Black Panther (filem)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Black Panther
Fail:Black Panther poster.jpg
PengarahRyan Coogler
PenerbitKevin Feige
Lakon layar oleh
  • Joe Robert Cole
  • Ryan Coogler
BerdasarkanBlack Panther oleh
Stan Lee
Dibintangi oleh
Muzik olehLudwig Göransson
SinematografiRachel Morrison
Disunting oleh
  • Claudia Castello[1]
  • Michael P. Shawver[1]
Syarikat
penerbitan
Marvel Studios
PengedarWalt Disney Studios
Motion Pictures
Mula ditayangkan
14 Februari 2018 (2018-02-14)(Indonesia)16 Februari 2018 (2018-02-16)(Amerika Serikat)
Tempoh tayangan
134 minit
NegaraAmerika Serikat
BahasaInggeris

Black Panther adalah filem superhero Amerika pahlawan Amerika berdasarkan watak Marvel Comics dengan Black Panther. Dihasilkan oleh Marvel Studios dan diedarkan oleh Walt Disney Studios Motion Pictures, filem ini adalah [[Senarai Filem Marvel Cinematic Universe [filem kelapan belas]] dari Marvel Cinematic Universe. Filem ini diarahkan oleh Ryan Coogler yang juga bertindak sebagai penulis skrip dengan Joe Robert Cole, dan bintang Chadwick Boseman sebagai T'Challa / Black Panther, bersebelahan dengan Michael B. Jordan, [Lupita Nyong'o]], Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Angela Bassett, Forest Whitaker, dan Andy Serkis. . Di 'Black Panther', T'Challa kembali ke Wakanda untuk memerintah sebagai raja, tetapi mendapati kuasanya ditentang oleh musuh lama dalam konflik dengan akibat global.

Wesley Snipes mula-mula menyatakan hasratnya untuk mengerjakan filem Black Panther pada tahun 1992, di mana projek tersebut telah menjalani beberapa perkembangan selama dekade yang akan datang, namun akhirnya tidak berhasil. Pada bulan September 2005, filem Black Panther diturunkan sebagai salah satu filem yang akan dibangunkan oleh Marvel Studios dan diedarkan oleh Paramount Pictures, dengan Mark Bailey yang ditetapkan untuk menulis senario pada bulan Januari 2011. Black Panther secara rasmi diumumkan pada bulan Oktober 2014, dengan Boseman muncul pertama kali untuk pertama kalinya di Kapten Amerika: Perang Saudara. Cole dan Coogler menyertai filem ini pada akhir tahun 2015, manakala selebihnya pelakon itu diumumkan pada Mei 2016. Pukulan untuk filem ini bermula dari Januari hingga April 2017 di Studios EUE / Screen Permata dan Pinewood Studios Pinewood Atlanta | Pinewood Atlanta Studios]] di Atlanta, serta Busan, Korea Selatan.

Plot[sunting | sunting sumber]

Berabad-abad yang lalu, lima suku Afrika berperang meletupkan meteorit yang mengandung vibranium. Seorang pahlawan menghidupkan "herba berbentuk hati" oleh logam dan kebolehan luar biasa, menjadi "Black Panther" yang pertama. Dia menyatukan semua kecuali suku Jabari untuk membentuk bangsa Wakanda. Wakandans menggunakan vibranium untuk membangunkan teknologi canggih dan mengasingkan diri mereka dari dunia dengan menyamar sebagai negara Dunia Ketiga.

Pada tahun 1992, King T'Chaka melawat saudaranya N'Jobu, yang bekerja menyamar di Oakland, California. T'Chaka accuses N'Jobu of assisting black-market arms dealer Ulysses Klaue with stealing vibranium from Wakanda. Pasangan N'Jobu mendedahkan beliau adalah Zuri, satu lagi Wakandan menyamar, dan mengesahkan suspek T'Chaka.

In the present day, following T'Chaka 's death, Ralat petik: Tag <ref> tidak ditutup dengan </ref> anaknya T'Challa kembali ke Wakanda untuk mengambil tahta. He and Okoye, the leader of the Dora Milaje regiment, extract Nakia, T'Challa 's ex-lover, from an undercover assignment so she boleh menghadiri upacara penobatan dengan ibunya Ramonda dan adik perempuan Shuri. Pada majlis itu, ketua Pemimpin Jabari M'Baku menantang T'Challa untuk mahkota dalam pertempuran ritual. T'Challa mengalahkan M'Baku dan memujuknya untuk menghasilkan daripada mati.

When Klaue and Erik Stevens steal a Wakandan artifact from a London muzium, W'Kabi, T'Challa 's friend and Okoye' s lover, urges him to bring Klaue back dead or alive. T'Challa, Okoye, and Nakia travel to Busan, South Korea, where Klaue plans to sell the artifact to CIA agent Everett K. Ross. Sebuah pertempuran meletus dan Klaue cuba melarikan diri tetapi ditangkap oleh T'Challa, yang enggan membebaskannya ke penjagaan Ross. Klaue memberitahu Ross bahawa imej antarabangsa Wakanda adalah bahagian depan untuk peradaban maju teknologi. Serangan dan penyingkiran Erik Klaue sebagai Ross sangat cedera melindungi Nakia. Daripada mengejar Klaue, T'Challa membawa Ross ke Wakanda, di mana teknologi mereka dapat menyelamatkannya.

Walaupun Shuri menyembuhkan Ross, T'Challa menghadapi Zuri mengenai N'Jobu. Zuri menjelaskan bahawa N'Jobu merancang untuk berkongsi teknologi Wakanda dengan orang-orang keturunan Afrika di seluruh dunia untuk membantu mereka menakluk penindas mereka. Ketika T'Chaka menangkap N'Jobu, N'Jobu menyerang Zuri, memaksa T'Chaka membunuh dia. T'Chaka memerintahkan Zuri untuk berbohong bahawa N'Jobu telah hilang dan ditinggalkan oleh anak lelaki N'Jobu, Erik, untuk menjaga kebohongan itu. Erik menjadi A.S. ops hitam, menggunakan nama "Killmonger". Sementara itu, Killmonger membunuh Klaue dan mengambil tubuhnya ke Wakanda. Dia dibawa ke hadapan penatua suku, mendedahkan identiti dan menuntut takhta. Killmonger menantang T'Challa untuk pertempuran ritual, di mana dia membunuh Zuri, mengalahkan T'Challa dan melemparkannya ke atas air terjun, di mana ia dianggap mati. Killmonger memakan ramuan berbentuk hati dan memerintahkan rest yang dibakar, tetapi Nakia mengeluarkannya terlebih dahulu. Killmonger, disokong oleh W'Kabi dan tenteranya, bersedia untuk mengedarkan penghantaran senjata Wakandan kepada koperasi di seluruh dunia.

Nakia, Shuri, Ramonda dan Ross melarikan diri ke Jabari Tribe untuk bantuan. Mereka mendapati komplot T'Challa, diselamatkan oleh Jabari dalam pembayaran balik untuk membiarkan kehidupan M'Baku. Dirawat oleh herba Nakia, T'Challa kembali berperang untuk melawan Killmonger, yang didakwa saling Black Panther dan memerintahkan W'Kabi dan tenteranya untuk menyerang T'Challa. Shuri, Nakia, dan Dora Milaje menyertai T'Challa, sementara Ross secara jarak jauh juruterbang jet dan menembak pesawat yang membawa senjata vibranium. M'Baku dan Jabari tiba untuk mengukuhkan T'Challa. Dihadapkan oleh Okoye, W'Kabi dan tenteranya berdiri. Berjuang dalam lombong vibranium Wakanda, T'Challa mengganggu saman Killmonger dan menikamnya. Killmonger enggan disembuhkan, memilih untuk mati seorang lelaki percuma dan bukannya dipenjarakan.

T'Challa menubuhkan pusat jangkauan di bangunan di mana N'Jobu disunting untuk dijalankan oleh Nakia dan Shuri. Dalam adegan pertengahan, T'Challa muncul di hadapan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu untuk mendedahkan sifat sebenar Wakanda ke dunia. Dalam adegan pasca kredit, Shuri membantu Bucky Barnes dengan penyembuhannya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan MarvelProductionBegins tidak disediakan