Senarai negara mengikut KDNK (PPP)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta KDNK dunia. Sumber: 2007 CIA World Factbook

Berikut adalah senarai negara-negara disusun mengikut KDNK. KDNK diperoleh dengan mengira mengikut pariti kuasa beli (Purchasing Power Parity atau PPP) dan jumlah dinyatakan dalam mata wang Amerika Syarikat.

Pengiraan menggunakan cara PPP lebih berguna untuk membandingkan sara hidup di antara negara-negara kerana PPP mengambil kira kadar kos relatif sara hidup dan inflasi. Cara ini lebih tepat berbanding menggunakan kadar tukaran asing.


Senarai oleh Bank Dunia (2005)[1]
No Negara KDNK (PPP) $MM
1 Republik Rakyat China China 21,417,150(2016)
2 Amerika Syarikat Amerika Syarikat 18,560,100(2016)
3 Jepun Jepun 3,870,300
4 Jerman Jerman 2,514,800
5 India India 2,341,000
6 United Kingdom United Kingdom 1,901,700
7 Perancis Perancis 1,862,200
8 Rusia Rusia 1,697,500
9 Itali Itali 1,626,300
10 Brazil Brazil 1,585,100
11 Sepanyol Sepanyol 1,183,500
12 Mexico Mexico 1,175,000
13 Kanada Canada 1,133,000
14 Indonesia Indonesia 1,027,400
15 Korea Selatan Korea Selatan 954,500
16 Iran Iran 727,900
17 Australia Australia 671,500
18 Republik China Taiwan 590,500
19 Belanda Belanda 566,600
20 Turki Turki 561,100
21 Poland Poland 518,000
22 Arab Saudi Arab Saudi 491,000
23 Thailand Thailand 444,900
24 Argentina Argentina 419,600
25 Afrika Selatan Afrika Selatan 397,500
26 Pakistan Pakistan 368,900
27 Mesir Mesir 353,500
28 Belgium Belgium 336,000
29 Malaysia Malaysia 299,600
30 Sweden Sweden 288,900
31 Greece Greece 282,800
32 Austria Austria 280,800
33 Switzerland Switzerland 266,300
34 Colombia Colombia 264,000
35 Ukraine Ukraine 263,000
36 Venezuela Venezuela 262,800
37 Filipina Filipina 250,000
38 Nigeria Nigeria 247,300
Hong Kong Hong Kong 243,100
39 Norway Norway 219,800
40 Portugal Portugal 211,000
41 Republik Czech Republik Czech 207,600
42 Romania Romania 202,700
43 Chile Chile 199,800
44 Denmark Denmark 182,200
45 Singapura Singapura 180,100
46 Vietnam Vietnam 178,100
47 Peru Peru 176,200
48 Libya Libya 173,700
49 Hungary Hungary 171,600
50 Finland Finland 159,800
51 Republik Ireland Ireland 157,900
52 Israel Israel 156,700
53 Kazakhstan Kazakhstan 131,800
54 Kuwait Kuwait 110,500
55 Maghribi Morocco 107,100
56 New Zealand New Zealand 100,700
57 Bosnia dan Herzegovina Bosnia dan Herzegovina 89,500
58 Ecuador Ecuador 86,400
59 Slovakia Slovakia 85,600
60 Belarus Belarus 83,500
61 Iraq Iraq 79,600
62 Syria Syria 75,100
63 Bulgaria Bulgaria 72,200
64 Sudan Sudan 68,500
65 Tunisia Tunisia 64,800
66 Serbia Serbia 64,100
67 Croatia Croatia 58,800
68 Qatar Qatar 55,900
69 Sri Lanka Sri Lanka 55,000
70 Oman Oman 51,100
71 Lithuania Lithuania 48,100
72 Angola Angola 47,900
73 Yaman Yaman 46,200
74 Slovenia Slovenia 46,000
75 Kenya Kenya 42,500
76 Azerbaijan Azerbaijan 38,400
77 Lubnan Lebanon 38,400
78 Tanzania Tanzania 35,900
79 Templat:Country data Etiopia Etiopia 35,000
80 Bolivia Bolivia 34,200
81 Luxembourg Luxembourg 32,600
82 Uruguay Uruguay 30,700
83 Latvia Latvia 30,400
84 Côte d'Ivoire Ivory Coast 30,100
85 Nepal Nepal 27,400
86 Uganda Uganda 26,300
87 Cameroon Cameroon 26,100
88 Ghana Ghana 25,000
89 Jordan Jordan 23,500
90 Paraguay Paraguay 23,000
91 Estonia Estonia 22,400
92 Botswana Botswana 20,500
93 Bahrain Bahrain 20,200
94 Kemboja Cambodia 20,100
95 Cyprus Cyprus 18,600
96 Senegal Senegal 18,100
97 Gabon Gabon 17,800
98 Brunei Brunei 17,600
99 Makau WPK Makau 17,600
100 Albania Albania 16,800
101 Madagaskar Madagascar 16,800
102 Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo 15,700
103 Georgia (negara) Georgia 15,300
104 Macedonia Republik Macedonia 15,000
105 Chad Chad 14,900
106 Burkina Faso Burkina Faso 14,600
107 Mozambique Mozambique 14,400
108 Zambia Zambia 13,400
109 Armenia Armenia 12,600
110 Mauritius Mauritius 12,600
111 Equatorial Guinea 12,200
112 Mali Mali 12,100
113 Republik Congo Republik Congo 12,000
114 Benin Benin 10,500
115 Iceland Iceland 10,500
116 Laos Laos 10,200
117 Tajikistan Tajikistan 9,700
118 Namibia Namibia 9,300
119 Kyrgyzstan Kyrgyzstan 8,900
120 Guinea Guinea 8,800
121 Malawi Malawi 8,600
122 Moldova Moldova 8,500
123 Malta Malta 8,200
124 Niger Niger 7,700
125 Rwanda Rwanda 7,200
126 Mongolia Mongolia 6,700
127 Zimbabwe Zimbabwe 6,200
128 Swaziland Swaziland 4,900
129 Montenegro Montenegro 4,900
130 Mauritania Mauritania 4,800
131 Togo Togo 4,600
132 Sierra Leone Sierra Leone 4,000
133 Fiji Fiji 3,500
134 Kosovo Kosovo 3,300
135 Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah 2,700
136 Lesotho Lesotho 2,600
137 Bhutan Bhutan 2,300
138 Djibouti Djibouti 1,500
139 Tanjung Verde Cape Verde 1,400
140 Maldives Maldives 1,200
141 Liberia Liberia 1,200
142 Gambia Gambia 1,100
143 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 800
144 Comoros Comoros 600
145 São Tomé dan Príncipe 200
Sumber:
Nota:
  • Nota a: PPP China berdasarkan harga untuk 11 wilayah pemerintahan, dan tidak termasuk Hong Kong dan Makau. Taiwan juga disenaraikan berasingan.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ World Bank International Price Comparison Project 2005[1]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]