Black Panther (filem)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Black Panther
PengarahRyan Coogler
PenerbitKevin Feige
Lakon layar oleh
  • Joe Robert Cole
  • Ryan Coogler
BerdasarkanBlack Panther oleh
Stan Lee
Dibintangi oleh
Muzik olehLudwig Göransson
SinematografiRachel Morrison
Disunting oleh
  • Claudia Castello
  • Michael P. Shawver
Syarikat
penerbitan
Marvel Studios
PengedarWalt Disney Studios
Motion Pictures
Mula ditayangkan
  • 14 Februari 2018 (2018-02-14) (Malaysia)

  • 16 Februari 2018 (2018-02-16) (Amerika Syarikat)
Tempoh tayangan
134 minit
NegaraAmerika Syarikat
BahasaBahasa Inggeris

Black Panther adalah filem adiwira dari Amerika Syarikat berdasarkan watak Marvel Comics dengan Black Panther. Dihasilkan oleh Marvel Studios dan diedarkan oleh Walt Disney Studios Motion Pictures, filem ini adalah [[Senarai Filem Marvel Cinematic Universe [filem kelapan belas]] dari Marvel Cinematic Universe. Filem ini diarahkan oleh Ryan Coogler yang juga bertindak sebagai penulis skrip dengan Joe Robert Cole, dan bintang Chadwick Boseman sebagai T'Challa / Black Panther, bersebelahan dengan Michael B. Jordan, [Lupita Nyong'o]], Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Angela Bassett, Forest Whitaker, dan Andy Serkis. . Di 'Black Panther', T'Challa kembali ke Wakanda untuk memerintah sebagai raja, tetapi mendapati kuasanya ditentang oleh musuh lama dalam konflik dengan akibat global.

Wesley Snipes mula-mula menyatakan hasratnya untuk mengerjakan filem Black Panther pada tahun 1992, di mana projek tersebut telah menjalani beberapa perkembangan selama dekade yang akan datang, namun akhirnya tidak berhasil. Pada bulan September 2005, filem Black Panther diturunkan sebagai salah satu filem yang akan dibangunkan oleh Marvel Studios dan diedarkan oleh Paramount Pictures, dengan Mark Bailey yang ditetapkan untuk menulis senario pada bulan Januari 2011. Black Panther secara rasmi diumumkan pada bulan Oktober 2014, dengan Boseman muncul pertama kali untuk pertama kalinya di Kapten Amerika: Perang Saudara. Cole dan Coogler menyertai filem ini pada akhir tahun 2015, manakala selebihnya pelakon itu diumumkan pada Mei 2016. Pukulan untuk filem ini bermula dari Januari hingga April 2017 di Studios EUE / Diamond Screen dan Pinewood Studios Pinewood Atlanta / Pinewood Atlanta Studio di Atlanta, serta di Busan, Korea Selatan.

Plot[sunting | sunting sumber]

Berabad-abad yang lalu, lima suku Afrika berperang meletupkan meteorit yang mengandung vibranium. Seorang pahlawan menghidupkan "herba berbentuk hati" oleh logam dan kebolehan luar biasa, menjadi "Black Panther" yang pertama. Dia menyatukan semua kecuali suku Jabari untuk membentuk bangsa Wakanda. Wakanda menggunakan vibranium untuk membangunkan teknologi canggih dan mengasingkan diri mereka dari dunia dengan menyamar sebagai negara dunia Ketiga.

Pada tahun 1992, Raja T'Chaka melawat saudaranya N'Jobu, yang bekerja sebagai perisik di Oakland, California. T'Chaka memberitahu N'Jobu bahawa Ulysses Klaue mencuri sumber vibranium dari Wakanda untuk dijual ke pasaran gelap. Pasangan N'Jobu mendedahkan beliau adalah Zuri, satu lagi penduduk Wakanda yang menyamar, dan mengesahkan sebagai suspek T'Chaka. T'Chaka telah terbunuh oleh serangan dari konco-konco Klaue (rujuk plot Captain America: Civil War)

Anaknya T'Challa kembali ke Wakanda untuk menaiki takhta. Dia, Okoye, pemimpin rejimen Dora Milaje, dan Nakia, bekas kekasih T'Challa, dari ejen risikan bersetuju untuk proses peralihan takhta dengan menghadiri upacara penobatan sebagai raja yang baharu bersama-sama dengan ibunya Ramonda serta adik perempuannya, Shuri. Pada majlis itu, ketua pemimpin suku Jabari M'Baku menantang T'Challa untuk menjadi raja itu dan bersedia untuk bertempur mengikut tradisi ritual masyarakat Wakanda. T'Challa berjaya mengalahkan M'Baku dan memujuknya untuk kembali taat kepadanya.

Sementara itu Klaue dan Erik Stevens telah mencuri khazanah (artifak) dari Wakanda dari muzium di London. W'Kabi, dan menyarankan kepada T'Challa, segera memberkas Klaue sama ada masih hidup atau telah mati untuk dibawa pulang ke Wakanda. T'Challa, Okoye dan Nakia pergi ke Busan, South Korea, di mana Klaue merancang untuk menjual artifak tersebut kepada CIA melalui ejennya, Everett K. Ross.

Sebuah pertempuran meletus apabila Klaue cuba melarikan diri tetapi ditangkap oleh T'Challa, yang enggan membebaskannya ke penjagaan Ross. Klaue memberitahu Ross bahawa imej antarabangsa Wakanda adalah bahagian depan untuk peradaban maju teknologi. Serangan dan penyingkiran Erik Klaue sebagai Ross sangat cedera melindungi Nakia. Daripada mengejar Klaue, T'Challa membawa Ross ke Wakanda, di mana teknologi mereka dapat menyelamatkannya.

Walaupun Shuri berjaya menyembuhkan Ross, T'Challa menghadapi Zuri mengenai N'Jobu. Zuri menjelaskan bahawa N'Jobu merancang untuk berkongsi teknologi Wakanda dengan orang-orang keturunan Afrika di seluruh dunia untuk membantu mereka menakluk semula dari para penjajah mereka. Ketika T'Chaka menangkap N'Jobu, N'Jobu menyerang Zuri, memaksa T'Chaka membunuh dia. T'Chaka memerintahkan Zuri untuk berbohong bahawa N'Jobu telah hilang dan ditinggalkan oleh anak lelaki N'Jobu, Erik, untuk menjaga kebohongan itu. Erik menjadi serba salah dan menggunakan nama "Killmonger". Dia kemudian membunuh Klaue dan membawa jasadnya ke Wakanda. Dia dibawa ke hadapan penatua suku, mendedahkan identiti dan menuntut takhta. Killmonger menantang T'Challa untuk pertempuran ritual, di mana dia telah membunuh Zuri, mengalahkan T'Challa dengaan melemparkannya ke atas air terjun, di mana ia dianggap telah pun mati. Killmonger secara tradisinya telah pun menjadi seorang raja, tetapi Nakia melarikan ramuan tersebut terlebih dahulu. Killmonger yang berang mendapat sokongan dari W'Kabi dan tenteranya, bersedia untuk mengedarkan penghantaran senjata Wakanda kepada koperasi di seluruh dunia.

Nakia, Shuri, Ramonda dan Ross melarikan diri ke tempat suku Jabari untuk meminta bantuan keselamatan. Setibanya disana, mereka mendapati T'Challa, telah diselamatkan oleh suku Jabari sebagai tanda terima kasih kerana tidak membunuh M'Baku dalam pertempuran tradisi tersebut. Dia dirawat menggunakan herba tradisi dari Nakia. T'Challa akhirnya pulih dan sembuh seperti sedia kala, lalu dia kembali untuk berperang dengan Killmonger. Shuri, Nakia, dan Dora Milaje menyertai pasukan T'Challa, sementara Ross secara jarak jauh menjadi juruterbang jet dan menembak pesawat yang membawa senjata vibranium. M'Baku dan Jabari tiba untuk membantu pasukan T'Challa menentang pasukan Killmonger, Okoye, W'Kabi dan tenteranya. T'Challa dan Killmonger bertarung sehingga ke dalam lombong vibranium Wakanda, T'Challa berjaya menikam tubuh Killmonger. Killmonger yang kesal memberitahu T'Challa,dia enggan disembuhkan dan memilih untuk mati sebagai seorang pahlawan lelaki yang sejati dan bukannya dipenjarakan.

T'Challa menubuhkan pusat jangkauan di bangunan di mana N'Jobu dilantik sebagai pengurus untuk menjalankan kajian dan penyelidikan yangvturut dibantu oleh Nakia dan Shuri. Dalam adegan pertengahan kredit, T'Challa muncul di hadapan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu untuk mendedahkan sifat sebenar Wakanda ke dunia luar. Dalam adegan pasca kredit pula, Shuri membantu Sarjan Bucky Barnes dengan menyembuhkan selepas cedera teruk melalui pertempuran Sokovia.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]