Mahadeva

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Dewa Siva)
Lompat ke: pandu arah, cari
Shiva di Rishikesh

Shiva (/ˈʃivə/; Sanskrit: Śiva, bermaksud "Penuh Tuah"), juga dikenali sebagai Mahadeva ("Dewa Yang Agung"), ialah salah seorang dewa utama agama Hindu. Shiva ialah Tuhan Yang Agung dalam Shaivisme, iaitu salah satu mazhab yang paling berpengaruh dalam Hinduisme kini. Dalam kalangan Trimurti, Shiva ialah "Pemusnah" atau aspek kemusnahan.

Pada tahap yang tertinggi, Shiva dianggap sebagai tidak terhad, tidak berubah, dan tiada rupa. Shiva juga mempunyai banyak rupa, yang mesra dan menakutkan. Dalam rupa mesra, Shiva digambarkan sebagai seorang Yogi yang maha mengetahui, yang menghuni Gunung Kailash. Shiva juga digambarkan sebagai suami Devi Parvati dan bapa kepada Ganesha dan Kartikeya. Dalam rupa yang menakutkan, Shiva sering digambarkan membunuh raksasa-raksasa. Shiva juga digelar sebagai Dewa yoga dan kesenian.

Icon utama Shiva ialah mata ketiganya pada dahinya, ular Vasuki yang melilit lehernya, bulan sabit yang menghiasi ramnbutnya. Sungai Ganga yang suci mengalir dari kusutan rambutnya. Senjata Shiva ialah Trisula. Shiva juga memainkan damaru, sejenis peralatan muzik. Kebiasaannya, Shiva disembah dalam rupa Linga.

Etimologi dan Nama-nama lain Shiva[sunting | sunting sumber]

Perkataan Sanskrit Shiva (Devanagari: शिव, śiva) berasal daripada Sri Rudram Chamakam dalam Taittiriya Samhita (TS 4.5, 4.7) dalam Krishna Yajurveda. Shiva bermaksud 'yang membawa tuah'. Shiva juga digunakan sebagai adjektif bagi beberapa dewa zaman Veda, termasuk, Rudra. Antara nama-nama popular Shiva ialah Mahesh, Maheshwar, Shankar, Shambhu, Rudra, Hara.

Perkataan Sanskrit 'saiva' bermaksud 'berkaitan dengan Dewa Shiva'. Terma ini juga digunakan sebagai salah satu mazhab utama agama Hindu dan untuk penganut-penganut agama Hindu dikenali sebagai 'Shaivisme'.

Sankaracharya, menterjemahkan nama Shiva, nama ke-27 dan ke-600 dalam Vishnu Sahasranama (1000 nama-nama Vishnu) sebagai bermaksud: 'Yang Suci', atau 'Yang tidak dicemari oleh tiga Guna (Sattva, Rajas, dan Tamas), 'Yang menyucikan sesiapa yang mengucapkan nama-Nya'.

Menurut Swami Vivekananda, "Shiva adalah aspek keagungan Tuhan, Krishna adalah aspek kecantikan Tuhan."[1]

Simbolisme[sunting | sunting sumber]

Siva digambarkan dengan sebatang Trisula yang pernah digunakan-Nya untuk menewaskan Tripurasura, setan ego yang menduduki tiga badan – suksma, sthula dan causal. Tiga gigi Trisula merujuk kepada Vairagya (semangat tersisih), Jnana (ilmu) dan Samadhi (penghayatan). Mata ketiga-Nya ialah mata Ilmu. Dengan tiga mata-Nya, Siva melihat masa silam, kini dan masa depan. Siva memandu seekor lembu jantan yang bermaksud Dharma. Dharma disokong oleh empat kakinya iaitu kebenaran, kesucian, kemurahan, dan kebajikan. Simbol kemusnahan Siva ialah battle axe. Bulan, sebagai Masa, juga bermaksud pemusnahan alam. Ia juga membawa maksud kebijaksanaan.

Siva ialah Ishta-devata para Yogi. Maka, rupa Siva penuh dengan simbologi Yoga. Tiga mata-Nya bermaksud matahari, bulan dan api dan juga bermaksud Ida, Pingala dan Sushumna. Ganga merujuk kepada madu dalam Sahasrara. Bulan ialah Candramandala, kawasan putih golongan Yogi. Damaru atau gendang bermaksud Nada-Brahman. Menurut para Yogi, Sahasrara berada di Kailas, kediaman suci Siva dan seluruh benua India ialah badan dengan enam pusat Yoga yang utama yang penting untuk golongan Saivisme.

Di India Selatan terdapat lima kuil-kuil Siva yang mewakili lima elemen. Tempat-tempat ini berada di Kanci (bumi), Tiruvanaikavu berdekaran Trichy (air), Kalahasti (udara), Tiruvannamalai (api) dan Chidambaram (angkasa).

Bagi pemuja-pemuja Siva, api yang sentiasa membara atau Dhuni bermaksud api Vairagya yang membakar semua ikatan dan nafsu. Mereka menyapukan abu Dhuni ke atas badan mereka seperti Siva. Abu ialah saki-baki selepas semua nama dan rupa hilang dan kesatuan sebenar yang merangkumi segala kepelbagaian dicapai. Mahayogi Siva ialah pemusnah segala-galanya, kerana Dia melarutkan semua kepelbagaian dan menyatukannya.