Indonesia AirAsia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Jangan dikelirukan dengan AirAsia.
Indonesia AirAsia
印尼亚洲航空
IATA
QZ
ICAO
AWQ
Pengenal
WAGON AIR
Ditubuhkan1999; 21 tahun yang lalu (1999)
(Sebagai Awair)
1 Disember 2005; 14 tahun yang lalu (2005-12-01)
(menjadi Indonesia AirAsia dari Awair)
HabLapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta (Jakarta)
Hab keduaLapangan Terbang Antarabangsa Juanda (Surabaya)

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu (Medan)
Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai (Denpasar)

Lapangan Terbang Antarabangsa Zainuddin Abdul Madjid (Lombok)
Program kesetiaanAirAsia BIG Loyalty Programme[1]
Pesawat28 (jumlah keseluruhan armada untuk masa kini)
Destinasi35 (jumlah keseluruhan destinasi)
21 (tidak termasuk destinasi yang ditamatkan)
Slogan syarikat"Now Everyone Can Fly"
"Kini Sesiapapun Boleh Terbang"
Syarikat indukPT Indonesia AirAsia
PT Fersindo Nusaperkasa
Ibu pejabatTangerang, Banten, Indonesia
Tokoh utamaSendjaja Widjaja
* Veranita Yoshephine
(Ketua Pegawai Eksekutif)[2]
 • Rozman Omar
  (Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Korporat))
Laman webwww.airasia.com/id/id
www.airasia.com/en/gb
Sebuah Indonesia AirAsia Airbus A320-200 dengan Imej Turn Back Crime Livery

Indonesia AirAsia (dahulu bernama AWAIR; Air Wagon International) adalah sebuah syarikat penerbangan tambang rendah berhab di Indonesia. Ia adalah anak syarikat AirAsia.

[sunting | sunting sumber]

Imej Akaun AirAsia , Aplikasi "We Chat"

[3]

Data Kod[sunting | sunting sumber]

 • Kod IATA : QZ
 • Kod ICAO : AWQ
 • Panggilan: Wagon Air

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Logo Lama bagi Indonesia AirAsia - AWAIR
Sebuah pesawat dengan nama lama AWAIR
Indonesia AirAsia di Livery Bekas Merah dan Putih

Sebagai Awair[sunting | sunting sumber]

Syarikat penerbangan ini ditubuhkan sebagai Awair (Air Wagon International) pada tahun 1999 oleh Abdurrahman Wahid, ketua Nahdlatul Ulama. Ia adalah organisasi Muslim terbesar di Indonesia. Dia memiliki 40% saham dalam syarikat penerbangan yang dia tinggalkan setelah menjadi terpilih presiden Indonesia pada akhir Oktober 1999. Ia mula beroperasi pada 22 Jun 2000 dengan Airbus A300, A310 dan A320, tetapi semua penerbangan ditangguhkan pada bulan Mac 2002. Awair memulakan semula operasi dalam negeri di Indonesia sebagai syarikat penerbangan AirAsia pada Januari 2005.

Sebagai Indonesia AirAsia[sunting | sunting sumber]

Pada 1 Disember 2005, Awair menukar namanya menjadi Indonesia AirAsia sejajar dengan syarikat penerbangan berjenama AirAsia yang lain di rantau ini. AirAsia Berhad mempunyai bahagian 49% dalam syarikat penerbangan dengan Fersindo Nusaperkasa memiliki 51%. Undang-undang Indonesia melarang pemilikan mayoritas asing terhadap operasi penerbangan sipil domestik. AWAIR atau PT. AWAIR International ditubuhkan pada September 1999. Pada tahun 2001, operasi penerbangan diberhentikan kerana masalah kewangan.

Pada tahun 2004, AWAIR diambil alih oleh AirAsia, dan dijadikan sebagai sebuah syarikat penerbangan tambang rendah yang berhab di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta, Jakarta, Indonesia.

Mulai 1 Disember 2005, AWAIR berganti nama menjadi PT. Indonesia AirAsia. Syarikat itu melantik CIMB Securities Indonesia dan Credit Suisse Securities Indonesia sebagai penaja jamin bersama untuk 20 peratus IPO pada suku keempat 2011.[4]

Pembelian Batavia Air diumumkan pada 26 Julai 2012. Dalam dua peringkat, AirAsia akan membeli 76.95% saham dari Metro Batavia dalam kerjasama dengan Fersindo Nusaperkasa (Indonesia AirAsia). Menjelang 2013, AirAsia akan memperoleh baki 23.05% yang dipegang oleh pemegang saham lain. Pemerolehan Batavia Air oleh AirAsia Berhad dan Fersindo menimbulkan beberapa kontroversi dengan pengawal selia Indonesia pada masa itu.[5]

Menjelang 11 Oktober 2012, perjanjian antara AirAsia Berhad, Fersindo Nusaperkasa (Indonesia AirAsia) dan PT Metro Batavia telah berubah.[6]

Ketika pembatalan pengambilalihan yang dirancang antara Batavia dan AirAsia diumumkan pada 11 Oktober 2012, satu pernyataan bersama dikeluarkan yang mengumumkan rancangan untuk meneruskan perikatan yang merangkumi sistem pengendalian, pengedaran dan inventori darat di Indonesia. Kenyataan itu juga mengumumkan rancangan untuk mewujudkan pakatan operasi antara Batavia dan kumpulan Air Asia.

Batavia dan Indonesia Air Asia mengumumkan rencana untuk membentuk usaha sama yang terpisah untuk menyediakan pusat latihan pilot daerah di Indonesia. Tidak ada perincian mengenai pakatan baru itu ketika diumumkan pada awal Oktober 2012.[7]

Urusan korporat[sunting | sunting sumber]

Ibu pejabat syarikat penerbangan ini berada di Tangerang, bersebelahan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta.[8] Ia memiliki logo AirAsia di atapnya dan menggunakan pencahayaan semula jadi. Sehingga 2013 lebih 2,000 pekerja bekerja di sana. Sebelum pembukaan bangunan 2013, pekerja syarikat penerbangan itu bekerja di beberapa pejabat di Jakarta. [9] Mereka dibahagikan antara Terminal 1A Lapangan Terbang Soekarno-Hatta, Soewarna, dan Menara Batavia. [8]

Pada 28 Jun 2016, Indonesia AirAsia melancarkan kemudahan penurunan beg automatik di Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai.[10]

Pada 12 Ogos 2016, AirAsia Indonesia mengalihkan operasi penerbangannya dari Terminal 3 ke Terminal 2 di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta. [11]

Pada 2 Mei 2019, AirAsia Indonesia melantik Lombok sebagai hab kelima di Indonesia selain habnya yang ada di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu dan Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda.[12]

Maskot Kelab AirAsia SkyRider[sunting | sunting sumber]

Ace si Watak Utama .

[13]

Kini Nickelodeon melonjak dengan AirAsia

Firma memperkenalkan watak Ace baru kepada penonton di Singapura, Malaysia, Filipina dan Indonesia.

Nickelodeon Asia telah bergabung dengan AirAsia untuk melancarkan kempen pelbagai wilayah dan pelbagai platform, yang telah dirancang untuk mendidik anak-anak mengenai destinasi dan budaya penerbangan dan Asia yang bertanggungjawab.

Maskot superhero - Ace - telah dibuat untuk SkyRider Club AirAsia. Kanak-kanak akan dapat mengikuti petualangan di seluruh Asia, mendapatkan pengetahuan mengenai adat istiadat tempatan dan belajar mengenai aktiviti mesra kanak-kanak di beberapa destinasi AirAsia.

Kepentingan keselamatan penerbangan akan ditunjukkan melalui kandungan on-air dan dalam talian yang dihasilkan oleh Nickelodeon dan acara darat di Singapura dan Filipina.

Sepanjang kempen, pertandingan akan diadakan, menawarkan perjalanan untuk empat ke destinasi teratas AirAsia. Hadiah lain akan ditawarkan kepada penonton Nickelodeon dan ahli SkyRider Club.

Tempat TV berbilang bahasa memperkenalkan Ace kepada penonton Nickelodeon, sementara firma itu juga menghasilkan sepuluh acara sekolah di Singapura yang memberi peluang kepada anak-anak untuk bertemu Ace, Spongebob Squarepants dan Patrick Starfish.

Acara di darat akan menyusul, yang menampilkan Ace sebagai sebahagian daripada acara Halloween tahunan Nickelodeon pada bulan Oktober dan acara musim panas pada bulan April 2013.

Pada bulan September dan Oktober, satu siri sketsa khas - Passport Around Asia - akan memperlihatkan Ace berinteraksi dengan duta kecil tempatan di beberapa destinasi Air Asia. Ace Adventures, satu siri cerita animasi tentang watak dan usahanya untuk mengumpulkan permata ajaib di seluruh dunia, memerangi penjahat di sepanjang jalan, juga akan tayang perdana pada akhir tahun 2012.

"Dengan bekerjasama dengan AirAsia, penonton Nickelodeon akan diperkenalkan ke beberapa destinasi paling menarik di dunia dan juga mendapat banyak idea mengenai cara membuatnya menyenangkan bagi semua orang," kata Indra Suharjono, EVP dan MD, Viacom International Media Networks Asia . "Ini sangat sesuai untuk kami, dan kami menantikan kedatangan Ace dan ribuan ahli SkyRider Club untuk pengembaraan ini."[14]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Kejadian dan Kemalangan[sunting | sunting sumber]

PK-AXC, Pesawat yang terlibat sebagai Indonesia AirAsia Flight 8501, terlihat hendak mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai di April 2014.
 • Pada 28 Disember 2014, Penerbangan Indonesia AirAsia 8501, sebuah PK-AXC (MSN 3648) yang berdaftar dengan Airbus A320-216 dengan 155 penumpang dan 7 anak kapal, merempuh Laut Jawa ketika dalam perjalanan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda, Surabaya ke Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura, menewaskan semua 162 orang di dalamnya. Lesen peraturan untuk rute Surabaya-Singapura dan juga Medan - Palembang telah ditangguhkan untuk Indonesia AirAsia sejak Januari 2015 kerana disyaki melanggar pelesenan; namun, rute Medan-Palembang telah dilanjutkan.

Armada[sunting | sunting sumber]

dengan Rekaan yang Terkini

[15]

Armada Kini[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Disember 2019, armada Indonesia AirAsia terdiri dari pesawat berikut:[petikan diperlukan]

Armada Indonesia AirAsia
Pesawat Dalam Pekhidmatan Tempahan Penumpang Nota
Airbus A320-200 28 3 180
Total 28 3

Armada Sebelumnya[sunting | sunting sumber]

Syarikat penerbangan itu sebelum ini mengendalikan pesawat berikut :

Galeri[sunting | sunting sumber]

Destinasi[sunting | sunting sumber]

Rencana utama : Destinasi-destinasi Indonesia AirAsia

sebuah Pesawat Indonesia AirAsia Airbus A320-200 hendak mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai.

Laluan Domestik[sunting | sunting sumber]

Dari/Ke Flag of Indonesia.svg DENPASAR
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Flag of Indonesia.svg Kertajati
Flag of Indonesia.svg Labuan Bajo
Flag of Indonesia.svg Kota Mataram
Flag of Indonesia.svg Surabaya
Flag of Indonesia.svg Surakarta
Flag of Indonesia.svg Yogyakarta
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg JAKARTA
Flag of Indonesia.svg Denpasar
Flag of Indonesia.svg Balikpapan (Ditamatkan)
Flag of Indonesia.svg Kota Batam (Ditamatkan)
Flag of Indonesia.svg Kota Mataram
Flag of Indonesia.svg Medan
Flag of Indonesia.svg Padang (Ditamatkan)
Flag of Indonesia.svg Palembang (Ditamatkan)
Flag of Indonesia.svg Pekanbaru (Ditamatkan)
Flag of Indonesia.svg Pontianak(Via Kuala Lumpur)[18]
Flag of Indonesia.svg Semarang
Flag of Indonesia.svg Kota Sorong
Flag of Indonesia.svg Surabaya
Flag of Indonesia.svg Tanjung Pandan, Belitung
Flag of Indonesia.svg Yogyakarta
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg KERTAJATI
Flag of Indonesia.svg Denpasar
Flag of Indonesia.svg Surabaya
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg LABUAN BAJO
Flag of Indonesia.svg Denpasar
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg KOTA MATARAM
Flag of Indonesia.svg Denpasar
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Flag of Indonesia.svg Surabaya
Flag of Indonesia.svg Yogyakarta
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg MEDAN
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Flag of Indonesia.svg Yogyakarta
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg SEMARANG
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg KOTA SORONG
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg SURABAYA
Flag of Indonesia.svg Denpasar
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Flag of Indonesia.svg Kertajati
Flag of Indonesia.svg Kota Mataram
Flag of Indonesia.svg Medan
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg SURAKARTA
Flag of Indonesia.svg Denpasar
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg TANJUNG PANDAN, BELITUNG
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg YOGYAKARTA
Flag of Indonesia.svg Denpasar
Flag of Indonesia.svg Jakarta
Flag of Indonesia.svg Kota Mataram
Flag of Indonesia.svg Medan

Laluan Antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Dari/Ke Flag of Indonesia.svg BANDA ACEH
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg BANDUNG
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur
Flag of Singapore.svg Singapura
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg DENPASAR
Flag of Thailand.svg Bangkok
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur
Flag of Australia.svg Perth
Flag of Singapore.svg Singapura
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg JAKARTA
Flag of Thailand.svg Bangkok
Flag of Malaysia.svg Johor Bharu[19]
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur[20]
Flag of Malaysia.svg Pulau Pinang
Flag of Singapore.svg Singapura
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg KOTA MATARAM
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur
Flag of Australia.svg Perth
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg MEDAN
Flag of Thailand.svg Bangkok
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur
Flag of Malaysia.svg Pulau Pinang
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg PONTIANAK
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur[21]
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg SEMARANG
Flag of Singapore.svg Singapura
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg SURABAYA
Flag of Malaysia.svg Johor Bharu[22]
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur
Flag of Malaysia.svg Pulau Pinang
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg TANJUNG PANDAN, BELITUNG
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur
Dari/Ke Flag of Indonesia.svg YOGYAKARTA
Flag of Singapore.svg Singapura

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Pautan Luaran[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "AirAsia BIG Loyalty Programme". Airasia.com. Diarkib daripada yang asal pada 22 Mei 2014. Dicapai pada 31 Mei 2014. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 2. ^ https://www.flightglobal.com/news/articles/indonesia-airasia-names-new-chief-executive-461877/
 3. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AirAsia_Chinese_Language_Logo.jpg
 4. ^ "AirAsia Indonesia to Sell around 20 Pct Stake Via IPO - KOMPAS.com". Diarkib daripada yang asal pada 6 Mac 2011.
 5. ^ Bernama Media – Mon, 30 July 2012 (30 Julai 2012). "Indonesia May Cancel Airasia's Acquisition of Batavia Air - Yahoo! News Malaysia". My.news.yahoo.com. Dicapai pada 15 Oktober 2012.Selenggaraan CS1: pelbagai nama: senarai pengarang (link)
 6. ^ Linda Silaen; Abhrajit Gangopadyay (11 Oktober 2012). "Batavia Air CEO: AirAsia Drops Plan to Buy Carrier". Capital.gr - from 2012 Dow Jones&Company. Diarkib daripada yang asal pada 22 Februari 2014. Dicapai pada 20 Oktober 2012.
 7. ^ Francezka Nangoy (16 Oktober 2012). "AirAsia, Batavia Air Choose Alliance Over Acquisition". Diarkib daripada yang asal pada 4 Februari 2013. Dicapai pada 20 Oktober 2012.
 8. ^ a b "AirAsia Indonesia Resmikan Kantor Pusat Baru" (Diarkibkan 30 Disember 2014 di Wayback Machine). AirAsia. 27 December 2014. Retrieved on 30 December 2014. "Kantor baru yang terletak di belakang Bandara Soekarno-Hatta, Cengkareng, tepatnya di Jl. Marsekal Suryadarma, Tangerang, Banten, itu juga menjadi rumah baru bagi seluruh karyawan AirAsia Indonesia yang sebelumnya berkantor di Terminal 1A Bandara Internasional Soekarno-Hatta, Menara Batavia, dan Soewarna."
 9. ^ "AirAsia Indonesia Officiates New Headquarters in Jakarta" (Diarkibkan 30 Disember 2014 di Wayback Machine). AirAsia. 27 December 2013. Retrieved on 30 December 2014.
 10. ^ "AIRASIA LUNCURKAN FASILITAS AUTO BAG DROP PERTAMA DI INDONESIA | AirAsia". www.airasia.com.
 11. ^ "AirAsia Relocates Operations from the Old Terminal 3 to Terminals 2E and 2F at Soekarno-Hatta International Airport | AirAsia". www.airasia.com.
 12. ^ Pratomo, Harwanto Bimo. "AirAsia Jadikan Lombok Hub Baru, Ke-5 di Indonesia". merdeka.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 26 Mei 2019.
 13. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ace_,_sebagai_Watak_utama_,_dalam_Kelab_AirAsia_Skyrider.jpg
 14. ^ https://nickalive.blogspot.com/2012/08/nickelodeon-asia-teams-up-with-asian.html
 15. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armada_utama_Indonesia_AirAsia.jpg
 16. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indonesia_AirAsia_(QZ)_PK-AXY.jpg
 17. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jenis_Ujung_Bahagian_Airbus_A320-200_pada_Indonesia_AirAsia_(QZ).jpg
 18. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 19. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 20. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 21. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285931/indonesia-airasia-expands-malaysia-network-in-4q19/
 22. ^ https://travel.detik.com/travel-news/d-2067254/airasia-buka-rute-baru-surabaya-johor-bahru

Lihat juga[sunting | sunting sumber]