Portal:Sukan dan Permainan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

PORTAL SUKAN & PERMAINAN

Portal Sukan

A collection of balls used in various sports

'Sukan ' adalah semua bentuk Pertandingan aktiviti fizikal yang melalui penglibatan yang terancang, berhasrat untuk menggunakan, mengekalkan atau meningkatkan keupayaan fizikal dan memberi hiburan kepada para peserta. Beratus-ratus sukan wujud, dari orang-orang yang memerlukan hanya dua peserta, melalui dengan mereka yang mempunyai beratus-ratus peserta-peserta yang serentak, sama ada di pasukan atau bertanding sebagai individu.

Sukan pada amnya diiktiraf sebagai aktiviti-aktiviti yang berasaskan di fizikal athleticism atau fizikal ketangkasan, dengan pertandingan utama terbesar seperti Sukan Olimpik mengaku hanya sukan mesyuarat dalam hal ini, dan lain-lain organisasi seperti Majlis Eropah menggunakan definisi precluding aktiviti tanpa unsur fizikal dari klasifikasi sebagai sukan. Walau bagaimanapun, beberapa aktiviti yang berdaya saing, tetapi bukan fizikal, menuntut pengiktirafan sebagai rumah Sukan. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (melalui Antarabangsa Sukan IOC yang diiktiraf ARISF) mengiktiraf kedua-dua catur dan bridge sebagai bona fide sukan, dan SportAccord, Antarabangsa sukan Persatuan Persekutuan, mengiktiraf lima bukan fizikal sukan, walaupun jumlah permainan minda yang boleh diterima sebagai sukan.

Sukan biasanya ditadbir oleh set peraturan sukan atau tradisional yang berkhidmat untuk memastikan persaingan yang saksama, dan membenarkan penghakiman yang konsisten pemenang. Pemenang boleh ditentukan oleh peristiwa-peristiwa fizikal seperti menjaringkan goal atau melintasi garisan pertama, atau oleh penentuan Hakim-Hakim yang akan pemarkahan elemen prestasi sukan, termasuk objektif atau langkah-langkah yang subjektif seperti prestasi teknikal atau kesan artistik.


Anjur sukan, sering simpanan rekod prestasi, dan untuk sukan, maklumat ini mungkin banyak mengumumkan atau dilaporkan di Berita Sukan. Di samping itu, sukan adalah merupakan sumber utama hiburan untuk bebas-para peserta, dengan penonton Wayang &TV menarik para pelancong disepanjang untuk tempat, dan mencapai khalayak yang lebih luas melalui Sukan penyiaran.


Acara yang sedang berlansung in sports ·lagi banyak

Rencana pilihan

2017 SEA games mascot.png

Sukan Asia Tenggara 2017, dikenali secara rasminya sebagai Sukan Asia Tenggara ke-29 dan secara umumnya sebagai Kuala Lumpur 2017 merupakan temasya sukan berperingkat rantau Asia Tenggara yang sedang diadakan di Kuala Lumpur, Malaysia dari 19hb hingga 30 Ogos 2017. Temasya sukan ini merupakan kali keenam Sukan Asia Tenggara itu diadakan di Malaysia, selepas tahun 1965, 1971, 1977, 1989 dan 2001. Sehingga temasya sukan ini, 16 tahun telah berlalu sejak kali terakhir Malaysia menjadi tuan rumah temasya sukan dwi-tahunan tersebut.

ArkibSelanjutnya...

Biografi pilihan

Wayne Rooney 144855cropped.jpg

Wayne Mark Rooney (lahir 24 Oktober 1985) ialah seorang seorang pemain bola sepak Inggeris yang bermain untuk kelab Liga Perdana Inggeris, Everton dan pasukan kebangsaan England. Beliau ini dilihat sebagai seorang yang paling berbakat dalam permainan bola sepak moden, yuran perpindahan dari Everton masih lagi tertinggi bagi seorang remaja. Biasanya beliau bermain sebagai seorang penyerang kedua kepada Ruud van Nistelrooy bagi kelab pasukannya sebelum perpindahan van Nistelrooy ke Real Madrid, walaupun semasa musim 2005-06, beliau menunjukkan bakatnya sebagai seorang pemain dengan berpindah-pindah dari bahagian tengah dan bermain pada kedua-dua posisi. Rooney telah dibandingkan dengan pemain-pemain seperti Diego Maradona. Beliau memakai jersi nombor 8 bagi Manchester United daripada 2004 sehingga Jun 2007, apabila nombor jersinya ditukar kepada nombor 10. Beliau memakai jersi nombor 10 bagi England.

ArkibSelanjutnya...

Gambar pilihan

Piala Malaysia

Piala Malaysia merupakan satu kejohanan bola sepak teragung di negara Malaysia dan antara kejohanan paling tua di rantau asia. Piala Malaysia pertandingkan pada setiap tahun mengikut format yang ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (F.A.M.) dan perlawanan akhir Piala Malaysia akan menutup tirai musim tahunan bola sepak Malaysia. Piala Malaysia bermula pada tahun 1921 pada ketika itu Piala Malaya yang merupakan kejohanan bola sepak antara negeri-negeri yang membentuk Tanah Melayu. Kini setelah mencecah 95 tahun, Piala Malaysia masih lagi menjadi rebutan pasukan-pasukan bola sepak tanah air.


ArkibSelanjutnya...

Perkara yang anda boleh bantu

Bantulah mengembangkan rencana-rencana yang berkaitan dengan sukan dan permainan. Anda juga boleh memuatkan rencana-rencana yang berkaitan dengan sukan dan permainan sekiranya rencana tersebut masih belum wujud.

Penyumbang

Tahukah anda?

Badminton-lee chong wei.jpg

Datuk Lee Chong Wei (Cina Ringkas: 李宗伟; Cina Tradisional: 李宗偉; pinyin: Lǐ zōng wěi, lahir pada 21 Oktober 1982 di Pulau Pinang , Malaysia) ialah seorang pemain badminton professional dari Malaysia yang kini menetap di Bukit Mertajam. Lee merangkul pingat perak di temasya Sukan Olimpik 2008 dan 2012 , maka menjadi rakyat Malaysia pertama yang layak ke pusingan akhir acara perseorangan lelaki, sekaligus menamatkan kemarau pingat Olimpik Malaysia sejak tahun 1996. Pencapaian ini mengurniakan gelaran Datuk kepadanya, serta sanjungan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai wira kebangsaan.

Lee menduduki tangga teratas dalam ranking pemain badminton lelaki perseorangan selama 199 minggu berturut-turut, iaitu pada 21 Ogos 2008 hingga 14 Jun 2012. Beliau ialah pemain badminton Malaysia ketiga yang mencapai tangga teratas selepas Rashid Sidek dan Roslin Hashim (semenjak ranking rasmi dimulakan pada 1980-an), dan juga satu-satunya jaguh badminton Malaysian yang mempertahankan kedudukan teratasnya selama lebih dua minggu.

Portal berkaitan

Kata-kata dari Wikiquote

George Harris, 4th Baron Harris.jpg

Kriket itu akan kekal di India tidak ada bayang-bayang ragu-ragu; Ia telah mengambil pegangan seluruh negara, dan chokras dapat dilihat bermain di setiap Kampung dengan apa-apa jenis lama Kelawar dan bola bahawa mereka boleh meletakkan tangan. Saya perlu berharap bahawa ia akan melakukan sesuatu untuk mendapatkan lebih antipathy mana-mana kaum; sebagai contoh, ia harus, saya fikir, membawa beberapa kaum bersama-sama lebih, semangat keharmonian yang sepatutnya menjadi semangat Kriket dimainkan. Disangkalkan lagi, ia arouses keseronokan dan keghairahan serta cita-cita yang melampau sampingan sendiri harus berjaya, tetapi ia juga perlu membawa kepada kemesraan, dan itulah apa yang diperlukan di India. Timur akan sentiasa menjadi Timur dan Barat, Barat, tetapi lipatan tersebut tidak tegap garis pemisah – jadi sempit, sesungguhnya, ia sepatutnya untuk membantu membawa hubungan yang mesra.