Senarai binaan dan struktur berkembar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Dalam bidang seni bina, menara berkembar bermaksud dua struktur tinggi yang lebih kurang sama tingginya dan serias rupanya. Jadual di bawah menyenaraikan sebanyak mana sktruktur berkembar yang seiras dan tingginya 100 m (330 ka) ke atas.

Bangunan berkembar[sunting | sunting sumber]

Menara Berkembar Petronas, binaan berkembar tertinggi di dunia, dihubungkan oleh jejantas udara di tengah-tengah.
City National Plaza di Los Angeles, pernah memegang gelaran kompleks menara berkembar tertinggi di dunia, sebelum World Trade Center siap dibina.
Torres de Santa Cruz, menara kembar tertinggi di Sepanyol.

Jadual berikut hanya menyatakan bangunan berkembar yang sedang digunakan secara aktif.

Nama Bandar Negara Ketinggian (max) Tingkat (t1/t2) Catatan
Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur  Malaysia 452 m (1,483 ka) 88/88  
Menara Berkembar SPG Global Suzhou  China 286 m (938 ka) 54/54  
The Cullinan Towers Hong Kong  China 270 m (886 ka) 68/68  
Bahrain Financial Harbour Manama  Bahrain 260 m (853 ka) 53/53  
The Imperial Mumbai  India 249 m (817 ka) 60/60  
Futures Trading Plaza Dalian  China 243 m (797 ka) 53/53  
Bahrain WTC Manama  Bahrain 240 m (787 ka) 50/50  
Time Warner Center New York City  United States 229 m (751 ka) 55/55  
Kompleks Parque Central Caracas  Venezuela 225 m (738 ka) 56/56  
CITIC Pacific HQ & Mandarin Oriental Shanghai  China 218 m (715 ka) 49/49  
Sheraton International Business Center Chongqing  China 218 m (715 ka) 42/42  
City National Plaza Los Angeles  Amerika Syarikat 213.1 m (699 ka) 52/52  
The St. Francis Shangri-La Place Mandaluyong  Filipina 213 m (699 ka) 60/60  
Anthill Residence Tower Istanbul  Turki 210 m (689 ka) 54/54  
Orchid Enclave Mumbai  India 210 m (689 ka) 54/54  
Dolmen City Karachi  Pakistan 210 m (689 ka) 40/40  
Berjaya Times Square Kuala Lumpur  Malaysia 203 m (666 ka) 48/48  
Bankers Hall Calgary  Canada 197 m (646 ka) 52/52  
The St. Francis Square Towers Mandaluyong  Filipina 197 m (646 ka) 51/51  
The Tokyo Towers Tokyo  Jepun 194 m (636 ka) 58/58  
Jordan Gate Towers Amman  Jordan 180 m (591 ka) 44/44  
Marina City Chicago  Amerika Syarikat 179 m (587 ka) 65/65  
Pacific Plaza Towers Bandar Raya Taguig  Filipina 179 m (587 ka) 49/49  
Century Plaza Towers Century City  Amerika Syarikat 174 m (571 ka) 44/44  
Commerce Square Philadelphia  Amerika Syarikat 172 m (564 ka) 41/41  
Menara El Faro Buenos Aires  Argentina 170 m (558 ka) 57/57  
Blue and Green Diamond Miami Beach  Amerika Syarikat 170 m (558 ka) 44/44  
Tekstilkent Plaza Istanbul  Turki 168 m (551 ka) 44/44  
Menara Renoir Buenos Aires  Argentina 168 m (551 ka) 57/58  
Tours Société Générale Paris  Perancis 167 m (548 ka) 37/37  
Selenium Twins Istanbul  Turki 165 m (541 ka) 34/34  
GA Twin Towers Mandaluyong  Filipina 165 m (541 ka) 30/30  
Residences of College Park Toronto  Kanada 163 m (535 ka) 51/45  
Sky Towers Istanbul  Turki 160 m (525 ka) 42/32  
Sabanci Center Istanbul  Turki 158 m (518 ka) 39/34  
Istanbul Trump Towers Istanbul  Turki 155 m (509 ka) 39/37  
Menara Berkembar Deutsche Bank Frankfurt  Jerman 155 m (509 ka) 40/38  
WTC Colombo Colombo  Sri Lanka 152 m (499 ka) 40/40  
Centre Square Philadelphia  Amerika Syarikat 150 m (492 ka) 40/32  
Menara Berkembar TAT Istanbul  Turki 143 m (469 ka) 42/32  
Hotel Koryo Pyongyang  Korea Utara 143 m (469 ka) 40/40  
Uphill Court Istanbul  Turki 143 m (469 ka) 42/32  
Metrocity Millennium 2,3 Istanbul  Turki 143 m (469 ka) 35/35  
TOBB Towers Ankara  Turki 140 m (459 ka) 34/34  
Empire Tower Colombo  Sri Lanka 140 m (459 ka) 37/35  
Saigon Pearl Bandar Raya Ho Chi Minh  Vietnam 135 m (443 ka) 38/38  
Menara Belgacom Brussel  Belgium 134 m (440 ka) 28/28  
Şişli TAT Center Istanbul  Turki 130 m (427 ka) 26/26  
Kempinski Residences Astoria Istanbul  Turki 127 m (417 ka) 27/27  
Highlight Towers Munich  Jerman 126 m (413 ka) 32/27  
Torres de Santa Cruz Santa Cruz de Tenerife  Spain 120 m (394 ka) 35/35  
Hung Vuong Plaza Ho Chi Minh City  Vietnam 120 m (394 ka) 29/29  
Bosmal City Center Sarajevo  Bosnia and Herzegovina 118 m (387 ka) 34/34  
Menara İşbank 2 dan 3 Istanbul  Turkey 118 m (387 ka) 36/36  
Swissôtel Tallinn Tallinn  Estonia 117 m (384 ka) 31/28  
Menara Berkembar Rosslyn Arlington  Amerika Syarikat 116 m (381 ka) 31/31  
Pusat Berkembar Casablanca Casablanca  Maghribi 115 m (377 ka) 28/28  
Puerta de Europa Madrid  Spain 115 m (377 ka) 26/26  
Pusat Dagangan Dunia Denver Denver  Amerika Syarikat 109 m (358 ka) 28/29  
Centro Simon Bolivar Caracas  Venezuela 103 m (338 ka) 25/25  
Ren Cen Towers 500 and 600 Detroit  Amerika Syarikat 103 m (338 ka) 21/21  
Menara Berkembar Deira Dubai  Emiriah Arab Bersatu 102 m (335 ka) 22/22  

Struktur kembar yang tidak boleh didiami[sunting | sunting sumber]

Senarai ini adalah untuk struktur bukan binaan. Dalam erti kata lain, ia tidak boleh didiami secara berterusan. Tiang dan menara dianggap sebagai struktur.

Struktur Bandar Negara Ketinggian (maks) Status
Nackasändaren Stockholm  Sweden 299 m (981 ka) Siap
RKS Liblice 2 Liblice  Republik Czech 355 m (1,165 ka) Siap
Sender Donebach Mudau  Jerman 363 m (1,191 ka) Siap

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Templat:TBSW