Portal:Sukan dan Permainan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

PORTAL SUKAN & PERMAINAN

Portal Sukan

A collection of balls used in various sports

'Sukan ' adalah semua bentuk Pertandingan aktiviti fizikal yang melalui penglibatan yang terancang, berhasrat untuk menggunakan, mengekalkan atau meningkatkan keupayaan fizikal dan memberi hiburan kepada para peserta. Beratus-ratus sukan wujud, dari orang-orang yang memerlukan hanya dua peserta, melalui dengan mereka yang mempunyai beratus-ratus peserta-peserta yang serentak, sama ada di pasukan atau bertanding sebagai individu.

Sukan pada amnya diiktiraf sebagai aktiviti-aktiviti yang berasaskan di fizikal athleticism atau fizikal ketangkasan, dengan pertandingan utama terbesar seperti Sukan Olimpik mengaku hanya sukan mesyuarat dalam hal ini, dan lain-lain organisasi seperti Majlis Eropah menggunakan definisi precluding aktiviti tanpa unsur fizikal dari klasifikasi sebagai sukan. Walau bagaimanapun, beberapa aktiviti yang berdaya saing, tetapi bukan fizikal, menuntut pengiktirafan sebagai rumah Sukan. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (melalui Antarabangsa Sukan IOC yang diiktiraf ARISF) mengiktiraf kedua-dua catur dan bridge sebagai bona fide sukan, dan SportAccord, Antarabangsa sukan Persatuan Persekutuan, mengiktiraf lima bukan fizikal sukan, walaupun jumlah permainan minda yang boleh diterima sebagai sukan.

Sukan biasanya ditadbir oleh set peraturan sukan atau tradisional yang berkhidmat untuk memastikan persaingan yang saksama, dan membenarkan penghakiman yang konsisten pemenang. Pemenang boleh ditentukan oleh peristiwa-peristiwa fizikal seperti menjaringkan goal atau melintasi garisan pertama, atau oleh penentuan Hakim-Hakim yang akan pemarkahan elemen prestasi sukan, termasuk objektif atau langkah-langkah yang subjektif seperti prestasi teknikal atau kesan artistik.


Anjur sukan, sering simpanan rekod prestasi, dan untuk sukan, maklumat ini mungkin banyak mengumumkan atau dilaporkan di Berita Sukan. Di samping itu, sukan adalah merupakan sumber utama hiburan untuk bebas-para peserta, dengan penonton Wayang &TV menarik para pelancong disepanjang untuk tempat, dan mencapai khalayak yang lebih luas melalui Sukan penyiaran.


Acara yang sedang berlansung in sports ·lagi banyak

Rencana pilihan

2016 Summer Olympics logo.png

Sukan Olimpik Musim Panas 2016 (Bahasa Portugis: Jogos Olímpicos de Verão de 2016),[1] secara rasmi dikenali sebagai Sukan Olimpik XXXI adalah Sukan Olimpik Musim Panas ke-31, acara sukan antarabangsa terbesar di dunia yang diadakan setiap empat tahun. Sukan Olimpik Musim Panas 2016 secara umumnya dikenali sebagai Rio 2016 kerana pertandingan ini akan diadakan di Rio de Janeiro, Brazil.

Rio de Janeiro telah diumumkan sebagai tuan rumah ketika Sesi IOC ke-121 di Copenhagen, Denmark pada 2 Oktober 2009. Finalis lain ialah Madrid, Sepanyol; Chicago, Amerika Syarikat dan Tokyo, Jepun. Rio akan menjadi bandaraya Amerika Selatan pertama untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas, bandaraya kedua di Amerika Latin utnuk menjadi hos acara selepas Mexico City pada tahun 1968 dan yang pertama sejak tahun 2000 untuk diadakan di Hemisfera Selatan.

Acara akan mengambil tempat dari 5 sehingga 21 Ogos 2016 dan lebih dari 10,500 atlet daripada 206 negara akan mengambil bahagian.[2] 28 sukan akan dipertandingkan — termasuk ragbi dan golf yang ditambah oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada tahun 2009.

Acara sukan ini akan mengambil tempat di 33 venue di empat kawasan bandaraya – Barra, Copacabana, Deodoro dan Maracanã.

Biografi pilihan

Phelpsbeijing-2.jpg

Michael Fred Phelps II (lahir 30 Jun 1985) ialah seorang perenang paling berjaya di Sukan Olimpik dengan 22 pingat. Perenang Amerika Syarikat ini juga memegang rekod 18 pingat emas Olimpik, termasuk 11 pingat emas acara individu. Beliau juga memegang rekod bilangan pingat emas terbanyak dalam satu temasya Olimpik, iaitu sebanyak lapan butir dalam Sukan Olimpik Beijing 2008. Pada Sukan Olimpik London 2012, Phelps telah memenangi empat emas dan dua perak.

Phelps kini memegang tujuh rekod dunia dalam sukan renang. Tiga daripadanya adalah dalam acara individu, iaitu 100 meter kupu-kupu, 200 meter kupu-kupu dan 400 meter rampai individu. Keseluruhannya, Phelps telah meraih 70 pingat dalam pertandingan antarabangsa, iaitu 56 butir pingat emas, 11 perak dan tiga gangsa dalam Sukan Olimpik, Kejohanan Dunia dan Kejohanan Pan Pasifik.

Gelaran-gelaran antarabangsa dan rekod-rekod dunia yang dipegang Phelps telah menyumbangkannya dengan berbagai-bagai anugerah termasuk enam kali Anugerah World Swimmer of the Year pada tahun-tahun 2003-2004 dan 2006-2009, dan lapan kali Anugerah American Swimmer of the Year pada tahun-tahun 2001-2004 dan 2006-2009. Kejayaan Olimpik 2008nya juga menyebabkan majalah Sports Illustrated memberikannya anugerah Sportsman of the Year.

Selepas Sukan Olimpik 2008, Phelps menubuhkan Yayasan Michael Phelps, yang berusaha mengembangkan sukan renang dan menggalakkan gaya hidup lebih sihat.

Gambar pilihan

Tujuh pemain terkenal bola kerangang pada tahun 1937
Credit: Harris & Ewing

Lou Gehrig, Joe Cronin, Bill Dickey, Joe DiMaggio, Charlie Gehringer, Jimmie Foxx, dan Hank Greenberg di 1937 Major League Baseball All-Star Game

Tahukah anda?

Badminton-lee chong wei.jpg

Datuk Lee Chong Wei (Cina Ringkas: 李宗伟; Cina Tradisional: 李宗偉; pinyin: Lǐ zōng wěi, lahir pada 21 Oktober 1982 di Pulau Pinang , Malaysia) ialah seorang pemain badminton professional dari Malaysia yang kini menetap di Bukit Mertajam. Lee merangkul pingat perak di temasya Sukan Olimpik 2008 dan 2012 , maka menjadi rakyat Malaysia pertama yang layak ke pusingan akhir acara perseorangan lelaki, sekaligus menamatkan kemarau pingat Olimpik Malaysia sejak tahun 1996. Pencapaian ini mengurniakan gelaran Datuk kepadanya, serta sanjungan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai wira kebangsaan.

Lee menduduki tangga teratas dalam ranking pemain badminton lelaki perseorangan selama 199 minggu berturut-turut, iaitu pada 21 Ogos 2008 hingga 14 Jun 2012. Beliau ialah pemain badminton Malaysia ketiga yang mencapai tangga teratas selepas Rashid Sidek dan Roslin Hashim (semenjak ranking rasmi dimulakan pada 1980-an), dan juga satu-satunya jaguh badminton Malaysian yang mempertahankan kedudukan teratasnya selama lebih dua minggu.

Portal berkaitan

Kata-kata dari Wikiquote

George Harris, 4th Baron Harris.jpg

Kriket itu akan kekal di India tidak ada bayang-bayang ragu-ragu; Ia telah mengambil pegangan seluruh negara, dan chokras dapat dilihat bermain di setiap Kampung dengan apa-apa jenis lama Kelawar dan bola bahawa mereka boleh meletakkan tangan. Saya perlu berharap bahawa ia akan melakukan sesuatu untuk mendapatkan lebih antipathy mana-mana kaum; sebagai contoh, ia harus, saya fikir, membawa beberapa kaum bersama-sama lebih, semangat keharmonian yang sepatutnya menjadi semangat Kriket dimainkan. Disangkalkan lagi, ia arouses keseronokan dan keghairahan serta cita-cita yang melampau sampingan sendiri harus berjaya, tetapi ia juga perlu membawa kepada kemesraan, dan itulah apa yang diperlukan di India. Timur akan sentiasa menjadi Timur dan Barat, Barat, tetapi lipatan tersebut tidak tegap garis pemisah – jadi sempit, sesungguhnya, ia sepatutnya untuk membantu membawa hubungan yang mesra.  1. ^ The Brazilian Portuguese pronunciation is [ˈʒɔgos ɔlimˈpikus dʒi vɛˈɾɐ̃w dʒi ˈdojz ˈmiw i dʒezeˈsejz], in Brazil's standard pronunciation.
  2. ^ "About Rio 2016 Summer Olympics". Rio 2016 Olympics Wiki. Dicapai pada 31 October 2015.