Teledu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Teledu
Brehms Het Leven der Dieren Zoogdieren Orde 4 Stinkdas (Mydaus meliceps).jpg
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
M. javanensis
Nama binomial
Mydaus javanensis
(Desmarest, 1820)
Sunda Stink Badger area.png
Julat Teledu
Sinonim

Mydaus meliceps

Teledu (bahasa Inggeris: Malay Badger) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Mydaus javanensis. [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Teledu boleh didapati di Malaysia, dan terutama di Jawa dan Sumatera, Indonesia

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Teledu adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Teledu adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Teledu terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Teledu berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Teledu akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Teledu merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Long, B., Hon, J., Azlan J. & Duckworth, J.W. (2008). Mydaus javanensis. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 27 January 2009.
  2. ^ JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH.