Portal:Sukan dan Permainan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

PORTAL SUKAN & PERMAINAN

Portal Sukan

A collection of balls used in various sports

'Sukan ' adalah semua bentuk Pertandingan aktiviti fizikal yang melalui penglibatan yang terancang, berhasrat untuk menggunakan, mengekalkan atau meningkatkan keupayaan fizikal dan memberi hiburan kepada para peserta. Beratus-ratus sukan wujud, dari orang-orang yang memerlukan hanya dua peserta, melalui dengan mereka yang mempunyai beratus-ratus peserta-peserta yang serentak, sama ada di pasukan atau bertanding sebagai individu.

Sukan pada amnya diiktiraf sebagai aktiviti-aktiviti yang berasaskan di fizikal athleticism atau fizikal ketangkasan, dengan pertandingan utama terbesar seperti Sukan Olimpik mengaku hanya sukan mesyuarat dalam hal ini, dan lain-lain organisasi seperti Majlis Eropah menggunakan definisi precluding aktiviti tanpa unsur fizikal dari klasifikasi sebagai sukan. Walau bagaimanapun, beberapa aktiviti yang berdaya saing, tetapi bukan fizikal, menuntut pengiktirafan sebagai rumah Sukan. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (melalui Antarabangsa Sukan IOC yang diiktiraf ARISF) mengiktiraf kedua-dua catur dan bridge sebagai bona fide sukan, dan SportAccord, Antarabangsa sukan Persatuan Persekutuan, mengiktiraf lima bukan fizikal sukan, walaupun jumlah permainan minda yang boleh diterima sebagai sukan.

Sukan biasanya ditadbir oleh set peraturan sukan atau tradisional yang berkhidmat untuk memastikan persaingan yang saksama, dan membenarkan penghakiman yang konsisten pemenang. Pemenang boleh ditentukan oleh peristiwa-peristiwa fizikal seperti menjaringkan goal atau melintasi garisan pertama, atau oleh penentuan Hakim-Hakim yang akan pemarkahan elemen prestasi sukan, termasuk objektif atau langkah-langkah yang subjektif seperti prestasi teknikal atau kesan artistik.


Anjur sukan, sering simpanan rekod prestasi, dan untuk sukan, maklumat ini mungkin banyak mengumumkan atau dilaporkan di Berita Sukan. Di samping itu, sukan adalah merupakan sumber utama hiburan untuk bebas-para peserta, dengan penonton Wayang &TV menarik para pelancong disepanjang untuk tempat, dan mencapai khalayak yang lebih luas melalui Sukan penyiaran.


Acara yang sedang berlansung in sports ·lagi banyak

Tahukah anda?

Lin Dan.jpg

Lin Dan (Cina Ringkas: 林丹; pinyin: Lin Dan) (lahir 14 Oktober 1983) merupakan pemain badminton China yang berketurunan Hakka, dari Fujian, Republik Rakyat China. Lin kini pemain badminton perseorangan yang mendominasi pentas dunia.

Lin bermain di Sukan Olimpik 2004, dia tewas kepada Ronald Susilo dari Singapura pada pusingan pembukaan. Selepas itu, dia tumpas kepada Taufik Hidayat di peringkat akhir di Kejohanan Dunia Badminton 2005.

Pada tahun 2006, Lin menang ke atas Bao Chunlai di pusingan akhir Kejohanan Dunia Badminton di Madrid, Spain. Pada tahun 2005, Lin Dan pernah bertemu dengan Bao di tiga kejohanan yang diadakan di China: China Masters, Sukan Kebangsaan China, dan Terbuka Hong Kong.

Lin mempunyai seorang teman wanita yang bernama Xie Xingfang. Xie juga merupakan pemain nombor satu dunia ketika ini.[1] Lin juga pernah memenangi kejohanan yang berprestij iaitu Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England di Birmingham, juga memenangi Kejohanan Dunia Badminton 2006 di mana Lin bertemu dengan rakan senegaranya Bao Chunlai dengan mendapat gelaran Kejohanan Dunia yang pertama.

Portal berkaitan

Kata-kata dari Wikiquote

George Harris, 4th Baron Harris.jpg

Kriket itu akan kekal di India tidak ada bayang-bayang ragu-ragu; Ia telah mengambil pegangan seluruh negara, dan chokras dapat dilihat bermain di setiap Kampung dengan apa-apa jenis lama Kelawar dan bola bahawa mereka boleh meletakkan tangan. Saya perlu berharap bahawa ia akan melakukan sesuatu untuk mendapatkan lebih antipathy mana-mana kaum; sebagai contoh, ia harus, saya fikir, membawa beberapa kaum bersama-sama lebih, semangat keharmonian yang sepatutnya menjadi semangat Kriket dimainkan. Disangkalkan lagi, ia arouses keseronokan dan keghairahan serta cita-cita yang melampau sampingan sendiri harus berjaya, tetapi ia juga perlu membawa kepada kemesraan, dan itulah apa yang diperlukan di India. Timur akan sentiasa menjadi Timur dan Barat, Barat, tetapi lipatan tersebut tidak tegap garis pemisah – jadi sempit, sesungguhnya, ia sepatutnya untuk membantu membawa hubungan yang mesra.  1. Piala Thomas & Uber, Jepun 2006