Senarai Perdana Menteri Kanada

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Perdana Menteri Kanada dari 1867 hingga 1967

Senarai Perdana Menteri Kanada merupakan senarai-senarai perdana menteri yang mengetuai negara Kanada. Sistem ini adalah memerintah seluruh Kanada selain Gabenor Jeneral Kanada. Pada 1867, John A. Macdonald telah menjadi Perdana Menteri Kanada yang pertama manakala penyandang hari ini ialah Stephen Harper.


Senarai Perdana Menteri Kanada[sunting | sunting sumber]

No Gambar Nama Parti Lahir Kematian Masa pemerintahan
1 JaMAC.jpg John A. Macdonald (pelantikan pertama) Parti Liberal-Parti Konservatif 11 Januari 1815 6 Jun 1891 1 Julai 1867 - 5 November 1873
2 Alexander McKenzie3.jpg Alexander Mackenzie Parti Liberal 28 Januari 1822 17 April 1892 5 November 1873 - 8 Oktober 1878
JaMAC.jpg John A. Macdonald (pelantikan kedua) Parti Konservatif 11 Januari 1815 6 Jun 1891 17 Oktober 1878 - 6 Jun 1891
3 SirJohnAbbott1.jpg John Abbott Parti Konservatif 12 Mac 1821 30 Oktober 1893 16 Jun 1891 - 24 November 1892
4 Sir John SD Thompson.jpg John Sparrow David Thompson Parti Konservatif 10 November 1845 12 November 1894 5 Disember 1892 - 12 Disember 1894
5 Mackbowell.jpg Mackenzie Bowell Parti Konservatif 27 Disember 1823 10 Disember 1917 21 Disember 1894 - 27 April 1896
6 Chas Tupper - GG Bain.jpg Charles Tupper Parti Konservatif 2 Julai 1821 30 Oktober 1915 1 Mei 1896 - 8 Julai 1896
7 Sir Wilfrid Laurier - Bain.jpg Wilfrid Laurier Parti Liberal 20 November 1841 17 Februari 1919 11 Julai 1896 - 6 Oktober 1911
8 Sir Robert Laird Borden, 1915.png Robert Borden Parti Konservatif 26 Jun 1854 10 Jun 1937 10 Oktober 1911 - 10 Julai 1920
9 Arthur Meighen-.jpg Arthur Meighen (pelantikan pertama) Parti Konservatif 16 Jun 1874 5 Ogos 1960 10 Julai 1920 - 29 Disember 1921
10 King1941.jpg William Lyon Mackenzie King (pelantikan pertama) Parti Liberal 17 Disember 1874 22 Julai 1950 29 Disember 1921 - 28 Jun 1926
Arthur Meighen-.jpg Arthur Meighen (pelantikan kedua) Parti Konservatif 16 Jun 1874 5 Ogos 1960 29 Jun - 25 September 1926
King1941.jpg William Lyon Mackenzie King (pelantikan kedua) Parti Liberal 17 Disember 1874 22 Julai 1950 25 September 1961 - 7 Ogos 1930
11 Richard Bedford Bennett.jpg Richard Bedford Bennett Parti Konservatif 3 Julai 1870 26 Jun 1947 7 Ogos 1930 - 23 Oktober 1935
King1941.jpg William Lyon Mackenzie King (pelantikan ketiga) Parti Liberal 17 Disember 1874 22 Julai 1950 23 Oktober 1935 - 15 November 1948
12 Louisstlaurent.jpg Louis St. Laurent Parti Liberal 1 Februari 1882 25 Julai 1973 15 November 1948 - 21 Jun 1957
13 Diefmontreal.jpg John Diefenbaker Parti Konservatif 18 September 1895 16 Ogos 1979 21 Jun 1957 - 22 April 1963
14 Lester B. Pearson with a pencil.jpg Lester B. Pearson Parti Liberal 23 April 1897 27 Disember 1972 22 April 1963 - 20 April 1968
15 Pierre Elliot Trudeau-2.jpg Pierre Trudeau (pelantikan pertama) Parti Liberal 18 Oktober 1919 28 September 2000 20 April 1968 - 4 Jun 1979
16 JoeClark.jpg Joe Clark Parti Konservatif 5 Jun 1939 - 4 Jun 1979 - 3 Mac 1980
Pierre Elliot Trudeau-2.jpg Pierre Trudeau (pelantikan kedua) Parti Liberal 18 Oktober 1919 28 September 2000 3 Mac 1980 - 30 Jun 1984
17 Fmr CDN PM John Turner.jpg John Turner Parti Liberal 7 Jun 1929 - 30 Jun - 17 September 1984
18 Mulroney.jpg Brian Mulroney Parti Konservatif 20 Mac 1939 - 17 September 1984 - 25 Jun 1993
19 KimCampbell.jpg Kim Campbell Parti Konservatif 10 Mac 1947 - 25 Jun - 4 November 1993
20 Jean Chretien 2010.jpg Jean Chrétien Parti Liberal 11 Januari 1934 - 4 November 1993 - 12 Disember 2003
21 Paul Martin.jpg Paul Martin Parti Liberal 28 Ogos 1938 - 12 Disember 2003 - 6 Februari 2006
22 Stephen Harper by Remy Steinegger.jpg Stephen Harper Parti Konservatif 30 April 1959 - 6 Februari 2006 - sekarang

Lihat juga[sunting | sunting sumber]