Sekolah Menengah Kebangsaan St Paul

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
St Paul's Institution (Formerly SMK St Paul)
Moto VIRTVTE ET LABORE
Ditubuhkan 1899
Dirasmikan 18 Jun 1899 oleh Father Catesson of the Paris Foreign Missions
Jenis Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK)
Pengetua Cik Lucy Magret Ratnam
Penolong Kanan Pentadbiran dan Akademik En. Arumugam
Penolong Kanan Hal Ehwal Murid En. Tee
Penolong Kanan Kokurikulum Pn. Shantini Lingam
Lokasi Jalan Manickavasagam, Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Laman sesawang St Paul's Institution Online
Bangunan SMK St Paul

Sekolah Menengah Kebangsaan St Paul atau Institusi St Paul (Bahasa Inggeris: St Paul's Institution, dipendekkan sebagai SPI) ialah sebuah sekolah menengah ternama bantuan kerajaan untuk pelajar-pelajar lelaki (dan pelajar-pelajar perempuan untuk Tingkatan 6) dan salah satu daripada sekolah tertua di Seremban, Negeri Sembilan. Sekolah ini dinamakan sempena Santo Paul, seorang tokoh agamawan Kristian yang merupakan pengikut Yesus Kristus.

SPI Menengah diasaskan pada tahun 1899 oleh Catesson Bapa Luar Paris Misi Society di Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia. Matlamatnya adalah untuk menyediakan pendidikan Bahasa Inggeris ke dalam "pelajar-pelajar lelaki Seremban dan pelajar-pelajar luar negara".

Sejarah[sunting | sunting sumber]

ditubuhkan pada 18 Jun 1899 oleh Rev. Father Catesson dan Paris Foreign Mission. Ketika itu,sekolah ini diletakkan di sebuah bangunan sementara yang dirasmikan oleh Sir Charles Mitchell dengan bantuan Residen British pada masa itu iaitu En. E. W. Birch. Pengetua yang pertama ialah Rev. Coelho. Sekolah Menengah Kebangsaan St Paul merupakan sekolah pertama Bahasa Inggeris di Negeri Sembilan.Jumlah pelajarnya hanya 25 orang.

Pada tahun 1907, bangunan sekolah yang tetap dibina di Jalan Paul(Jalan Yam Tuan) dan dirasmikan oleh Sir John Aderson. Jumlah pelajar ketika itu ialah 179 orang.

Menjelang 1 April 1909 De La Salle Brothers atau Christian Brothers, perintis dalam bidang pelajaran dalam bilik darjah di Perancis telah mengambil alih urusan sekolah ini diatas permohonan daripada Biskop Melaka dan Pengarah Pelajaran pada masa itu. Bilangan pelajarnya bertambah hingga 190 orang dan Brother Isidore adalah Pengarah Sekolah Menengah Kebangsaan St Paul yang pertama.

Sejak dari itu, sekolah ini telah berkembang dengan pesat. Adat dan semangat Paulian yang ditanam dalam jiwa Paulian sehingga hari ini adalah dipengaruhi oleh Kumpulan Brother Directors, Brothers dan guru-guru sekolah ini. Pada tahun 1912, dua buah bangunan yang baru dibina semasa Brother Joseph.


The La Salle

Menjadi sekolah La Sallian, SPI telah sebagai sebahagian dari warisan cerita inspirasi pengasasnya, John Baptist De La Salle. Kisah ini dibahagikan dengan beratus-ratus sekolah lain La Sallian di seluruh dunia, dan dengan bangga mengatakan kembali di sini.

ohn Baptist De La Salle lahir dalam keluarga kaya di Rheims, Perancis pada tarikh 30 April 1651. Ketika seorang pemuda, ia merasa panggilan untuk mendirikan sekolah-sekolah untuk memberikan pendidikan percuma bagi anak-anak, terutama mereka terlalu miskin untuk membayar kos. Untuk mencapai mimpinya, ia melemparkan di tempat parkir dengan sebuah band kecil dari guru tidak terlatih. La Salle menyerah kekayaan dan kedudukan untuk membentuk mereka ke guru-guru terbaik masa.

Kumpulan guru ini yang di sebut: La Salle Brothers. Itu adalah keinginan tulus mereka untuk menjadi saudara antara satu sama lain, dan saudara-saudara kepada orang-orang muda mereka mengajar. La Salle melihat di sekolah-sekolah kesempatan untuk memperluaskan cakerawala orang-orang muda, kebanyakan dari mereka adalah terbiar, miskin dan memberontak. Dia adalah salah satu pelopor terbesar pendidikan bagi orang biasa, pertama di Perancis dan kemudian seluruh dunia.

Walaupun dilanda dengan banyak kesulitan, La Salle bertahan, dan La Salle brothers mendirikan sekolah di seluruh dunia, membuat mimpinya memberi pendidikan percuma menjadi kenyataan. La Salle meninggal dunia pada usia 68 pada 7 April 1719. Dia dibeatifikasi 19 Februari 1888 dan dikanonisasi pada tarikh 24 Mei 1900.

Hari ini ada 6000 Brothers dan 70.000 guru La Sallian melayani pada tahun 1000 institusi pendidikan di seluruh dunia, melaksanakan pekerjaan Yohanes Pembaptis de La Salle ke dalam abad kedua puluh satu. Untuk menghormati dia, La Salle di seluruh sekolah, termasuk SPI, merayakan Hari Pengasas pada Mei 15, untuk mengingati sumbangannya pada bidang pendidikan di seluruh dunia.

Perhimpunan SMK St Paul

Masa kini[sunting | sunting sumber]

 • Sekarang, 109 tahun sejak ditubuhkan, St Paul’s Institution di bawah kepimpinan dari sebelah Ibu pula.Yap See Moi, yang menjadi pengetua wanita pertama sekolah pada tahun 2006.

Pada tahun 2007, SPI melakar sejarah sekali lagi dibuat dengan penyelesaian dewan sekolah baru dua tingkat, menyediakan pelajar dengan kemudahan yang lebih baik untuk kedua-dua mempelajari dan kegiatan Ko-kurikulum. Terdiri dari 4 ruangan kelas baru, 4 lapangan bulu tangkis dan gimnasium,dewan ini dirasmikan secara besar-besaran oleh YB Dato 'Hon Choon Kim.

Kelas[sunting | sunting sumber]

Ada tujuh kelas, iaitu sempena Brothers yang pernah menjadi telah pengetua disemadikan nama di St Paul's:

 • Austin
 • Anselm
 • Basillian
 • Casimir
 • Dominic
 • Felix
 • Henry

dan terdapat satu kelas peralihan

Rumah sukan[sunting | sunting sumber]

Ada enam rumah sukan , dinamakan Brothers yang telah disemadikan nama di St Paul's:

 • Adrian (yellow)
 • Barnitus (red)
 • Director (orange)
 • Edward (green)
 • John (blue)
 • Paul (purple)

Brother Director[sunting | sunting sumber]

 • Bro. Isidore Albert (15 May to 5 September 1909)

Beliau dilahirkan di Perancis. Pada 1909, ia dilantik sebagai Bro pertama. Pengarah sekolah kami. Beliau meninggal dunia pada 5 September 1909 di Seremban.[1]

 • Bro. Basilian (26 January 1910 to 28 March 1914)

Sebuah Perancis Bro. Pengarah. Dia juga memperbaharui menjadi pengetua lama sekolah. Dia meninggal di Vietnam pada tarikh 9 Julai 1945.

 • Bro. Adrain Edmund (29 March 1914 to 27 April 1921)

Beliau dilahirkan di England. Pada tahun 1921, beliau dipindahkan ke Taiping. Beliau meninggal pada tarikh 5 Ogos 1925 di usia 54.

 • Bro. Lewis Edward (28 April 1921 to January 1930)

Ireland Sebuah Bro. Director yang kemudian mendirikan yang kemudian beliau Menjadi St. Paul's Old Boys Association. Ketika ini, dikenali sebagai Old Paulians' Association. Dia membuat St Paul Lembaga kekuatan yang harus diperhitungkan dalam bidang bola sepak dan olahraga. Dia juga meningkatkan hasil akademik.

 • Bro. Dominic John (June 1928 to January 1939)

Irish Bro. Director yang akan selalu diingati untuk mendirikan St Paul Debating Society. Beliau meninggal pada tarikh 30 November 1966.

 • Bro. Barnitus Kennedy (17 January 1930 to 12 August 1931)

Beliau lahir di Ireland. Beliau adalah seorang pelopor bertanggung jawab atas kejayaan pelaksanaan Pemeriksaan Perubatan tahunan murid. Pada tahun 1945, beliau dilantik sebagai Bro. Pengunjung. Pada tahun 1965, beliau meninggal di Pulau Pinang.

 • Bro. John Lynam (12 August to 30 June 1933)

Irish Bro. Director yang menghadapi kesulitan besar semasa Perang Dunia. Beliau dipindahkan ke Manila sebagai Bro. Director dan kemudian dipindahkan lagi ke Hong Kong sebagai Bro. Director Hong Kong St Joseph. Beliau meninggal pada usia 78.

 • Bro. Joseph Brophy (2 July 1933 to 4th Sept 1939)

Irish Bro. Director. Sumbangan terbesarnya merupakan bangunan dewan sekolah dan peningkatan lapangan sekolah. Kemudian, ia berangkat ke Singapura sebagai Bro. Director.

 • Bro. Anselm Conde (4 September 1939 to 11 January 1941)

Beliau dilahirkan di Perancis. Sebuah guru Geografi terkenal yang kemudian menjadi sub-Pengarah sekolah 1943-1965. Dia meninggal di Pulau Pinang pada tarikh 5 Mei 1969.

 • Bro. Henry (11 January 1941 to December 1946)

Beliau Lahir di Perancis pada tahun 1886. Bro. Henry 45 tahun berkhidmat sebagai ahli dari La Salle Brothers. Beliau paling terkenal kerana menolak untuk mencatat nama "Lembaga St Paul's" peribadi semasa Perang Dunia II. Dia meninggal di Pulau Tikus, Penang pada tarikh 17 Julai 1959 di usia 75.

 • Bro. Lawrance Henry (3 February 1947 to 9 January 1953)

Beliau adalah Bro Director Malaysia pertama. Beliau membantu untuk membina semula sekolah selepas Perang Dunia II. Beliau meninggal 21 tahun kemudian.

 • Bro. Chronan Austin (January to October 1953)

Beliau lahir di Myanmar tetepi berbangsa inggeris.Bro. Director yang pernah bertugas di St Paul's Institution dari Januari 1939 sampai Januari 1940 dan dari Oktober 1942 hingga Oktober 1945.

 • Bro. Casimir L'Angellier (January 1954 to December 1959)

Lahir di Singapura, beliau menjadi sekolah Sub-Director dari Januari 1941 hingga Disember 1944. Beliau adalah orang di belakang pembangunan sekolah baru di Mont La Salle. Di bawahnya, sekolah merayakan nya Golden Jubilee dan pada tahun yang sama kami merayakan Golden Jubilee kedatangan Brothers Seremban. Beliau menerima PJK pada tahun 1957. Beliau meninggal di Hong Kong pada tahun 1977.

 • Bro. Celestine Jennings (January 1960 to December 1963)

Beliau lahir di Australia. Usahanya untuk memperbaharui Lembaga Baru St Paul's bilik AVA membuahkan hasil. Beliau meninggal pada tarikh 1 Ogos 1991 di Southport, Queensland.

 • Bro. Thomas Dunne (January 1963 to December 1969)

Irish Bro. Director yang merupakan seorang guru sekolah pada tahun 1940. Sumbangannya terbesar merupakan merenovasi dewan sekolah dan memulakan sesi petang. Dalam masa jawatannya, koleksi bagi kaum miskin itu sembuh. Beliau kemudian dipindahkan ke St. Xavier's Institution, Pulau Pinang.

 • Bro. Felix Donahue (1 January 1970 to 12 February 1975)

Beliau lahir di Ireland. Untuk pertama kalinya dalam sejarah, anak perempuan yang berdaftar dalam Borang IV dan dalam Borang VI. Pengubahsuaian pejabat sekolah dan sekolah Reference Library dilakukan. Beliau dihormati dengan anugerah PJK pada tahun 1973. Pada tahun 1975, beliau dipindahkan ke La Salle PJ sebagai Bro. Director.

Seorang Brother Ireland yang dipindahkan ke St Paul's Institution dari St Xavier Institution Sebagai-Sub Pengarah sekolah . Pada tahun 1975, ia berhasil Bro. Felix Donahue. Beliau merupakan paling lama berkhidmat Bro. Director. Beliau adalah seorang Director Kolej Kebangsaan di Kota Kinabalu, Sabah.

Uniform[sunting | sunting sumber]

Pintu gerbang masuk ke SMK St Paul

Seragam tradisional kemeja putih, seluar panjang putih dengan tali leher hijau (serupa dengan seragam St Joseph's Insitutition di Singapura). Pada 1970-an, kerajaan persekutuan mempunyai seragam sekolah kebangsaan yang bertentangan dengan seragam berbeza untuk sekolah masing-masing . Oleh kerana itu, Paulians memakai seluar panjang umum angkatan laut hijau dan kemeja putih seperti yang ditemui di sekolah-sekolah menengah yang lain di Malaysia. Namun, tali leher hijau dengan lambang sekolah yang tertera di dalamnya yang merupakan simbol institusi tinggal sebagai pakaian standard.

Pengetua[sunting | sunting sumber]

Brother Director yang lalu dan Pengetua Sekolah yang pernah bertugas di SPI:

Brother Director

 • Bro. Isidore Albert 1909
 • Bro. Basilian 1910
 • Bro. Adrian Edmund 1914
 • Bro. Lewis Edward 1921
 • Bro. Dominic John 1928
 • Bro. Barnitus Kennedy 1930
 • Bro. John Lynam 1931
 • Bro. Joseph Brophy 1933
 • Bro. Anselm Conde 1939
 • Bro. Henry 1941
 • Bro. Lawrence Henry 1947
 • Bro. Chronan Austin 1953
 • Bro. Casimir L’Angellier 1953
 • Bro. Celestine Jennings 1960
 • Bro. Thomas Dunne 1963
 • Bro. Felix Donahue 1970
 • Bro. James Macken 1975

Principals

 • En. Kenneth Kulasingam 1992
 • En. Toh Kim Huat 1995
 • En. Hilary Santa Maria 1998
 • En. Yap Ooi Beng 2004
 • Pn. Yap See Moi 16 May 2006 - 21 Oct 2011
 • Cik. Lucy Magret Ratnam 1 Nov 2011 - kini

Pelajar terkenal[sunting | sunting sumber]

Haji Zainal Abidin bin Ahmad

 • First Malaysian to be awarded an Honorary Doctorate of Letters

YAM Tunku Nadzaruddin Ibni Tuanku Jaafar (SPI Primary)

 • A royal Paulian

Allahyarham YB Bahaman bin Saharudin

 • Minister of Health, Malaysia

Dr Shiekh Muszaphar Shukor (SPI Primary)

 • First Malaysian in space

Mendiang S. Raja Ratnam

 • First Foreign Minister of Singapore

Mendiang Dr. S. Seevaratnam

 • Member of Parliament and DAP Treasurer

Mendiang Chin See Yin

 • Former Chairman of MCA Negeri Sembilan

Mendiang Dato’ Lee Boon Peng

 • Former Chairman of MCA Negeri Sembilan

Mendiang Dato’ Mahima Singh

 • First MIC Member of Parliament in Port Dickson

Dr Chen Mang Hin

 • First Chairman of DAP
 • DAP Advisor

Mendiang Dato’ Dr. S. Vijayaratnam

 • Cabinet Parliamentary Secretary in the Ministry of Primary Industries, Malaysia

Tan Sri Dato’ Chan Choong Tak

 • Former President of the Senate
 • Party General Secretary of Parti Gerakan
 • Past President of the Malaysian Federation of La Salle Assocations

Tan Sri Edgar Joseph

 • Federal Court Judge

Justice Lee Sieu Kin

 • Judge, Singapore

Lim Kien Onn

 • Managing Director of ECM Libra

John Chia

 • Director of UNISEM

Peter van Huizen

 • Malaysian hockey player in the 1956 Melbourne Olympics

Mok Wai Hoon

 • National Football Captain in the 1959 Merdeka Cup

Chow Kwai Lam

 • National Football Captain in the 1965 Merdeka Cup

Datuk Dr. P. S. Nathan

 • Asian Champion and World President, Ten-Pin Bowling

Rev Julian Leow Beng Kim

 • Catholic Archbishop of Kuala Lumpur. (Since 2014)

Misi dan visi[sunting | sunting sumber]

Misi

To educate in a professional and dynamic manner to build character, raise academic and co-curricular standards, and enhance school atmosphere and safety in a conducive environment.

Visi

To become an educational institute of excellence by 2012.

Penggabungan[sunting | sunting sumber]

SPI is affiliated to other La Sallian Educational

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ St Paul's web site accessed July 2007

Pautan luar[sunting | sunting sumber]