Senarai pasta

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Beberapa warna dan bentuk pasta yang berbeza, di kedai khusus pasta di Venice.
Perbandingan antara pelbagai jenis pasta Itali panjang.

Terdapat pelbagai jenis pasta, hidangan ruji masakan Itali.

Sesetengah jenis pasta adalah unik serantau dan tidak meluas diketahui; beberapa jenis mungkin mempunyai nama yang berbeza dalam pelbagai bahasa, atau kadang-kadang dalam bahasa yang sama. Sebagai contoh, potongan rotelle juga dikenali sebagai ruote di Itali dan "roda wagon" di Amerika Syarikat. Pengeluar dan tukang masak sering mengada-adakan bentuk baru pasta; atau mungkin mencipta nama baru bagi bentuk lama atas sebab-sebab pemasaran.

Nama bahasa Itali bagi pasta sering berakhir dengan akhiran jamak maskulin -ini, -elli, -illi, -etti atau jamak feminin -ine, -elle dan lain-lain, semua menyampaikan maksud "kecil"; atau dengan -oni, -one, yang bermaksud "besar". Banyak akhiran lain seperti -otti ("agak besar") dan -acci ("kasar", "buruk dibuat") boleh wujud. Di Itali, semua nama-nama jenis pasta adalah majmuk.

Pasta panjang[sunting | sunting sumber]

Pasta panjang boleh dibuat dengan penyemperitan atau golek dan potong.

Image Type Keterangan Makna
Anelloni Gelung reben tebal; direka oleh ahli fizik di Universiti Warwick untuk mengkaji polimer berbentuk cincin[1]
Barbina Diraut nipis sering bergelung ke sarang Janggut kecil
Bigoi co l'arna (cropped).jpg Bigoli Tiub tebal, selalunya diperbuat daripada gandum kuda atau tepung gandum penuh
Bucatinicloseup.JPG Bucatini Pasta ala spaghetti tebal dengan lubang yang di tengahnya. Nama berasal dari Bahasa Itali: buco, yang bermaksud "lubang", dan Bahasa Itali: bucato, yang bermaksud "dicucuk".
Capelli d'angelo Sinonim dengan capellini, bergelung ke sarang Rambut bidadari
Capellini.jpg Capellini Jenis pasta panjang yang paling nipis Harfiah "rambut nipis" dalam bahasa Itali
Fedelini Spaghetti sangat nipis.[2] Si kecil setia
Pistacchio di Bronte (pesto) - cropped.jpg Fusilli Pasta panjang, tebal berbentuk skru yang boleh dalam keadaan padu atau berongga. Fusilli berongga juga dikenali sebagai fusilli bucati. Dalam gambar adalah fusilli dalam sos pesto. Fusilli mungkin berasal dari Fuso, kerana secara tradisinya ia "diputar" dengan menekan dan menggolek rod kecil ke atas setiap jalur nipis pasta untuk menganginkannya dalam bentuk yang skru, sama seperti yang gelendong Turki moden. Senapang panjang.
Fusilli lunghi bucati.jpg Fusilli bucati Tiub bergelung panjang yang berongga.[3] Also called fusili col buco[4] Senapang berlubang
Maccheroni alla molinara Pasta yang sangat tebal, panjang, segar ditarik tangan. Khusus di kawasan Abruzzo.

Very thick, long, fresh hand-pulled pasta. Typical for the Abruzzo region.

Pasta isteri pengilang
Matriciani Sama seperti perciatelli, tetapi dilipat ke atas dan bukannya lubang keluar
Perciatelli.jpg Perciatelli Sama dengan bucatini. Daripada perciare "melubang"
Pici con albume.jpeg Pici Pasta yang sangat tebal, panjang, dan digelek dengan tangan. Ia berasal dari wilayah Siena di Tuscany; dalam kawasan Montalcino ia juga dirujuk sebagai pinci.
Spaghetti-prepared.jpg Spaghetti Pasta panjang, nipis, silinder berasal dari Itali.

A long, thin, cylindrical pasta of Italian origin.[5] Spaghetti diperbuat daripada semolina atau tepung dan air.

"Tali kecil."[6] Spaghetti adalah bentuk jamak dari perkataan Itali spaghetto, yang merupakan pengecil untuk spago, yang bermaksud "tali nipis" atau "membelit".[5]
Spaghettiniphoto.jpg Spaghettini Spaghetti nipis Pintalan kecil
Spaghettoni.jpg Spaghettoni Spaghetti yang lebih tebal atau lebih panjang.[7]
Vermicelli Pasta pusing tradisional yang lebih tebal daripada spaghetti (Amerika Syarikat dirujuk lebih nipis daripada spaghetti) Cacing [6]
Vermicelloni Vermicelli tebal Cacing besar
Baked Ziti (cropped).jpg Ziti panjang, seperti tiub hos sempit bersaiz lebih kecil daripada rigatoni tetapi lebih besar daripada mezzani. Penambahan perkataan rigati (contohnya ziti rigati) menandakan garis atau rabung pada permukaan pasta ini. Zito adalah bahasa Itali untuk "pengantin laki-laki." (Ziti adalah bentuk jamak).
Zitoni Ziti versi lebih lebar Ziti besar

Pasta potongan reben[sunting | sunting sumber]

Pasta potongan reben sering digolek rata dan kemudian dipotong. Ini boleh dilakukan dengan tangan atau mesin.

Image Type Keterangan Makna
Bavette pasta.jpg Bavette Tagliatelle versi langsing Titisan benang kecil
Bavettine Bavette versi langsing
Ciriole Chitarra versi tebal
Fettuce Fettuccine versi lebar Hirisan kecil
Fettucine1.JPG Fettuccine Ribbon pasta kira-kira 6.5 milimeter lebar Hirisan kecil
Fettucelle Fettuccine versi langsing Hirisan kecil
Lagane [8] Pasta lebar
Lasagne Blätter01.jpg Lasagne (Gravagna) [9] Pasta sangat lebar yang sering mempunyai galur tepi Periuk masak
Lasagnette-with-pumpkin-and-parmesan.jpg Lasagnette Lasagne versi langsing Lasagne kecil
Lasagnotte Lasagne versi panjang Lasagne yang lebih besar
Linguettine Linguine versi langsing Lidah kecil
Linguine.jpg Linguine Spaghetti Penyek Lidah kecil [6]
Mafalde Reben segi empat tepat pendek Dinamakan sebagai penghormatan kepada Puteri Mafalda dari Savoy
Mafaldine.JPG Mafaldine Reben panjang dengan sisi berolak Mafalde kecil
Pappardelle.jpg Pappardelle Reben rata tebal
Pillus Reben yang sangat nipis
Pizzochero.jpg Pizzoccheri Sejenis pasta reben rata tagliatelle pendek,dibuat dengan 80% tepung gandum kuda dan 20% tepung gandum.
Sagnarelli Reben segi empat tepat dengan tepi bergalur
Scialatelli atau scilatielli Spaghetti panjang buatan sendiri dengan lingkaran panjang yang dipintal
Spaghetti alla chitarra.jpg Spaghetti alla chitarra Sama seperti spaghetti, kecuali persegi dan bukannya bulat,[10] dan diperbuat daripada telur sebagai tambahan kepada tepung Dinamakan sempena peranti gitar seperti yang digunakan untuk memotong pasta,[10] yang mempunya rangka kayu digantung dengan wayar logam, kepingan pasta ditekan ke peranti, dan kemudian wayar "dipetik" supaya serpihan pasta jatuh melaluinya.
Stringozzi.jpg Stringozzi Sama seperti tali kasut Seperti tali kasut
Tagliatelle 2.jpg Tagliatelle Reben, secara amnya lebih langsing daripada fettuccine Daripada bahasa Itali tagliare, yang bermaksud "memotong"
Taglioni side.png Taglierini Tagliatelle versi nipis Daripada bahasa Itali tagliare, yang bermaksud "memotong"
Trenette con le vongole (cropped).jpg Trenette Reben nipis berolak di tepi
Tripoline Reben tebal berolak di tepi

Pasta tersemperit potongan pendek[sunting | sunting sumber]

Image Type Keterangan Makna
Calamarata Pasta lebar berbentuk cincin Seperti sotong
Calamaretti Sotong kecil
Cannelloni.jpg Cannelloni Pasta tiub silinder yang boleh diisi inti, secara amnya dibakar dengan inti ditutupi sos.[11] (Bahasa Itali: Mensiang besar)
Pasta with pesto.jpg Cavatappi Makaroni berbentu pilin Skru gabus
Cellentani.jpg Cellentani Lihat Cavatappi
Chifferi Makaroni pendek dan lebar
Pasta e fagioli rapida.jpg Ditalini Tiub pendek Jidal kecil
Elicoidali Pasta tiub sedikit berjalur, jalur disumbat berbanding rigatoni Helikoidal
Fagioloni Tiub sempit pendek Kacang besar
Fideua.jpg Fideuà Tiub pendek dan nipis Fideuá bukan benar-benar sejenis pasta tetapi hidangan Sepanyol serupa dengan paella tetapi dibuat dengan pasta dan bukannya beras.
Pastasorten Garganelli.JPG Garganelli Pasta telur dalam bentuk persegi digulung menjadi tiub
Gemelli.jpg Gemelli Suatu pasta berbentuk S dipintal dalam lingkaran longgar Nama ini berasal dari bahasa Itali untuk kembar.
Macaroni closeup.jpg Makaroni Tiub bengkok. Juga boleh lurus.[12] Daripada bahasa Greek untuk makanan yang dibuat daripada barli[13]
Maccheroncelli Pasta tiub berongga yang lebih kecil sedikit daripada tebal pensil.[14] Maccheroni kecil
Maltagliati Suatu pasta telur pendek dan lebar dengan hujung yang tidak teratur atau potongan menyerong, ia boleh didapati di seluruh Itali dan penting dalam beberapa masakan Itali serantau.[15] Potongan kasar
EMS-109321-Manicotti-rule..JPG Manicotti Tiub besar yang boleh diisi inti
Marziani Pilin pendek Martians (merujuk kepada antena kartun Marikh)
Mezzani Tiub melengkung pendek[16][17] Yang separuh saiz
Mezze penne Penne versi pendek Separuh pen
Mezzi bombardoni Tiub pendek Lebar Bedilan separuh
EMS-Mostaccioli-CU-125055.JPG Mostaccioli Sama seperti penne tetapi tanpa rabung. Juga dikenali sebagai penne lisce atau "smooth penne" Seperti misai
Paccheri pasta.jpg Paccheri Tiub pasta besar yang boleh disediakan dengan sos atas disumbat dengan bahan-bahan.[18] "Tamparan." Nama ini disifatkan kepada bunyi menampar yang dibuat apabila dimakan.[18]
Pasta al ceppo Suatu pasta lembar yang sama bentuk kulit kayu manis.[19] Pasta jenis kayu
Penne with sauce.jpg Penne Tiub sederhana panjang dengan rabung, potong menyerong di kedua-dua hujung Pen (sempena pena bulu pelepah)
Whole wheat penne, cooked and uncooked.jpg Penne rigate Penne dengan sisi rabung Baris pen
Penne lisce Penne dengan sisi licin Pen lancar
Penne zita Penne versi lebar
Pennette Penne versi pendek nipis Little pens
Pennoni Penne versi yang lebih lebar dan tebal.[20] It is a tube pasta with a diagonal cut on both ends.[20] Gada-gada[6]
Rigatoncini Rigatoni versi yang lebih kecil Garis besar kecil
Mezzi Rigatoni pasta.jpg Rigatoni Sederhana besar dengan hujung tiub dipotong persegi, kadang-kadang sedikit melengkung Garis besar
Fusilli pasta.jpg Rotini Berkaitan dengan fusilli, tetapi mempunyai heliks yang lebih ketat, iaitu dengan pic yang lebih kecil Heliks- atau berpilin
Sagne ncannulate pomodoro.jpg Sagne 'ncannulate Tiub panjang membentuk reben berpintal
Spirali Tiub yang berpilin Pilin
Spiralini Fusilli yang leih pintalan Pilin kecil
Trenne Penne berbentuk segi tiga
Trennette Trenne versi yang lebih kecil
PastasortenTortiglioni.JPG Tortiglioni Rigatoni lebih langsing Berpilin [6]
Tuffoli Rigatoni beralun

Potongan hiasan[sunting | sunting sumber]

Image Type Keterangan Makna
Biciclette Pasta berbentuk basikal Basikal
Campanelle with Summer Veggies (top view).jpg Campanelle Pasta rata berbentuk loceng pasta dengan lebihan yg berjumbai di hujung Loceng kecil
Capunti.jpg Capunti Bujur cembung pendek yang menyerupai pod kacang pea kosong yang terbuka
Casarecce.jpg Casarecce Pasta pendek digulung bentuk S Dari casereccio yang bermaksud buatan sendiri
Cavatelli in cheese sauce.jpg Cavatelli Pendek, padu Dari kata kerja cavare yang bermaksud menebuk
Cencioni.jpg Cencioni Berbentuk kelopak, sedikit melengkung dengan bahagian tepi cembung kasar Kain besar
Conchiglie rigate.png Conchiglie Berbentuk kerang laut Kerang [6]
Conchiglioni.jpg Conchiglioni Besar, berbentuk kerang yang boleh diisi inti Cengkerang besar
Corzetti.jpg Corzetti Rata beracuan angka lapan
Pasta creste di galli.jpg Creste di galli Pendek, melengkung dan bergolak Balung ayam [6]
Croxetti.jpg Croxetti Cakera syiling berbentuk rata dicap dengan jata Silang kecil
Farfalle Pasta.JPG Farfalle Reben tali leher atau berbentuk kupu-kupu "Rama-rama"[6]
Farfalloni.jpg Farfalloni Reben tali leher besar Rama-rama besar
Fiorentine.jpg Fiorentine Tiub dipotong beralur Florentine
Fiori pasta.jpg Fiori Berbentuk seperti bunga Bunga
Foglie d'ulivo.JPG Foglie d'ulivo Berbentuk seperti daun zaitun Daun Zaitun
Gigli pasta.jpg Gigli Kon atau berbentuk bunga Lili
Gramigna.jpg Gramigna Pasta pendek bergulung Rumpai mengerumun
Lanterne.jpg Lanterne Rabung melengkung Tanglung
Lumache pasta.jpg Lumache Berbentuk cangkerang siput Siput [6]
Lumaconi.jpg Lumaconi Berbentuk cangkerang siput besar Siput besar
Maltagliati Segi tiga rata dipotong secara kasar Potongan buruk
Mandala pasta.jpg Mandala Direka oleh Philippe Starck pada tahun 1987 untuk pembuat pasta Perancis Panzani, yang bertujuan untuk mengimbangi lebihan masakan.[21] Merujuk mandala.
Marille Direka oleh Giorgetto Giugiaro pada tahun 1983 - sama dengan keratan rentas ombak laut bergulung dengan rugosities dalaman, tetapi tidak berjaya dan tidak lagi dihasilkan.

Designed by Giorgetto Giugiaro in 1983 - like a rolling ocean wave in cross-section with internal rugosities, but unsuccessful and no longer produced.[21]

Dari mare, yang bermaksud "laut"
Orecchiette Pasta.JPG Orecchiette Pasta berbentuk mangkuk atau telinga Telinga kecil [6]
Pipe Pasta.jpg Pipe Hampir sama dengan lumaconi tetapi mempunyai garis-garis panjang. Paip rrokok
Quadrefiore.jpg Quadrefiore Persegi dengan tepi beriak-riak Dari quadro ("persegi") dan fiore ("bunga")
Radiatori.jpg Radiatori Berbentuk seperti radiator, dicipta pada tahun 1960, oleh pereka industri.[22] Sering digunakan dalam masakan yang sama seperti rotelle atau fusilli, kerana bentuknya sangat serasi dengan sos pekat.[23] Radiator
Ricciolini.jpg Ricciolini Pasta jenis lebar pendek dengan sentuhan 90 darjah Kerinting kecil
Ricciutelli.jpg Ricciutelle Pasta berputar pendek Kerinting kecil
Rotelle2.jpg Rotelle Pasta berbentuk roda wagon Roda kecil
Rotini.jpg Rotini Lingkaran 2 sisi rapat, beberapa penjual dan jenama menghasilkan 3 sisi dan dijual sebagai rotini
Sorprese.jpg Sorprese Pasta berbentuk loceng dengan kedutan di satu sisi dan mempunyai hujung berolak Kejutan
Sorprese Lisce.jpg Sorprese Lisce Pasta berbentuk loceng dengan kedutan di satu sisi dan mempunyai hujung berolak (Sorprese versi yang lebih besar) Kejutan lancar
Strozzapreti Pasta.JPG Strozzapreti Digulung besar Cekak leher paderi
Torchio noodle.jpg Torchio Berbentuk obor Tempat pemerasan anggur
Trofie pasta macro.jpg Trofie[24] Pasta berpintal nipis

Pasta minit[sunting | sunting sumber]

Terdapat pasta jenis kecil.

Image Type Keterangan Makna
AciniDiPepe3.jpg Acini di pepe Pasta seperti manik Lada
Buchstabensuppe.jpg Alfabeto Pasta berbentuk huruf abjad Abjad
Uncooked anellini pasta.jpg Anelli Pasta cincin kecil (jangan keliru dengan Calamaretti) Cincin
Anellini2.jpg Anellini Versi yang lebih kecil bagi anelli Cincin kecil
Conchigliette.jpg Conchigliette Pasta kecil berbentuk cangkerang Cengkerang kecil
Corallini.jpg Corallini Pasta tiub kecil pendek Karang kecil
Ditali Tiub pendek kecil Jidal
Ditalini.jpg Ditalini Versi yang lebih kecil bagi ditali Jidal kecil
Tarhonya-3.JPG Egg barley
Farfalloni.jpg Farfalline Pasta berbentuk reben tali leher kecil Rama-rama kecil ("reben tali leher" di Itali adalah cravatta a farfalla, "tali leher kupu-kupu")
Fideo (coiled vermicelli).JPG Fideo [25] Pasta disediakan dengan telur, tepung dan air.[25]
Filini Fideo versi yang lebih kecil, kira-kira 12-15 mm panjang sebelum masak Benang kecil
UncookedFregula.jpg Fregula Pasta seperti manik dari Sardinia Serpihan kecil [26]
Funghini Pasta berbentuk cendawan kecil Cendawan kecil
Grattini.jpg Grattini Berbutir kecil, pasta berbentuk tidak sekata (versi lebih kecil dari Grattoni) Bijian kecil
Grattoni.jpg Grattoni Berbutir besar, pasta berbentuk tidak sekata Bijian
120px Midolline Pasta berbentuk titisan air mata leper (serupa Orzo tetapi lebih lebar)
120px Occhi di pernice Pasta cincin kecil Mata Partridge
Orzo.jpg Orzo (also, risoni) Pasta berbentuk beras Barli
120px Pastina Sfera kecil kira-kira saiz yang sama atau lebih kecil daripada acini di pepe Pasta kecil
120px Pearl pasta Sfera lebih besar sedikit daripada acini di pepe
120px Puntine Versi yang lebih kecil bagi Risi
Quadrettini.jpg Quadrettini Pasta petak kecil leper Petak kecil
Risi.jpg Risi Versi yang lebih kecil bagi orzo Padi kecil
Seme melone nudo.jpg Seme di melone pasta kecil berbentuk biji Biji tembikai
Stelle Pasta berbentuk bintang kecil Bintang
Pasta stelline.jpg Stelline Versi yang lebih kecil bagi stelle Bintang kecil
Stortini pasta.jpg Stortini Versi yang lebih kecil bagi makaroni siku Si bengkok kecil
Tripolini.jpg Tripolini Kadang-kadang dipanggil Farfalle Rotonde. Pasta berbentu reben tali leher kecil dengan tepi bulat.

Pasta berinti[sunting | sunting sumber]

Image Type Keterangan Makna
Agnolotti.jpg Agnolotti Poket separuh bulatan; boleh disumbat dengan ricotta atau campuran keju dan daging atau sayur-sayuran dihancurkan kata pengecil perkataan lama untuk "malaikat"; Agnolotti adalah nama samaran Giotto di Bondone.
Cannelloni mit Hackfleischfüllung.jpg Cannelloni Gulungan pasta dengan pelbagai inti, biasanya dimasak dalam ketuhar Tongkat kecil yang besar
Cappelletti1.JPG Cappelletti Doh petak, penuh dengan daging cincang, dan ditutup untuk membentuk segi tiga Topi kecil[27]
Caramelle Pasta disumbat menyerupai gula-gula pintal dua Gula-gula
Casoncelli in una grande padella.jpg Casoncelli atau casonsèi Pasta sumbat khas Lombardy, dengan pelbagai inti Mungkin dari casa "rumah"
Casunziei Pasta sumbat biasa di kawasan Veneto, dengan pelbagai inti Dari casa rumah
Fagottini al tartufo.JPG Fagottini 'Beg' atau ikatan pasta, dibuat dari gulungan doh dikumpulkan menjadi ikatan berbentuk bola, sering dipenuhi dengan ricotta dan pear segar Bungkusan kain kecil
Maultaschensuppe.jpg Maultasche Pasta disumbat dengan daging dan bayam, biasa di selatan Jerman Poket mulut[28]
Schlutzkrapfen South Tyrol (3).JPG Mezzelune Poket separuh bulatan; diameter kira-kira 2.5 inci Separa bulan
Occhi di lupo pasta besar, berbentuk penne yang disumbat inti Mata serigala berusuk[6]
Pelmeni Russian.jpg Pelmeni Ladu Rusia (yang mempunyai asal Tatar) yang terdiri daripada inti yang dibalut dalam doh nipis, tidak beragi Terbit dari pel'nyan' (пельнянь) - harfiahnya "roti telinga" dalam bahasa asli Finno-Ugric Komi, Udmurt dan Mansi
01 Beskidische Teigtaschen, Sanok 2012.JPG Pierogi Ladu Slavik doh tidak beragi disumbat dengan bahan-bahan yang berbeza-beza Sukar untuk dijejaki: nama peirogi, dengan akar proto-Slavic "pir" (perayaan) dan pelbagai kesamaan dalam bahasa Slavik Barat dan Timur, menunjukkan nama itu mempunyai asal-usul biasa dalam Slavik, lebih awal daripada kewujudan negara-negara bangsa moden dan bahasa standard mereka, walaupun dalam kebanyakan bahasa-bahasa tersebut perkataan ini bermakna pai
Ravioli-casalinghi-con-la-ricotta-2.jpg Ravioli Petak persegi. Lebih kurang 3x3 cm, disumbat dengan keju, daging kisar, sayur-sayuran dihancurkan, atau campuran daripadanya Mungkin dari rapa, "lobak"
Sacchettini Bulat, sama dengan fagottini, boleh juga menggunakan inti ravioli. Sekeping pasta kecil persegi diletakkan sekitar inti dan dipintal. Karung kecil
Sacchettoni
also Sacchetti
Sama seperti Sacchetini, tetapi lebih besar. Kantung besar
Bologna-DSCF7178.JPG Tortellini Berbentuk cincin, disumbat dengan campuran daging dan keju Pai kecil
Pastasorten Tortelloni.JPG Tortelloni Bulat atau segi empat, sama seperti ravioli, biasanya disumbat dengan campuran keju dan sayur-sayuran (Istilah tortelloni juga digunakan untuk jenis tortellini yang lebih besar) Pai kecil yang besar
Tufoli Pasta cangkerang cukup besar untuk inti (seperti daging atau keju). Dari dialek Itali selatan, kata jamak dari tufolo (tiub), pengubahsuaian Latin tubulus (tubul) Tiub besar

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Physicists Invented a Horrible New Pasta Shape, for Science". Gizmodo.com. Dicapai 15 December 2014. 
  2. ^ Marchetti, Domenica (2011). The Glorious Pasta of Italy. Chronicle Books. p. 122. ISBN 1452106908
  3. ^ The Digital Pasta Book 1 / Italian pasta - H.W. Gade - Google Books
  4. ^ http://www.foodsubs.com/PastaShapes.html
  5. ^ a b Definition of spaghetti. Dictionary.com. Dictionary.com Unabridged (v 1.1). Random House, Inc. (accessed: June 03, 2008).
  6. ^ a b c d e f g h i j k Why Italians Love to Talk About Food - Elena Kostioukovitch - Google Books
  7. ^ Encyclopedia of Pasta - Oretta Zanini De Vita - Google Books
  8. ^ Oretta Zanini De Vita (2009). Encyclopedia of Pasta. University of California Press. m/s. 145–147. ISBN 978-0-520-25522-7. 
  9. ^ "Lasagne". Oxford Dictionaries Online. Oxford University Press. Dicapai 18 June 2013. 
  10. ^ a b 2 Meatballs in the Italian Kitchen - Pino Luongo, Mark Strausman - Google Books
  11. ^ Cannelloni Recipes Organization. "Cannelloni Recipes". Dicapai 2012-08-26. 
  12. ^ "Waitrose Macaroni". waitrose.com. Waitrose. Dicapai 3 Sep 2014. 
  13. ^ "macaroni". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Dicapai 3 Sep 2014. 
  14. ^ Cucina Napoletana - Arturo Iengo - Google Books
  15. ^ Making Artisan Pasta: How to Make a World of Handmade pasta, Stuffed Pasta ... - Aliza Green - Google Books
  16. ^ Slim and Healthy Italian Cooking - Polvay - Google Books
  17. ^ 365 Ways to Cook Pasta: For Every Season, For Every Reason, a Pasta Lover's ... - Marie Simmons - Google Books
  18. ^ a b Naples at Table: Cooking in Campania - Arthur Schwartz - Google Books
  19. ^ The Food of Campanile: Recipes from the Famed Los Angeles Restaurant - Mark Peel, Nancy Silverton - Google Books
  20. ^ a b The Florida Keys Cookbook, 2nd: Recipes & Foodways of Paradise - Victoria Shearer - Google Books
  21. ^ a b Joseph Froncioni. "DESIGNERS' PASTA PASTS - Extreme pasta shapes that never made it". 
  22. ^ "RADIATORI". The Geometry of Pasta. 
  23. ^ "The Cook's Thesaurus, Pasta Shapes". 
  24. ^ Kyle Phillips. "Trofie". About.com. 
  25. ^ a b Eat, Drink, Think in Spanish: A Food Lover's English-Spanish/Spanish-English ... - Lourdes Castro - Google Books
  26. ^ Paolo Rossi. "The Different Types of Pasta". 
  27. ^ "Merriam Webster". http://www.merriam-webster.com. Dicapai 10 June 2013.  pautan luar dalam |work= (bantuan)
  28. ^ "What the heck is a maultaschen and why would I want to make a casserole out of it?". Dicapai 24 March 2012.