia-to-add-manila-iloilo-flights-in-sept.&id=149335
 385. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276449/airasia-ends-3-routes-in-1q18/
 386. ^ https://www.bworldonline.com/airasia-set-to-fly-to-zamboanga-general-santos-and-dumaguete
 387. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 388. ^ https://www.routesonline.com/news/29/breaking-news/293043/thai-airasia-adds-second-bangkok-gateway/
 389. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/293079/thaiair-asia-outlines-bangkok-suvarnabhumi-network-from-late-sep-2020/
 390. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280535/airasia-increases-johor-bahru-bangkok-flights-from-oct-2018/
 391. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276686/thai-airasia-adds-bangkok-johor-bahru-from-feb-2018/
 392. ^ https://web.archive.org/web/20120828111644/http://www.themalaysianinsider.com/business/article/congestion-drives-airasia-from-suvarnabhumi-to-don-mueang
 393. ^ http://business.inquirer.net/246772/airasia-direct-flights-bangkok-promo-fare-route-manila
 394. ^ https://www.anna.aero/2016/04/05/thai-airasia-adds-three-new-routes/
 395. ^ https://www.airasia.com/my/en/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 396. ^ https://www.airasia.com/my/ms/press-releases/airasia-grows-its-route-network-into-china.page
 397. ^ https://booking.airasia.com/Flight/Select?s=False&o1=DMK&d1=CJM&ADT=1&dd1=2018-03-25&mon=true
 398. ^ https://web.archive.org/web/20180228144806/https://www.theedgemarkets.com/article/airasia-fly-hua-hin-thailand-may-18
 399. ^ https://web.archive.org/web/20071012004509/http://airasia.com/site/my/en/pressRelease.jsp?id=2e7dd3d6-c0a8c85d-177e6b40-cca41647
 400. ^ http://aav.listedcompany.com/misc/AR/ar2014en/index.html#/4
 401. ^ http://airlineroute.net/2014/12/25/fd-feb15/
 402. ^ https://web.archive.org/web/20110716133228/http://www.stayranong.com/2011/01/tour-ranong-general-information-ranong.html
 403. ^ http://www.nationmultimedia.com/detail/Corporate/30333770
 404. ^ http://airlineroute.net/2014/12/25/fd-feb15/
 405. ^ https://web.archive.org/web/20080526140430/http://www.airasia.com/
 406. ^ http://www.airasia.com/th/en/press-releases/airasia-introduces-new-daily-direct-flight-bangkok-danang.page
 407. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/288986/philippines-airasia-resumes-manila-ho-chi-minh-city-service-from-late-march-2020/
 408. ^ https://www.traveldailymedia.com/airasia-adds-international-routes-from-johor/
 409. ^ http://www.theedgemarkets.com/article/airasia-start-daily-flights-nha-trang-vietnam-sept-14
 410. ^ https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/08/07/airasia-unveils-fifth-route-to-vietnam/
 411. ^ http://airasia.bandarudara.com/eindex.html
 412. ^ https://web.archive.org/web/20130621092048/http://www.newsabahtimes.com.my/nstweb/fullstory/67903
 413. ^ http://www.abc.net.au/news/2017-12-13/air-asia-darwin-to-bali-route-suspended/9256550
 414. ^ https://www.flightradar24.com/data/flights/z2816
 415. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 416. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 417. ^ https://www.bworldonline.com/airasia-set-to-fly-to-zamboanga-general-santos-and-dumaguete
 418. ^ "AirAsia set to fly to Zamboanga, General Santos and Dumaguete | BusinessWorld".
 419. ^ https://www.facebook.com/AirAsia.Zam/photos/a.111748950407299/112848646963996/
 420. ^ "Philippines AirAsia resumes Manila – Ho Chi Minh City service from late-March 2020".
 421. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armada_utama_Philippines_AirAsia.jpg
 422. ^ "Philippines AirAsia Fleet Details and History". www.planespotters.net (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2017-05-17.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Pautan luaran[sunting | sunting sumber]