Senarai syarikat opera utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Portal:Senarai syarikat opera utama Portal Muzik klasikal

Senarai syarikat opera utama membariskan syarikat-syarikat yang juga merupakan rumah-rumah opera yang ternama, beroperasi sepenuh masa untuk persembahan-persembahan opera untuk sepanjang tahun berdasarkan ciri-ciri pemilihan di bawah.

Syarikat opera Nama teater
(jika tidak sama dengan nama syarikat)
Lokasi
Bavarian State Opera Nationaltheater München Munich
Bolshoi Theatre Moscow
Canadian Opera Company Four Seasons Centre Toronto
Deutsche Oper am Rhein Opernhaus Düsseldorf dan Theater Duisburg Düsseldorf
Deutsche Oper Berlin Berlin
English National Opera London Coliseum London
Finnish National Opera Helsinki
Grand Théâtre de Genève Geneva
Greek National Opera Olympia Theatre Athens
Hamburg State Opera Hamburg
Houston Grand Opera Wortham Theater Center Houston
Hungarian State Opera Budapest
Komische Oper Berlin
Liceu Gran Teatre del Liceu Barcelona
Los Angeles Opera Dorothy Chandler Pavilion Los Angeles
Lyric Opera of Chicago Civic Opera House Chicago
Mariinsky Opera (nama lama "Kirov Opera") Mariinsky Theatre Saint Petersburg
Metropolitan Opera Metropolitan Opera House New York
La Monnaie Théâtre Royal de la Monnaie Brussel
National Opera dan Ballet Sofia Sofia
National Theatre Prague
Nationaltheater Mannheim Mannheim
De Nederlandse Opera Musiektheatre Amsterdam
New National Theatre, Tokyo Tokyo
New York City Opera New York State Theater New York
Oper Frankfurt Frankfurt
Oper Leipzig Leipzig
Opera Australia Sydney Opera House Sydney
Opéra-Comique Salle Favart Paris
Opéra de Marseille Opéra Municipal Marseille
Opéra de Monte-Carlo Salle Garnier Monte Carlo
Opéra National de Lyon Nouvel Opéra Lyon
Opéra National de Paris L’Opéra de la Bastille Paris
Polish National Opera Teatr Wielki Warsaw
Royal Danish Theatre Copenhagen Opera House Copenhagen
Royal Opera Royal Opera House, Covent Garden London
Royal Swedish Opera Operan Stockholm
Sächsische Staatsoper Dresden Semper Oper Dresden
San Francisco Opera War Memorial Opera House San Francisco
La Scala Teatro alla Scala Milan
Seattle Opera McCaw Hall Seattle
Staatsoper Hannover Hannover
Staatsoper Stuttgart Staatstheater Stuttgart Stuttgart
Staatsoper Unter den Linden Berlin
Staatstheater am Gärtnerplatz Munich
Teatro Colón Teatro Colón Buenos Aires
Teatro Comunale di Bologna Bologna
Teatro La Fenice Venice
Teatro Massimo Palermo
Teatro Nacional de São Carlos Lisbon
Teatro dell'Opera di Roma Rom
Teatro Real Madrid
Teatro Regio Torino Turin
Teatro di San Carlo Naples
Théâtre du Châtelet Paris
Vienna State Opera Vienna
Volksoper Wien Vienna
Washington National Opera Kennedy Center for the Performing Arts Washington, D.C.
Welsh National Opera Wales Millennium Centre Cardiff
Zurich Opera Opernhaus Zürich Zurich

Ciri-ciri pemilihan[sunting | sunting sumber]

Ciri-ciri pemilihan yang digunakan untuk senarai di atas adalah berdasarkan :

  • Keunggulan dari segi persembahan artistik masa kini dan piawaian syarikat;
  • Jumlah atau saiz untuk ahli /kumpulan orkestra atau ensembel;
  • Kewangan atau kemampuan untuk mempersembahkan opera skala besar;
  • Jumlah persembahan opera dan jualan tempat duduk setiap tahun;
  • Berdasarkan kepentingan sejarah dan hubungkait dengan penggubah, konduktor muzik dan penyanyi terkenal.

Buku rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Allison, John (ed.), Great Opera Houses of the World, dari Opera Magazine, London 2003
  • Beauvert, Thierry, Opera Houses of the World, The Vendome Press, New York, 1995. ISBN 0-86565-978-8
  • Lynn, Karyl Charna, Italian Opera Houses dan Festivals, Lanham, Maryldan: The Scarecrow Press, Inc., 2005. ISBN 0-8108-5359-0
  • Plantamura, Carol, The Opera Lover's Guide to Europe, Secaucus, NJ: Citidal Press, 1996. ISBN 0-8065-1842-1
  • Zietz, Karyl Lynn, Opera: the Guide to Western Europe's Great Houses, Santa Fe, New Mexico: John Muir Publications, 1991. ISBN 0-945465-81-5

Pautan luar[sunting | sunting sumber]