Starbucks

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Starbucks
Dinamakan sempenaStarbuck Sunting ini di Wikidata
Jenis/bentuk sahPublic (NASDAQ: SBUX)
ISINUS8552441094 Sunting ini di Wikidata
IndustriRestoran
Peruncit kopi dan teh
Retail Beverages
Hiburan
DitubuhkanIn 1971 across from Pike Place Market in Seattle, Washington
PengasasZev Siegel, Jerry Baldwin and Gordon Bowker
Ibu pejabatSeattle, Washington, USA
Tokoh pentingHoward Schultz, Chairman, President and CEO
Martin Coles, President, Starbucks International
Troy Alstead, Chief Financial Officer
Stephen Gillett, Chief Information Officer
KeluaranWhole Bean Coffee
Boxed Tea
Made-to-order beverages
Bottled beverages
Baked Goods
Merchandise
Frappuccino beverages
Smoothies
PerkhidmatanCoffee
Hasil US$9.411 bilion (2007)
Pendapatan kendalian US$1.053 bilion (2007)
Pendapatan bersih US$672.64 milion (2007)
Modal107,369,000,000 Dolar Amerika Syarikat (2022) Sunting ini di Wikidata
Jumlah asetUS$5.343 bilion (2007)
Jumlah ekuitiUS$2.284 bilion (2007)
Bilangan kakitangan172,000 (2008)[1]
Anak syarikatStarbucks Coffee Company
Tazo Tea Company
Seattle's Best Coffee
Torrefazione Italia
Hear Music
Ethos Water
Tapak webStarbucks.com
Facebook: Starbucks Twitter: Starbucks Instagram: starbucks LinkedIn: starbucks Snapchat: starbucks Youtube: UCj4nCgtjKJppK_IZeY8TUJg Pinterest: starbucks Spotify: starbucks Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Starbucks Corporation (NASDAQ: SBUX) adalah rangkaian kedaikopi dan kopi antarabangsa berpangkalan di Seattle, Washington, Amerika Syarikat. Starbucks adalah syarikat kedai kopi terbesar dalam dunia,[2] dengan 16,120 buah kedai di 49 buah negara, termasuk sekitar 11,000 di Amerika Syarikat, dikuti hampir 1,000 di Kanada dan lebih daripada 800 di Jepun.[3] Starbucks menjual drip brewed coffee, minuman panas berasaskan-espreso, minuman panas dan sejuk lain, makanan ringan, dan barangan seperti koleh dan biji kopi. Melalui bahagian Starbucks Entertainment dan jenama Hear Music, syarikat turut memasarkan buku-buku, muzik, dan filem. Kebanyakan daripada produk syarikat adalah bermusim atau khusus untuk lokasi sesebuah kedai. Aiskrim jenama-Starbucks dan kopi adalah juga dijual di kedai-kedai runcit.

Daripada pengasasan Starbucks' di Seattle sebagai satu pemanggang biji kopi setempat dan peruncit, syarikat telah berkembang dengan pesat. Dalam 1990-an, Starbucks merasmikan sebuah gedung baru setiap hari bekerja, satu langkah yang berterusan hingga 2000-an. Kedai pertama luar Amerika Syarikat atau Kanada dibuka dalam pertengahan 90-an, dan kedai-kedai luar negara kini membentuk hampir satu pertiga daripada kedai-kedai Starbucks'.[4] Rancangan syarikat untuk membuka 900 cawangan baru di luar Amerika Syarikat pada 2009,[5] tetapi telah mengumumkan penutupan 900 kedai di Amerika Syarikat

Sejarah[sunting | sunting sumber]

The first Starbucks branch

Pengasasan[sunting | sunting sumber]

The Starbucks Center, Seattle. The company HQ, in the old Sears, Roebuck and Co. catalog distribution center building

Starbucks asal telah dibuka di Pike Place Market di Seattle, Washington pada tahun 1971 oleh tiga orang sahabat: guru bahasa Inggeris Jerry Baldwin, guru sejarah Zev Siegel, dan penulis Gordon Bowker. Sahabat bertiga itu menerima ilham daripada Alfred Peet, (kenalan peribadi mereka), untuk menjual biji kopi bermutu tinggi dan kelengkapan membuat kopi. Dari 1971-1976, Starbucks pertama di 2000 Western Avenue; yang kemudian berpindah ke 1912 Pike Place, yang kekal hingga kini. Ketika tahun pertama operasi, mereka membeli biji kopi hijau dari Peet's, selepas itu mereka mula membeli terus dari penanam kopi.

Usahawan Howard Schultz menyertai syarikat itu pada 1982 sebagai Pengarah Pemasaran, dan, setelah kembali dari melancong di Milan, Itali mencadangkan agar syarikat ini menjual minuman kopi dan espresso serta juga biji kopi. Para pemilik asal menolak idea itu kerana percaya bahawa menceburi perniagaan minuman akan mengalih tumpuan syarikat. Pada pendapat mereka, kopi merupakan sesuatu yang boleh disediakan di rumah. Sudah tentu dapat mencari duit daripada menjual minuman siap, Schultz memulakan rangkaian bar kopi Il Giornale pada 1985.

Pada 1984, para pemilik asal Starbucks, diketuai oleh Baldwin, mengambil kesempatan untuk mengambil alih Peet's. (Baldwin masih bekerja di situ)

Jualan dan pengembangan[sunting | sunting sumber]

Pada 1987 mereka menjual rangkaian Schultz's Il Giornale yang menjenama semula cawangan Il Giornale menjadi Starbucks dan mula mengembangkan perniagaannya dengan segera. Starbucks membuka kedai pertamanya di luar Seattle di Waterfront Station di Vancouver, British Columbia dan Chicago, Illinois, Amerika Syarikat pada tahun yang sama. Sewaktu tawaran awam permulaannya di pasaran saham pada 1992, Starbucks telah tumbuh kepada 165 cawangan.

International presence of Starbucks stores

Pengembangan antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Starbucks di West Coast Plaza, Singaura

Lokasi Starbucks pertama di luar benua Amerika Utara dibuka di Tokyo, Jepun pada 1996. Starbucks memasuki pasaran United Kingdom pada tahun 1998 melalui pengambilalihan Seattle Coffee Company yang ketika itu mempunyai 60 cawangan, Seattle Coffee Company berpengkalan-UK, lalu menjenamakan semula semua kedai tersebut menjadi Starbucks. Pada November 2005, London mempunyai lebih cawangan berbanding Manhattan,[6] menjadikan satu petanda bahawa Starbucks menjadi jenama antarabangsa.

Pada April 2003, Starbucks melengkapkan pembelian Seattle's Best Coffee dan Torrefazione Italia dari AFC Enterprises, menjadikan jumlah lokasi yang dikendali Starbucks di seluruh dunia melebihi 6,400 buah. Pada 14 September 2006, syarikat pesaing Diedrich Coffee mengumumkan hasratnya untuk menjual kebanyakan kedai runcit di bawah jenamanya kepada Starbucks. Penjualan ini termasuk lokasi-lokasi milikan syarikat bagi rangkaian Coffee People berpangkalan Oregon. Starbucks menukar lokasi Diedrich Coffee and Coffee People kepada Starbucks, walaupun Coffee People lokasi lapangan terbang Portland dikecualikan daripada jualan.[7]

Banyak kedai buku mempunyai cawangan Starbucks dalamnya, termasuk Barnes & Noble di Amerika Syarikat, Borders di United Kingdom, dan Chapters di Kanada.

Starbucks di Kota Larangan di Beijing (ditutup sejak Julai 2007)

lokasi Starbucks di bekas istana maharaja Beijing ditutup pada Julai 2007. Kedai kopi tersebut telah menjadi sumber kontroversi sejak pembukaannya pada 2000 dengan penunjuk perasaan membantah kehadiran rangkaian Amerika itu di lokasi tersebut "melendat pada kebudayaan Cina."[8][9][10][11] Juga pada 2007, Starbucks membatalkan pelan untuk berkembang ke India,[12] tetapi membuka kedai pertamanya di Rusia, sepuluh tahun selepas mendaftarkan cap dagang di situ.[13] Pada 2008, Starbucks meneruskan pengembangannya, bertapak di Argentina, Bulgaria, Republik Czech dan Portugal [1]. Pada April 2009, Starbucks memasuki Poland.[14] Cawangan baru akan dibuka di Sweden [2], Algeria[15] dan Hungary.

Eksperimen restoran[sunting | sunting sumber]

Pada 1999, Starbucks cuba dengan kedai makan di kawasan San Francisco Bay menerusi satu rangkaian restoran dipanggil Circadia.[16] Restoran-restoran ini adalah tidak bertahan lama "dikeluarkan" sebagai pertubuhan-pertubuhan Starbucks dan bertukar kepada kafe Starbucks.

Howard Schultz, CEO kepada Starbucks

Tadbir urus korporat[sunting | sunting sumber]

Orin C. Smith adalah Presiden dan CEO Starbucks dari 2000 hingga 2005.

Pengerusi Starbucks', Howard Schultz, telah bercakap tentang memastikan pertumbuhan tidak mencairkan budaya syarikat itu [17] dan matlamat bersama kepimpinan syarikat untuk bertindak seperti sebuah syarikat kecil.

Pada Januari 2008, Pengerusi Howard Schultz menyambung semula peranannya sebagai Presiden dan CEO selepas lapan tahun ruang, menggantikan Jim Donald, yang mengambil jawatan itu pada 2005 tetapi telah diminta untuk meletakkan jawatan selepas jualan perlahan pada 2007. Schultz bertujuan untuk mengembalikan apa beliau memanggil "pengalaman Starbucks tersendiri" berhadapan dengan perkembangan pesat. Para penganalisis percaya yang Schultz perlu menentukan bagaimana untuk menghadapi harga bahan-bahan lebih tinggi dan persaingan canggih daripada rangkaian makanan segera harga lebih rendah, termasuk McDonald's dan Dunkin' Donuts. Starbucks mengumumkan ia akan menamatkan sarapan panasnya produk sandwic, pada asalnya dimaksudkan bagi pelancaran seluruh negara pada 2008, dengan tujuan tumpuan semula jenama pada kopi, tetapi sandwic itu adalah dincipta semula untuk menangani dengan aduan-aduan dan barisan keluaran itu kekal.[18] Pada Februari 23, 2008, Starbucks menutup kedai-kedainya dari 5:30 hingga 9:00 p.m. waktu tempatan bagi melatih baristasnya.[19][20]

Kritikan dan kontroversi[sunting | sunting sumber]

Beberapa kumpulan aktivis mengekalkan laman-laman web mengkritik dasar-dasar perdagangan saksama syarikat itu, hubungan buruh, dan kesan alam sekitar, dan mengandaikan sebagai contoh utama imperialisme kebudayaan dan ekonomi AS. Beberapa lokasi Starbucks adalah dirosak semasa mesyuarat WTO diadakan di Seattle pada lewat 1999.

Bacaan selanjutnya[sunting | sunting sumber]

 • Michelli, Joseph A. (2006). The Starbucks experience: 5 principles for turning ordinary into extraordinary, 208 pages. ISBN 0-07-147784-5.
 • Schultz, Howard and Dori Jones Yang. (1997). Pour Your Heart Into It: How Starbucks Built A Company One Cup At A Time, 350 pages. ISBN 0-7868-6315-3.
 • Behar, Howard with Janet Goldstein. (2007). It's Not About The Coffee: Leadership Principles from a Life at Starbucks, 208 pages. ISBN 1-59184-192-5.
 • Clark, Taylor. (2007). Starbucked: A Double Tall Tale of Caffeine, Commerce and Culture. 336 pages. ISBN 0-316-01348-X.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Company Profile for Starbucks Corp (SBUX)". Dicapai pada 2008-10-03.
 2. ^ "Starbucks - Company Overview". Hoovers. Dicapai pada 2009-05-13.
 3. ^ "Company Fact Sheet" (PDF). Starbucks Coffee Company. February 2008. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2016-09-10. Dicapai pada 2009-05-13.
 4. ^ "Company Profile" (PDF). Starbucks Coffee Company. February 2008. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2009-10-15. Dicapai pada 2009-05-13.
 5. ^ "Starbucks F3Q08 (Qtr End 6/30/08) Earnings Call Transcript". Seeking Alpha. 31 July 2008. Dicapai pada 2009-05-13.
 6. ^ "Starbucks thrives on consumer coffee habit", Beverage Daily, November 2005, dicapai pada 2006-10-30
 7. ^ Hirsch, Jerry (15 September 2006). "Diedrich to Sell Cafes to Rival". Los Angeles Times. Dicapai pada 2009-05-13.
 8. ^ International Herald Tribune: Starbucks closes coffeehouse in Beijing's Forbidden City
 9. ^ CNN.com: Starbucks out of China's Forbidden City
 10. ^ BBC News: Forbidden City Starbucks closes
 11. ^ theage.com: Protests shut Starbucks in Beijing's imperial palace
 12. ^ Chatterjee, Saikat (20 July 2007). "Starbucks Delays India Entry, Withdraws Application (Update2)". Bloomberg. Dicapai pada 2009-04-15.
 13. ^ Kramer, Andrew (7 September 2007). "After long dispute, a Russian Starbucks". New York Times. Dicapai pada 2009-04-18.
 14. ^ Business Wire (7 April 2009). "Starbucks Announces the Opening of its First Store in Poland". Wall Street Journal. Dicapai pada 2009-05-19.[pautan mati kekal]
 15. ^ "30 cafés Starbucks bientôt en Algérie". El-annabi. 19 May 2009. Dicapai pada 2009-05-19.
 16. ^ Tice, Carol (15 October 1999). "Starbucks still seeking a rhythm for Circadia". Puget Sound Business Journal. Dicapai pada 2009-05-13.
 17. ^ Kiviat, Barbara (2006-12-10). "The Big Gulp at Starbucks". TIME. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-01-13. Dicapai pada 2007-01-04. Check date values in: |date= (bantuan)
 18. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-11-19. Dicapai pada 2009-06-13.
 19. ^ "Tantillo On The News: (Emergency) Starbucks Retrains" Diarkibkan 2011-08-12 di Wayback Machine Marketing Doctor Blog. March 19, 2008.
 20. ^ Gibson, Charles (26 February 2008). "Starbucks Shut Down 3.5 Hours for Training". ABC News. Dicapai pada 2009-05-13.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]