Silicon Valley

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Silicon Valley
Region
Silicon Valley, as seen from over north San Jose, facing southward towards Downtown San Jose, in June 2014
Silicon Valley, as seen from over north San Jose, facing southward towards Downtown San Jose, in June 2014
Bay Area within California
Bay Area within California
CountryUnited States
StateCalifornia
RegionSan Francisco Bay Area
Municipalities
Zon waktuUTC−8 (Pacific)
 • Musim panas (DST)UTC−7 (PDT)

Silicon Valley adalah nama samaran untuk bahagian selatan San Francisco Bay Area di bahagian utara negeri A.S. di California. "Valley" dalam namanya merujuk kepada Lembah Santa Clara di Daerah Santa Clara, yang merangkumi kota San Jose dan bandar-bandar dan bandar sekitar, di mana rantau ini secara tradisional berpusat. Wilayah ini telah berkembang untuk memasukkan hujung selatan Santa Clara County ke Gilroy dan bahagian selatan Teluk Timur di Alameda County.

Perkataan "silicon" pada asalnya merujuk kepada sejumlah besar inovator dan pengeluar cip silikon di rantau ini, tetapi kawasan ini kini merupakan rumah bagi banyak syarikat berteknologi tinggi terbesar di dunia, termasuk ibu pejabat 39 perniagaan di Fortune 1000, dan beribu-ribu syarikat permulaan. Silicon Valley juga menyumbang satu pertiga daripada semua pelaburan modal teroka di Amerika Syarikat, yang telah membantu ia menjadi hab utama dan ekosistem permulaan untuk inovasi berteknologi tinggi dan pembangunan saintifik. Di Lembah, litar bersepadu berasaskan silikon, mikropemproses, dan mikrokomputer, antara lain teknologi utama, telah dibangunkan. Sehingga 2013, rantau ini menggunakan kira-kira satu perempat daripada sejuta pekerja teknologi maklumat.[1]

Sebagai lebih banyak syarikat berteknologi tinggi ditubuhkan di seluruh San Jose dan Lembah Santa Clara, dan kemudian ke arah utara ke dua bandar utama di Bay Area, San Francisco dan Oakland, "Silicon Valley" mempunyai dua definisi: satu geografi, merujuk kepada Santa Clara County, dan satu metonimik, merujuk kepada semua perniagaan berteknologi tinggi di Bay Area atau di Amerika Syarikat. Istilah ini kini secara umum digunakan sebagai synecdoche untuk sektor ekonomi teknologi tinggi Amerika. Nama itu juga menjadi sinonim global bagi penyelidikan berteknologi tinggi dan perusahaan, dan dengan itu mengilhami lokasi yang sama bernama, serta taman penyelidikan dan pusat teknologi dengan struktur yang setanding di seluruh dunia.

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Mungkin benang kuat yang melewati masa lalu dan sekarang Lembah adalah pemacu untuk "bermain" dengan teknologi baru, yang, apabila disokong oleh ijazah kejuruteraan lanjutan dan disalurkan oleh pengurusan yang bijak, telah banyak dilakukan untuk mewujudkan kuasa besar perindustrian yang kita lihat dalam Lembah hari ini.
—Timothy J. Sturgeon[2]:44

Penggunaan pertama Silicon Valley yang diterbitkan dikreditkan kepada Don Hoefler, seorang teman usahawan tempatan Ralph Vaerst yang mencadangkan frasa itu kepadanya. Hoefler menggunakan frasa itu sebagai tajuk siri artikel dalam akhbar perdagangan Electronic News.[3] Siri ini bertajuk "Lembah Silikon di Amerika Syarikat", bermula pada akhbar 11 Januari 1971. Istilah ini diperolehi secara meluas pada awal 1980-an, pada masa pengenalan IBM PC dan banyak produk perkakasan dan perisian yang berkaitan dengan pasaran pengguna. Bahagian silikon namanya merujuk kepada kepekatan tinggi syarikat yang terlibat dalam pembuatan semikonduktor (silikon digunakan untuk menghasilkan kebanyakan semikonduktor secara komersial) dan industri komputer yang tertumpu di kawasan tersebut. Firma-firma ini secara perlahan-lahan menggantikan kebun-kebun dan buah-buahan yang memberikan kawasan nama awalnya sebagai "Valley of Heart's Delight".[petikan diperlukan]

Looking west over northern San Jose (downtown is at far left) and other parts of Silicon Valley

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Monthly employment continues upward climb". Silicon Valley Index. Diarkibkan daripada yang asal pada September 24, 2013. Dicapai September 24, 2013. 
  2. ^ Sturgeon, Timothy J. (2000). "How Silicon Valley Came to Be". dalam Kenney, Martin. Understanding Silicon Valley: The Anatomy of an Entrepreneurial Region. Stanford University. ISBN 978-0-8047-3734-0. Diarkibkan daripada yang asal pada September 5, 2015. Dicapai March 24, 2015. 
  3. ^ Uskali, T., & Nordfors, D. (23 May 2007). The role of journalism in creating the metaphor of Silicon Valley. Paper presented at the Innovation Journalism 4 Conference, Stanford University, Palo Alto, Calif., "Archived copy" (PDF). Diarkibkan daripada asal (PDF) pada September 7, 2012. Dicapai August 8, 2016. , retrieved 8 August 2016

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 37°24′N 122°00′W / 37.4°N 122.0°W / 37.4; -122.0