Senarai negara mengikut Indeks Pembangunan Manusia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta dunia yang menonjolkan Indeks Pembangunan Manusia (berdasarkan data 2012, diterbit pada 14 Mac 2013)[1]
██ 0.900 dan lebih ██ 0.850–0.899 ██ 0.800–0.849 ██ 0.750–0.799 ██ 0.700–0.749 ██ 0.650–0.699 ██ 0.600–0.649 ██ 0.550–0.599 ██ 0.500–0.549 ██ 0.450–0.499 ██ 0.400–0.449 ██ 0.350–0.399 ██ 0.300-0.349 ██ Data yang tidak dapat diperoleh

Senarai semua negara mengikut Indeks Pembangunan Manusia (IPM) ini, sebagaimana yang terangkum dalam Kemas Kini Statistik Pembangunan Manusia Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang diterbitkan pada 14 Mac 2013, disusun berdasarkan data 2012. Ia merangkumi 185 negara anggota PBB (antara 193), bersama-sama dengan Hong Kong (Kawasan Pentadbiran Khas China) dan wilayah-wilayah yang diperintah oleh Palestin. 8 negara anggota PBB tidak terangkum kerana kekurangan data. IPM purata kawasan-kawasan di dunia serta kumpulan-kumplan negara juga terangkum untuk membolehkan perbandingan.

Indeks Pembangunan Manusia (IPM) ialah ukuran perbandingan jangka hayat, kenal huruf, pendidikan dan taraf hidup di seluruh dunia. Ia adalah piawai untuk mengukur kualiti hidup, khususnya kebajikan kanak-kanak. IPM digunakan untuk membezakan adakah sesuatu negara itu sebuah negara maju atau negara membangun, selain daripada mengukur kesan dasar ekonomi pada kualiti hidup. Indeks ini dibangunkan pada 1990 oleh ahli ekonomi Pakistan, Mahbub ul Haq, dan ahli ekonomi India, Amartya Sen.[2]

Negara-negara dibahagikan kepada tiga kategori yang umum, berdasarkan IPM-nya:
Pembangunan Manusia Tinggi
Pembangunan Manusia Sederhana
Pembangunan Manusia Rendah

Senarai lengkap negara[sunting | sunting sumber]

  • = naik
  • = tetap
  • = turun

Pembangunan manusia amat tinggi (Negara maju)[sunting | sunting sumber]

Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
1  Norway 0.955 0.003
2  Australia 0.938 0.003
3 (1)  Amerika Syarikat 0.937 0.003
4 (1)  Belanda 0.921 0.002
5 (3)  Jerman 0.920 0.004
6 (1)  New Zealand 0.919 0.002
7 (2)  Republik Ireland 0.916
7 (3)  Sweden 0.916 0.003
9 (2)  Switzerland 0.913 0.001
10 (2)  Jepun 0.912 0.003
11 (6)  Kanada 0.911 0.002
12 (3)  Korea Selatan 0.909 0.004
13  Hong Kong 0.906 0.006
13  Iceland 0.906 0.005
15 (1)  Denmark 0.901 0.002
16 (1)  Israel 0.900 0.004
17 (1)  Belgium 0.897 0.001
18 (1)  Austria 0.895 0.003
18 (8)  Singapura 0.895 0.003
20  Perancis 0.893 0.002
21 (1)  Finland 0.892 0.002
21 (1)  Slovenia 0.892
23  Sepanyol 0.885 0.001
24 (16)  Liechtenstein 0.883 0.001
Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
25 (1)  Itali 0.881
26 (1)  Luxembourg 0.875
26 (2)  United Kingdom 0.875 0.001
28 (1)  Republik Czech 0.873 0.002
29  Greece 0.860 0.006
30 (2)  Brunei Darussalam 0.855 0.001
31  Cyprus 0.848 0.001
32 (4)  Malta 0.847 0.003
33 (1)  Andorra 0.846
33 (1)  Estonia 0.846 0.007
35  Slovakia 0.840 0.004
36 (1)  Qatar 0.834 0.007
37 (1)  Hungary 0.831 0.002
38 (9)  Barbados 0.825 0.002
39  Poland 0.821 0.004
40 (3)  Chile 0.819 0.006
41 (1)  Lithuania 0.818 0.008
41 (11)  Emiriah Arab Bersatu 0.818 0.002
43 (2)  Portugal 0.816 0.001
44 (1)  Latvia 0.814 0.009
45  Argentina 0.811 0.006
46 (6)  Seychelles 0.806 0.007
47 (1)  Croatia 0.805 0.001

Pembangunan manusia tinggi (Negara membangun)[sunting | sunting sumber]

Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
48 (6)  Bahrain 0.796 0.002
49 (4)  Bahamas 0.794 0.003
50 (15)  Belarus 0.793 0.008
51 (3)  Uruguay 0.792 0.007
52 (1)  Montenegro 0.791 0.004
52 (3)  Palau 0.791 0.012
54 (8)  Kuwait 0.790 0.004
55 (11)  Rusia 0.788 0.006
56 (6)  Romania 0.786 0.003
57 (4)  Bulgaria 0.782 0.004
57 (1)  Arab Saudi 0.782 0.005
59 (8)  Cuba 0.780 0.005
59 (1)  Panama 0.780 0.010
61 (5)  Mexico 0.775 0.005
62 (7)  Costa Rica 0.773 0.005
63 (4)  Grenada 0.770 0.002
64 (2)  Libya 0.769 0.004
64 (3)  Malaysia 0.769 0.006
64 (5)  Serbia 0.769 0.002
67 (7)  Antigua dan Barbuda 0.760 0.001
67 (5)  Trinidad dan Tobago 0.760 0.002
69 (1)  Kazakhstan 0.754 0.010
70  Albania 0.749 0.003
71 (1)  Venezuela 0.748 0.004
Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
72 (10)  Dominika 0.745 0.002
72 (2)  Georgia 0.745 0.010
72 (2)  Lubnan 0.745 0.002
72  Saint Kitts dan Nevis 0.745
76 (13)  Iran 0.742 0.002
77 (4)  Peru 0.741 0.008
78  Republik Macedonia 0.740 0.004
78 (1)  Ukraine 0.740 0.007
80 (2)  Mauritius 0.737 0.005
81 (7)  Bosnia dan Herzegovina 0.735 0.002
82 (6)  Azerbaijan 0.734
83 (3)  Saint Vincent dan Grenadines 0.733 0.002
84 (6)  Oman 0.731 0.003
85  Brazil 0.730 0.004
86 (6)  Jamaika 0.730 0.003
87  Armenia 0.729 0.007
88 (5)  Saint Lucia 0.725 0.002
89 (5)  Ecuador 0.724 0.005
90 (2)  Turki 0.722 0.007
91 (3)  Colombia 0.719 0.005
92 (5)  Sri Lanka 0.715 0.010
93 (1)  Algeria 0.713 0.003
94  Tunisia 0.712 0.002

Pembangunan manusia sederhana (Negara membangun)[sunting | sunting sumber]

Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
95 (4)  Tonga 0.710 0.001
96 (4)  Belize 0.702 0.002
96 (2)  Republik Dominika 0.702 0.005
96 (3)  Fiji 0.702 0.003
96 (3)  Samoa 0.702 0.003
100 (6)  Jordan 0.700 0.001
101  China 0.699 0.010
102  Turkmenistan 0.698 0.010
(1) Dunia 0.694
103  Thailand 0.690 0.004
104 (5)  Maldives 0.688 0.005
105 (1)  Suriname 0.684 0.005
106 (1)  Gabon 0.683 0.007
107 (2)  El Salvador 0.680 0.002
108  Bolivia 0.675 0.007
108 (2)  Mongolia 0.675 0.018
110 (4)  Palestin 0.670 0.008
111 (4)  Paraguay 0.669 0.001
112  Mesir 0.662 0.001
113 (2)  Moldova 0.660 0.008
114 (2)  Filipina 0.654 0.005
114  Uzbekistan 0.654 0.010
116 (3)  Syria 0.648 0.002
117 (1)  Persekutuan Mikronesia 0.645 0.006
Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
118 (1)  Guyana 0.636 0.008
119 (1)  Botswana 0.634 0.001
120  Honduras 0.632 0.003
121 (3)  Indonesia 0.629 0.009
121 (1)  Kiribati 0.629 0.001
121 (2)  Afrika Selatan 0.629 0.008
124  Vanuatu 0.626 0.003
125 (1)  Kyrgyzstan 0.622 0.007
125 (2)  Tajikistan 0.622 0.010
127 (1)  Vietnam 0.617 N/A
128 (8)  Namibia 0.608 0.004
129  Nicaragua 0.599 0.006
130  Maghribi 0.591 0.005
131 (1)  Iraq 0.590 0.012
132 (1)  Tanjung Verde 0.586 0.005
133 (2)  Guatemala 0.581 0.002
134 (13)  Timor Leste 0.576 0.011
135  Ghana 0.558 0.018
136  Guinea Khatulistiwa 0.554 0.007
136 (2)  India 0.554 0.007
138 (1)  Kemboja 0.543 0.011
138  Laos 0.543 0.009
140  Bhutan 0.538 0.013
141 (1)  Swaziland 0.536 0.004

Pembangunan manusia rendah (Negara membangun)[sunting | sunting sumber]

Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
142 (5)  Republik Congo 0.534 0.005
143 (1)  Kepulauan Solomon 0.530 0.008
144 (1)  São Tomé dan Príncipe 0.525 0.005
145 (2)  Kenya 0.519 0.008
146  Bangladesh 0.515 0.007
146 (1)  Pakistan 0.515 0.003
148  Angola 0.508 0.006
149  Burma 0.498 0.008
150  Cameroon 0.495 0.007
151  Madagascar 0.483 0.001
152  Tanzania 0.476 0.010
153 (2)  Nigeria 0.471 0.009
154 (1)  Senegal 0.470
155 (4)  Mauritania 0.467 0.003
156 (4)  Papua New Guinea 0.466 0.008
157  Nepal 0.463 0.005
158 (2)  Lesotho 0.461 0.009
159 (3)  Togo 0.459 0.007
160 (6)  Yaman 0.458 N/A
161 (3)  Haiti 0.456 0.006
161  Uganda 0.456 0.006
163 (1)  Zambia 0.448 N/A
164  Djibouti 0.445 0.014
165 (3)  Gambia 0.439 0.002
Tempat Negara IPM
Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
[1]
Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
[1]
166 (1)  Benin 0.436 0.004
167 (1)  Rwanda 0.434 0.009
168 (2)  Côte d'Ivoire 0.432 0.005
169 (6)  Comoros 0.429 0.003
170  Malawi 0.418 0.005
171 (2)  Sudan 0.414 0.003
172 (1)  Zimbabwe 0.397 0.001
173 (1)  Habsyah 0.396 0.009
174 (8)  Liberia 0.388 0.021
175 (3)  Afghanistan 0.374 0.006
176  Guinea-Bissau 0.364 0.003
177 (3)  Sierra Leone 0.359 0.013
178 (7)  Burundi 0.355 0.007
178  Guinea 0.355 0.006
180 (1)  Republik Afrika Tengah 0.352 0.008
181 (4)  Eritrea 0.351 0.009
182 (7)  Mali 0.344
183 (2)  Burkina Faso 0.343 0.009
184 (1)  Chad 0.340 0.004
185 (1)  Mozambique 0.327 0.009
186 (1)  Republik Demokratik Congo 0.304 0.009
186  Niger 0.304 0.006

Senarai negara mengikut benua[sunting | sunting sumber]

Afrika[sunting | sunting sumber]

10 IPM tertinggi

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Tinggi
1  Libya 0.840 +0.004
2  Seychelles 0.836 +0.002
3  Mauritius 0.802 +0.005
Sederhana
4  Tunisia 0.762 +0.006
5  Algeria 0.748 +0.003
6  Gabon 0.729 +0.002
7  Guinea Khatulistiwa 0.717 -0.002
8  Mesir 0.716 +0.004
9  Tanjung Verde 0.705 +0.008
10  Afrika Selatan 0.670 -0.001

10 IPM terendah

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Rendah
1  Sierra Leone 0.329 +0.006
2  Republik Afrika Tengah 0.352 +0.003
3  Republik Demokratik Congo 0.361 +0.003
4  Liberia 0.364 +0.007
5  Mozambique 0.366 +0.005
6  Niger 0.370 +0.007
7  Burkina Faso 0.372 +0.010
8  Burundi 0.382 +0.012
9  Guinea-Bissau 0.383 +0.005
10  Chad 0.389 -0.001

Amerika[sunting | sunting sumber]

10 IPM tertinggi

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Tinggi
1  Kanada 0.967 +0.002
2  Amerika Syarikat 0.950
3  Barbados 0.889 +0.002
4  Chile 0.874 +0.003
5  Argentina 0.860 +0.006
6  Uruguay 0.859 +0.005
7  Cuba 0.855 +0.017
8  Bahamas 0.854 +0.002
9  Costa Rica 0.847 +0.004
10  Mexico 0.842 +0.005

10 IPM terendah

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Medium
1  Haiti 0.521 +0.006
2  Guatemala 0.696 +0.006
3  Nicaragua 0.699 +0.006
4  Honduras 0.714 +0.006
5  Bolivia 0.723 +0.005
6  Guyana 0.725 +0.004
7  El Salvador 0.747 +0.002
8  Paraguay 0.752 +0.003
9  Saint Vincent dan Grenadines 0.766 +0.004
10  Republik Dominica 0.768 +0.007

Asia & Oseania[sunting | sunting sumber]

10 IPM teratas

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Tinggi
1  Australia 0.965 +0.002
2  Jepun 0.956 +0.003
3  New Zealand 0.944 +0.001
4  Hong Kong (SAR) 0.942 +0.004
5  Israel 0.930 +0.003
6  Korea Selatan 0.928 +0.006
7  Brunei 0.919 +0.002
8  Singapura 0.918 +0.002
9  Kuwait 0.912 -0.003
10  Amiriah Arab Bersatu 0.903 +0.002

10 IPM terendah

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Rendah
1  Timor-Leste 0.483 -0.003
Sederhana
2  Papua New Guinea 0.516 +0.002
3  Bangladesh 0.524 +0.007
4  Nepal 0.530 +0.009
5  Pakistan 0.562 +0.014
6  Yemen 0.567 +0.006
7  Kemboja 0.575 +0.009
8  Myanmar 0.585 +0.004
9  Kepulauan Solomon 0.591 +0.003
10  Laos 0.608 +0.007

Eropah[sunting | sunting sumber]

10 IPM teratas

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Tinggi
1  Iceland 0.968 +0.001
2  Norway 0.968 +0.001
3  Ireland 0.960 +0.002
4  Belanda 0.958 +0.002
5  Sweden 0.958 +0.001
6  Luxembourg 0.956 +0.002
7  Switzerland 0.955 +0.002
8  Perancis 0.955 +0.002
9  Finland 0.954 +0.004
10  Denmark 0.952 +0.003

10 IPM terendah

Tempat Negara IPM
Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
Sederhana
1  Moldova 0.719 +0.005
2  Ukraine 0.786 +0.006
3  Turki 0.798 +0.007
Tinggi
4  Bosnia dan Herzegovina 0.802 +0.005
5  Rusia 0.806 +0.005
6  Albania 0.807 +0.004
7  Macedonia 0.808 +0.003
8  Belarus 0.817 +0.007
9  Serbia 0.821 +0.004
10  Montenegro 0.822 +0.006

Indeks Pembangunan Manusia mengikut kawasan dan kumpulan[sunting | sunting sumber]

Tempat Kawasan atau Kumpulan IPM
Tinggi
1 OECD pendapatan tinggi 0.950
2 OECD 0.925
3 Eropah Tengah dan Eropah Timur serta CIS 0.814
4 Amerika Latin dan Caribbean 0.810
Sederhana
5 Asia Timur dan Pasifik 0.762
Dunia 0.747
6 Negara-negara Arab 0.713
7 Negara membangun 0.688
8 Asia Selatan 0.606
Rendah
9 Afrika Sub-Sahara 0.495
10 Negara Paling Kurang Maju 0.480
Kumpulan IPM
Pembangunan Manusia Tinggi 0.901
Pembangunan Manusia Sederhana 0.690
Pembangunan Manusia Rendah 0.444
Pendapatan tinggi 0.942
Pendapatan sederhana 0.774
Pendapatan rendah 0.564

Negara yang tidak terangkum dalam laparon terkini[sunting | sunting sumber]

Negara anggota PBB (data UNDP terkini)[sunting | sunting sumber]

Tahun Negara IPM Tempat Sumber
Terbitan Data
1997 N/A  Liechtenstein 0.946 [petikan diperlukan]
1997 N/A  Monaco 0.946 [petikan diperlukan]
1997 N/A  Andorra 0.944 [petikan diperlukan]
1997 N/A  San Marino 0.944 [petikan diperlukan]
1998 N/A  Palau 0.861 [petikan diperlukan]
1998 1995  Korea Utara 0.766 75 [3]
1998 N/A  Nauru 0.663 [petikan diperlukan]
2000 1998  Iraq 0.583 126 [4]
Tahun Negara IPM Tempat Sumber
Terbitan Data
1998 N/A  Tuvalu 0.583 [petikan diperlukan]
1998 N/A  Micronesia 0.569 [petikan diperlukan]
1998 N/A  Marshall Islands 0.563 [petikan diperlukan]
1998 N/A  Kiribati 0.515 [petikan diperlukan]
2007 2005  Zimbabwe 0.513 151 [5]
2007 N/A  Afghanistan 0.345 174 [6][nb 1]
2001 2001  Somalia 0.284 161 [7][nb 2]

Bukan anggota PBB (bukan dikira oleh UNDP)[sunting | sunting sumber]

Tahun Negara IPM Tempat Sumber
Terbitan Data
1998 N/A  Puerto Rico 0.942 N/A [8][dubious ]
2007 2005  China, Republic of (Taiwan) 0.932 23 [nb 3]
2008 2005  Martinique 0.929 24 [10]
1998 N/A  Greenland 0.927 N/A [11][dubious ]
2008 2005  Guadeloupe 0.912 28 [10]
Tahun Negara IPM Tempat Sumber
Terbitan Data
2006 2004  Macau 0.909 28 [12]
2008 2005  New Caledonia 0.878 34 [10]
2007 2004  Réunion 0.870 35 [13][pautan putus]
2008 2005  Polinesia Perancis 0.864 42 [10]
2008 2005  Guiana Perancis 0.862 43 [10]
2004 2002  Kosovo 0.733 N/A [nb 4][14]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. Kemasukan Afghanistan yang terakhir dalam senarai pemeringkatan IPM adalah dalam laporan 1996 (data 1993).
  2. Kemasukan Somalia yang terakhir dalam senarai pemeringkatan IPM adalah dalam laporan 1996 (data 1993).
  3. Oleh sebab PBB tidak mengiktiraf Republik China (ROC) sebagai negara, laporan IPM tidak memasukkan data untuk "Taiwan, Provinsi China" (istilah yang digunakan oleh PBB untuk merujuk kepada domain Republik China; lihat Status politik Taiwan). Bagaimanapun, pemerintahan Republik China (ROC) pada dirinya menghitung IPM-nya pada 2005 sebagai 0.932, berdasarkan data yang berikut: jangka hayat 77.4 tahun; kadar kenal huruf dewasa 97.3%; kadar kemasukan sekolah kasar tergabung 100%; dan KDNK per kapita (PPP) sebanyak AS$28,552.[9]
  4. Kedua-dua PBB dan Kesatuan Eropah tidak mengiktiraf wilayah ini sebagai negara.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. 1.00 1.01 1.02 1.03 1.04 1.05 1.06 1.07 1.08 1.09 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 1.16 1.17 1.18 1.19 1.20 1.21 1.22 1.23 1.24 1.25 1.26 1.27 1.28 1.29 1.30 1.31 1.32 "The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World"". Human Development Report United Nations Development Programme (Inggeris). pp. 127–130. http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2013/. Capaian 19 Mac 2013. 
  2. "History of the Human Development Report (Inggeris)". United Nations Development Programme. http://hdr.undp.org/en/humandev/reports/. Capaian 26 March 2009. 
  3. "The State of Human Development" (PDF). United Nations Development Programme. 1998. http://hdr.undp.org/en/media/hdr_1998_en_chap1.pdf. Capaian 26 March 2009. 
  4. "Human Development Report 2000" (PDF). United Nations Development Programme. 2000. p. 163. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2000_EN.pdf. Capaian 26 March 2009. 
  5. "Human Development Report 2007/2008" (PDF). United Nations Development Programme. 2008. p. 231. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_20072008_EN_Complete.pdf. Capaian 26 March 2009. 
  6. "Afghanistan Human Development Report 2007" (PDF). Centre for Policy and Human Development, Kabul University & United Nations Development Programme. 2007. p. 20. http://hdr.undp.org/en/reports/nationalreports/asiathepacific/afghanistan/nhdr2007.pdf. Capaian 26 March 2009. 
  7. "Human Development Report: Somalia 2001" (PDF). 2001. p. 198. http://hdr.undp.org/en/reports/nationalreports/africa/somalia/Somalia_2001_en.pdf. Capaian 26 March 2009. 
  8. "Puerto Rico (United States)". United Nations Environment Programme. 2 March 1998. http://islands.unep.ch/CSV.htm. Capaian 26 Mac 2009. . Nota: Kelihatan hanya merupakan IPM Amerika Syarikat yang diterbitkan dalam laporan 1997.
  9. "National Statistics, R.O.C. (Taiwan)" (dalam bahasa Chinese) (PDF). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. 2006. http://www.stat.gov.tw/public/Data/712121616871.pdf. Capaian 2008-02-24. 
  10. 10.0 10.1 10.2 10.3 10.4 "Les défis de la croissance calédonienne, on page 13" (dalam bahasa French) (PDF). CEROM - INSEE. http://www.cerom-outremer.org/jahia/webdav/site/cerom/users/admin_cerom/public/Pdf/BilanmacroNC2008.pdf. Capaian 2008-12-10. 
  11. "Greenland (Denmark)". United Nations Environment Programme. 2 March 1998. http://islands.unep.ch/CTP.htm. Capaian 26 March 2009. . Note: Appears to be simply Denmark's HDI published on the 1997 report.
  12. The UN did not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI as of 2004 as 0.909. If it were included in the UN's HDI figures as of 2004, Macau would rank 28th (behind Slovenia and in front of Portugal). "2006 Macao in Figures". Statistics and Census Service, Macau SAR. 2006. http://www.dsec.gov.mo/english/indicator/e_mn_indicator.html. Capaian 2006-11-02. 
  13. "L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion" (dalam bahasa French) (PDF). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. http://www.regionetdeveloppement.u-3mrs.fr/pdf/R27/Goujon.pdf. Capaian 2008-12-10. 
  14. "Human Development Report - Kosovo 2004" (dalam bahasa English, Albanian and Serbian). UNDP. 2004. http://mirror.undp.org/kosovo/HDR/hdr.htm. Capaian 2009-01-11. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]