Pulasan Tanah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pulasan Tanah
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
M. nudipes
Nama binomial
Mustela nudipes
Desmarest, 1822
Malayan Weasel area.png
Julat Pulasan Tanah


Pulasan Tanah[2] atau Jelu Masak Pisang (bahasa Inggeris: Malayan Weasel) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Semenanjung Melayu, Borneo dan Sumatera. Nama sainsnya Mustela nudipes.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Pulasan Tanah boleh didapati di Brunei, Indonesia, Malaysia, dan Thailand.

Terdapat 2 subspesies pulasan tanah:

  • M. n.nudipes
  • M. n. leucocephalus

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Pulasan Tanah adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam order Mustela, tergolong dalam famili Mustelidae. Pulasan Tanah adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Pulasan Tanah terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Pulasan Tanah berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Pulasan Tanah akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Pulasan Tanah merupakan haiwan yang dilindungi dan memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Duckworth, J.W. & Kanchanasaka, B. (2008). Mustela nudipes. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 21 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern
  2. ^ JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH.