Senarai firaun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

  Dinasti Mesir Purba  

Rencana ini mengandungi senarai Firaun Mesir Purba, dari Tempoh Dinasti Awal sebelum 3000 SM hingga ke penghujung Dinasti Ptolemaik, apabila Mesir menjadi jajahan Empayar Rom di bawah pemerintahan Augustus Caesar pada 30 SM.

Harus diketahui terdapat tiga pemerintah perempuan dalam senarai firaun yang memilih untuk tidak memakai gelarai firaun iaitu yang bukan pasangan firaun Ptolemy (Sobeknefru, Hatshepsut, dan Twosret), kerana firaun adalah gelaran bagi lelaki. Dalam, senarai ini mereka digelarkan "Ratu ________."

Harus diketahui juga bahawa tarikh berkenaan adalah anggaran, Terdapat pelbagai sistem untuk pentarikhan bagi kajian Mesir Purba iaitu bergantung kepada bagaimana ia dilakukan dan anggaran apakah yang digunakan. Yang tertera di bawah merupakan satu daripadanya dan bukan satu-satunya.

Zaman Purba[sunting | sunting sumber]

Zaman Purba merangkumi Tempoh Dinasti Awal, apabila Mesir Hilir dan Mesir Hulu diperintah sebagai kerajaan yang berasingan, dan Dinasti Pertama dan Kedua

Dinasti Awal: Mesir Hilir[sunting | sunting sumber]

Hilir Mesir, dikenali sebagai Tanah Hitam berada di utara Nil dan delta Nil. Senarai berikut mungkin tidak lengkap:

Nama Catatan Tarikh
Firaun Tiu  ?
Thesh  ?
Hsekiu  ?
Wazner 3100 SM?

Dinasti Awal: Mesir Hulu[sunting | sunting sumber]

Mesir Hulu, dikenali sebagai Tanah Merah, adalah sekitar Nil selatan dan gurun. Berikut mungkin tidak lengkap (dan terdapat juga yang dipertikaikan kewujudannya):

Nama Catatan Tarikh
Serket I Makam tertua di Umm el-Qa'ab mempunyai lambang kala jengking 3200 SM?
Iry-Hor tidak pasti 3150 SM?
Ka 3100 SM
Serket II Juga dikenali sebagai "Kala Jengking Mesir" atau "Raja Jengking" (Scorpion King); mungkin orang yang sama dengan Narmer. 3100 SM
Narmer Dikatakan sesetengah pihak sebagai raja yang menyatukan Mesir Hulu dan Hilir 3100 SM

Dinasti Pertama[sunting | sunting sumber]

Dinasti Pertama memerintah dari kira-kira 3050 SM ke 2890 SM.

Nama Catatan Tarikh
Hor-Aha (Menes) Diperdebatkan sebagai penyatu Mesir Hulu dan Hilir. Dalam senarai awal, juga dikenali sebagai Min dan Meni. 3050 SM
Djer 2 tahun
Merneith Pemangku bagi Djet dan Den
Djet 23 tahun
Den 14 ke 20 tahun
Anedjib 26 tahun
Semerkhet 9 ke 18 tahun
Qa'a 2916?–2890

Dinasti Kedua[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua memerintah dari 2890 ke 2686 SM.

Nama Catatan Tarikh
Hotepsekhemwy 2890–?
Raneb 39 tahun
Nynetjer 23 tahun
Wneg 8 tahun
Senedj 20 tahun
Seth-Peribsen 17 tahun
Khasekhemwy ?– 2686 SM

Kerajaan Lama[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Lama merupakan zaman ketika alaf ketiga sebelum Masihi apabila Mesir mencapai kemuncak pencapaian ketamadunan pertama (pertama dari tiga dipanggil Zaman “Kerajaan” menandakan ketinggian tahap ketamadunan di Lembah Nil), menjadi tempoh penghubung apabila Mesir diperintah Dinasti Ketiga hingga ke Dinasti Keenam (26302151 SM). Banyak ahli kaji Mesir Purba memasukkan Memphite Ketujuh dan Kelapan ke dalam Kerajaan Lama sebagai sambungan kepada pentadbiran yang berpusat di Memphis. Kerajaan Lama diikuti oleh zaman perpecahan dan kebudayaan merosot menurut ahli kaji Mesir Purba pada Tempoh Perantaraan Pertama – atau masyarakat Mesir memanggilnya, “kesakitan pertama”.

Ibu kota diraja Mesir ketika Kerajaan Lama terletak di Memphis, apabila Djoser mengasaskan mahkamahnya. Kerajaan Lama mungkin dikenali kerana piramidnya yang besar yang dibina ketika ini sebagai tempat persemadian Firaun. Kerana itu, Kerajaan Lama kerap dirujuk sebagai "Zaman Piramid ".

Dinasti Ketiga[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketiga memrintah dari 2686 hingga 2613 SM.

Nama Catatan Tarikh
Sanakhte 2686-2668
Djoser Mencadangkan Piramid Tangga yang direka oleh Imhotep 2668–2649
Sekhemkhet 2649–2643
Khaba 2643–2637
Huni 2637–2613

Dinasti Keempat[sunting | sunting sumber]

Dinasti Keempat memerintah dari 2613 hingga 2498 SM dan merangkumi Firaun yang membina Piramid Agung, Khufu (Cheops), Khafra (Chephren) dan Menkaura (Mycerinus).

Nama Catatan Tarikh
Sneferu 2613–2589
Khufu Bentuk Yunani - Cheops. Membina Piramid Agung di Giza. 2589–2566
Djedefra (Radjedef) 2566–2558
Khafra Bentuk Yunani - Chephren 2558–2532
beberapa pihak memasukkan Bikheris, menurut Manetho
Menkaura Bentuk Yunani - Mycerinus 2532–2503
Shepseskaf 2503–2498
beberapa pihak memasukkan Thampthis, menurut Manetho

Dinasti Kelima[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kelima memerintah dari 2498 ke 2345 SM.

Nama Catatan Tarikh
Userkaf 2498–2491
Sahure 2487–2477
Neferirkare Kakai 2477–2467
Shepseskare Isi 2467–2460
Neferefre 2460–2453
Nyuserre Ini 2453–2422
Menkauhor Kaiu 2422–2414
Djedkare Isesi 2414–2375
Unas 2375–2345

Dinasti Keenam[sunting | sunting sumber]

Dinasti Keenam memerintah dari 2345 hingga 2181 SM.

Nama Catatan Tarikh
Teti 2345–2333
Userkare 2333–2332
Pepi I Meryre 2332–2283
Merenre Nemtyemsaf I 2283–2278
Pepi II Neferkare 2278–2184
Merenre Nemtyemsaf II Tidak pasti sebagai Firaun. 2184
Nitiqret Barangkali pemerintah perempuan. 2184–2181

Tempoh Perantaraan Pertama[sunting | sunting sumber]

Tempoh Perantaraan Pertama merupakan zaman di antara Kerajaan Lama dan kemunculan Kerajaan Pertengahan.

Kerajaan Lama dengan cepatnya runtuh selepas kemangkatan Pepi II. Baginda memerintah selama 94 tahun, lebih lama dari mana-mana monarki yang ada dalam sejarah dan mangkat pada umur 200 tahun. Tahun-tahun akhir pemerintahan baginda tidak begitu beaik akibat lanjutnya usia baginda.

Kesatuan Dua Kerajaan telah berpecah dan pemimpin tempatan terpaksa menangani masalah kebuluran.

Sekitar 2160 SM, beberapa Firaun cuba menyatukan Mesir Hilir dari pusat Bandar mereka di Herakleopolis Magna. Pada masa yang sama, barisan musuh di Thebes sedang menyatukan semula Upper Mesir dan pertembungan dua dinasti tersebut tidak dapat dielakkan.

Sekitar tahun 2055 SM, waris Firaun Intef III mengalahkan Firaun Herakleopolitan, menyatukan Dua Tanah tersebut dan mengasaskan Dinasti Kesebelas dan memerintah sebagai Mentuhotep II, Firaun Pertama Kerajaan Pertengahan.

Dinasti Ketujuh dan Kelapan[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketujuh dan Kelapan memerintah dari 2181 hingga 2160 SM. (Jadual ini berasaskan Jadual Abydos dari Saumaah Seti I, di ambil dari www.narmer.pl/main/abydos_en.html)

Nama Catatan Tarikh
Neferkara I - ?
Neferkara Nebi - ?
Djedkara Shemai - ?
Neferkara Khendu - ?
- Sesetengah meletakkan di sini Merenhor ?
Neferkamin Seneferka - ?
Nikara - ?
Neferkara Tereru - ?
Neferkahor - ?
Neferkara Pepyseneb - ?
Neferkamin Anu - ?
Qakare Ibi - ?
Neferkara II - ?
Neferkawhor Khuwihap - ?
Neferirkara - ?

Dinasti Kesembilan[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesembilan memerintah dari 2160 ke 2130 SM.

Nama Catatan Tarikh
Meryibre Khety (Achthoes I) - 2160– ?
Meribre Khety II -  ?
Neferkare III -  ?
Nebkaure (Acthoes II) -  ?
Setut -  ?
Wakhare Khety I -  ?
Merykare -  ?
Wankhare Khety II -  ?
Menethoupe I -  ?
Wankhare Khety III -  ?
Khety II -  ?
Anak perempuan Khety II -  ?
Anak perempuan Merikare -  ? –2130

Dinasti Kesepuluh[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesepuluh merupakan kumpulan tempatan yang menguasai Mesir Hulu yang memerintah dari 2130 ke 2040 SM.

Nama Catatan Tarikh
Meryhathor 2130– ?
Neferkare IV  ?
Wankare (Acthoes III)  ?
Merykare  ?
 ? –2040

Dinasti Kesebelas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesebelas merupakan kumpulan tempatan yang berasal dari Lower Mesir yang memerintah dari 2134 hingga 1991 SM.

Nama Catatan Tarikh
Intef I 2134–2117
Intef II 2117–2069
Intef III 2069–2060
Nebhetepre Mentuhotep I Menyatukan Mesir 2040, Kerajaan Pertengahan bermula. 2060–2010
Sankhkare Mentuhotep II 2010–1998
Nebtawyre Mentuhotep III 1997–1991

Kerajaan Pertengahan[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Pertengahan merupakan tempoh dari penghujung Tempoh Perantaraan Pertama hingga bermulanya Tempoh Perantaraan Kedua. Sebagai tambahan bagi Dinasti Kedua Belas, sesetengah sarjana memasukkan Dinasti Kesebelas, Ketiga Belas dan Dinasti Keempat Belas dalam Kerajaan Pertengahan. Kerajaan Pertengahan boleh dilihat akan perkembangan dagangan luar yang berlaku di waktu ini. Pembukaan kepada dagangan membuatkan kejatuhan Kerajaan Pertengahan kerana memudahkan penaklukan dari Hyksos.

Dinasti Kedua Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Belas memerintah dari 1991 hingga 1802 SM, dan dikatakan oleh rakyat Mesir sebagai Dinasti terbaik.

Nama Catatan Tarikh
Amenemhat I Firaun yang membuka dagangan dari luar Mesir. 1991–1962
Senusret I (Sesostris I) 1971–1926
Amenemhat II 1929–1895
Senusret II (Sesostris II) 1897–1878
Senusret III (Sesostris III) Firaun paling berkuasa dalam Kerajaan Pertengahan. 1878–1860
Amenemhat III 1860–1815
Amenemhat IV Mempunyai pemangku bagi sekurang-kurangnya setahun menurut pernyataan di Konosso. 1815–1807
Ratu Sobekneferu Pemerintah wanita yang jarang. 1807–1803

Tempoh Perantaraan Kedua[sunting | sunting sumber]

Tempoh Perantaraan Kedua merupakan zaman kekucar-kaciran di antara Kerajaan Pertengahan, dan permulaan Kerajaan Baru. Ia diketahui akibat Hyksos muncul di Mesir, yang memerintah bagi Dinasti Kelima Belas dan Keenam Belas.

Dinasti Ketiga Belas lebih lemah daripada Dinasti Kedua Belas, dan tidak mampu bertahan lama di Mesir. Pemerintahan keluarga berwilayah di Xois, terletak di paya Barat Delta, terpisah dari pemerintahan pusat untuk membentuk Dinasti Keempat Belas.

Hyksos muncul buat kali pertamanyaketika pemerintahan Sobekhotep IV, dan sekitar 1720 SM mengambil alih pekan Avaris (Tell ed-Dab'a/Khata'na kini). Hyksos, yang dipimpini Salitis, pengasas Dinasti Kelima Belas, menjajah Mesir ketika pemerintahan Dudimose I.

Ketika Memphis jatuh ke tangan Hyksos, masyarakat asli Mesir memerintah Thebes dan mengisytiharkan kemerdekaan lalu membentuk Dinasti Ketujuh Belas. Dinasti ini menghalau Hyksos pulang ke Asia.

Dinasti Ketiga Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketiga Belas (menurut Senarai Raja Turin) memerintah dari 1803 hingga sekitar 1649 SM dan bertahan selama 153 atau 154 Tahun menurut Manetho.

Nama Catatan Tarikh
Sekhemre Khutawy Sobekhotep atau Wegaf Mengasakan Dinasti ke-13. Pemerintahannya dibuktikan oleh beberapa Rekod Nil dan Papirus. 1803–1799 4 tahun.
Sekhemkare Amenemhat V Senebef, adik Sekhemre Khutawy. 3 tahun.
Amenemhat 1795–1792
Sehetepre  ? –1790
Iufni  ?
Seankhibre  ?
Semenkare  ?
Sehetepre  ?
Sewadjkare  ?
Nedjemibre 7 bulan  ?
Sobekhotep I  ?
Renseneb 4 bulan 1775
Hor 1775
Sedjefakare Raja terkenal yang tertera pada beberapa batu bersurat dan dokumen lain. 5 ke 7 tahun.
Sekhemre Khutawy Sobekhotep Pesaing Wegaf 1767
Khendjer Minimum 4 tahun. 1765
Imyremeshaw  ?
Antef V  ?
Raja Seth  ?
Sobekhotep III 4 tahun & 2 bulan 1755
Neferhotep I 11 tahun 1751–1740
Sobekhotep IV 10 atau 11 tahun 1740–1730
Sobekhotep V 1730
Wahibre Ibiau 10 tahun & 8 bulan 1725–1714
Merneferre Ai 23 tahun & 8 bulan 1714–1691
Merhetepre Ini 2 tahun & 2 bulan  ?
Seankhenre Sewadtjew  ?
Mersekhemre Ined  ?
Sewadjkare Hori  ?

Kedudukan raja berikut tidak dapat dipastikan:

Nama Catatan Tarikh
Dudimose I 1654
Dudimose II  ?
Senebmiu  ?
Mentuhotep V  ?
Senaayeb  ?

Dinasti Keempat Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Keempat Belas merupakan kumpulan tempatan dari Timur Delta, berasas di Xois (Avaris), yang memerintah dari sekitar 1705 hingga sekitar 1690 SM.

Nama Catatan Tarikh
Nehesy - 1705
Khakherewre ? -  ?
Nebefawre - 1704
Sehebre ? -  ?
Merdjefare - 1699
Sewadjkare ? -  ?
Nebdjefare - 1694
Webenre ? -  ?
 ? -  ?
—djefare ? -  ?
—webenre - 1690

Senarai Raja Turin menyediakan 25 nama lagi, sesetengahnya bercebis-cebis dan tiada tarikh

Dinasti Kelima Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kelima Belas muncul dari kalangan orang Hyskos: Badwi gurun yang keluar dari Lingkungan Sabit Subur untuk mengasaskan pemerintahan jangka pendek ke atas kawasan Nil, memerintah dari 1674 ke 1535 SM.

Nama Catatan Tarikh
Sheshi Memerintah 1 atau 3 tahun 1674- ?
Yakubher -  ?
Khyan - 30-40 Tahun
Apepi I - 40 Tahun lebih
Khamudy -  ? -1535

Dinasti Keenam Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Keenam Belas merupakan kumpulan tempatan di utara persisiran Sinai (Pelusium) dan memerintah dari 1663 hingga sekitar 1555 SM:

Nama Catatan Tarikh
- Nama raja yang pertama hilang dalam Senarai Raja Turin dan tidak dapat dipulihkan. -
Djehuty (Sekhemresementawy) 3 thn
Sobekhotep VIII (Sekhemresewosertawy) 16 thn
Neferhotep III (Sekhemresankhtawy) 1 thn
Mentuhotepi (Sankhenra) 1 thn
Nebiryraw I (Sewadjenra) 26 thn
Nebiryraw II 3 bln?
– (Semenra) 1 thn?
Bebiankh (Sewoserenra) 12 thn
– (Sekhemreshedwaset) 3 bln?
- Nama lima raja hilang dalam Senarai Raja Turin dan tidak dapat dipulihkan. -

Sesetengah sumber memasukkan enam lagi nama – Semqen, Khauserre, Seket, Ahetepre, Amu, dan Nebkhepeshre (Apepi III) – yang tidak dapat disahkan di mana-mana. Kumpulan ini lesap seluruhnya pada 1555 SM.

Dinasti Ketujuh Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketujuh Belas diasaskan di Mesir Hulu dan memerintah dari 1650 hingga 1550 SM:

Nama Catatan Tarikh
Rahotep Sekhemrewahkhaw - 1650- ?
Intef V the Elder - 3 tahun
Antef VI Sekhemrewepmaat -  ?
Antef VII Nubkheperre -  ?
Intef VIII Sekhemreherhermaat - -
Sobekemsaf II Sekhemrewadjkhaw - -
Thuty - 1 tahun
Mentuhotep VI - 1 tahun
Nebiryerawet I - 6 tahun
Nebiryerawet II -  ?
Semenmedjatre -  ?
Seuserenre - 12 tahun
Shedwast -  ?
Intef VII - 3 tahun atau lebih
Senakhtenre -  ?
Tao I yang Lebih Tuan - 1633?
Tao II yang Berani - 1554
Kamose - 1553-1550

Kerajaan Baru[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Baru merupakan tempoh yang merangkumi Lapan Belas, Sembilan Belas, dan Dinasti Kedua Puluh dari Mesir, dari abad ke-16 SM hingga abad ke-11 SM, di antara Tempoh Perantaraan Kedua, dan Tempoh Perantaraan Ketiga.

Dengan penguasaan tentera ke luar sempadan, Kerajaan Baru memperlihatkan perluasan jajahan terbesar Mesir. Ia jauh meliputi Nubia di selatan, melebar jauh ke wilayah Timur. Askar Mesir turut berlawan dengan askar Hittite untuk menguasai tanah yang kini adalah Syria.

Dua orang Firaun yang terkenal dalam Kerajaan Baru iaitu Akhenaten, yang juga dikenali sebagai Amenhotep IV, yang hanya menyembah Aten yang sering dianggap sebagai monoteisme pertama, dan Ramesses II, yang menakluk semula wilayah yang kini adalah Israel, Lebanon dan Syria yang berlaku dalam Dinasti Kelapan Belas. Penaklukan semula dalam Pertempuran Kadesh, iaitu ketika baginda memimpin tentera Mesir menentang askar Raja Hittite, Muwatalli II.

Dinasti Kelapan Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kelapan Belas memerintah dari 1550 hingga 1295 SM:

Nama Catatan Tarikh
Ahmose I, Ahmosis I Pengganti Kamose. 1550-1525
Amenhotep I - 1525-1504
Thutmose I - 1504-1492
Thutmose II - 1492-1479
Ratu Hatshepsut Pemerintah perempuan pertama yang dikenali ramai. 1473-1458
Thutmose III Sering dipanggil "Napoleon Mesir." Pemerintahan awal baginda dikuasai ibu tiri baginda, Hatshepsut; selempas mangkat, baginda mula mengembangkan pemerintahan Mesir hingga ke Levant. 1479-1425
Amenhotep II - 1427-1400
Thutmose IV - 1400-1390
Amenhotep III - 1390-1352
Amenhotep IV/Akhenaten Pengasas bagi tempoh monoteisme (Atenisme) 1352-1336
Smenkhkare Pemangku Akhenaten. 1338-1336
Tutankhamun Dipercayai yang baginda putera Akhenaten, mungkin memulihkan kembali agama politheisme. 1336-1327
Kheperkheprure Ai - 1327-1323
Horemheb Bekas Jeneral dan pengganti Tutankhamun 1323-1295

Dinasti Kesembilan Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesembilan Belas memerintah dari 1295 ke 1186 SM dan termasukalah satu dari Firaun yang hebat: Rameses II yang Agung:

Nama Catatan Tarikh
Ramesses I - 1295-1294
Seti I - 1294-1279
Ramesses II yang Agung Pemerintah yang sering dikaitkan dengan Moses atau Nabi Musa. Menemui jalan buntu dengan Hittite di Pertempuran Kadesh pada 1275 SM, selepas perjanjian damai yang terawal pernah diketahui ditandatangani pada 1258 SM. 1279-1213
Merneptah Batu bersurat menyatakan kempennya di Libya dan Palestin yang menyatakan tentang Bani Israel. 1213-1203
Amenemses - 1203-1200
Seti II - 1200-1194
Merneptah Siptah - 1194-1188
Ratu Twosret Pemerintah wanita yang jarang dikenali 1188-1186

Dinasti Kedua Puluh[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh memerintah dari 1185 hingga 1070 SM:

Nama Catatan Tarikh
Setnakhte - 1186-1183
Ramesses III Melawan Orang Laut pada 1175 SM. 1183-1152
Ramesses IV - 1152-1146
Ramesses V - 1146-1142
Ramesses VI - 1142-1134
Ramesses VII - 1134-1126
Ramesses VIII - 1126-1124
Ramesses IX - 1124-1106
Ramesses X - 1106-1102
Ramesses XI - 1102-1069

Tempoh Perantaraan Ketiga[sunting | sunting sumber]

Tempoh Perantaraan Ketiga menandakan berakhirnya Kerajaan Baru selepas kejatuhan empayar Mesir. Beberapa dinasti orang Libya memerintah yang memberi nama lain bagi tempoh ini sebagai Zaman Libya.

Paderi Besar Amun di Thebes[sunting | sunting sumber]

Walaupun tidak dianggap sebagai Dinasti per se, Paderi Besar Amun di Thebes mempunyai kuasa dan pengaruh yang membuatkan mereka memerintah dengan cekap di Hulu Mesir dari 1080 hingga 945 SM.

Nama Catatan Tarikh
Herihor - 1080-1074
Piankh - 1074-1070
Pinedjem I - 1070-1032
Masaherta - 1054-1046
Menkheperre - 1045-992
Nesbanebdjed II Juga dikenali sebagai Smendes II 992-990
Pinedjem II - 990-969
Psusennes III Mungkin orang yang sama dengan Psusennes II 969-945

Dinasti Kedua Puluh Satu[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Satu diasaskan di Tanis dan merupakan kumpulan pemerintah yang lemah. Secara teorinya, mereka pemerintah seluruh Mesir tetapi pengaruh mereka terhad kepada Mesir Hilir. Mereka memerintah dari 1069 hingga 945 SM

Nama Catatan Tarikh
Nesbanebdjed I Juga dikenali sebagai Smendes I ( Smendes ) 1069-1043
Amenemnisu - 1043-1039
Psusennes I - 1039-991
Amenemope - 993-984
Osorkon yang Tua - *( Osochor ) 984-978
Siamun - 978-959
Psusennes II - 959-945

Dinasti Kedua Puluh Dua[sunting | sunting sumber]

Firaun Dinasti Kedua Puluh Dua merupakan orang Libya, memerintah dari sekitar 945 hingga 720 SM:

Nama Catatan Tarikh
Shoshenq I Shishaq 945-924
Osorkon I - 924-889
Shoshenq II - 890-890/889
Takelot I - 889-874
Harsiese Pemberontakan di Thebes 875-862
Osorkon II - 874-834
Shoshenq III - 834-795
Shoshenq IV - 795-782
Pami - 782-776
Shoshenq V - 776-740
Osorkon IV - 740-720

Dinasti Kedua Puluh Tiga[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Tiga merupakan kumpulan tempatan yang berasal dari Libya, berasas di Leontopolis, yang memerintah dari 836 hingga 720 SM:

Nama Catatan Tarikh
Takelot II Dahulunya dianggap Firaun Dinasti ke-22, kini dia diketahui sebagai pengasas ke-23 837-813
Pedubast Pemberontakan menguasai Thebes dari Takelot II 826-801
Iuput I - 812-811
Shoshenq VI Pengganti Pedubast 801-795
Osorkon III Anak Takelot II- memulihkan Thebes, kemudian mendakwa diri sebagai raja 795-767
Takelot III - 773-765
Rudamun - 765-762
Iuput II - 762-728

Libu[sunting | sunting sumber]

Tidak dikira sebagai Dinasti, Libu merupakan kumpulan nomad barat (Libya) yang mendiami Delta barat dari 805 hingga 732 SM.

Nama Catatan Tarikh
Inamunnifnebu - 805-795
 ? - 795-780
Niumateped - 780-755
Titaru - 763-755
Ker - 755-750
Rudamon - 750-745
Ankhor - 745-736
Tefnakht - 736-732

Dinasti Kedua Puluh Empat[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Empat merupakan Dinasti musuh yang terletak di barat Delta (Sais), dengan hanya dua orang Firaun yang memerintah dari 732 hingga 720 SM.

Nama Catatan Tarikh
Tefnakhte - 732-725
Bakenrenef (Bocchoris) - 725-720

Zaman Akhir[sunting | sunting sumber]

Zaman Akhir bermula dari 732 SM hingga Mesir menjadi wilayah taklukan Rom pada 30 SM, dan merangkumi tempoh pemerintahan oleh orang Nubia, Parsi, dan Macedonia.

Dinasti Kedua Puluh Lima[sunting | sunting sumber]

Nubia menakluki Mesir pada 732 SM dan menguasai takhta Mesir, lalu mengasaskan Dinasti Kedua Puluh Lima yang memerintah sehingga 656 SM.

Nama Catatan Tarikh
Piye Raja Nubia; menakluki Mesir pada tahun ke-20; memerintah sepenuhnya sekurang-kurangnya 24 tahun, kemungkinan 30+ tahun 752-721
Shabaka - 721-707
Shebitku Padan dengan Sargon II dari Assyria yang mengadakan peralihan kuasa pada 707/706 SM 707-690
Taharqa - 690-664
Tantamani mangkat pada 653 664-656

Mereka akhirnya pulang ke Nubia, di mana mereka mengasaskan kerajaan di Napata (656-590), dan kemudian di Meroë (590 SM-abad ke-4 M).

Dinasti Kedua Puluh Enam[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Enam memerintah dari sekitar 672 hingga 525 SM.

Nama Catatan Tarikh
Necho I - 672664 SM
Psamtik I - 664610 SM
Necho II - 610595 SM
Psamtik II - 595589 SM
Wahibre - 589570 SM
Ahmose II - 570526 SM
Psammetichus III - 526525 SM

Dinasti Kedua Puluh Tujuh[sunting | sunting sumber]

Mesir telah dijarah Empayar Parsi pada 525 SM dan diambil alih oleh orang Parsia sehingga 404 SM. Shah Achaemenid telah dipanggil Firauns pada era ini, membentuk Dinasti Kedua Puluh Tujuh:

Nama Catatan Tarikh
Cambyses II - 525521 SM
Smerdis si Perampas - 522521 SM
Darius I yang Agung - 521486 SM
Xerxes I yang Agung - 486465 SM
Artabanus si Hyrcania - 465464 SM
Artaxerxes I Tangan Panjang - 464424 SM
Xerxes II permintaan 424423 SM
Sogdianus permintaan 424423 SM
Darius II - 424404 SM

Dinasti Kedua Puluh Lapan[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Lapan bertahan hanya 6 tahun, dari 404 hingga 398 SM, dengan hanya satu Firaun:

Nama Catatan Tarikh
Amyrtaeus Waris Firaun Saite dari Dinasti Kedua Puluh Enam; mengetuai pemberontakan yang berjaya menentang Parsi 404398 SM

Dinasti Kedua Puluh Sembilan[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Sembilan memerintah dari 398 hingga 380 SM:

Nama Catatan Tarikh
Nefaarud I Juga dikenali sebagai Nepherites 398393 SM
Psammuthes - 393 SM
Hakor (Achoris) - 393380 SM
Nefaarud II - 380 SM

Dinasti Ketiga Puluh[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketiga Puluh memerintah dari 380 sehingga sekali lagi Mesir dibawah kekuasaan Parsi yang memerintah pada 343 SM:

Nama Catatan Tarikh
Nectanebo I Juga dikenali sebagai Nekhtnebef 380362 SM
Teos dari Mesir - 362360 SM
Nectanebo II - 360343 SM

Dinasti Ketiga Puluh Satu[sunting | sunting sumber]

Mesir sekali lagi dibawah kuasa Achaemenid Parsi. Selepas menurut Manetho, Parsi yang memerintah dari 343 hingga 332 SM telah membentuk Dinasti Ketiga Puluh Satu:

Nama Catatan Tarikh
Artaxerxes III Mesir dibawah kuasa Parsi kali kedua 343338 SM
Artaxerxes IV Arses Hanya memerintah Mesir Hilir 338336 SM
Khabbabash Ketua pemberontakan Nubia Mesir Hulu 338335 SM
Darius III Codomannus Mesir Hulu kembali di bawah Parsi pada 335 SM 336332 SM

Dinasti Argead[sunting | sunting sumber]

Orang Macedonia di bawah Alexander Agung membawa zaman Hellenistik bersama ke dalam taklukan Parsi dan Mesir. Argeads memerintah dari 332 ke 309 SM:

Nama Catatan Tarikh
Alexander III yang Agung Macedonia menakluk Parsi dan Mesir 332323 SM
Philip III Arrhidaeus Si lemah iaitu separuh adik Alexander III yang Agung 323317 SM
Alexander IV dari Macedon Anak Alexander III dan Roxana 317309 SM

Dinasti Ptolemaik[sunting | sunting sumber]

Dinasti Hellenistik kedua, keluarga Ptolemy memerintah Mesir dari 305 SM sehingga Mesir menjadi jajahan takluk Rom pada 30 SM (apabila dua tarikh bertindih, itu bermakna berlaku di ambil alih sebagai pemangku buat sementara):

Nama Catatan Tarikh
Ptolemy I Soter Menyerah pada 285 SM; mangkat pada 283 SM 305285 SM
Berenice I Isteri Ptolemy I  ?-285 SM
Ptolemy II Philadelphos
288246 SM
Arsinoe I Isteri Ptolemy II 284/81-ca. 274 SM
Arsinoe II Isteri Ptolemy II 277-270 SM
Ptolemy III Euergetes I - 246222 SM
Berenice II Isteri Ptolemy III 244/3-222 SM
Ptolemy IV Philopator - 222204 SM
Arsinoe III Isteri Ptolemy IV 220-204 SM
Ptolemy V Epiphanes Mesir Hulu memberontak pada 207186 SM 204180 SM
Cleopatra I Isteri Ptolemy V, pemangku bersama Ptolemy VI 193-176 SM
Ptolemy VI Philometor Mangkat pada 145 SM 180164 SM
Cleopatra II Isteri Ptolemy VI 173-164 SM
Ptolemy VIII Euergetes II DItabalkan oleh Seleucid Antiochus IV Epiphanes pada 170 SM; memerintah bersama Ptolemy VI Philometor dan Cleopatra II dari 169 hingga 164 SM. Mangkat pada 116 SM 171163 SM
Ptolemy VI Philometor Mesir di bawah kekuasaan Ptolemy VIII 164 SM163 SM; Ptolemy VI dikembalikan pada 163 SM 163-145 SM
Cleopatra II Mengahwini Ptolemy VIII; mengetaui pemberontakan menentang suaminya 131 SM dan menjadi pemerintah tunggal Mesir. 163-127 SM
Ptolemy VII Neos Philopator Mendakwa sebagai pemerintah oleh bapanya, kemudian memerintah bersama ibundanya Cleopatra II 144-145 SM
Ptolemy VIII Euergetes II Dipulihkan 145-131 SM
Cleopatra III Isteri kedua Ptolemy VIII 142-131 SM
Ptolemy Memphitis Didakwa Raja oleh Cleopatra II; lalu membunuh Ptolemy VIII 131 SM
Ptolemy VIII Euergetes II Dipulihkan 127-116 SM
Cleopatra III Dipulihkan bersama Ptolemy VIII; kemundian memerintah bersama Ptolemy IX dan X. 127-107 SM
Cleopatra II Menerima bersama Ptolemy VIII; memerintah bersama Cleopatra III dan Ptolemy sehingga 116. 124-116 SM
Ptolemy IX Soter II Mangkat 80 SM 116110 SM
Cleopatra IV Berkahwin dengan Ptolemy IX, tetapi dihalau oleh Cleopatra III 116-115 SM
Ptolemy X Alexander I Mangkat 88 SM 110109 SM
Ptolemy IX Soter II Dipulihkan 109107 SM
Ptolemy X Alexander I Dipulihkan 10788 SM
Ptolemy IX Soter II Dipulihkan sekali lagi 8881 SM
Berenice III Dipaksa mengahwini Ptolemy XI; dibunuh atas arahan 19 hari kemudian 81-80 SM
Ptolemy XI Alexander II anak muda Ptolemy X Alexander; ditabalkan oleh Sulla; memerintah selama 80 hari sebelum dibunuh oleh rakyat kerana membunuh Berenice III 80 SM
Ptolemy XII Neos Dionysos (Auletes) Anak Ptolemy IX; mangkat 51 SM 8058 SM
Cleopatra V Tryphaena Isteri Ptolemy XII, ibu Berenice IV  ?-57 SM
Cleopatra VI Anak perempuan Ptolemy XII  ?-58 SM
Berenice IV Anak perepmuan Ptolemy XII; dipaksa mengahwini Seleucus Kybiosaktes, 5855 SM
Ptolemy XII Neos Dionysos Dipulihkan; memerintah bersama Cleopatra VII sebelum kematiannya 5551 SM
Cleopatra VII Memerintah bersama ayahandanya Ptolemy XII, adiknya Ptolemy XIII, Ptolemy XIV, dan anaknya Ptolemy XV; juga hanya dikenali sebagai Cleopatra 5130 SM
Ptolemy XIII Adik Cleopatra VII 5147 SM
Arsinoe IV Menentang Cleopatra VII 48-47 SM
Ptolemy XIV Adik Cleopatra VII dan Ptolemy XIII 4744 SM
Ptolemy XV Caesarion Anak kecil Cleopatra VII; berumur 3 tahun apabila diumumkan sebagai pemerintah bersama 4430 SM

Rom[sunting | sunting sumber]

Mesir menjadi taklukan Empayar Rom di bawah Augustus Caesar pada 30 SM. Maharaja Rom kemudian menggunakan gelaran Firaun.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • (Inggeris)Sir Alan Gardiner Mesirian Grammar: Being an Introduction to the Study dari Hieroglyphs, Third Edition, Revised. London: Oxford University Press, 1964. Excursus A, pp. 71-76.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]



Ankh Topik berkenaan Mesir Purba sunting Ankh
Tempat: Sungai Nil | Niwt/Waset/Thebes | Alexandria | Annu/Iunu/Heliopolis | Luxor | Abdju/Abydos | Giza | Ineb Hedj/Memphis | Djanet/Tanis | Rosetta | Akhetaten/Amarna | Atef-Pehu/Fayyum | Abu/Yebu/Elephantine | Saqqara | Dahshur
Ennead Agung Heliopolis: Atum | Shu | Tefnut | Geb | Nuit (Nut) | Osiris | Isis | Set | Nephthys
Dewa-dewi Utama: Amun | Anubis | Apophis | Apis | Bastet | Hathor | Khepri | Khonsu | Maat | Min | Neith | Ptah | | Set | Sobek | Thoth |Wepwawet | Aten
Ogdoad Heliopolis: Amun/Amunet | Huh/Hauhet | Kuk/Kauket | Nun/Naunet
Dewa perang: Bast | Anhur | Maahes | Sekhmet | Pakhet
Konsep kedewaan: Chons | Maàt | Hu | Saa | Shai | Renenutet| Min | Hapy
Dewa lain: Chnum | Taweret | Bes | Seker | Seshat
Kematian: Mumia | Empat anak Horus | Balang bertutup | Ankh | Buku Kematian | KV | Kuil mayat | Ushabti
Bangunan: Piramid | Kuil Karnak | Sphinx | Rumah Api Besar | Perpustakaan Besar | Deir el-Bahri | Patung Memnon | Ramesseum | Abu Simbel
Penulisan: Hieroglif Mesir | Nombor Mesir | Demotik
Kronologi: Mesir Purba | Yunani dan Rom Mesir | Arab Mesir Awal | Uthmaniyyah Mesir | Muhammad Ali dan pengganti | Mesir Moden