Swami Vivekananda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Swami Vivekananda
Swami Vivekananda di Chicago, September, 1893. Di sebelah kiri, dalam tulisan tangan Vivekananda : "one infinite pure and holy – beyond thought beyond qualities I bow down to thee".[1]
Lahir(1863-01-12)12 Januari 1863
Calcutta, India
Meninggal dunia—Swami Vivekananda— —ekananda—
Belur Math berhampiran Calcutta
Nama lahirNarendra Nath Datta
GuruRamakrishna
FalsafahVedanta
KaryaRaja Yoga, Karma Yoga, Bhakti Yoga and Jnana Yoga
QuotationCome up, O lions, and shake off the delusion that you are sheep; you are souls immortal, spirits free, blest and eternal; ye are not matter, ye are not bodies; matter is your servant, not you the servant of matter.[2]
(See more quotations in Wikiquote)
Tandatangan
rahmenlos
rahmenlos

Swami Vivekananda (Benggali: স্বামী বিবেকানন্দ, rumi: Shami Bibekanondo) (12 Januari 1863 - 4 Julai 1902) merupakan seorang rahib Hindu dan pengikut utama Sri Ramakrishna. Beliau ialah tokoh utama yang memperkenalkan falsafah Vedanta danYoga di negara-negara Barat pada lewat abad ke-19. Swami Vivekananda juga merupakan tokoh yang berjaya memberikan agama Hindu status antara agama utama di dunia. Beliau memainkan peranan penting dalam membawa pembaharuan dan kebangkitan semula agama Hindu di India yang pada ketika itu menghadapi ancaman kepupusan akibat pengaruh budaya Barat.

Vivekananda memiliki peribadi yang amat dikenali dunia sebagai seorang pemimpin Hindu. Beliau ialah Swami (rahib) Hindu pertama yang melawat negara-negara Barat untuk menyebarkan agama Hindu, Yoga dan falsafah Vedanta dalam Persidangan Agama-Agama Dunia (World's Parliament of Religions) yang diadakan sempena World's Fair di Chicago pada tahun 1893. Kejayaannya di Chicago disusuli dengan pengenalan falsafah India ke seluruh benua Amerika dan Eropah.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Swami Vivekananda ialah tokoh terulung yang memperkenalkan falsafah Vedanta (falsafah Hindu yang popular) dan Yoga di dunia Barat. Antara sumbangan utamanya adalah meningkatkan taraf agama Hindu sebagai sebuah agama utama di dunia. Beliau berperanan membangkitkan semula agama Hindu di India. Vivekananda juga menubuhkan Ramakrishna Math dan Ramakrishna Mission. Ucapan beliau di Chicago pada tahun 1893 dalam Persidangan Agama-Agama Dunia dianggap sebagai ucapan pengenalan agama Hindu yang paling popular.

Berasal daripada keluarga bangsawan Bengali di Kolkata (dahulu dikenali sebagai Calcutta) Vivekananda tertarik dengan kehidupan rohani sejak kecil lagi. Beliau menjadi pengikut Sri Ramakrishna, seorang alim di Dakshineswar, Kolkata. Sri Ramakrishna mengajar bahawa semua hidupan ialah manifestasi Tuhan. Oleh itu, khidmat kepada manusia ialah sama seperti pemujaan Tuhan. Selepas kematian gurunya, Vivekananda merantau di seluruh benua India dan memahami suka-duka penduduk negaranya. Ketika itu, India berada di bawah penjajahan Inggeris. Seterusnya, Vivekananda berlayar ke Amerika Syarikat untuk menyertai Persidangan Agama-Agama Dunia pada tahun 1893. Vivekananda memberikan ratusan ceramah umum, perbincangan dan kelas-kelas bagi menyebarkan falsafah Hindu di Amerika Syarikat, England dan Eropah.

Kehidupan Awal (1863–1888)[sunting | sunting sumber]

Rumah pusaka Vivekananda

Kelahiran dan Zaman Kanak-Kanak[sunting | sunting sumber]

Nama asal Vivekananda ialah Narendranath Datta (disingkatkan kepada Narendra atau Naren). Nama lainnya semasa kecil ialah Vireshwar dan Biley. Beliau dilahirkan di rumah pusakanya di No.3, Gourmohan Mukherjee Street, Calcutta pada 12 Januari 1863. Ketika itu Kolkata menjadi pusat pemerintahan kerajaan British di India. Bapanya, Vishwanath Datta menjadi seorang peguam di Mahkamah Tinggi Kolkata. Bhuvaneshwari Devi, ibu Narendra ialah seorang wanita yang beriman. Selama bertahun-tahun, Bhuvaneshwari telah mengidamkan seorang anak lelaki. Selepas menunaikan sembahyang kepada Dewa Vireshwar (salah satu nama Dewa Shiva) di Varanasi, Bhuvaneshwari mendapat seorang anak lelaki. Oleh itu, beliau menamakan anaknya sebagai Vireshwar. Orang Benggali menyebut Vireshwar sebagai Bireshwar. Singkatan untuk Bireshwar ialah ‘Biley’. Begitulah Vireshwar menjadi 'Biley'.

Narendra meminati kehidupan rohani sejak kecil lagi. Beliau suka bermain ‘meditasi’ iaitu duduk dengan menutup matanya di hadapan patung dewa-dewi. Beliau juga amat tertarik dengan rahib-rahib dan golongan fakir. Narendra seorang kanak-kanak yang nakal dan cerdas. Bhuvaneshwari Devi berkata, “Saya berdoa kepada Shiva untuk mengurniakan saya seorang anak. Rupa-rupanya, Ia telah memberikan saya salah seorang jembalang-Nya”.

Narendra mempunyai dua orang kakak, Swarnamayi dan Haramani dan seorang adik lelaki bernama Mahendranath Datta dan seorang adik bongsu bernama Bhupendranath Datta.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1871, Narendra memasuki Metropolitan Institution yang ditubuhkan oleh Ishwar Chandra Vidyasagar. Beliau menuntut di sini sehingga keluarganya berpindah ke Raipur pada tahun 1877. Selepas keluarganya kembali ke Kolkata pada tahun 1879, Narendra mendaftar di Presidency College untuk menduduki peperiksaan kemasukan. Pada awal tahun berikutnya, Narendra memasuki General Assembly Institution (kini dikenali sebagai Scottish Church College) dalam jurusan sastera. Dia memilih ilmu falsafah barat,sejarah Eropah dan ilmu Logik sebagai mata pelajaran utamanya. Mata pelajaran Sejarah adalah kegemarannya. 

Narendra juga mempelajari hasil-hasil penulisan David Hume, Immanueal Kant, Spinoza, Hegel, Schopenhauer, Comte, Herbert Spenser, John Stuart Mill dan Charles Darwin dengan terperinci. Buku ‘Evolutionism’ oleh Herbert Spenser adalah kegemarannya dan dia juga sering berutus surat kepada Spenser. Ketika ini, Narendra telah menterjemahkan sebuah buku Spenser bertajuk ‘Education’ ke dalam bahasa Benggali. Selain itu, dia juga mengasah bakatnya dalam pelbagai bidang seperti muzik tradisional, sajak dan sukan.

Beliau juga menggemari sastera Hindu seperti kitab-kitab Veda, Upanishad, Bhagavad Gita, Ramayana, Mahabharata dan Purana. Selain itu, beliau juga seorang seniman yang terlatih dalam seni muzik klasikal India, dan beliau sering menyertai senaman fizikal, sukan dan sebagainya. Narendra juga mempelajari seni masakan daripada bapanya, Vishwanath Datta.

Zaman Remaja[sunting | sunting sumber]

Narendra mempelajari hasil penulisan David Hume, Immanuel Kant, Johann Gottlieb Fichte, Baruch Spinoza, George W. F. Hegel, Arthur Schopenhauer, Auguste Comte, John Stuart Mill dan Charles Darwin. Beliau amat tertarik dengan teori evolusi Herbert Spenser dan sering berutus surat dengan Spenser. Beliau juga menterjemahkan sebuah buku Spenser bertajuk Education (1861) ke dalam Bahasa Benggali. Selain itu, beliau juga mempelajari sastera agama dalam Bahasa Sanskrit dan kesusasteraan Benggali. William Hastie (pengetua General Assembly's Institution) menulis mengenainya, “Narendra memang seorang genius. Saya telah merantau ke seluruh dunia tetapi saya tidak pernah bertemu dengan seorang budak yang cerdik dan berkebolehan sepertinya. Malah, di universiti-universiti Jerman pun, tidak ada seorang penuntut sebijaknya.”

Narendra mempelajari ilmu logik, falsafah Barat, dan sejarah Eropah di General Assembly's Institution (kini dikenali sebagai Scottish Church College). Dalam tahun 1881, beliau lulus dalam peperiksaan First Arts, dan menamatkan Sarjana Muda Sastera pada tahun 1884. Sama seperti bapanya, Narendra juga ingin menjadi seorang peguam. Oleh itu, beliau menyertai kursus undang-undang dan berhasrat untuk meneruskan pendidikan undang-undang di negara England.

Narendra menjadi seorang ahli Freemason dan Sadharan Brahmo Samaj yang diketuai oleh Keshab Chandra Sen dan Devendranath Tagore (bapa pujangga Rabindranath Tagore). Ketika ini, beliau mula dipengaruhi dengan konsep-konsep Brahmo Samaj, termasuk kepercayaan kepada Tuhan yang Tak Berupa dan beliau menghentikan penyembahan berhala.

Dengan pemikiran yang mendalam, kedahagaan rohaninya untuk mengetahui rahsia ketuhanan mula bergelora.  Ketika ini, Narendra bertemu dengan Devendranath Tagore dan menyoalnya sama ada beliau pernah melihat Tuhan. Devendranath tidak menjawab soalan itu. Sebaliknya, beliau berkata, “Kamu mempunyai mata seorang Yogi.” Narendra tidak berpuas hati dengan falsafah semata-mata. Beliau ingin mengetahui sama ada seorang manusia boleh mengenali dan melihat Tuhan. Beliau berjumpa dengan ramai lagi tokoh-tokoh terkenal di Kolkata dan menyoal sama ada mereka pernah melihat Tuhan. Tiada sesiapapun yang dapat memberikan jawapan yang memuaskan hatinya.

Pertemuan dengan Sri Ramakrishna[sunting | sunting sumber]

Narendra telah mendengar tentang Sri Ramakrishna daripada pengetua kolejnya, Reverend W.Hastie yang mengajarnya sastera Inggeris. Ketika menerangkan tentang keadaan ‘keghairahan rohani’ yang digambarkan dalam sajak Wordsworth bertajuk ‘The Excursion’, Hastie meminta pelajar-pelajarnya untuk melawat seorang alim bernama Sri Ramakrishna sekiranya mereka berminat untuk memahami maksud perkataan itu dengan lebih jelas. Hastie memberitahu mereka bahawa beliau pernah melihat Sri Ramakrishna mengalami keghairahan rohani.

Dalam musim sejuk, November 1881, Surendra, seorang jiran dan sahabat, menjemput Narendra untuk menyanyikan beberapa buah lagu suci dalam satu majlis. Tetamu khas pada hari itu adalah Sri Ramakrishna. Selepas mendengar nyanyian Narendra yang menyentuh kalbu, Sri Ramakrishna telah menyoal Surendra mengenainya. Beliau juga telah meminta Surendra untuk membawa Narendra ke Dakshineshwar.

Pertemuan pertama Narendra dan Sri Ramakrishna amat bermakna. Sri Ramakrishna sendiri menceritakannya begini: “Narendra memasuki kamar ini melalui pintu barat, yang menghadap Ganges. Saya mendapatinya tidak peduli tentang perwatakannya. Rambut dan pakaiannya tidak kemas. Berbanding dengan teman-temannya, dia kelihatan amat tersisih, seolah-olah dia tidak berminat dengan dunia ini. Matanya menunjukkan bahawa sebahagian besar mindanya sentiasa berada dalam renungan. Apabila saya melihat ini, saya berasa kagum. Macam manakah seorang yang beraspirasi rohani begini boleh tinggal di Kolkata, tempat orang-orang yang materialistik? Segulung tikar telah dibentang di atas lantai. Saya memintanya untuk duduk. Dia duduk bersila berdekatan kendi air Ganges. Beberapa orang rakannya berada bersama-samanya pada hari itu. Saya mendapati bahawa mereka hanya orang-orang duniawi yang biasa dan berfikir hanya tentang keseronokan mereka.” Pada pertemuan pertama ini, Sri Ramakrishna meminta Narendra untuk menyanyikan beberapa buah lagu. Narendra menyanyikan sebuah lagu yang kini sangat popular dalam Bahasa Benggali berjudul "Mano Chalo Nije Niketana" (Oh Hati, baliklah ke rumah kita sendiri!)

Narendra menyanyikan lagu ini dalam pertemuan pertamanya dengan Sri Ramakrishna.
Untuk bacaan lanjut, sila layari blog : http://hikayatvivekananda.blogspot.com

Guru and Pengikut[sunting | sunting sumber]

Pada pertemuan pertamanya dengan Sri Ramakrishna, Narendra mengajukan soalan yang beliau telah tanya kepada ramai orang-orang alim – “Bolehkah manusia melihat Tuhan?” Lantas, Sri Ramakrishna menjawabnya: “Ya, Tuhan boleh dilihat sama seperti saya sedang melihat kamu dan bercakap dengan kamu, tetapi dengan lebih jelas lagi. Siapakah yang mahu melihat dan bercakap kepada Tuhan? Demi isteri, anak-anak, wang, dan harta benda, orang menderita dan mencurahkan air mata – tetapi siapakah yang menangis untuk melihat Tuhan? Jika benar-benar seseorang ingin untuk melihat Tuhan dan menyeru-Nya, Tuhan akan pasti mendedahkan Diri-Nya kepada orang itu.” Kesungguhan dan kejujuran di sebalik kata-kata ini menyentuh hati Narendra. Pertama kali dalam hidupnya beliau berjumpa dengan seorang yang dapat mengakui bahawa manusia boleh melihat Tuhan. Beliau juga berasa tertarik dengan kesucian dan sifat polos Sri Ramakrishna.

Narendra mula melawat Sri Ramakrishna di Dakshineshwar dengan lebih kerap. Pendidikan moden Inggeris telah memberinya pemikiran yang kritikal dan beliau tidak menerima sesuatu tanpa bukti. Narendra menerima Sri Ramakrishna sebagai gurunya hanya selepas menguji beliau sepenuhnya. Sri Ramakrishna sendiri sering menguji Narendra untuk memastikan bahawa beliau ialah instrumen yang sesuai untuk menjalankan tugas yang beliau akan serahkan kepadanya. Dengan mata rohaninya, Sri Ramakrishna menentukan bahawa Narendra ialah jelmaan Rishi Nara yang telah lahir demi kebaikan dunia.

Kematian bapa Narendra pada tahun Februari 1884, menukar nasib keluarganya. Saudara-mara mereka cuba untuk menghalau keluarganya dari rumah pusaka mereka. Narendra terpaksa menanggung beban keluarganya. Usahanya untuk mencari pekerjaan juga tidak berjaya. Pada mulanya, beliau meragui kewujudan Tuhan yang nampaknya tidak mendengar doanya. Hanya kepercayaannya kepada Sri Ramakrishna memberinya kekuatan.

Seterusnya, pada tahun 1885, Sri Ramakrishna jatuh sakit dan berpindah ke Kolkata dan kemudian ke sebuah rumah taman di Kashipur, Bengal Barat. Narendra dan beberapa orang pengikut muda mengambil tugas menjaga guru mereka. Di Kasipur, keinginan Narendra untuk mengalami Nirvikalpa Samadhi berhasil. Semangat pelepasan Narendra dan saudara-saudara segurunya meningkat ketika berada di sini. Ketika ini juga, Narendra, Tarak dan Kali melarikan diri ke Bodh Gaya untuk melakukan disiplin rohani. Namun, atas beberapa sebab, selepas tiga hari, mereka kembali ke Kasipur. Tidak lama kemudian, Narendra dan beberapa orang lain menerima kalungan rudraksha dan kain jingga rahib daripada Sri Ramakrishna. Ini menandakan bahawa Sri Ramakrishna sendiri merestui mereka untuk menjadi rahib. Demikian, lahirnya Ramakrishna Sangha (gabungan pertubuhan kembar yang dikenali sebagai Ramakrishna Math dan Ramakrishna Mission . Sri Ramakrishna juga memberikan amanat kepada Narendra untuk membimbing rahib-rahib lain selepas kematiannya.

Persaudaraan Rahib[sunting | sunting sumber]

Selepas kematian Sri Ramakrishna, pengikut-pengikutnya kembali kepada kehidupan seharian mereka. Narendra sebaliknya, bertekad untuk menyatukan mereka di bawah bumbung yang sama. Dengan bantuan kewangan daripada Surendranath Mitra, sebuah rumah usang disewa di Baranagore. Ia menjadi biara pertama pengikut-pengikut Sri Ramakrishna yang menjadi rahib. Narendra dan beberapa orang pemuda lain melakukan disiplin rohani seperti meditasi, Japa, nyanyian lagu-lagu suci, mempelajari Veda dan Vedanta dan sebagainya.

Pada 24 Disember 1886, Narendra dan lapan orang saudara segurunya mengambil ikrar rahib di kampung Antpur (di Bengal Barat). Mereka bertekad untuk hidup demi menyebarkan ajaran Sri Ramakrishna. Peristiwa di Antpur diikuti dengan upacara Viraja Homa yang diadakan di Baranagore. Selepas melakukan Viraja Homa mengikut tradisi rahib Dashanami, Narendra dan saudara-saudara segurunya mengambil ikrar rahib secara formal dan menerima nama baru. Narendra sendiri memilih nama-nama baru mereka. Bagi dirinya sendiri, beliau memilih nama "Swami Vividishananda". Namun, beberapa tahun kemudian, atas permintaan Raja Ajit Singh, pemerintah Khetri (di negeri Rajasthan), beliau menukar namanya kepada Swami Vivekananda.

Rahib Muda[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1888, Narendra mula merantau ke seluruh India sebagai seorang Parivrâjaka – (seorang fakir yang tiada tempat kediaman tetap, tiada ikatan dan bebas). Hartanya cuma sebatang tongkat, sebuah kamandalu (kendi air) dan dua buah buku kegemarannya – Bhagavad Gita dan The Imitation of Christ. Selama lima tahun, beliau merantau dan melawat tempat-tempat suci dan mempelajari pelbagai aspek agama dan kehidupan masyarakat India. Ketika ini, beliau belajar untuk bersimpati dengan penderitaan dan kemiskinan penduduk negaranya. Beliau mula mencari jalan untuk membangkitkan semula negaranya. Dalam perjalanan ini, beliau berinteraksi dengan pelbagai golongan seperti golongan diraja, orang-orang beragama Hindu, Muslim, Kristian, golongan yang ditindas masyarakat, pegawai-pegawai kerajaan dan sebagainya.

Pada tahun 1888, Narendra menuju ke destinasi pertamanya, Varanasi. Beliau melawat tempat-tempat di mana Gautama Buddha dan Sri Sankara memberikan khutbah. Beliau juga bertemu dengan Trailanga Swami, seorang alim di Varanasi. Babu Pramadadas Mitra, seorang pendeta bahasa Sanskrit juga berkawan dengan Narendra ketika ini. Narendra sering berutusan surat dengan Pramadadas Mitra untuk mendapatkan penjelasan tentang teks-teks Hindu.

Semasa berada di Sarnath, berdekatan Varanasi, suatu peristiwa penting dalam hidup Narendra berlaku. Pada suatu pagi, beliau sedang berjalan berdekatan sebuah tangki air selepas mengunjungi kuil Dewi Durga. Tiba-tiba, beliau dikerumuni sekumpulan monyet besar. Monyet-monyet itu enggan untuk memberi laluan dan mula menyerangnya. Apabila beliau cuba untuk berlari, kumpulan itu mengejarnya dengan pantas. Seorang fakir tua yang melihat ini, memanggilnya: “Jangan berlari! Hadapi binatang itu.” Narendra berhenti dan berpusing berhadapan dengan monyet-monyet yang mengejarnya. Melihat ini, binatang-binatang itu berhenti mengejarnya dan melarikan diri dari tempat itu. “Itu satu pedoman untuk seumur hidup – berdepanlah dengan keburukan, hadapinya dengan berani. Seperti monyet-monyet itu, kesusahan hidup berundur ke belakang apabila kita berhenti melarikan diri darinya. Jika kita hendak mencapai kebebasan, ia mesti dengan cara menakluki alam, bukan dengan melarikan diri darinya. Pengecut-pengecut tidak akan berjaya. Kita mesti berlawan dengan ketakutan, kesusahan dan kejahilan jika kita mahu melepaskan diri darinya.”

Dari Varanasi, Narendra merantau ke Ayodhya, Lucknow, Agra, Vrindavan, Hathras dan Rishikesh. Pada September 1888, beliau berhenti di Hathras. Seorang pegawai stesen keretapi bernama Sharat Chandra Gupta berjumpa dengannya dan menjemputnya untuk makan di rumahnya. Beliau menerima jemputan itu dan seterusnya menetap di rumah Sharat untuk beberapa hari. Ketika beliau hendak meneruskan perjalanannya, Sharat mendesaknya untuk menerimanya sebagai pengikut.

Narendra berkata, “Bolehkah kamu mengikut saya? Jika begitu, ambil mangkuk saya dan pergi ke rumah pekerja-pekerja stesen keretapi dan mengemis.” Sebaik sahaja menerima arahan ini, Sharat pergi mengemis makanan daripada pekerja-pekerja bawahannya. Melihat kesungguhan Sharat, Narendra menerimanya sebagai pengikut dan menamakannya sebagai Swami Sadananda.

Narendra dan Sadananda bertolak ke Rishikesh. Sadananda yang selama ini telah hidup selesa tidak dapat menyesuaikan dirinya dengan kesukaran hidup seorang fakir. Ketika merantau di perkampungan Himalaya yang terpencil, dia jatuh pengsan kerana kelaparan dan kehausan. Narendra mendukungnya dari tempat itu. Apabila Sadananda langsung tidak bermaya untuk mengangkat apa-apa, Narendra sendiri membawa barang-barangnya termasuk kasutnya.

Pertemuan dengan Pavhari Baba

Sekitar tahun 1888 dan 1890, Narendra melawat Vaidyanath dan Prayag. Dalam Januari 1890, beliau sampai di Ghazipur melalui Prayag. Di sini, beliau bertemu dengan Pavhari Baba, seorang petapa terkenal. Selepas bertemu dengan petapa itu, Narendra teringin untuk menjadi pengikutnya untuk mempelajari Hatha Yoga. Namun, keinginan Narendra tidak direstui oleh Sri Ramakrishna. Pada malam sebelum beliau mengambil Diksha daripada Pavhari Baba, Sri Ramakrishna muncul dalam mimpi Narendra dan menegahnya. Mimpi ini berulang selama beberapa malam. Akhirnya, Narendra menukar fikirannya. Beliau sedar bahawa hanya Sri Ramakrishna boleh menjadi gurunya.

Kehidupan Perantau[sunting | sunting sumber]

Kembali ke Biara Baranagore dan Merantau di Himalaya (1890-91)[sunting | sunting sumber]

Pada awal tahun 1890, Narendra terpaksa pulang ke Biara Baranagore. Kematian Balaram Bose dan Surendranath Mitra menyebabkan biara itu mengalami tekanan kewangan yang kuat. Tiada sesiapa pun dalam kalangan pengikut Sri Ramakrishna yang mampu menanggung beban kewangan biara itu. Akhirnya, Girish Chandra Ghose dan Mahendranath Gupta menghulurkan bantuan mengikut kemampuan masing-masing. Narendra berasa lega. Tidak lama kemudian, pada bulan Julai tahun yang sama, beliau bertolak ke pergunungan Himalaya ditemani oleh Swami Akhandananda, seorang saudara segurunya.

Perjalanan ini merupakan langkah pertama yang membawa Narendra ke India Barat. Dalam perjalanan ini, beliau melawat tempat-tempat ibadat seperti Nainital, Almora, Srinagar, Dehradun, Rishikesh dan Haridwar. Pada minggu pertama Ogos 1890, Narendra dan Akhandananda tiba di Bhagalpur dan mula menetap di tebing sungai Ganges. Walaupun kelihatan penat, muka rahib-rahib muda ini bersinar dengan cahaya rohani. Sekali pandang, orang menjadi tertarik dan datang untuk berkenalan dengan mereka. Pada suatu hari, selepas perjalanan yang jauh tanpa makanan, mereka duduk di tepi jalan yang menghadap sebuah perkuburan Muslim. Narendra hampir pengsan kerana lemah. Akhandananda meninggalkannya di tempat itu untuk mencari air. Penjaga perkuburan itu adalah seorang fakir Muslim yang mempunyai sebuah pondok berdekatan. Melihat keadaan Narendra, dia menyuapnya dengan sebiji timun, satu-satunya makanan yang dia ada. Selepas memakan timun itu, Narendra mendapat sedikit tenaga. Sebentar kemudian, Akhandananda datang membawa air. Tujuh tahun kemudian, apabila Narendra melawat Almora sebagai Swami Vivekananda yang masyhur, fakir ini masih kekal dalam ingatannya. Dengan penuh bersyukur, beliau menceritakan jasa fakir itu kepada teman-temannya, “Lelaki ini sesungguhnya telah menyelamatkan nyawa saya,” lalu memberikannya sedikit wang sebagai tanda penghargaan.

Secara kebetulan, semasa berada di Meerut, Narendra tersempak dengan  Swami-Swami Brahmananda, Saradananda, Turiyananda dan Advaitananda. Semua orang berasa seolah-olah mereka telah kembali ke Biara Baranagore! Selama beberapa hari, mereka tinggal serumah dan meneruskan dengan aktiviti meditasi, sembahyang dan mempelajari sastera agama. Pada akhir bulan Januari 1891, Narendra mengucapkan selamat tinggal kepada saudara-saudara segurunya dan meneruskan perjalanan ke Delhi.

Rajputana (1891)[sunting | sunting sumber]

Swami Vivekananda di Madras, 1897

Selepas melawat tempat-tempat bersejarah di Delhi, Narendra meneruskan perjalanannya. Destinasi seterusnya ialah Rajputana. Pada Februari 1891, beliau tiba di Alwar. Penduduk Hindu dan Muslim Alwar menerima kedatangannya dengan ceria.

Narendra berkenalan dengan Raja Alwar bernama Mangal Singh. Raja itu seorang yang berpendidikan barat dan berfikiran moden. Mangal Singh bertanya dengan senyuman, “Beta tidak percaya pada penyembahan berhala. Tengok, beta tidak boleh menyembah kayu, tanah, batu, atau logam, seperti orang lain. Jadi apakah nasib beta selepas beta mangkat?” Narendra menjawap, “Saya rasa setiap manusia harus mengikuti agama yang dipercayainya.” Kemudian, Narendra meminta tuan rumahnya untuk membawa gambar Mangal Singh yang digantung di dinding rumah itu. Beliau mengambil gambar itu dan berkata kepada tuan rumahnya, “Ludah ke atas gambar ini! Sesiapa sahaja boleh meludah ke atas gambar ini.” Semua orang yang berada di dalam bilik itu menjadi kaku. Apabila Narendra mengulangi “Ludah ke atasnya!” Tuan rumahnya membantah, “Apa yang Swamiji minta saya lakukan? Ini adalah gambar Maharaja kami. Macam mana saya boleh melakukan perkara begitu?” Narendra berujar, “Ini cuma gambar sahaja. Cuma sekeping kertas sahaja. Namun kamu enggan untuk meludah ke atasnya kerana gambar ini ialah bayangan Maharaja kamu. Gambar ini mengingatkan kamu tentang Maharaja kamu. Oleh itu, meskipun cuma satu objek yang tidak bernyawa, kamu memberinya penghormatan yang sama kamu berikan kepada Maharaja kamu.” Kemudian Narendra berpaling kepada Mangal Singh dan berkata, Tengok, tuanku; demikian juga penyembahan berhala. Berhala yang diperbuat daripada tanah liat atau logam atau kayu mengingatkan seorang pemuja tentang Tuhan Yang Maha Esa. Berhala itu bukan Tuhan tetapi ia mengingatkan pemuja tentang Tuhan. Tidak ada orang yang memuja berhala, mengatakan, “Wahai Batu, saya menyembah-Mu. Wahai Logam, tolong berkati saya.”

Dari Alwar, Narendra bertolak ke Jaipur. Di sini, dengan panduan seorang pendeta bahasa Sanskrit, beliau mempelajari Ashtadhyayi oleh Panini. Kemudian, beliau menuju ke Ajmer dan melawat istana Akbar dan Dargah Sharif. Di Gunung Abu berdekatan Khetri, beliau bertemu dengan Raja Ajit Singh, pemerintah Khetri. Raja Ajit Singh menjadi seorang pengikut setia dan sahabat karibnya.

Di Khetri, Narendra memberikan ajaran rohani dan membincangkan pelbagai topik seperti politik, sains, pentadbiran, sejarah dan sebagainya. Beliau juga mempelajari Mahabhasya Panini. Lebih dua bulan kemudian, pada Oktober 1891, beliau bertolak ke Maharashtra.

India Barat (1891–1892)[sunting | sunting sumber]

Narendra melawat Ahmedabad, Wadhwan dan Limbdi. Di Ahmedabad, beliau menyempurnakan pengajian kebudayaan Islam dan Jain. Di Limbdi, beliau bertemu dengan Thakur Saheb Jaswant Singh yang telah kembali dari England dan Amerika Syarikat. Thakur Saheb merupakan orang pertama yang mencadangkan kepada Narendra untuk mengajar Vedanta di negara-negara Barat.

Seterusnya, Narendra melawat Junagadh dan menjadi tetamu Haridas Viharidas Desai, seorang pegawai istana. Haridas menjadi amat tertarik dengan Narendra. Dalam pertemuan pertama mereka, dia membawa semua pegawai istana untuk bertemu dengan Narendra dan berbual-bual dengannya sehingga lewat malam. Narendra juga melawat Girnar, Kutch, Porbander, Dwaraka, Palitana, Nadiad, Nadiad ni haveli dan Baroda. Beliau berada di Porbander selama sembilan bulan dan meneruskan pembelajaran bahasa Sanskrit dan falsafah.

Mahabaleshwar, Pune, Khandwa dan Indore merupakan destinasi berikutnya. Semasa berada di Kathiawar, beliau mendengar tentang Persidangan Agama-Agama Dunia (Parliament of the World's Religions). Penyokong-penyokongnya mendesaknya untuk menyertai persidangan itu sebagai seorang wakil agama Hindu. Selepas berhenti sebentar di Bombay dalam bulan Julai 1892, Narendra bertemu dengan Bal Gangadhar Tilak (seorang ahli politik dan negarawan India) dalam perjalanan. Beliau menjadi tetamu Tilak di Pune. Kemudian, beliau melawat Belgaum dalam Oktober 1892 dan bertolak ke Panaji dan Margao di Goa. Beliau juga mendapat peluang untuk mempelajari teks-teks agama Kristian dalam bahasa Latin di Rachol Seminary, iaitu sebuah biara tertua di Goa.

Selatan (1892–1893)

Narendra seterusnya melawat Bangalore dan berkenalan dengan K. Seshadri Iyer (seorang pegawai istana negeri Mysore). Iyer memperkenalkan Narendra kepada Raja Mysore, Chamaraja Wodeyar.  Atas jemputan Wodeyar, Narendra tinggal di istana Mysore sebagai tetamu. Raja itu juga memberikan beliau sepucuk surat pengenalan kepada pegawai istana Cochin.

India Selatan[sunting | sunting sumber]

Dari Bengaluru, Narendra melawat Trissur, Kodungalloor dan Ernakulam. Seterusnya, beliau melawat Trivandrum,  Nagerkoil dan akhirnya tiba di Kanyakumari. Disember 1892, beberapa hari sebelum Hari Krismas. Di Kanyakumari, Narendra bermeditasi di atas seketul batu besar (kini, ia dikenali sebagai Vivekananda Rock Memorial). Di sinilah Narendra mendapat ilham untuk rancangan pembaharuan India. Dari Kanyakumari, beliau melawat Madurai dan bertemu dengan Raja Ramnad, Bhaskara Sethupathi. Raja itu menjadi pengikutnya dan mendesaknya untuk menghadiri Persidangan Agama-Agama Dunia di Chicago.

Dari Madurai, Narendra meneruskan perjalanan ke Rameswaram, Pondicherry dan Madras (kini dikenali sebagai Chennai). Di Madras, beliau bertemu dengan beberapa orang pemuda yang menjadi pengikut setianya. Dalam kalangan mereka ialah, Alasinga Perumal yang memainkan peranan utama untuk mengutip derma bagi pelayaran Vivekananda ke Amerika. Dengan derma yang dikutip oleh pengikut-pengikutnya di Madras dan sumbangan raja-raja Mysore, Ramnad, Khetri dan ramai lagi, Narendra bertolak ke Chicago dari pelabuhan Bombay (kini dikenali sebagai Mumbai) pada 31 Mei 1893. Sebelum memulakan pelayaran ini, beliau menukar namanya kepada Swami Vivekananda atas cadangan Raja Ajit Singh.

Lawatan pertama ke Barat  (1893–1897)[sunting | sunting sumber]

Wakil-wakil Persidangan Agama-Agama Dunia (Sila lihat Ucapan-Ucapan Chicago [1]

Vivekananda memulakan pelayaran ke Barat pada 31 Mei 1891 dari Pelabuhan Bombay. Dalam pelayaran laut ini, beliau berpeluang untuk melawat  negara-negara Singapura, Jepun (termasuk Nagasaki, Kobe, Yokohama, Osaka, Kyoto dan Tokyo), China dan Kanada. Dari Kanada, beliau menaiki keretapi ke Chicago dan sampai di destinasinya pada 30 Julai 1893.

Pengalaman pertama Vivekananda di Chicago amat menghampakannya. Persidangan Agama-Agama Dunia telah ditunda ke bulan September. Tarikh untuk pendaftaran delegasi telah tamat dan beliau juga tidak mempunyai surat pengesahan daripada mana-mana institusi untuk mewakili agama Hindu. Dalam keadaan ini, Swamiji bertolak ke rumah Cik Kate Sanborn. Dalam perjalanan keretapi ke Chicago, Swamiji telah berkenalan dengan Cik Kate Sanborn. Beliau seorang penceramah dan penulis terkenal zaman itu. Cik Sanborn juga mengagumi kefasihan Swamiji dalam Bahasa Inggeris dan berpengetahuan luas dalam pelbagai bidang sains, dan sastera. Oleh itu, beliau menjemput Swamiji ke rumahnya, Ladang Breezy Meadows di Boston. Di sini Vivekananda berkenalan dengan Professor John Henry Wright daripada Universiti Harvard. Professor Harvard, tertarik dengan personaliti Vivekananda, berkata, “Untuk meminta kelayakan tuan adalah sama seperti menyoal matahari tentang kelayakannya untuk bersinar.” Dengan bantuan Professor Harvard dan Puan Hale, Vivekananda berjaya menjadi delegasi dalam Persidangan Agama-Agama Dunia. 

Persidangan Agama-Agama Dunia[sunting | sunting sumber]

Pada 11 September 1893, Persidangan Agama-Agama Dunia bermula di Art Institute of Chicago di Michigan Avenue. Persidangan ini diadakan sempena sambutan World’s Columbian Exposition untuk menyamput 400 tahun penemuan benua Amerika.

Dalam ucaptamanya Vivekananda memberikan pengenalan ringkas sebagai wakil negara India dan agama Hindu. Selepas menyembah Dewi Saraswati secara mental, beliau memulakan ucapannya dengan "Para Saudara dan Saudari Amerika!" Tepukan gemuruh yang menyusuli kata-kata ini hanya berhenti selepas dua minit. Tujuh ribu orang yang berada di dewan itu terasa seolah-olah mereka telah terkena kejutan. Vivekananda meneruskan ucapannya. Beliau berkata, "Saya rasa bangga kerana berasal daripada agama yang telah mengajar dunia toleransi dan penerimaan sejagat. Kami bukan sahaja mempercayai toleransi sejagat tetapi kami juga menerima semua agama sebagai benar. Saya rasa bangga untuk berasal dari sebuah negara yang memberikan perlindungan kepada orang-orang yang teraniya dan pelarian-pelarian dari semua agama dan negara di dunia." 

Kemudian beliau mengungkap sebuah mantera dari Shiva Mahima Stotram:

“Seperti air sungai-sungai berlainan yang berasal dari tempat-tempat berlainan bersatu di laut, Wahai Tuhan, jalan-jalan berlainan yang manusia pilih disebabkan kecenderungan berlainan, walaupun ia kelihatan berbeza, bengkok atau lurus, semuanya sampai pada-Mu.” [3]

Kejayaan yang menyusuli ucapan ini adalah suatu peristiwa dalam sejarah. Keesokan paginya, semua surat khabar di Chicago memuji ucapan Swami Vivekananda dan menamakannya sebagai penceramah yang terbaik dan paling popular. Jalan-jalan Chicago memaparkan poster-posternya dengan perkataan “Rahib Vivekananda”. Orang ramai yang berlalu, berhenti untuk melihat posternya dan menunduk hormat. Beberapa surat khabar juga menerbitkan ceramah-ceramah beliau.

Ceramah-Ceramah di Seluruh Amerika Syarikat  dan England[sunting | sunting sumber]

Swami Vivekananda di San Francisco, 1900

Selepas Persidangan Agama-Agama Dunia, Swami Vivekananda melawat seluruh Amerika Syarikat. Dalam lawatan-lawatan ini, beliau memberikan ceramah, perbincangan formal dan memberikan inspirasi dan harapan kepada orang-orang Amerika. Beliau juga mengambil peluang untuk mengenali budaya dan tamadun masyarakat Amerika Syarikat.

Vivekananda menghabiskan selama dua tahun berceramah terutamanya, di Chicago, Detroit, Boston, dan New York. Beliau menubuhkan Vedanta Society New York pada tahun 1894. Menjelang musim bunga 1895, jadual beliau yang padat menjejaskan kesihatan beliau. Beliau menamatkan ceramah-ceramah umumnya, dan memulakan kelas-kelas persendirian. Kelas-kelas ini diadakan secara percuma untuk sesiapa yang ingin mempelajari Vedanta dan yoga.

Pada permulaan Jun 1895, beliau memberikan ceramah persendirian kepada dua belas orang pengikutnya di Thousand Island Park selama sembilan minggu. Ceramah-ceramah ini telah dicatatkan oleh Cik S.Ellen Waldo. Catatan yang diambil oleh Cik Waldo, kemudiannya diterbitkan sebagai Inspired Talks’. Semasa berada di Thousand Island Park juga, Swamiji menulis sebuah sajaknya yang unggul, yang masih menjadi inspirasi kepada ratusan rahib bertajuk The Song of the Sannyasin.

Vivekananda melawat England dalam tahun 1895 dan 1896 dan memberikan beberapa ceramah. Di England, Vivekananda menjadi tetamu di rumah ET Sturdy dan membantunya untuk menterjemahkan kitab Narada Bhakti Sutras ke dalam Bahasa Inggeris. Dalam November 1895, beliau bertemu dengan Margaret Noble, seorang wanita Irish yang kelak menjadi terkenal sebagai Saudari Nivedita. Dalam lawatan kedua ke England, pada Mei 1896, Vivekananda bertemu dengan Max Müller, seorang  ahli Indologi terkenal dari Universiti Oxford. Muller merupakan orang pertama yang menulis biografi Sri Ramakrishna di Barat. Dari England, Swami Vivekananda melawat beberapa buah Negara Eropah lain. Di Jerman, beliau bertemu dengan  Paul Deussen, juga seorang ahli Indologi. Vivekananda juga menerima tawaran dari Universiti Harvard dan Universiti Columbia untuk jawatan pengajar. Beliau menolak kedua-dua tawaran itu kerana ia bertentangan dengan ikrar rahibnya.  

Ramai orang Amerika Syarikat dan Eropah menjadi pengikut dan kawan Swami Vivekananda. Dalam kalangan mereka ialah Josephine MacLeod, William James, Josiah Royce, Robert G. Ingersoll, Nikola Tesla, Lord Kelvin, Harriet Monroe, Ella Wheeler Wilcox, Sarah Bernhardt, Emma Calvé dan Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz. Salah seorang pengikut, Christina Greenstidel dari Detroit yang kemudiannya dikenali sebagai Saudari Christine. Pengikut-pengikut ini membantu Vivekananda untuk menyebarkan falsafah Vedanta di Amerika Syarikat dan Eropah.  

Agar ajaran Vivekananda kekal abadi, Josephine MacLeod mengupah seorang jurutrengkas mahkamah bernama J.J.Goodwin. Goodwin berkebolehan untuk menulis dua ratus perkataan dalam seminit. Pada mulanya, beliau mengenakan bayaran yang tinggi.  Selepas seminggu mendengar dan merekodkan kata-kata Vivekananda, Goodwin enggan menerima sebarang bayaran. Beliau berkata, Jika Vivekananda memberikan hidupnya, saya sekurang-kurangnya boleh memberikan perkhidmatan saya.” Seperti bayang-bayang, Goodwin mengikut Vivekananda dan mencatatkan kata-kata beliau.  

Ceramah-ceramah Vivekananda di New York, telah dicatatkan oleh J.J.Goodwin. Kemudian, ceramah-ceramah ini telah diterbitkan di bawah tiga tajuk utama iaitu Raja Yoga, Karma Yoga dan Bhakti Yoga. Pada Februari 1896Karma Yoga di terbitkan di Amerika Syarikat. Raja Yoga diterbitkan di London pada 13 Julai 1896. Bhakti Yoga pula diterbitkan di Madras pada September 1896.    

Semasa berada di Barat, Vivekananda tidak pernah melupakan tanahairnya. Beliau terus berutus surat dengan para pengikut dan saudara-saudara segurunya di India. Surat-surat Vivekananda ketika ini menggambarkan kempennya untuk aktiviti-aktiviti kebajikan dan kemanusiaan. Beliau mendesak orang-orang India untuk bangkit demi memajukan negara dan tamadun mereka.  

Vivekananda menulis kepada Swami Akhandananda, “Pergilah dari rumah ke rumah, berjumpa dengan orang-orang miskin dan kelas bawahan di pekan Khetri. Ajarlah ilmu agama kepada mereka. Berikan mereka secara lisan ilmu dalam bidang geografi dan sebagainya. Melainkan kamu boleh melakukan kebaikan kepada orang miskin, tidak ada gunanya jika kamu duduk selesa sambil menjamu selera, dan berkata, “Ramakrishna, Wahai Tuhan!” 

Pada tahun 1895, Vivekananda menubuhkan majalah Brahmavadin untuk mengajar Vedanta. Kemudian, pada tahun 1889, enam bab The Imitation of Christ oleh Thomas à Kempis yang diterjemahkan oleh Vivekananda diterbitkan dalam Brahmavadin.

Pada Disember 1896, Vivekananda bersama-sama pengikutnya, Kaptain dan Puan Sevier dan JJ Goodwin bertolak ke India. Dalam perjalanan ini, beliau melawat Perancis dan Itali.

Kembali ke India (1897-1899)[sunting | sunting sumber]

Pada 15 Januari 1897, Vivekananda mendarat di Colombo, Sri Lanka. Kedatangan beliau disambut dengan bangga oleh penduduk-penduduk Colombo. Beliau memberikan ucapannya yang bertajuk “India, the Holy Land”. Dari Colombo, Vivekananda meneruskan perjalanan ke Calcutta melalui Pamban, Rameswaram, Ramnad, Madurai, Kumbakonam dan Madras. Semasa berada di Madras (kini Chennai), Vivekananda tinggal di Ice House (kini dikenali sebagai 'Vivekanandar Illam'). Beliau mengambil kesempatan ini untuk membangkitkan semula negaranya. Beliau memberikan ceramah-ceramah yang penuh bersemangat. Orang biasa dan juga raja-raja memberikannya sambutan yang penuh memberangsangkan. Semasa, beliau meneruskan perjalanan dengan keretapi, kerap kali orang ramai duduk di atas landasan keretapi untuk menghalang keretapi bergerak. Mereka tidak sanggup membenarkan Vivekananda hilang dari pandangan tanpa mendengar suaranya. Bagi meneruskan kerja-kerjanya di India Selatan, Vivekananda menghantar seorang saudara segurunya, Swami Ramakrishnananda ke Madras.

Dari Calcutta, Vivekananda meneruskan perjalanan ke Almora. Semasa berada di Barat, Vivekananda bercakap tentang keagungan tamadun India. Di India pula, beliau sering bercakap tentang isu-isu sosial, pembangunan masyarakat, pembaharuan sistem pendidikan, perkembangan sains dan pengindustrian. Ceramah-ceramah ini yang menunjukkan ideologi rohani dan semangat kebangsaan Vivekananda telah diterbitkan dalam “Lectures from Colombo to Almora”.

Penubuhan Ramakrishna Mission[sunting | sunting sumber]

Pada 1 Mei 1897, Vivekananda menubuhkan Ramakrishna Mission di Kolkata. Melalui Ramakrishna Mission, rahib-rahib dan pengikut-pengikut Sri Ramakrishna yang telah berumah tangga mula melakukan pelbagai aktiviti untuk perkembangan rohani dan sosial. Motto pertubuhan ini adalah Atmano Mokshartham Jagad Hitaya Cha - “Demi Kebebasan sendiri dan untuk kebaikan dunia. Ideal pertubuhan ini adalah berdasarkan kepada Karma Yoga dan ia bertujuan untuk melakukan kerja-kerja sosial. Badan pentadbiran Ramakrishna Mission ialah pemegang amanah Ramakrishna Math (yang menjalankan kerja-kerja keagamaan). Ibu pejabat kedua-dua Ramakrishna Mission dan Ramakrishna Math terletak di Biara Belur (Belur Math). Dua buah biara lain, iaitu Advaita Ashrama di Mayavati (di pergunungan Himalaya) dan di Madras (di India Selatan) juga dimulakan ketika ini. Bagi tujuan penyebaran ajaran Sri Ramakrishna, dua jurnal iaitu Prabuddha Bharata dalam bahasa Inggeris dan Udbodhan dalam bahasa Benggali turut dimulakan. Pada tahun yang sama, kerja-kerja bantuan kemarau dimulakan oleh Swami Akhandananda di daerah Murshidabad.

Semasa dalam perjalanan pertamanya ke benua Amerika, Vivekananda telah mendorong Jamsetji Tata untuk memulakan sebuah institusi pendidikan dan penyelidikan. Tata menulis sepucuk surat kepada Vivekananda dan mengingatkannya tentang ini. Tata juga meminta Vivekananda untuk menjadi ketua Research Institute of Science yang telah dimulakannya. Vivekananda menolak tawaran ini kerana ianya akan bertentangan dengan kepentingan rohaninya.

Selepas melawat Punjab, Lahore, Delhi dan Khetri, Vivekananda kembali ke Calcutta dalam Januari 1898. Beliau menyatukan kerja-kerja di biara dan latihan kepada pengikut-pengikutnya. Pada tahun yang sama, beliau mencipta "Khandana Bhava–Bandhana", sebuah lagu pujian Sri Ramakrishna dalam bahasa Benggali yang masih dinyanyikan sewaktu sembahyang di semua kuil-kuil Sri Ramakrishna.

Lawatan Kedua ke Barat (1899)[sunting | sunting sumber]

Meskipun kesihatannya semakin merosot, Vivekananda belayar semula ke Barat dalam Jun 1899. Tanggal 20 Jun 1899. Swamiji menaiki S.S.Golconda di pelabuhan Kolkata dan belayar ke Barat untuk kali kedua. Beliau menulis rencana dalam bahasa Benggali mengenai kisah lawatan ini untuk majalah Udbodhan. Rencana ini telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris sebagai "Memoirs of European Travel”. Dalam pelayaran ini, beliau ditemani oleh Swami Turiyananda dan Saudari Nivedita. Selepas berehat di England, beliau meneruskan pelayaran ke Amerika Syarikat. Ketika ini, beliau menubuhkan Vedanta Society di San Francisco dan New York, dan Shanti Ashrama di California. Kemudian, beliau belayar ke Perancis untuk menghadiri Kongres Agama-Agama pada tahun 1900. Ceramah beliau di Paris adalah mengenai pemujaan Sivalinga dan keaslian Bhagavad Gita. Di Perancis juga, Vivekananda bertemu dengan ahli sains India yang terkenal, J.C.Bose. Seterusnya, Vivekananda melawat Brittany, Vienna, Istanbul, Athens dan Mesir. Ahli falsafah Perancis, Henri Antoine Jules-Bois menjadi penaung utamanya kali ini sehingga beliau kembali ke Calcutta pada 9 Disember 1900.

Tahun-tahun Terakhir dan Kematian (1900-1902)[sunting | sunting sumber]

Kuil Vivekananda di Biara Belur

Selepas melawat Advaita Ashrama di Mayavati, Vivekananda kembali ke Biara Belur. Beliau mengawasi kerja-kerja Ramakrishna Mission, biara dan aktiviti-aktiviti di England dan Amerika Syarikat. Beliau juga menerima tetamu-tetamu dalam kalangan kerabat diraja dan ahli politik. Beliau juga melakukan satu lawatan ibadah ke Bodhgaya dan Varanasi pada tahun 1901.

Kesihatannya semakin merosot akibat serangan lelah, penyakit kencing manis dan insomnia kronik. Namun, keuzuran badan langsung tidak menjejaskan otaknya yang masih cergas, dan kuat. Pada ketika ini, beliau telah mula membaca edisi terbaru "Encyclopeadia Britannica" yang mempunyai dua puluh lima jilid. Saratchandra berkata, “Mesti susah untuk mengingati kandungan semua jilid ini dalam satu kelahiran.” Dia tidak tahu Swamiji sudah pun membaca sepuluh jilid ketika itu. “Apa maksud kamu?” Swamiji berkata, “Kamu boleh menyoal saya mengenai kandungan sepuluh jilid ini dan saya boleh menjawabnya.” Saratchandra, yang sentiasa akur dengan suruhan gurunya, membawa semua jilid itu dan mula menanyakan soalan-soalan yang rumit daripada buku-buku itu. Swamiji menjawab semua soalan itu dengan betul. Malah kadang-kadang, beliau mengungkap seluruh rangkap dalam buku itu. Melihat daya ingatan gurunya yang luar biasa, Saratchandra dengan kagum berkata, “Ini adalah di luar kemampuan manusia biasa!” Dengan serba ringkas, Swamiji menjawab bahawa tidak ada apa-apa yang luar biasa mengenainya; itu cuma hasil kehidupan yang suci.

Pada 4 Julai 1902, Vivekananda bangun awal dan bermeditasi selama tiga jam di kuil di Biara Belur. Kemudian, beliau mengajar Shukla-Yajur-Veda, tatabahasa Sanskrit dan falsafah Yoga kepada pengikut-pengikutnya. Selepas itu, beliau berbincang dengan saudara-saudara segurunya mengenai hasratnya untuk menubuhkan sebuah kolej Veda di Ramakrishna Math. Pada pukul tujuh malam, beliau kembali ke biliknya dan bermeditasi. Pada pukul 9.10 malam, beliau mengalami Mahasamadhi. Keesokan paginya, jasadnya dibakar berdekatan tebing sungai Ganges di Belur. Beberapa tahun kemudian, sebuah kuil telah didirikan di tempat ini untuk menempatkan abu suci Vivekananda.

Buku-Buku Swami Vivekananda[sunting | sunting sumber]

Vivekananda merupakan seorang penulis, pemidato dan penyair dalam bahasa Benggali dan Inggeris. Syair dan sajak beliau dalam bahasa Benggali, Sanskrit dan Inggeris merupakan sumbangan unik dalam dunia sastera. Beberapa ceramah-ceramah dan penulisan beliau telah diterbitkan dalam sembilan jilid The Complete Works of Swami Vivekananda. Beliau juga telah menulis memoir perlayaran keduanya ke Eropah dan Amerika Syarikat untuk majalah Udbodhan. Gaya penulisan yang penuh kelucuan dan pengetahuan sejarah dunia yang mendalam merupakan keunikan memoir ini yang diterjemahkan sebagai The Memoirs of European Travel.

Sepanjang hidupnya, Vivekananda telah menulis 778 pucuk surat. Mungkin ada banyak lagi yang belum ditemui atau telah hilang selama-lamanya. Kebanyakan surat-surat ini telah diterbitkan untuk bacaan umum sebagai "The Letters of Swami Vivekananda".

Buku-Buku Mengenai Swami Vivekananda[sunting | sunting sumber]

Sumbangan Vivekananda[sunting | sunting sumber]

Apakah sumbangan Swami Vivekananda kepada agama Hindu? Vivekananda sendiri berkata: “Tugas memberikan idea-idea agama Hindu dalam bahasa Inggeris, memberi makna kepada falsafah-falsafah hambar, mitologi yang rumit dan psikologi yang pelik untuk menjadikan suatu agama yang senang, mudah, popular, disamping memenuhi keperluan intelek yang tinggi adalah satu tugas yang hanya boleh difahami oleh mereka yang telah mencubanya. Advaita yang abstrak mesti dihidupkan dan dijadikan menarik dalam kehidupan seharian. Nilai-nilai murni harus dihasilkan daripada mitologi yang rumit. Psikologi yang saintifik dan praktikal mesti lahir daripada amalan Yoga yang membingungkan. Semua ini mesti menjadi sesuatu yang kanak-kanak juga boleh memahami. Itu ialah matlamat hidup saya.”

Sumbangan khas Vivekananda boleh dirumuskan seperti berikut[4]:

 • Membebaskan Vedanta daripada monopoli golongan pendeta Hindu dan mengajarnya sebagai satu agama universal yang boleh diterima dan diamalkan oleh insan sejagat.

Walaupun secara umumnya, Vivekananda mengikuti falsafah Advaita Sankara dalam ajaran Hinduisme dan Vedanta, beliau juga telah memberikan beberapa sumbangan asli. Ini boleh dirumuskan seperti berikut:

 • Veda bukan kitab-kitab tertentu sahaja. Seperti mana sains merangkumi semua hukum sains alam fizikal, Veda merangkumi semua hukum abadi alam kerohanian.
 • Tiga sistem Vedanta iaitu Advaita, Visistadvaita dan Dvaita adalah tidak bercanggah antara satu sama lain. Sistem-sistem ini menunjukkan Kebenaran (atauTuhan) dari perspektif berlainan.
 • Memberikan interpretasi yang jelas tentang konsep Maya dalam Vedanta. Menurut Vivekananda, Maya ialah satu kenyataan fakta tentang alam ini dan bukannya satu teori semata-mata.
 • Semua konsep manusia mengenai Tuhan adalah antropomorfik dan ia tidak boleh dielakkan.

Demikian, Vivekananda menjadikan Vedanta satu agama yang praktikal dengan menekankan aspek Sadhana (aktiviti-aktiviti kerohanian) seperti sifat tersisih dan kedahagaan untuk Tuhan.

Falsafah Vivekananda[sunting | sunting sumber]

Vivekananda telah memberikan falsafah hidupnya dengan amat jelas dalam dua keadaan. Pada permulaan karya hebatnya, Raja Yoga, beliau telah merumuskan falsafah yang dinamakan sebagai Kalimat Vedanta Baharu[5]:

 • Setiap jiwa berpotensi ketuhanan.
 • Matlamat hidup adalah untuk mendedahkan ketuhanan ini dengan menguasai Alam, luaran dan dalaman.
 • Capailah matlamat ini sama ada dengan bekerja, bersembahyang atau menguasai psikik, atau dengan falsafah. Lakukan satu atau beberapa atau semua perkara ini dan dapatkan kebebasan! Inilah agama sebenarnya. Semua doktrin, kepercayaan, upacara, kitab-kitab, tempat ibadat, atau simbol keagamaan hanyalah perkara sekunder.
 • Satu lagi kalimat falsafah Vivekananda ialah motto Ramakrishna Sangha iaitu: ‘Atmano mokshartham jagaddhitaya ca’ – ‘Seseorang harus berusaha untuk kebebasan diri sendiri dan juga untuk kebaikan dunia’. Seluruh falsafah Vivekananda adalah berasaskan kepada dua perkara di atas.

Kata-kata Hikmah [sunting | sunting sumber]

 • Inilah ujian untuk kebenaran : apa sahaja yang menjadikan kamu lemah secara fizikal, intelek, dan rohani, ketepikannya seperti racun. Itu tidak ada sebarang jiwa. Itu tidak boleh menjadi kebenaran. Kebenaran memberikan kekuatan. Kebenaran adalah kesucian. Kebenaran adalah segala ilmu. Kebenaran mesti membawa kekuatan. Kebenaran mesti membawa kesedaran. Kebenaran mesti membawa kecergasan.
 • Kawalan tenaga-tenaga badan menghasilkan kekuatan minda. Tenaga fizikal hendaklah dikumpul dan ditukar kepada tenaga minda, dan rohani. Wujud bahaya besar dalam menggunakan tenaga-tenaga tubuh badan bagi keseronokan tanpa batasan, yang menyebabkan kehilangan daya ingatan minda.
 • Setiap jiwa ditakdirkan untuk menjadi sempurna. Setiap makhluk, akhirnya akan mencapai kesempurnaan.
 • Segala-galanya boleh dikorbankan demi kebenaran, tetapi kebenaran tidak boleh dikorbankan untuk apa-apa pun.
 • Jangan mengharapkan bantuan daripada sesiapa pun. Kita mesti membantu diri sendiri. Jika kita tidak dapat membantu diri sendiri, tidak ada sesiapa pun untuk membantu kita.
 • Segala-galanya dalam dunia ini, baik atau buruk, ialah milik Tuhan. Apa sahaja yang berlaku dalam hidup kita, baik mahu pun buruk, sedang membawa kita kepada-Nya.
 • Agama adalah manifestasi ketuhanan yang sedia ada dalam diri manusia.
 • Agama adalah idea yang membentuk manusia daripada binatang, dan Tuhan daripada manusia.
 • Buang perkataan 'tolong' daripada fikiran kamu. Kamu tidak boleh menolong; ini suatu fitnah! Kamu menyembah! Apabila kamu memberikan sedikit makanan kepada seekor anjing, sebenarnya kamu menyembahnya sebagai Tuhan. Tuhan ialah segala-galanya dan Dia berada dalam segala-galanya.
 • Seluruh dunia boleh bersatu atas dasar menjadi baik dan membuat baik.
 • Ambillah satu idea. Jadikan idea itu sebagai matlamat hidupmu - fikirkannya, mimpikannya, hiduplah dengan idea itu. Biar otak, otot, saraf dan setiap bahagian badanmu dipenuhi dengan idea itu. Ketepikan semua idea lain. Inilah langkah mencapai kejayaan.

Pujian-Pujian[sunting | sunting sumber]

Ramai tokoh dunia telah memuji pencapaian dan personaliti Swami Vivekananda. Antaranya ialah:

C.Rajagopalachari (A.D.1878-1972) seorang negarawan India berkata:

"Swami Vivekananda menyelamatkan Hinduisme dan India. Kalau bukan kerananya, kita tentu telah kehilangan agama kita dan kita tidak akan mencapai kemerdekaan. Maka, kita terhutang budi kepada Swami Vivekananda untuk segala-galanya."

A.L.Basham, seorang ahli sejarah Inggeris mengatakan begini:

Seratus tahun sudah berlalu selepas Narendranath Datta yang menjadi Swami Vivekananda lahir. Namun, ianya masih sukar untuk menilaikan kepentingannya pada skala sejarah dunia. Kepentingan Vivekananda adalah lebih besar daripada apa yang sejarahwan Barat atau kebanyakan sejarahwan India dapat mencadangkan pada masa kematiannya. Masa dan banyak peristiwa-peristiwa hebat dan tidak disangka yang telah berlaku sejak kematiannya menunjukkan bahawa dalam kurun-kurun akan datang, beliau akan dikenang sebagai salah seorang pengasas utama dunia moden. Terutamanya bagi Asia, beliau akan dikenang sebagai salah seorang tokoh penting dalam sejarah agama India. Kepentingannya boleh dibandingkan dengan mahaguru hebat seperti Sankara dan Ramanuja dan tentu lebih penting berbanding ahli-ahli agama tempatan seperti Kabir, Chaitanya, dan ramai Nayanmar dan Alvar dari India Selatan."

Kronologi Peristiwa Penting[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Peristiwa
1863 Januari 12 Kelahiran di Kolkata
1879 Memasuki Presidency College
1880 Berpindah ke General Assembly Institution
1881 November Pertemuan pertama dengan Sri Ramakrishna
1884 Lulus Peperiksaan Sarjana Muda Sastera
Kematian Vishwanath Datta
1885 Sri Ramakrishna jatuh sakit
1886 Ogos 16 Mahasamadhi Sri Ramakrishna
Disember 24 Ikrar Sannyasa di Antpur
1887 Januari Ikara Sannyasa secara formal di Biara Baranagore
1892 Disember 24 Di Kanyakumari, India Selatan
1893 Februari 13 Ceramah umum pertama di Secunderabad, India Selatan
Mei 31 Bertolak dari Pelabuhan Bombay ke Amerika
Julai 25 Mendarat di Vancouver, Kanada
Julai 30 Tiba di Chicago
Ogos Bertemu dengan Profesor John F Wright dari Universiti Harvard
September 11 Ucaptama di Persidangan Agama-Agama Dunia, ,Chicago
September 27 Ucapan akhir di Persidangan Agama-Agama Dunia
November 20 Permulaan lawatan ceramah di barat tengah Amerika
1894 April 14 Permulaan ceramah dan kelas di pantai timur Amerika
Mei 16 Berucap di Universiti Harvard
Julai-Ogos Di Religious Conference Green Acre
November Penubuhan Vedanta Society of New York
1895 Januari Permulaan kelas-kelas di New York
Jun 4-18 Di Camp Percy, New Hampshire
June-Ogos Di Thousand Island Park di St. Lawrence River, New York
Ogos-September Di Paris
Oktober-November Ceramah di London
Disember 6 Belayar ke New York
1896 Mac 22-25 Berucap di Harvard University, ditawarkan Eastern Philosophy Chair
April 15 Kembali ke London
1896 Mei - Julai Mengadakan kelas-kelas di London
Mei 28 Berjumpa dengan Max Muller di Oxford
Ogos - September Lawatan Eropah selama 6 minggu
Oktober - November Mengadakan kelas-kelas di London
Disember 30 Bertolak dari Naples ke India
1897 Januari 15 Tiba di Colombo
Februari 6-15 Di Chennai
Februari 19 Tiba di Kolkata
Mei 1 Penubuhan Ramakrishna Mission Association, Kolkata
Mei - Disember Lawatan barat-laut India
1898 Januari Kembali ke Kolkata
Mei Lawatan ibadah di India Utara bersama-sama pengikut Barat
Ogos 2 Di Amarnath, Kashmir
Disember 9 Perasmian Biara Belur
1899 Mac 19 Penubuhan Advaita Ashrama, Mayavati
Jun 20 Bertolak dari India ke negara-negara Barat untuk kali kedua
Julai 31 Tiba di London
Ogos 28 Tiba di New York
Ogos-November Di Ridgely Manor, New York
Disember 3 Tiba di Los Angeles
1900 Februari 22 Tiba di San Francisco
April 14 Penubuhan Vedanta Society di San Francisco
Jun Kelas-kelas akhir di New York
Julai 26 Bertolak ke Eropah
Ogos 3 Tiba di Paris untuk Eksposisi Antarabangsa
September 7 Berucap di Kongres Sejarah Agama di Eksposisi Antarabangsa
Oktober 24 Memulakan lawatan Vienna, Constantinople, Greece and Cairo
November 26 Bertolak ke India
Disember 9 Tiba di Biara Belur
1901 Januari Lawatan ke Mayavati
Mac - Mei Lawatan ibadah ke Bengal Timur dan Assam
1902 Januari - Februari Lawatan ke Bodh Gaya dan Varanasi
Mac Kembali ke Biara Belur
Julai 4 Mahasamadhi

Trivia[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

 • Laman web rasmi Ramakrishna Mission & Ramakrishna Math http://belurmath.org/
 • Bacaan Complete Works of Swami Vivekananda http://cwsv.belurmath.org/ Diarkibkan 2018-02-21 di Wayback Machine
 • Untuk biografi Vivekananda dalam Bahasa Melayu, sila layari blog : http://hikayatvivekananda.blogspot.com
 • Kata-kata hikmat Vivekananda (Inggeris) http://leonine-vivekananda.blogspot.com
 • Ucapan-Ucapan Chicago [3]


  Lihat juga[sunting | sunting sumber]

  Nota Kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "World fair 1893 circulated photo". vivekananda.net. Dicapai pada 11 April 2012.
  2. ^ Vivekananda 2001, Paper On Hinduism, Chapter "Addresses at The Parliament of Religions", Vol 1
  3. ^ vivekanandabio.blogspot.com/2015_01_01_archive.html
  4. ^ Swami Harshananda The Concise Encyclopaedia of Hinduism, Vol.3 mukasurat 599
  5. ^ Swami Harshananda The Concise Encyclopaedia of Hinduism, Vol.3 mukasurat 599