Senarai negara mengikut Indeks Pembangunan Manusia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Peta dunia yang menonjolkan Indeks Pembangunan Manusia (berdasarkan data 2012, diterbit pada 14 Mac 2013)[1]
  •      0.900 dan lebih
  •      0.850–0.899
  •      0.800–0.849
  •      0.750–0.799
  •      0.700–0.749
  •      0.650–0.699
  •      0.600–0.649
  •      0.550–0.599
  •      0.500–0.549
  •      0.450–0.499
  •      0.400–0.449
  •      0.350–0.399
  •      0.300-0.349
  •      Data yang tidak dapat diperoleh
  • Senarai semua negara mengikut Indeks Pembangunan Manusia (IPM) ini, sebagaimana yang terangkum dalam Kemas Kini Statistik Pembangunan Manusia Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang diterbitkan pada 14 Mac 2013, disusun berdasarkan data 2012. Ia merangkumi 185 negara anggota PBB (antara 193), bersama-sama dengan Hong Kong (Kawasan Pentadbiran Khas China) dan wilayah-wilayah yang diperintah oleh Palestin. 8 negara anggota PBB tidak terangkum kerana kekurangan data. IPM purata kawasan-kawasan di dunia serta kumpulan-kumplan negara juga terangkum untuk membolehkan perbandingan.

    Indeks Pembangunan Manusia (IPM) ialah ukuran perbandingan jangka hayat, kenal huruf, pendidikan dan taraf hidup di seluruh dunia. Ia adalah piawai untuk mengukur kualiti hidup, khususnya kebajikan kanak-kanak. IPM digunakan untuk membezakan adakah sesuatu negara itu sebuah negara maju atau negara membangun, selain daripada mengukur kesan dasar ekonomi pada kualiti hidup. Indeks ini dibangunkan pada 1990 oleh ahli ekonomi Pakistan, Mahbub ul Haq, dan ahli ekonomi India, Amartya Sen.[2]

    Negara-negara dibahagikan kepada tiga kategori yang umum, berdasarkan IPM-nya:
    Pembangunan Manusia Tinggi
    Pembangunan Manusia Sederhana
    Pembangunan Manusia Rendah

    Senarai lengkap negara[sunting | sunting sumber]

    • = naik
    • = tetap
    • = turun

    Pembangunan manusia amat tinggi (Negara maju)[sunting | sunting sumber]

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    1  Norway 0.955 0.003
    2  Australia 0.938 0.003
    3 (1)  Amerika Syarikat 0.937 0.003
    4 (1)  Belanda 0.921 0.002
    5 (3)  Jerman 0.920 0.004
    6 (1)  New Zealand 0.919 0.002
    7 (2)  Republik Ireland 0.916
    7 (3)  Sweden 0.916 0.003
    9 (2)  Switzerland 0.913 0.001
    10 (2)  Jepun 0.912 0.003
    11 (6)  Kanada 0.911 0.002
    12 (3)  Korea Selatan 0.909 0.004
    13  Hong Kong 0.906 0.006
    13  Iceland 0.906 0.005
    15 (1)  Denmark 0.901 0.002
    16 (1)  Israel 0.900 0.004
    17 (1)  Belgium 0.897 0.001
    18 (1)  Austria 0.895 0.003
    18 (8)  Singapura 0.895 0.003
    20  Perancis 0.893 0.002
    21 (1)  Finland 0.892 0.002
    21 (1)  Slovenia 0.892
    23  Sepanyol 0.885 0.001
    24 (16)  Liechtenstein 0.883 0.001

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    25 (1)  Itali 0.881
    26 (1)  Luxembourg 0.875
    26 (2)  United Kingdom 0.875 0.001
    28 (1)  Republik Czech 0.873 0.002
    29  Greece 0.860 0.006
    30 (2)  Brunei Darussalam 0.855 0.001
    31  Cyprus 0.848 0.001
    32 (4)  Malta 0.847 0.003
    33 (1)  Andorra 0.846
    33 (1)  Estonia 0.846 0.007
    35  Slovakia 0.840 0.004
    36 (1)  Qatar 0.834 0.007
    37 (1)  Hungary 0.831 0.002
    38 (9)  Barbados 0.825 0.002
    39  Poland 0.821 0.004
    40 (3)  Chile 0.819 0.006
    41 (1)  Lithuania 0.818 0.008
    41 (11)  Emiriah Arab Bersatu 0.818 0.002
    43 (2)  Portugal 0.816 0.001
    44 (1)  Latvia 0.814 0.009
    45  Argentina 0.811 0.006
    46 (6)  Seychelles 0.806 0.007
    47 (1)  Croatia 0.805 0.001

    Pembangunan manusia tinggi (Negara membangun)[sunting | sunting sumber]

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    48 (6)  Bahrain 0.796 0.002
    49 (4)  Bahamas 0.794 0.003
    50 (15)  Belarus 0.793 0.008
    51 (3)  Uruguay 0.792 0.007
    52 (1)  Montenegro 0.791 0.004
    52 (3)  Palau 0.791 0.012
    54 (8)  Kuwait 0.790 0.004
    55 (11)  Rusia 0.788 0.006
    56 (6)  Romania 0.786 0.003
    57 (4)  Bulgaria 0.782 0.004
    57 (1)  Arab Saudi 0.782 0.005
    59 (8)  Cuba 0.780 0.005
    59 (1)  Panama 0.780 0.010
    61 (5)  Mexico 0.775 0.005
    62 (7)  Costa Rica 0.773 0.005
    63 (4)  Grenada 0.770 0.002
    64 (2)  Libya 0.769 0.004
    64 (3)  Malaysia 0.769 0.006
    64 (5)  Serbia 0.769 0.002
    67 (7)  Antigua dan Barbuda 0.760 0.001
    67 (5)  Trinidad dan Tobago 0.760 0.002
    69 (1)  Kazakhstan 0.754 0.010
    70  Albania 0.749 0.003
    71 (1)  Venezuela 0.748 0.004

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    72 (10)  Dominika 0.745 0.002
    72 (2)  Georgia 0.745 0.010
    72 (2)  Lubnan 0.745 0.002
    72  Saint Kitts dan Nevis 0.745
    76 (13)  Iran 0.742 0.002
    77 (4)  Peru 0.741 0.008
    78  Republik Macedonia 0.740 0.004
    78 (1)  Ukraine 0.740 0.007
    80 (2)  Mauritius 0.737 0.005
    81 (7)  Bosnia dan Herzegovina 0.735 0.002
    82 (6)  Azerbaijan 0.734
    83 (3)  Saint Vincent dan Grenadines 0.733 0.002
    84 (6)  Oman 0.731 0.003
    85  Brazil 0.730 0.004
    86 (6)  Jamaika 0.730 0.003
    87  Armenia 0.729 0.007
    88 (5)  Saint Lucia 0.725 0.002
    89 (5)  Ecuador 0.724 0.005
    90 (2)  Turki 0.722 0.007
    91 (3)  Colombia 0.719 0.005
    92 (5)  Sri Lanka 0.715 0.010
    93 (1)  Algeria 0.713 0.003
    94  Tunisia 0.712 0.002

    Pembangunan manusia sederhana (Negara membangun)[sunting | sunting sumber]

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    95 (4)  Tonga 0.710 0.001
    96 (4)  Belize 0.702 0.002
    96 (2)  Republik Dominika 0.702 0.005
    96 (3)  Fiji 0.702 0.003
    96 (3)  Samoa 0.702 0.003
    100 (6)  Jordan 0.700 0.001
    101  China 0.699 0.010
    102  Turkmenistan 0.698 0.010
    (1) Dunia 0.694
    103  Thailand 0.690 0.004
    104 (5)  Maldives 0.688 0.005
    105 (1)  Suriname 0.684 0.005
    106 (1)  Gabon 0.683 0.007
    107 (2)  El Salvador 0.680 0.002
    108  Bolivia 0.675 0.007
    108 (2)  Mongolia 0.675 0.018
    110 (4)  Palestin 0.670 0.008
    111 (4)  Paraguay 0.669 0.001
    112  Mesir 0.662 0.001
    113 (2)  Moldova 0.660 0.008
    114 (2)  Filipina 0.654 0.005
    114  Uzbekistan 0.654 0.010
    116 (3)  Syria 0.648 0.002
    117 (1)  Persekutuan Mikronesia 0.645 0.006

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    118 (1)  Guyana 0.636 0.008
    119 (1)  Botswana 0.634 0.001
    120  Honduras 0.632 0.003
    121 (3)  Indonesia 0.629 0.009
    121 (1)  Kiribati 0.629 0.001
    121 (2)  Afrika Selatan 0.629 0.008
    124  Vanuatu 0.626 0.003
    125 (1)  Kyrgyzstan 0.622 0.007
    125 (2)  Tajikistan 0.622 0.010
    127 (1)  Vietnam 0.617 N/A
    128 (8)  Namibia 0.608 0.004
    129  Nicaragua 0.599 0.006
    130  Maghribi 0.591 0.005
    131 (1)  Iraq 0.590 0.012
    132 (1)  Tanjung Verde 0.586 0.005
    133 (2)  Guatemala 0.581 0.002
    134 (13)  Timor Leste 0.576 0.011
    135  Ghana 0.558 0.018
    136  Guinea Khatulistiwa 0.554 0.007
    136 (2)  India 0.554 0.007
    138 (1)  Kemboja 0.543 0.011
    138  Laos 0.543 0.009
    140  Bhutan 0.538 0.013
    141 (1)  Swaziland 0.536 0.004

    Pembangunan manusia rendah (Negara membangun)[sunting | sunting sumber]

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    142 (5)  Republik Congo 0.534 0.005
    143 (1)  Kepulauan Solomon 0.530 0.008
    144 (1)  São Tomé dan Príncipe 0.525 0.005
    145 (2)  Kenya 0.519 0.008
    146  Bangladesh 0.515 0.007
    146 (1)  Pakistan 0.515 0.003
    148  Angola 0.508 0.006
    149  Burma 0.498 0.008
    150  Cameroon 0.495 0.007
    151  Madagascar 0.483 0.001
    152  Tanzania 0.476 0.010
    153 (2)  Nigeria 0.471 0.009
    154 (1)  Senegal 0.470
    155 (4)  Mauritania 0.467 0.003
    156 (4)  Papua New Guinea 0.466 0.008
    157    Nepal 0.463 0.005
    158 (2)  Lesotho 0.461 0.009
    159 (3)  Togo 0.459 0.007
    160 (6)  Yaman 0.458 N/A
    161 (3)  Haiti 0.456 0.006
    161  Uganda 0.456 0.006
    163 (1)  Zambia 0.448 N/A
    164  Djibouti 0.445 0.014
    165 (3)  Gambia 0.439 0.002

    Tempat Negara IPM
    Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010[1] Anggaran 2013 berdasarkan data 2012
    [1]
    Perubahan untuk 2013 berbanding dengan data 2010
    [1]
    166 (1)  Benin 0.436 0.004
    167 (1)  Rwanda 0.434 0.009
    168 (2)  Côte d'Ivoire 0.432 0.005
    169 (6)  Comoros 0.429 0.003
    170  Malawi 0.418 0.005
    171 (2)  Sudan 0.414 0.003
    172 (1)  Zimbabwe 0.397 0.001
    173 (1)  Habsyah 0.396 0.009
    174 (8)  Liberia 0.388 0.021
    175 (3)  Afghanistan 0.374 0.006
    176  Guinea-Bissau 0.364 0.003
    177 (3)  Sierra Leone 0.359 0.013
    178 (7)  Burundi 0.355 0.007
    178  Guinea 0.355 0.006
    180 (1)  Republik Afrika Tengah 0.352 0.008
    181 (4)  Eritrea 0.351 0.009
    182 (7)  Mali 0.344
    183 (2)  Burkina Faso 0.343 0.009
    184 (1)  Chad 0.340 0.004
    185 (1)  Mozambique 0.327 0.009
    186 (1)  Republik Demokratik Congo 0.304 0.009
    186  Niger 0.304 0.006

    Senarai negara mengikut benua[sunting | sunting sumber]

    Afrika[sunting | sunting sumber]

    10 IPM tertinggi

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Tinggi
    1  Libya 0.840 +0.004
    2  Seychelles 0.836 +0.002
    3  Mauritius 0.802 +0.005
    Sederhana
    4  Tunisia 0.762 +0.006
    5  Algeria 0.748 +0.003
    6  Gabon 0.729 +0.002
    7  Guinea Khatulistiwa 0.717 -0.002
    8  Mesir 0.716 +0.004
    9  Tanjung Verde 0.705 +0.008
    10  Afrika Selatan 0.670 -0.001

    10 IPM terendah

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Rendah
    1  Sierra Leone 0.329 +0.006
    2  Republik Afrika Tengah 0.352 +0.003
    3  Republik Demokratik Congo 0.361 +0.003
    4  Liberia 0.364 +0.007
    5  Mozambique 0.366 +0.005
    6  Niger 0.370 +0.007
    7  Burkina Faso 0.372 +0.010
    8  Burundi 0.382 +0.012
    9  Guinea-Bissau 0.383 +0.005
    10  Chad 0.389 -0.001

    Amerika[sunting | sunting sumber]

    10 IPM tertinggi

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Tinggi
    1  Kanada 0.967 +0.002
    2  Amerika Syarikat 0.950
    3  Barbados 0.889 +0.002
    4  Chile 0.874 +0.003
    5  Argentina 0.860 +0.006
    6  Uruguay 0.859 +0.005
    7  Cuba 0.855 +0.017
    8  Bahamas 0.854 +0.002
    9  Costa Rica 0.847 +0.004
    10  Mexico 0.842 +0.005

    10 IPM terendah

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Medium
    1  Haiti 0.521 +0.006
    2  Guatemala 0.696 +0.006
    3  Nicaragua 0.699 +0.006
    4  Honduras 0.714 +0.006
    5  Bolivia 0.723 +0.005
    6  Guyana 0.725 +0.004
    7  El Salvador 0.747 +0.002
    8  Paraguay 0.752 +0.003
    9  Saint Vincent dan Grenadines 0.766 +0.004
    10  Republik Dominica 0.768 +0.007

    Asia & Oseania[sunting | sunting sumber]

    10 IPM teratas

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Tinggi
    1  Australia 0.965 +0.002
    2  Jepun 0.956 +0.003
    3  New Zealand 0.944 +0.001
    4  Hong Kong (SAR) 0.942 +0.004
    5  Israel 0.930 +0.003
    6  Korea Selatan 0.928 +0.006
    7  Brunei 0.919 +0.002
    8  Singapura 0.918 +0.002
    9  Kuwait 0.912 -0.003
    10  Amiriah Arab Bersatu 0.903 +0.002

    10 IPM terendah

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Rendah
    1  Timor-Leste 0.483 -0.003
    Sederhana
    2  Papua New Guinea 0.516 +0.002
    3  Bangladesh 0.524 +0.007
    4    Nepal 0.530 +0.009
    5  Pakistan 0.562 +0.014
    6  Yemen 0.567 +0.006
    7  Kemboja 0.575 +0.009
    8  Myanmar 0.585 +0.004
    9  Kepulauan Solomon 0.591 +0.003
    10  Laos 0.608 +0.007

    Eropah[sunting | sunting sumber]

    10 IPM teratas

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Tinggi
    1  Iceland 0.968 +0.001
    2  Norway 0.968 +0.001
    3  Ireland 0.960 +0.002
    4  Belanda 0.958 +0.002
    5  Sweden 0.958 +0.001
    6  Luxembourg 0.956 +0.002
    7  Switzerland 0.955 +0.002
    8  Perancis 0.955 +0.002
    9  Finland 0.954 +0.004
    10  Denmark 0.952 +0.003

    10 IPM terendah

    Tempat Negara IPM
    Data 2006 Perubahan berbanding dengan data 2005
    Sederhana
    1  Moldova 0.719 +0.005
    2  Ukraine 0.786 +0.006
    3  Turki 0.798 +0.007
    Tinggi
    4  Bosnia dan Herzegovina 0.802 +0.005
    5  Rusia 0.806 +0.005
    6  Albania 0.807 +0.004
    7  Macedonia 0.808 +0.003
    8  Belarus 0.817 +0.007
    9  Serbia 0.821 +0.004
    10  Montenegro 0.822 +0.006

    Indeks Pembangunan Manusia mengikut kawasan dan kumpulan[sunting | sunting sumber]

    Tempat Kawasan atau Kumpulan IPM
    Tinggi
    1 OECD pendapatan tinggi 0.950
    2 OECD 0.925
    3 Eropah Tengah dan Eropah Timur serta CIS 0.814
    4 Amerika Latin dan Caribbean 0.810
    Sederhana
    5 Asia Timur dan Pasifik 0.762
    Dunia 0.747
    6 Negara-negara Arab 0.713
    7 Negara membangun 0.688
    8 Asia Selatan 0.606
    Rendah
    9 Afrika Sub-Sahara 0.495
    10 Negara Paling Kurang Maju 0.480

    Kumpulan IPM
    Pembangunan Manusia Tinggi 0.901
    Pembangunan Manusia Sederhana 0.690
    Pembangunan Manusia Rendah 0.444
    Pendapatan tinggi 0.942
    Pendapatan sederhana 0.774
    Pendapatan rendah 0.564

    Negara yang tidak terangkum dalam laparon terkini[sunting | sunting sumber]

    Negara anggota PBB (data UNDP terkini)[sunting | sunting sumber]

    Tahun Negara IPM Tempat Sumber
    Terbitan Data
    1997 N/A  Liechtenstein 0.946 [petikan diperlukan]
    1997 N/A  Monaco 0.946 [petikan diperlukan]
    1997 N/A  Andorra 0.944 [petikan diperlukan]
    1997 N/A  San Marino 0.944 [petikan diperlukan]
    1998 N/A  Palau 0.861 [petikan diperlukan]
    1998 1995  Korea Utara 0.766 75 [3]
    1998 N/A  Nauru 0.663 [petikan diperlukan]
    2000 1998  Iraq 0.583 126 [4]

    Tahun Negara IPM Tempat Sumber
    Terbitan Data
    1998 N/A  Tuvalu 0.583 [petikan diperlukan]
    1998 N/A  Micronesia 0.569 [petikan diperlukan]
    1998 N/A  Marshall Islands 0.563 [petikan diperlukan]
    1998 N/A  Kiribati 0.515 [petikan diperlukan]
    2007 2005  Zimbabwe 0.513 151 [5]
    2007 N/A  Afghanistan 0.345 174 [6][nb 1]
    2001 2001  Somalia 0.284 161 [7][nb 2]

    Bukan anggota PBB (bukan dikira oleh UNDP)[sunting | sunting sumber]

    Tahun Negara IPM Tempat Sumber
    Terbitan Data
    1998 N/A  Puerto Rico 0.942 N/A [8][meragukan ]
    2007 2005  China, Republic of (Taiwan) 0.932 23 [nb 3]
    2008 2005  Martinique 0.929 24 [10]
    1998 N/A  Greenland 0.927 N/A [11][meragukan ]
    2008 2005  Guadeloupe 0.912 28 [10]

    Tahun Negara IPM Tempat Sumber
    Terbitan Data
    2006 2004  Macau 0.909 28 [12]
    2008 2005  New Caledonia 0.878 34 [10]
    2007 2004  Réunion 0.870 35 [13][pautan putus]
    2008 2005  Polinesia Perancis 0.864 42 [10]
    2008 2005  Guiana Perancis 0.862 43 [10]
    2004 2002  Kosovo 0.733 N/A [nb 4][14]

    Nota[sunting | sunting sumber]

    1. ^ Kemasukan Afghanistan yang terakhir dalam senarai pemeringkatan IPM adalah dalam laporan 1996 (data 1993).
    2. ^ Kemasukan Somalia yang terakhir dalam senarai pemeringkatan IPM adalah dalam laporan 1996 (data 1993).
    3. ^ Oleh sebab PBB tidak mengiktiraf Republik China (ROC) sebagai negara, laporan IPM tidak memasukkan data untuk "Taiwan, Provinsi China" (istilah yang digunakan oleh PBB untuk merujuk kepada domain Republik China; lihat Status politik Taiwan). Bagaimanapun, pemerintahan Republik China (ROC) pada dirinya menghitung IPM-nya pada 2005 sebagai 0.932, berdasarkan data yang berikut: jangka hayat 77.4 tahun; kadar kenal huruf dewasa 97.3%; kadar kemasukan sekolah kasar tergabung 100%; dan KDNK per kapita (PPP) sebanyak AS$28,552.[9]
    4. ^ Kedua-dua PBB dan Kesatuan Eropah tidak mengiktiraf wilayah ini sebagai negara.

    Lihat juga[sunting | sunting sumber]

    Rujukan[sunting | sunting sumber]

    1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag "The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World"". Human Development Report United Nations Development Programme (Inggeris). m/s. 127–130. Dicapai 19 Mac 2013. 
    2. ^ "History of the Human Development Report (Inggeris)". United Nations Development Programme. Dicapai 26 March 2009. 
    3. ^ "The State of Human Development" (PDF). United Nations Development Programme. 1998. Dicapai 26 March 2009. 
    4. ^ "Human Development Report 2000" (PDF). United Nations Development Programme. 2000. m/s. 163. Dicapai 26 March 2009. 
    5. ^ "Human Development Report 2007/2008" (PDF). United Nations Development Programme. 2008. m/s. 231. Dicapai 26 March 2009. 
    6. ^ "Afghanistan Human Development Report 2007" (PDF). Centre for Policy and Human Development, Kabul University & United Nations Development Programme. 2007. m/s. 20. Dicapai 26 March 2009. 
    7. ^ "Human Development Report: Somalia 2001" (PDF). 2001. m/s. 198. Dicapai 26 March 2009. 
    8. ^ "Puerto Rico (United States)". United Nations Environment Programme. 2 March 1998. Dicapai 26 Mac 2009. . Nota: Kelihatan hanya merupakan IPM Amerika Syarikat yang diterbitkan dalam laporan 1997.
    9. ^ "National Statistics, R.O.C. (Taiwan)" (PDF) (dalam bahasa Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2006. Dicapai 2008-02-24. 
    10. ^ a b c d e "Les défis de la croissance calédonienne, on page 13" (PDF) (dalam bahasa French). CEROM - INSEE. Dicapai 2008-12-10. 
    11. ^ "Greenland (Denmark)". United Nations Environment Programme. 2 March 1998. Dicapai 26 March 2009. . Note: Appears to be simply Denmark's HDI published on the 1997 report.
    12. ^ The UN did not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI as of 2004 as 0.909. If it were included in the UN's HDI figures as of 2004, Macau would rank 28th (behind Slovenia and in front of Portugal). "2006 Macao in Figures". Statistics and Census Service, Macau SAR. 2006. Dicapai 2006-11-02. 
    13. ^ "L'Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion" (PDF) (dalam bahasa French). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Dicapai 2008-12-10. 
    14. ^ "Human Development Report - Kosovo 2004" (dalam bahasa English and Albanian and Serbian). UNDP. 2004. Dicapai 2009-01-11. 

    Pautan luar[sunting | sunting sumber]