Senarai pengawal bahasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini adalah senarai badan yang mengawal bahasa baku.

Bahasa sejadi[sunting | sunting sumber]

Bahasa Pengawal
Afrikaan Die Taalkommissie, Afrika Selatan
Arab Akademi Bahasa Arab (مجمع اللغة العربية, Iraq, Jordan, Maghribi, Mesir, Syria)
Aragon Academia de l'Aragonés [1], Aragon, Sepanyol
Armenia Akademi Sains Armenia
Asturias Academia de la Llingua Asturiana
Bangla / Bengali Akademi Bangla, Dhaka, Bangladesh, atau

Paschimbanga Bangla Academy, Kolkata, Bengal Barat

Basque Euskaltzaindia
Belanda Nederlandse Taalunie (Kesatuan Bahasa Belanda)
Belarus Iнстытут мовы i лiтаратуры iмя Я. Коласа і Я. Купалы Нацыянальнай Акадэміі навук БеларусіInstitut Bahasa dan Kesusasteraan J. Kolas dan J. Kupala di Akademi Sains Nasional Belarus
Bulgaria Institut untuk Bahasa Bulgaria [2] di Akademi Sains Bulgaria
Catalonia Institut d'Estudis Catalans dan Acadèmia Valenciana de la Llengua (untuk bahasa baku Valencian)
Cebuano Visayan Academy of Arts and Letters
Cina Mandarin Jawatankuasa Bahasa dan Persuratan Negara PRC (国家语言文字工作委员会); Bahasa Baku Mandarin juga dikawal oleh Majlis Promosi Mandarin (國語推行委員會) dari Republik China
Cornwall Perkongsian Bahasa Cornwall (Kescowethyans an Taves Kernowek)
Croatia Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika (Majlis untuk Norma Bahasa Baku Croatia)

di Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje [3] (Institut Bahasa dan Linguistik Croatia)

Czech Institut Bahasa Czech (Ústav pro jazyk český)
Dalecarlian Ulum Dalska
Dari Akademi Sains Afghanistan
Denmark Dansk Sprognævn (Lembaga Bahasa Denmark)
Dzongkha (Suruhanjaya Pembangunan Dzongkha)
Estonia Lembaga Bahasa di Persatuan Bahasa Ibunda [4] (Emakeele Seltsi keeletoimkond) menetapkan peraturan dan piawai, dengan nasihat berwibawa diberikan oleh Institut Bahasa Estonia [5]
Faroe Lembaga Bahasa Faroe (Føroyska málnevndin)
Filipino Komisyon sa Wikang Filipino [6]
Finland Kielitoimisto (Jabatan Perancangan Bahasa di Insititut Penyelidikan Bahasa Finland)
Frisia Barat Fryske Akademy (Akademi Frisia)
Gael Scotland Bòrd na Gàidhlig menyelenggarakan rancangan negara untuk bahasa

Gael, serta mempromosikan penggunaannya dan membuat budaya Gael mudah dikenali

Galicia Real Academia Galega (Akademi Galicia Diraja, rasmi)
Hindi Lembaga Pengarah Hindi Pusat (mengawal penggunaan skrip Devanagari dan ejaan Hindi di India.[1])
Hungary Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (Institut Penyelidikan untuk Linguistik di Akademi Sains Hungary)
Ibrani Akademi Bahasa Ibrani (האקדמיה ללשון העברית)
Iceland Institut Árni Magnússon untuk Kajian Iceland
Igbo Persatuan untuk Mempromosikan Bahasa dan Budaya Igbo
Indonesia Pusat Bahasa
Ireland Foras na Gaeilge
Itali Accademia della Crusca
Jepun Tiada pengawalan terpusat rasmi, tetapi peraturan de facto oleh Agensi Urusan Kebudayaan (文化庁) di Kementerian Pendidikan Jepun (文部科学省)
Jerman Rat für deutsche Rechtschreibung [7] (Majlis untuk Ortografi Jerman)
Kannada Pelbagai akademi serta Pemerintahan Karnataka
Kashubia Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka (Suruhanjaya Bahasa Kashubian) [8]
Korea Institut Nasional Bahasa Korea [9] (국립국어원)
Latin Opus Fundatum Latinitas
Latvia Pusat Bahasa Negara Latvia (Valsts Valodas Centrs)
Lithuania Suruhanjaya Bahasa Lithuania (Valstybinė lietuvių kalbos komisija)
Lusoga Pihak Berkuasa Bahasa Lusoga, (LULA) (Uganda)
Macedonia Institut Bahasa Macedonia "Krste Misirkov",
Malta Akkademja tal-Malti
Maori Suruhanjaya Bahasa Maori
Melayu Dewan Bahasa dan Pustaka
Mixtec Ve'e Tu'un Sávi (Akademi Bahasa Mixtec)
Mongolia Majlis bahasa negara rasmi (Төрийн хэлний зөвлөл). Keputusannya memerlukan pengesahan pemerintahan Mongolia.[10]
Myanmar Suruhanjaya Bahasa Myanmar
Norway (Bokmål and Nynorsk) Majlis Bahasa Norway
Occitania Conselh de la Lenga Occitana (Majlis Bahasa Occitan)
Pashto Akademi Sains Afghanistan
Parsi Akademi Bahasa dan Kesusasteraan Parsi (فرهنگستان زبان و ادب فارسی)
Perancis Académie française (Akademi Perancis), Office québécois de la langue française (Pejabat Bahasa Perancis Quebec)
Poland Rada Języka Polskiego (Majlis Bahasa Poland)
Portugis (Brazil) Academia Brasileira de Letras (Akademi Kesusasteraan Brazil)
Portugis (Portugal) Academia das Ciências de Lisboa, Classe de Letras
Romania (Moldova) Academia de Ştiinţe a Moldovei
Romania (Romania) Institutul de Lingvisticǎ al Academiei Române (Institut Linguistik di Akademi Romania)
Rusia Institut Bahasa Rusia [11] di Akademi Sains Rusia
Scotland Scotland: Scots Tung mempromosikan Scotland Tanah Pamah. Ireland: Agensi Ulster-Scotland, agensi rentas sempadan yang mempromosikan Scotland Ulster
Sepanyol Asociación de Academias de la Lengua Española (dibentuk oleh Real Academia Española serta 21 buah akademi negara yang lain di dalam dunia pertuturan bahasa Sepanyol)
Serbia Matica Srpska, Lembaga Pemiawaian Bahasa Serbia, Akademi Sains dan Seni Serbia
Sindhi Pihak Berkuasa Bahasa Sindhi [12]
Slovakia Akademi Sains Slovakia (Slovenská akadémia vied)
Slovenia Akademi Sains dan Seni Slovenia
Sorbia Serbski institut - laman
Swahili Baraza la Kiswahili la Taifa
Sweden Majlis Bahasa Sweden (separa rasmi)
Sweden (Finland) Svenska språkbyrån (Pusat Pengajian Bahasa Sweden dari Institut Penyelidikan untuk Bahasa Finland)
Telugu Akademi Telugu dan Suruhanjaya Bahasa Rasmi Pemerintahan Andhra Pradesh
Tetum Institut Linguistik Nasional di Universiti Nasional Timor Timur
Thai Institut Diraja Thailand (ราชบัณฑิตยสถาน)
Turki Persatuan Bahasa Turki
Ukraine Akademi Sains Nasional Ukraine
Urdu Pihak Berkuasa Bahasa Kebangsaan, Pakistan
Võro Institut Võro
Wales Lembaga Bahasa Wales (Bwrdd yr Iaith Gymraeg) [13]
Waray Sanghiran san Binisaya ha Samar ug Leyte (Akademi untuk Samar-Leyte Visayan) [14] tidak wujud lagi
Wolof Centre de linguistique appliquée de Dakar (Pusat Linguistik Gunaan Dakar di Universiti Cheikh Anta Diop, Dakar, Senegal)
Yiddish YIVO [15]
Yoruba Akademi Yoruba

Bahasa buatan[sunting | sunting sumber]

Interlingua[sunting | sunting sumber]

Bahasa buatan Interlingua tidak mempunyai sebarang badan pengawalan kerana perbendaharaan kata, tatabahasa, dan ortografinya dilihat sebagai kesudahan pengaruh sosial yang berterusan. Justera, daripada segi teori, Interlingua berkembang tanpa sebarang campur tangan daripada mana-mana pengawal manusia. Perbendaharaan katanya ditentusahkan dan dicatat menerusi penggunaan dinamik prinsip-prinsip am yang tertentu pada set bahasa sejadi dan etimologinya yang sedia ada.

Bahasa binaan[sunting | sunting sumber]

Bahasa-bahasa seperti Esperanto dan Ido telah dibina (atau dirancang) oleh seorang perorangan atau kumpulan kecil sebelum diterima dan dikembangkan oleh komuniti-komuniti pengguna. Badan-badan seperti Akademio de Esperanto melihat isu penggunaan daripada segi matlamat dan prinsip asal bahasa.

Bahasa Pengawal
Esperanto Akademio de Esperanto
Ido Uniono por la Linguo Internaciona Ido
Klingon Marc Okrand dan Klingon Language Institute
Lojban Logical Language Group

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]