Salafi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Salafi (Bahasa Arab: سلفي‎) atau Salafi Jihadi atau Salafi Wahabi ialah pengikut gerakan Islam yang ekstrim yang mendakwa mengambil generasi pendahulu Salaf di zaman awal Islam, sebagai model teladan.[1] Mereka mengikut ajaran Wahabisme yang diasaskan oleh Muhammad bin Abdul Wahab di Najd, bahagian Utara Arab Saudi. Gerakan Wahabisme ialah gerakan radikal yang dibawa oleh Muhammad bin Abdul Wahab yang dipengaruhi oleh fahaman Ibnu Taimiyah yang bertentangan dengan akidah Ahlu Sunnah Wal Jamaah. Kebanyakkan yang berpegang dengan fahaman Wahabi ini telah melahirkan ekstrimis seperti Al-Qaeda, Boko Haram dan ISIS yang merupakan kumpulan pengganas yang bertentangan dengan Ahlu Sunnah Wal Jamaah.

Mereka yang berpegang dengan pegangan Salafi-Wahabi terkenal dengan budaya menuduh amalan-amalan sunat yang dianjurkan para Ulama berdasarkan Al-Quran dan Hadis sebagai bid'ah. Selain itu, perkara-perkara khilafiyyah akan diperbesarkan dan diperdebatkan sehingga berlaku perpecahan dalam kalangan umat. Mereka juga menentang umat yang berpegang kepada mazhab para Ulama yang mengikut Al-Quran dan Hadis dan menuduh mereka sebagai taksub kepada mazhab. Sebagai contoh, mereka yang berpegang kepada Mazhab Syafie akan membaca Doa Qunut ketika menunaikan Solat Subuh, golongan ini akan dituduh sebagai pengamal bid'ah dan taksub kepada mazhab.

Kewujudan manhaj[sunting | sunting sumber]

Asal penamaan Salaf atau Salafi Wahabi dan penisbahan diri kepada pengikut Muhammad bin Abdul Wahab.

Seseorang yang mengikuti aliran ini disebut Salafi/ As-Salafi, jamaknya ialah Salafiyyun/ As-Salafiyyun.[2] Golongan ini juga sering disebut sebagai "Salafi Wahabi" kerana kaitan mereka dengan fahaman yang dibawa oleh Muhammad bin Abdul Wahab ibn Sulaiman an-Najdi.


Istilah salaf dan khalaf dalam penggunaan asal para ulama tidak pernah bermaksud suatu perbezaan manhaj atau aliran, tetapi lebih berbentuk perbezaan tempoh masa. Kefahaman ini berterusan sehinggalah muncul golongan dengan fahaman wahabi dan yang meneruskan semangat Ibn Taimiyyah, yang sering mengaku lebih memahami salaf berbanding ulama-ulama muktabar lain yang hidup lebih awal, yang dianggap mereka sebagai kurang memahami manhaj salaf, lalu memulakan usaha menamakan diri mereka sebagai "salafi" dan menamakan selain mereka sebagai "khalafi". [3]

Mereka ini mencetuskan suatu perkembangan di mana golongan ulama yang berlainan kefahaman daripada mereka dianggap sebagai tidak mengikut salaf ataupun laluan Islam yang sebenar walaupun para ulama tersebut ialah majoriti ulama Islam dan ulama muktabar. Bagi mereka, tokoh-tokoh yang memahami "salaf" yang sebenar hanyalah beberapa kerat sahaja seperti Sheikh Ibn Taimiyyah, Sheikh Ibn Al-Qayyim, Sheikh Muhamad bin Abdul Wahab dan dan yang sefahaman dengan mereka.

Rasulullah S.A.W bersabda:

يحمل هذا العلم من كل خلف عدوله، ينفون عنه تحريف الغالين، وانتحال المبطلين، وتأويل الجاهلين
Maksudnya: "Ilmu ini akan dipikul oleh setiap khalaf (orang yang kemudian) dari kalangan yang adil daripadanya, yang menafikan tahrif (penyelewengan) pelampau, kepincangan golongan pembuat kebatilan dan takwilan orang-orang jahil".[4]

Para Salafi moden ini beranggapan bahawa kononnya jika seseorang melakukan suatu perbuatan tanpa adanya ketetapan dari Allah dan Rasul-Nya, boleh dikatakan sebagai perbuatan bid'ah.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ghazali And The Poetics Of Imagination, oleh Ebrahim Moosa ISBN 0-8078-5612-6 – m/s. 21
  2. ^ Imam Adz Dzahabi berkata: "As Salafi ialah sebutan bagi siapa sahaja yang berada di atas manhaj salaf."Siyar A’lamin Nubala 6/21.
  3. ^ http://ad-deen.proboards.com/thread/15/penjelasan-terhadap-definisi-sebenar-salaf#ixzz3sa89cMYi
  4. ^ Hadith diriwayatkan secara mursal dalam sebahagian riwayat (Misykat Al-Mashabih) dan disambung secara sanadnya kepada sahabat kepada Rasulullah S.A.W oleh Al-Imam Al-'Ala'ie. As-Safarini mengatakan ianya sahih dalam kitab Al-Qaul Al-'Ali m/s: 227