Perbezaan antara semakan "Cebu"

Jump to navigation Jump to search
40 bait dibuang ,  3 tahun lalu
k
Bot: perubahan kosmetik
k
k (Bot: perubahan kosmetik)
}}
 
'''Cebú''' ([[bahasa Cebu]]: ''Sugbo'') ialah satu daripada wilayah di negara [[Filipina]]. Cedbu terletak di timur pulau [[Negros]], pulau [[Pulau Leyte|Leyte]] di selatan dan pulau [[Bohol]] di tenggara.
 
Cebú terletak di garisan [[Latitud|latitud]] 9°25'U dan 11°15'U dan di garisan [[longitud]] 123°13'T dan 124°5'T, di tengah-tengah kepulauan Filipina.
 
Pulau Cebú adalah sejalur tanah pulau 225 km dan utara ke selatan dan ada 167 pulau-pulau kecil . Antaranya termasuklah Pulau [[Mactan]], Pulau [[Bantayan]], Pulau [[Malapascua]], pulau [[Olango]] dan pulau [[Camotes]]. Ratusan pulau lagi tidak berpenghuni kecuali untuk tujuan pelancongan dan pengembaraan.
 
Gunung di pulau Cebú ada yang sehingga 1000 m dan dilitupi hutan tropika.
Antara bandar utama ialah [[Bogo]], [[San Remigio]], [[Medellin]] dan [[Daanbantayan]] yang terletak di selatan.
 
Ibu negerinya ialah kota Cebú, sebuah bandar lama yang membentuk kawasan metropolitan Cebú. Ada 6 bandar yang berdekatan iaitu bandar [[Carcar]] , [[Danao]] , [[Lapu-Lapu]] , [[Mandaue]] , [[Naga]] , dan bandar [[Talisay]].
 
Ada Lapangan Terbang Antarabangsa Mactán-Cebú yang terletak di pulau Mactán.
 
Cebú merupakan salah sebuah pulau yang maju di Filipina. Ia menjadi pusat perdagangan, perniagaan, pendidikan dan perindustrian. Ada hotel 5 bintang, kasino, pantai putih bersih, padang golf kelas dunia, pusat konvensyen dan pasar raya hyper.
 
Majalah pelancongan meletakkan Cebú sebagai pulau ke-8 terbaik di Asia-Pasifik pada 2005 dan ke-7 pada tahun 2004.
* [[Ferdinand Magellan]] yang lahir di [[Portugis]] telah dihantar oleh raja [[Charles V, Maharaja Suci Rom|Charles V]] dari [[Sepanyol]] untuk mencari [[kepulauan rempah]] di [[Nusantara]] dan menyebarkan agama [[Kristian]] di timur pada [[20 September]] [[1519]].
 
Magellan pernah ke [[Melaka]] bersama angkatan tentera Portugis menyerang [[Melaka]] pada [[1511]] telah membuat pelayaran ke arah barat pula kerana keyakinan bumi ini bulat. Angkatan kapal 5 buah bersama 250 kelasi meninggalkan [[Pelabuhan]] [[Sanlúcar de Barrameda]] di [[Sepanyol]] melalui benua [[Amerika Latin]] dan [[Lautan Pasifik]] - tak pernah dibuat orang sebelum ini.
 
Pada 17 Mac 1521 sampai di kepulauan Filipina . [[Raja Kolambu]] di [[Mazzaua]] di [[Mindanao]] telah menunjukkan arah pulau Cebú, di mana Magellan boleh berdagang dan boleh dapat tanah.
 
Oleh itu Magellan menuju ke pulau Cebú dan dengan bantuan jurubahasa [[Panglima Awang|Enrique Melaka]] telah berbaik-baik dengan [[Raja Humabon]] [[Cebú]] . Raja Humabon dipujuk supaya taat setia kepada Maharaja Charles V Sepanyol. Raja Humabon , isteri dan serta seluruh 800 penduduk di situ setuju di[[baptis]] dan memeluk agama Kristian. Raja Humabon telah dianugerah gelaran Raja Carlos dan Permaisuri Juana.Satu Santo Nino dianugerahkan kepada raja Cebú itu.
 
Sebagai balasan Magellan hendaklah menyerang pemberontak Islam yang bernama [[Lapu-Lapu]] di pulau [[Mactan]]. Maka pada 27 April Peperangan Mactan berlaku di mana Magellan telah terbunuh. [[Juan Sebastian Elcano]] mengambil alih tugas Magellan dan belayar kembali ke Sepanyol bersama 18 yang terselamat.
 
== Zaman Penjajahan ==
Cerita-cerita menarik , emas dan permata yang banyak di Filipina menarik hari raja Sepanyol untuk menguasai Filipina terutama pulau Cebú.
 
44 tahun kemudian, pada 1565 [[Miguel López de Legazpi]] bersama 500 tentera dan [[rahib]] [[kristian]] [[Augustinian]] dan [[Francis]] telah dihantar ke timur.
 
[[Kubu]] [[Raja Tupas]] dan perkampungan di Cebú telah dibedil dari kapal. Kemudian pada 1569 Pelabuhan Sepanyoles pertama kali dibina di Filipina.
 
14 Ogos 1571 Cebú menjadi daerah Legazpi dan pasukan tentera telah ditempatkan di situ.
 
=== Bandar ===
<div class="references" style="-moz-column-count: 3; column-count: 3;">
* [[Alcántara, Cebú|Alcántara]]
* [[Alcoy, Cebú|Alcoy]]
[[Kategori:Provinsi Filipina]]
[[Kategori:Wilayah di Filipina]]
 
 
 
[[fi:Cebu]]

Menu pandu arah