Sultan Iskandar, Kelantan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Sultan Iskandar, Kelantan (1429-1467), merupakan pemerintah yang memerintah Kelantan selepas Sultan Sadik Muhammad Shah. Baginda Sultan Iskandar mengasaskan Empayar Majapahit II yang berpusat di Kota Mahligai. Nama sebenar baginda ialah Kemas Jiwa. Baginda pernah berkahwin dengan Ratu Suhita, pemerintah Majapahit (1427-1447) dan baginda dianugerahkan seorang puteri. Di Majapahit I, baginda diberi gelaran Bhre Parameshwara Sang Aji Jaya Ningrat. Baginda terpaksa bercerai dengan Ratu Suhita kerana dilantik sebagai Sultan Kelantan pada tahun 1429. Baginda menamakan kerajaan baru yang didirikan sempena nama kerajaan isterinya yang berpusat di Jawa Timur itu. Keris kebesaran kerajaannya juga dinamakan Keris Majapahit.

Pemerintahan baginda Sultan Iskandar di Kelantan telah berakhir pada tahun 1465 Masihi kerana dibinasakan oleh Angkatan Perang Siam (Thai), dikatakan lebih 100,000 rakyat Kelantan telah dapat ditawan dan dibawa ke negeri Siam, menyebabkan baginda melarikan diri ke Champa, Vietnam.

Baginda telah mangkat pada tahun 1467 dan dimakamkan di Vijaya (sekarang Qui Nhon), Vietnam.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Haji Abdul Halim Bashah (1993). Wali Songo Dengan Perkembangan Islam Di Nusantara. Al-Kafilah Enterprise. ISBN 983-99852-8-0.
  • http://pp-sk.blogspot.my/2014/10/siri-8-pengisahan-sejarah-kelantan-raja.html

Lihat juga[sunting | sunting sumber]