Senarai negara mengikut KDNK (PPP)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta KDNK dunia. Sumber: 2007 CIA World Factbook

Berikut adalah tiga senarai negara-negara disusun mengikut KDNK. KDNK diperoleh dengan mengira mengikut pariti kuasa beli (Purchasing Power Parity atau PPP) dan jumlah dinyatakan dalam mata wang Amerika Syarikat.

Pengiraan menggunakan cara PPP lebih berguna untuk membandingkan sara hidup di antara negara-negara kerana PPP mengambil kira kadar kos relatif sara hidup dan inflasi. Cara ini lebih tepat berbanding menggunakan kadar tukaran asing.

  • Senarai pertama dari Kumpulan Wang Antarabangsa untuk tahun 2007 bagi 178 negara termasuk yang tidak dinomborkan iaitu Hong Kong, Kesatuan Eropah dan Dunia.
  • Senarai kedua dari Bank Dunia untuk tahun 2005 bagi 145 negara termasuk yang tidak dinomborkan iaitu Hong Kong dan Makau serta Dunia.


Senarai oleh International Monetary Fund (2007)[1] Senarai oleh Bank Dunia (2005)[2] Senarai oleh CIA World Factbook (2007)[3]
No Negara KDNK (PPP) $MM
Dunia 72,337,649
Kesatuan Eropah Kesatuan Eropah 14,953,057
1 Amerika Syarikat Amerika Syarikat 13,543,330
2 Republik Rakyat China China 11,606,3361
3 India India 4,726,537
4 Jepun Jepun 4,346,080
5 Jerman Jerman 2,714,469
6 United Kingdom United Kingdom 2,270,884
7 Perancis Perancis 2,040,109
8 Brazil Brazil 2,013,893
9 Rusia Rusia 1,908,739
10 Itali Itali 1,888,492
11 Sepanyol Sepanyol 1,310,206
12 Korea Selatan Korea Selatan 1,250,490
13 Mexico Mexico 1,249,738
14 Kanada Canada 1,217,069
15 Indonesia Indonesia 1,153,696
16 Republik China Taiwan 749,943
17 Australia Australia 730,590
18 Turki Turki 722,581
19 Argentina Argentina 691,054
20 Afrika Selatan Afrika Selatan 663,950
21 Iran Iran 647,592
22 Thailand Thailand 645,228
23 Belanda Belanda 635,633
24 Poland Poland 631,833
25 Filipina Filipina 509,061
26 Pakistan Pakistan 465,416
27 Colombia Colombia 422,483
28 Arab Saudi Arab Saudi 417,669
29 Ukraine Ukraine 399,866
30 Greece Greece 391,395
31 Mesir Mesir 387,900
32 Belgium Belgium 386,895
33 Bangladesh Bangladesh 360,965
34 Malaysia Malaysia 342,344
35 Sweden Sweden 336,409
36 Austria Austria 318,428
37 Vietnam Vietnam 318,091
38 Switzerland Switzerland 296,259
Hong Kong Hong Kong 289,748
39 Algeria Algeria 278,889
40 Republik Czech Republik Czech 260,305
41 Portugal Portugal 253,557
42 Romania Romania 238,910
43 Israel Israel 232,753
44 Libya Libya 227,879
45 Chile Chile 223,430
46 Venezuela Venezuela 219,710
47 Norway Norway 211,575
48 Hungary Hungary 209,373
49 Denmark Denmark 207,985
50 Republik Ireland Ireland 202,918
51 Finland Finland 199,562
52 Peru Peru 196,760
53 Maghribi Morocco 184,489
54 Singapura Singapura 163,075
55 Kazakhstan Kazakhstan 161,155
56 Emiriah Arab Bersatu Emiriah Arab Bersatu 159,329
57 Nigeria Nigeria 1500,209
58 Sri Lanka Sri Lanka 116,360
59 Bosnia dan Herzegovina Bosnia and Herzegovina 114,929
60 New Zealand New Zealand 113,113
61 Slovakia Slovakia 108,237
62 Tunisia Tunisia 99,228
63 Belarus Belarus 98,080
64 Sudan Sudan 95,583
65 Republik Dominika Republik Dominica 89,870
66 Syria Syria 87,288
67 Myanmar Myanmar 85,904
68 Bulgaria Bulgaria 83,798
69 Azerbaijan Azerbaijan 72,858
70 Angola Angola 70,965
71 Croatia Croatia 69,866
72 Ecuador Ecuador 68,939
73 Kuwait Kuwait 68,629
74 Uzbekistan Uzbekistan 68,069
75 Templat:Country data Etiopia Etiopia 65,103
76 Lithuania Lithuania 61,568
77 Ghana Ghana 60,506
78 Costa Rica Costa Rica 56,777
79 Serbia Serbia 54,547
80 Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo 54,532
81 Kemboja Cambodia 53,676
82 Uganda Uganda 53,438
83 Slovenia Slovenia 53,406
84 Oman Oman 52,268
85 Kenya Kenya 50,440
86 Turkmenistan Turkmenistan 49,180
87 Guatemala Guatemala 48,300
88 Cameroon Cameroon 42,731
89 El Salvador El Salvador 41,911
90 Nepal Nepal 41,717
91 Uruguay Uruguay 41,334
92 Latvia Latvia 41,108
93 Luxembourg Luxembourg 40,719
94 Afghanistan Afghanistan 39,673
95 Qatar Qatar 35,971
96 Jordan Jordan 34,158
97 Paraguay Paraguay 34,014
98 Tanzania Tanzania 33,860
99 Mozambique Mozambique 32,870
100 Côte d'Ivoire Ivory Coast 32,355
101 Panama Panama 31,411
102 Bolivia Bolivia 30,093
103 Estonia Estonia 29,345
104 Zimbabwe Zimbabwe 28,098
105 Botswana Botswana 26,587
106 Honduras Honduras 25,613
107 Senegal Senegal 25,508
108 Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago 24,695
109 Nicaragua Nicaragua 24,547
110 Cyprus Cyprus 24,497
111 Equatorial Guinea 24,034
112 Guinea Guinea 23,997
113 Yaman Yaman 22,615
114 Lubnan Lebanon 22,373
115 Burkina Faso Burkina Faso 20,511
116 Armenia Armenia 20,022
117 Madagaskar Madagascar 19,964
118 Bahrain Bahrain 19,752
119 Albania Albania 19,621
120 Namibia Namibia 18,880
121 Georgia (negara) Georgia 18,253
122 Mali Mali 18,011
123 Mauritius Mauritius 17,856
124 Papua New Guinea Papua New Guinea 17,608
125 Republik Macedonia Republik Macedonia 16,905
126 Chad Chad 16,864
127 Haiti Haiti 16,518
128 Laos Laos 15,460
129 Rwanda Rwanda 14,238
130 Zambia Zambia 14,038
131 Niger Niger 13,514
132 Iceland Iceland 12,920
133 Jamaika Jamaica 12,499
134 Kyrgyzstan Kyrgyzstan 12,178
135 Benin Benin 11,408
136 Gabon Gabon 11,056
137 Tajikistan Tajikistan 10,510
138 Moldova Moldova 10,464
139 Brunei Brunei 10,169
140 Malawi Malawi 10,033
141 Togo Togo 10,013
142 Malta Malta 9,426
143 Mongolia Mongolia 8,342
144 Mauritania Mauritania 7,493
145 Bahamas Bahamas 7,111
146 Swaziland Swaziland 6,360
147 Lesotho Lesotho 5,831
148 Barbados Barbados 5,643
149 Sierra Leone Sierra Leone 5,502
150 Burundi Burundi 5,492
151 Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah 5,405
152 Republik Congo Republik Congo 5,291
153 Fiji Fiji 5,244
154 Eritrea Eritrea 4,915
155 Bhutan Bhutan 4,385
156 Guyana Guyana 4,114
157 Tanjung Verde Cape Verde 3,905
158 Gambia Gambia 3,816
159 Suriname Suriname 3,674
160 Maldives Maldives 3,288
161 Belize Belize 2,520
162 Timor Leste Timor Leste 2,215
163 Djibouti Djibouti 2,039
164 Seychelles Seychelles 1,783
165 Comoros Comoros 1,327
166 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 1,311
167 Antigua dan Barbuda Antigua dan Barbuda 1,289
168 Saint Lucia Saint Lucia 1,280
169 Samoa Samoa 1,273
170 Kepulauan Solomon Solomon Islands 1,127
171 Grenada Grenada 1,031
172 St. Vincent dan Grenadines 954
173 Vanuatu Vanuatu 844
174 Tonga Tonga 836
175 Saint Kitts dan Nevis Saint Kitts dan Nevis 720
176 São Tomé dan Príncipe 571
177 Dominika Dominica 443
178 Kiribati 251
Liberia Liberia N/A
No Negara KDNK (PPP) $MM
Dunia 54,980,400
Kesatuan Eropah Kesatuan Eropah 13,018,500
1 Amerika Syarikat Amerika Syarikat 12,376,100
2 Republik Rakyat China China 5,333,200a
3 Jepun Jepun 3,870,300
4 Jerman Jerman 2,514,800
5 India India 2,341,000
6 United Kingdom United Kingdom 1,901,700
7 Perancis Perancis 1,862,200
8 Rusia Rusia 1,697,500
9 Itali Itali 1,626,300
10 Brazil Brazil 1,585,100
11 Sepanyol Sepanyol 1,183,500
12 Mexico Mexico 1,175,000
13 Kanada Canada 1,133,000
14 Indonesia Indonesia 1,027,400
15 Korea Selatan Korea Selatan 954,500
16 Iran Iran 727,900
17 Australia Australia 671,500
18 Republik China Taiwan 590,500
19 Belanda Belanda 566,600
20 Turki Turki 561,100
21 Poland Poland 518,000
22 Arab Saudi Arab Saudi 491,000
23 Thailand Thailand 444,900
24 Argentina Argentina 419,600
25 Afrika Selatan Afrika Selatan 397,500
26 Pakistan Pakistan 368,900
27 Mesir Mesir 353,500
28 Belgium Belgium 336,000
29 Malaysia Malaysia 299,600
30 Sweden Sweden 288,900
31 Greece Greece 282,800
32 Austria Austria 280,800
33 Switzerland Switzerland 266,300
34 Colombia Colombia 264,000
35 Ukraine Ukraine 263,000
36 Venezuela Venezuela 262,800
37 Filipina Filipina 250,000
38 Nigeria Nigeria 247,300
Hong Kong Hong Kong 243,100
39 Norway Norway 219,800
40 Portugal Portugal 211,000
41 Republik Czech Republik Czech 207,600
42 Romania Romania 202,700
43 Chile Chile 199,800
44 Denmark Denmark 182,200
45 Singapura Singapura 180,100
46 Vietnam Vietnam 178,100
47 Peru Peru 176,200
48 Libya Libya 173,700
49 Hungary Hungary 171,600
50 Finland Finland 159,800
51 Republik Ireland Ireland 157,900
52 Israel Israel 156,700
53 Kazakhstan Kazakhstan 131,800
54 Kuwait Kuwait 110,500
55 Maghribi Morocco 107,100
56 New Zealand New Zealand 100,700
57 Bosnia dan Herzegovina Bosnia dan Herzegovina 89,500
58 Ecuador Ecuador 86,400
59 Slovakia Slovakia 85,600
60 Belarus Belarus 83,500
61 Iraq Iraq 79,600
62 Syria Syria 75,100
63 Bulgaria Bulgaria 72,200
64 Sudan Sudan 68,500
65 Tunisia Tunisia 64,800
66 Serbia Serbia 64,100
67 Croatia Croatia 58,800
68 Qatar Qatar 55,900
69 Sri Lanka Sri Lanka 55,000
70 Oman Oman 51,100
71 Lithuania Lithuania 48,100
72 Angola Angola 47,900
73 Yaman Yaman 46,200
74 Slovenia Slovenia 46,000
75 Kenya Kenya 42,500
76 Azerbaijan Azerbaijan 38,400
77 Lubnan Lebanon 38,400
78 Tanzania Tanzania 35,900
79 Templat:Country data Etiopia Etiopia 35,000
80 Bolivia Bolivia 34,200
81 Luxembourg Luxembourg 32,600
82 Uruguay Uruguay 30,700
83 Latvia Latvia 30,400
84 Côte d'Ivoire Ivory Coast 30,100
85 Nepal Nepal 27,400
86 Uganda Uganda 26,300
87 Cameroon Cameroon 26,100
88 Ghana Ghana 25,000
89 Jordan Jordan 23,500
90 Paraguay Paraguay 23,000
91 Estonia Estonia 22,400
92 Botswana Botswana 20,500
93 Bahrain Bahrain 20,200
94 Kemboja Cambodia 20,100
95 Cyprus Cyprus 18,600
96 Senegal Senegal 18,100
97 Gabon Gabon 17,800
98 Brunei Brunei 17,600
99 Makau WPK Makau 17,600
100 Albania Albania 16,800
101 Madagaskar Madagascar 16,800
102 Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo 15,700
103 Georgia (negara) Georgia 15,300
104 Republik Macedonia Republik Macedonia 15,000
105 Chad Chad 14,900
106 Burkina Faso Burkina Faso 14,600
107 Mozambique Mozambique 14,400
108 Zambia Zambia 13,400
109 Armenia Armenia 12,600
110 Mauritius Mauritius 12,600
111 Equatorial Guinea 12,200
112 Mali Mali 12,100
113 Republik Congo Republik Congo 12,000
114 Benin Benin 10,500
115 Iceland Iceland 10,500
116 Laos Laos 10,200
117 Tajikistan Tajikistan 9,700
118 Namibia Namibia 9,300
119 Kyrgyzstan Kyrgyzstan 8,900
120 Guinea Guinea 8,800
121 Malawi Malawi 8,600
122 Moldova Moldova 8,500
123 Malta Malta 8,200
124 Niger Niger 7,700
125 Rwanda Rwanda 7,200
126 Mongolia Mongolia 6,700
127 Zimbabwe Zimbabwe 6,200
128 Swaziland Swaziland 4,900
129 Montenegro Montenegro 4,900
130 Mauritania Mauritania 4,800
131 Togo Togo 4,600
132 Sierra Leone Sierra Leone 4,000
133 Fiji Fiji 3,500
134 Kosovo Kosovo 3,300
135 Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah 2,700
136 Lesotho Lesotho 2,600
137 Bhutan Bhutan 2,300
138 Djibouti Djibouti 1,500
139 Tanjung Verde Cape Verde 1,400
140 Maldives Maldives 1,200
141 Liberia Liberia 1,200
142 Gambia Gambia 1,100
143 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 800
144 Comoros Comoros 600
145 São Tomé dan Príncipe 200
No Negara KDNL (PPP) $MM
Dunia 65,820,000
Kesatuan Eropah Kesatuan Eropah 14,440,000
1 Amerika Syarikat Amerika Syarikat 13,860,000
2 Republik Rakyat China China 7,043,000
3 Jepun Jepun 4,346,000
4 India India 2,965,000
5 Jerman Jerman 2,833,000
6 United Kingdom United Kingdom 2,147,000
7 Rusia Rusia 2,076,000
8 Perancis Perancis 2,067,000
9 Brazil Brazil 1,838,000
10 Itali Itali 1,800,000
11 Sepanyol Sepanyol 1,362,000
12 Mexico Mexico 1,353,000
13 Kanada Canada 1,274,000
14 Korea Selatan Korea Selatan 1,206,000
15 Indonesia Indonesia 852,600
16 Iran Iran 845,600
17 Australia Australia 766,800
18 Taiwan Taiwan 690,100
19 Turki Turki 667,700
20 Belanda Belanda 638,900
21 Poland Poland 624,600
22 Arab Saudi Arab Saudi 572,200
23 Argentina Argentina 523,700
24 Thailand Thailand 519,900
25 Afrika Selatan Afrika Selatan 467,600
26 Pakistan Pakistan 446,100
27 Mesir Mesir 431,900
28 Belgium Belgium 378,900
29 Malaysia Malaysia 357,900
30 Venezuela Venezuela 335,000
31 Sweden Sweden 333,100
32 Greece Greece 326,400
33 Ukraine Ukraine 321,300
34 Colombia Colombia 320,400
35 Austria Austria 319,700
36 Switzerland Switzerland 300,900
37 Filipina Filipina 298,900
38 Nigeria Nigeria 294,800
Hong Kong Hong Kong 293,400
39 Algeria Algeria 268,900
40 Norway Norway 257,400
41 Republik Czech Republik Czech 249,100
42 Romania Romania 246,700
43 Chile Chile 234,400
44 Portugal Portugal 232,000
45 Singapura Singapura 222,700
46 Vietnam Vietnam 222,500
47 Peru Peru 217,500
48 Bangladesh Bangladesh 209,200
49 Denmark Denmark 204,600
50 Hungary Hungary 194,200
51 Republik Ireland Ireland 187,500
52 Finland Finland 185,900
53 Israel Israel 184,900
54 Kazakhstan Kazakhstan 170,300
55 Emiriah Arab Bersatu Emiriah Arab Bersatu 145,800
56 Kuwait Kuwait 138,600
57 Maghribi Morocco 127,000
58 New Zealand New Zealand 112,600
59 Sudan Sudan 107,800
60 Slovakia Slovakia 107,600
61 Belarus Belarus 104,700
62 Iraq Iraq 100,000
63 Ecuador Ecuador 98,280
64 Burma Burma 91,130
65 Bulgaria Bulgaria 86,730
66 Syria Syria 86,590
67 Republik Dominika Republik Dominica 85,400
68 Sri Lanka Sri Lanka 83,210
69 Angola Angola 80,950
70 Libya Libya 78,790
Puerto Rico Puerto Rico 77,410
71 Tunisia Tunisia 77,160
72 Azerbaijan Azerbaijan 72,200
73 Croatia Croatia 69,440
74 Qatar Qatar 68,870
75 Guatemala Guatemala 67,450
76 Uzbekistan Uzbekistan 62,270
77 Oman Oman 61,210
78 Lithuania Lithuania 59,590
79 Kenya Kenya 57,650
80 Serbia Serbia 56,890
81 Costa Rica Costa Rica 55,950
82 Templat:Country data Etiopia Etiopia 55,070
83 Slovenia Slovenia 54,790
84 Yaman Yaman 52,610
85 Cuba Cuba 51,110
86 Turkmenistan Turkmenistan 47,370
87 Tanzania Tanzania 43,490
88 Lubnan Lebanon 40,650
89 Latvia Latvia 40,040
90 Cameroon Cameroon 40,010
91 Korea Utara Korea Utara 40,000
92 Bolivia Bolivia 39,780
93 Luxembourg Luxembourg 38,790
94 Uruguay Uruguay 37,050
95 El Salvador El Salvador 35,970
96 Côte d'Ivoire Ivory Coast 32,860
97 Uganda Uganda 31,470
98 Ghana Ghana 31,230
99 Nepal Nepal 30,660
100 Bosnia dan Herzegovina Bosnia dan Herzegovina 29,890
101 Panama Panama 29,140
102 Estonia Estonia 28,680
103 Jordan Jordan 28,180
104 Paraguay Paraguay 26,550
105 Montenegro Montenegro 26,380
106 Kemboja Cambodia 25,790
107 Equatorial Guinea 25,690
108 Honduras Honduras 24,690
109 Bahrain Bahrain 24,610
110 Botswana Botswana 24,140
111 Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago 22,930
112 Afghanistan Afghanistan 21,500
113 Cyprus Cyprus 21,410
114 Senegal Senegal 20,610
115 Gabon Gabon 20,090
116 Madagaskar Madagascar 19,950
117 Albania Albania 19,760
118 Georgia (negara) Georgia 19,650
119 Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo 19,070
120 Nicaragua Nicaragua 18,170
121 Mozambique Mozambique 17,820
122 Burkina Faso Burkina Faso 17,500
123 Republik Macedonia Republik Macedonia 17,260
124 Armenia Armenia 16,830
125 Papua New Guinea Papua New Guinea 16,560
126 Chad Chad 15,950
127 Zambia Zambia 15,930
128 Haiti Haiti 15,820
129 Mauritius Mauritius 14,900
130 Mali Mali 14,180
131 Republik Congo Republik Congo 13,970
132 Jamaika Jamaica 13,470
133 Laos Laos 12,610
134 Benin Benin 12,180
135 Iceland Iceland 11,890
136 Tajikistan Tajikistan 11,870
137 Namibia Namibia 10,670
138 Malawi Malawi 10,470
139 Kyrgyzstan Kyrgyzstan 10,380
Makau Makau 10,000
140 Moldova Moldova 9,999
141 Guinea Guinea 9,741
142 Brunei Brunei 9,557
143 Malta Malta 9,342
144 Niger Niger 8,998
145 Rwanda Rwanda 8,576
146 Mongolia Mongolia 8,448
147 Bahamas Bahamas 6,925
148 Burundi Burundi 6,389
149 Zimbabwe Zimbabwe 6,186
150 Mauritania Mauritania 5,818
151 Somalia Somalia 5,575
152 Barbados Barbados 5,530
153 Swaziland Swaziland 5,424
154 Togo Togo 5,132
Jersey 5,100
Semenanjung Gaza 5,034
Tebing Barat 5,034
155 Sierra Leone Sierra Leone 4,882
156 Eritrea Eritrea 4,751
Polinesia Perancis French Polynesia 4,580
Cyprus Cyprus Utara Cyprus 4,540
Bermuda Bermuda 4,500
157 Guyana Guyana 4,057
-- Kosovo Kosovo 4,000
158 Fiji Fiji 3,731
159 Tanjung Verde Cape Verde 3,709
160 Bhutan Bhutan 3,503
161 Suriname Suriname 3,449
New Caledonia 3,158
162 Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah 3,101
163 Lesotho Lesotho 3,088
164 Maldives Maldives 2,839
Antillen Belanda Netherlands Antilles 2,800
165 Andorra Andorra 2,770
Guernsey 2,742
Isle of Man 2,719
Guam Guam 2,500
166 Belize Belize 2,336
Aruba Aruba 2,258
Kepulauan Cayman Cayman Islands 1,939
167 Djibouti Djibouti 1,878
168 Liechtenstein Liechtenstein 1,786
169 Seychelles Seychelles 1,655
Virgin Islands 1,577
170 Liberia Liberia 1,498
171 Gambia Gambia 1,338
172 Comoros Comoros 1,262
173 Samoa Samoa 1,218
174 Antigua dan Barbuda Antigua dan Barbuda 1,189
175 Saint Lucia Saint Lucia 1,179
Greenland Greenland 1,100
Gibraltar Gibraltar 1,066
Kepulauan Faroe Faroe Islands 1,000
176 Grenada Grenada 982
177 Monaco Monaco 976
Mayotte 954
178 Saint Vincent dan Grenadines 902
179 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 901
Northern Mariana Islands 900
British Virgin Islands 853
180 San Marino San Marino 850
181 Kepulauan Solomon Solomon Islands 800
182 Vanuatu Vanuatu 739
183 Saint Kitts dan Nevis Saint Kitts dan Nevis 726
American Samoa 510
184 Dominika Dominica 485
185 Timor Leste Timor-Leste 370
186 Sao Tome dan Principe 278
187 Kesatuan Negeri-negeri Micronesia 277
188 Kiribati 240
Turks dan Caicos Islands 216
Cook Islands 183
189 Tonga Tonga 179
190 Palau Palau 125
191 Marshall Islands 115
Anguilla 109
Falkland Islands (Islas Malvinas) 75
192 Nauru Nauru 60
Wallis dan Futuna 60
Saint Pierre dan Miquelon 48
Montserrat Montserrat 29
Saint Helena 18
193 Tuvalu Tuvalu 15
Niue 8
Tokelau 2
Sumber: Sumber: Sumber:
Nota: Nota:
  • Nota a: PPP China berdasarkan harga untuk 11 wilayah pemerintahan, dan tidak termasuk Hong Kong dan Makau. Taiwan juga disenaraikan berasingan.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. IMF GDP PPP anggaran 2007[1]
  2. World Bank International Price Comparison Project 2005[2]
  3. CIA World Factbook Rank Order GDP at Purchasing Power Parity[3]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]