Pergi ke kandungan

Mario Kart 8

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Mario Kart 8
Pembangun
PenerbitNintendo
Pengarah
 • Kosuke Yabuki
 • Yusuke Shiraiwa[b]
Pengeluar
Pengatur caraYusuke Shiraiwa
Artis
 • Masaaki Ishikawa
 • Masahiro Kawanishi[b]
Komposer
 • Shiho Fujii
 • Atsuko Asahi
 • Ryo Nagamatsu
 • Yasuaki Iwata
 • Kenta Nagata[b]
SiriMario Kart
Platform
PelepasanWii U
 • JP: May 29, 2014
 • WW: May 30, 2014
Nintendo Switch
 • WW: April 28, 2017
GenreKart racing
ModSingle-player, multiplayer

Mario Kart 8 adalah permainan perlumbaan kart yang dikeluarkan pada tahun 2014, yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Nintendo untuk Wii U. Ia mengekalkan gaya permainan permainan sebelumnya dalam siri Mario Kart, dengan pemain mengawal watak dari francais Mario dalam perlumbaan di atas lintasan. Lintasan ini dihiasi dengan tema dari tempat-tempat dalam siri platform Super Mario dan dipenuhi dengan kuasa tambahan yang membantu pemain mendapatkan kelebihan dalam perlumbaan. Tahap kesukaran yang berbeza boleh dipilih sebelum perlumbaan; tahap kesukaran yang lebih tinggi menjadikan permainan lebih cepat. Dalam jujukan anti-gravity yang baru, pemain memandu di atas dinding dan siling. Mario Kart 8 mengandungi pelbagai mod permainan pemain tunggal, serta mod permainan pemain tempatan dan dalam talian, termasuk perlumbaan Grand Prix dan mod pertempuran berdasarkan arena.

Nintendo mendedahkan Mario Kart 8 pada tahun 2013 dan melancarkannya pada Mei 2014. Kedua-dua kandungan muat turun berbayar dan percuma (DLC) telah dikeluarkan selepas pelancarannya, termasuk penambahan tahap kesukaran dan trek tambahan. Pada April 2017, permainan ini dikeluarkan semula untuk Nintendo Switch dengan nama '''''Mario Kart 8 Deluxe.[c]. Edisi Deluxe merangkumi semua DLC asal, termasuk mod pertempuran yang telah diubah suai dan perubahan permainan lain. Nintendo terus menambah litar dan watak yang boleh dimuat turun melalui DLC berbayar.

Mario Kart 8 mendapat pujian kritis yang tinggi; pengulas memuji permainan dan penyajiannya, walaupun mod pertempuran menerima ulasan yang berbeza. Mario Kart 8 Deluxe diterima dengan baik, dipandang sebagai versi definitif Mario Kart 8 terutamanya dalam aspek mod pertempuran dan penyajian yang lebih baik. Kedua-dua keluaran ini dianggap oleh pengkritik sebagai antara permainan Mario Kart terbaik, dan mereka telah memenangi serta dicalonkan untuk beberapa anugerah. Mario Kart 8 adalah salah satu permainan video terlaris sepanjang masa, dengan lebih daripada 65.47 juta unit terjual. Ia juga merupakan permainan Wii U yang paling laris, dengan 8.46 juta unit terjual, dan permainan Nintendo Switch terlaris, dengan 57.01 juta unit terjual.

Permainan[sunting | sunting sumber]

Fail:MK8 Mario Circuit.jpg
Perlumbaan anti-graviti diperkenalkan dalam Mario Kart 8

Mario Kart 8 merupakan permainan perlumbaan kart di mana pemain mengendalikan watak-watak dari alam semesta Mario untuk bersaing dalam perlumbaan go-kart di sekitar pelbagai lintasan. Pemain boleh menghalang lawan mereka atau meningkatkan prestasi mereka dengan menggunakan kuasa tambahan yang diperoleh daripada kotak item sepanjang lintasan.[1] Permainan ini menawarkan empat tahap kesukaran yang berbeza, yang masing-masing mempengaruhi kelajuan perlumbaan, dan pemain boleh memilih tahap kesukaran sebelum memulakan perlumbaan.[2][3] "Cermin Mod" adalah ciri yang menyongsangkan semua lintasan secara mendatar, memberikan cabaran tambahan kepada pemain yang ingin mencuba lintasan secara terbalik.[4] Beberapa ciri yang dipulangkan daripada ansuran sebelumnya termasuk motosikal dan perlumbaan dengan 12 pemain dari Mario Kart Wii, serta peluncur gantung, perlumbaan dalam air, dan penyesuaian kenderaan dari Mario Kart 7.[5][6] Permainan ini menyokong permainan bersama hingga empat pemain dalam satu sistem, hingga lapan pemain dengan menggunakan sambungan wayarles tempatan (hanya untuk Nintendo Switch), dan hingga dua belas pemain melalui permainan berbilang pemain dalam talian. Namun,[3][7] perlu diingat bahawa permainan berbilang pemain dalam talian dijadualkan untuk dihentikan pada April 2024 untuk Wii U.[8]

Ciri baharu yang menandatangani Mario Kart 8 ialah perlumbaan anti-graviti, di mana bahagian tertentu lintasan membolehkan pelumba memandu di dinding dan siling. Dalam bahagian ini, pemain yang bertembung dengan pelumba lain atau memukul bampar khas akan mencetuskan peningkatan kelajuan. Watak-watak baharu termasuk Koopalings dan Pink Gold Peach. Selain daripada karts dan motosikal, permainan ini juga memasukkan pelbagai jenis kenderaan bumi. Terdapat empat item baharu, iaitu Bunga Boomerang yang boleh dilemparkan untuk menyerang pemain, Loji Piranha yang menyerang pelumba dan halangan berdekatan serta memberikan peningkatan kelajuan, Crazy Eight yang memberikan pengguna lapan item berbeza, dan Super Horn yang boleh digunakan untuk menyerang lawan berdekatan dan bertahan terhadap item, termasuk Spiny Shell yang sukar dielakkan sebelum ini.[9] Permainan ini menampilkan 32 lintasan yang tersebar di lapan cawan, dengan tambahan 16 lintasan yang kemudiannya dikeluarkan sebagai kandungan muat turun (DLC) dalam empat cawan tambahan.

Mario Kart 8 Deluxe[sunting | sunting sumber]

Mario Kart 8 Deluxe menyatukan semua kandungan muat turun (DLC) untuk Mario Kart 8, termasuk watak, lintasan, dan komponen kenderaan, dalam satu produk untuk Nintendo Switch, menjadikannya permainan Mario pertama untuk konsol tersebut.[10][4] Ciri-ciri ini boleh diakses segera setelah memulakan permainan tanpa perlu membuka kunci mereka.[11] Selain dari DLC sebelumnya, beberapa watak baru diperkenalkan dalam Deluxe, termasuk Inklings dari Splatoon, Bowser Jr., Dry Bones, dan King Boo.[12][13] Perubahan signifikan lain dalam permainan termasuk kemampuan untuk memegang dua item sekaligus[14][15] dan ciri kebolehaksesan yang membantu pemain yang lebih baru, seperti pecutan automatik atau stereng pintar, yang mencegah pemain daripada melanggar keluar dari lintasan.[12][4] Deluxe juga mengembalikan item Boo, yang membolehkan pemain mencuri item lawan dan membuat diri mereka tidak kelihatan untuk sesaat.[16][3] Dalam "Pas Kursus Penggalak" Deluxe, beberapa lintasan mempunyai susunan yang berbeza setiap pusingan, menggabungkan variasi lintasan ke dalam satu.[17]

Two characters in split-screen view on a concrete surface. On the left is Bowser Jr., a yellow turtle-like creature with a spiked green shell who is riding in a small circular car. In front of him is a Piranha Plant, a venus flytrap-like creature with a white-spotted red head. On the right is Isabelle, a humanoid yellow dog on a motorbike. Isabelle is driving towards a blue switch with a key icon placed below a yellow and blue cage. In the center of the screen is a minimap displaying the characters' location in the course.
Dalam Renegade Roundup, pemain berkuasa Bowser Jr. ( kiri ), menggunakan Loji Piranha, bertujuan untuk menangkap Isabelle ( kanan ), yang cuba membebaskan rakan sepasukan pembelotnya yang ditangkap dari sangkar dengan memandu melalui suis kekunci.

Tambahan terbesar kepada Mario Kart 8 Deluxe adalah mod pertempuran yang telah dikemas kini. Deluxe menyertakan lima lintasan eksklusif mod pertempuran baru dan tiga lintasan mod pertempuran yang telah disesuaikan daripada penyertaan sebelumnya dalam siri Mario Kart. Lintasan mod pertempuran ini direka khusus, menampilkan susunan yang memudahkan penggunaan item, berbeza dengan penggunaan semula lintasan perlumbaan standard seperti dalam Mario Kart 8.[18] Item Feather, yang diperkenalkan semula daripada versi sebelumnya dalam siri ini, adalah eksklusif untuk mod ini dan membolehkan pemain mendapat peningkatan kecil dalam ketinggian apabila digunakan.[15][16] Terdapat lima peraturan dalam mod pertempuran ini. [18] [19] [2] Dalam Balloon Battle, pemain menggunakan item untuk memusnahkan belon masing-masing. Berbeza dengan penjelmaan sebelumnya, mod ini berdasarkan mata daripada kedudukan terakhir, bermaksud pemenang ialah yang memusnahkan belon terbanyak sebelum perlawanan tamat. Bob-omb Blast merupakan variasi Pertempuran Belon dengan semua item digantikan oleh bom. [4] [20] [21] Dalam Shine Thief, pemain mesti mengekalkan kawalan Shine Sprite selama mungkin; pemain atau pasukan yang memegangnya paling lama akan menang. Coin Runners melibatkan pemain mengumpul syiling dari sekitar lapangan dan mencuri daripada pemain lain, dengan matlamat untuk mendapatkan simpanan terbesar. [10] [2] [20] Mod terakhir ialah Renegade Roundup, yang melibatkan pasukan "pemberontak" cuba mengelak "pihak berkuasa" yang bersenjatakan Piranha Plants, diinspirasikan daripada permainan kanak-kanak "polis dan perompak". [14] [20] Pemberontak boleh membebaskan rakan sepasukan yang ditangkap dengan memandu melalui suis di bawah sangkar yang dikawal oleh pihak berkuasa. [20] [10] [5] [2]

Pembangunan dan pelepasan[sunting | sunting sumber]

Mario Kart 8 dikeluarkan secara eksklusif untuk Wii U .

Mario Kart 8 pertama kali diumumkan dalam persembahan Nintendo Direct pada Januari 2013 dan kemudiannya diumumkan secara penuh semasa E3 2013. Ahli-ahli Bandai Namco Games menerima penghargaan khusus dalam kredit permainan ini. Logo "8" dalam permainan direka untuk menyerupai jalur Möbius, serupa dengan konsep Mario Circuit, salah satu lintasan dalam permainan. Pada mulanya, semasa pembangunan, terdapat pertimbangan untuk menggunakan gerudi untuk menembusi tanah, tetapi idea tersebut cepat ditolak kerana dianggap tidak menarik seperti konsep anti-graviti. Lintasan-lintasan dalam permainan direka dengan memberi tumpuan kepada elemen anti-graviti, termasuk lintasan-lintasan lama yang direka semula untuk menggabungkan mekanik baharu. Kursus-kursus ini juga memasukkan bahagian meluncur dan bahagian bawah air untuk menambah kepelbagaian dalam pengalaman bermain. Konsep anti-graviti memberikan dimensi baru kepada permainan dan membolehkan pemain memandu di dinding dan siling, membuka kemungkinan lintasan yang lebih kreatif dan dinamik.[22]

Replika kart standard yang dilihat dalam Mario Kart 8 pada E3 2013

Promosi pelancaran Nintendo Mario Kart 8 termasuk Edisi Terhad yang dilengkapi dengan patung Spiny Shell, serta himpunan konsol bertema Mario dan Luigi yang istimewa. Himpunan ini menyertakan topi, panduan strategi, pengawal Wii Remote Plus, Wii Wheel, dan pelindung GamePad. Di Amerika Utara, Eropah, dan Australia, pemain yang membeli dan mendaftar Mario Kart 8 di Club Nintendo sebelum 31 Julai 2014 menerima kod muat turun percuma untuk permainan Wii U yang dipilih. Sebagai sebahagian daripada kempen promosi bekerjasama dengan Mercedes-Benz, watak-watak seperti Mario, Luigi, dan Peach muncul dalam siri iklan Jepun untuk Mercedes-Benz GLA. Selain itu, tiga kart berdasarkan kenderaan Mercedes-Benz lama dan terkini telah ditambahkan sebagai sebahagian daripada kemas kini boleh dimuat turun pada 27 Ogos 2014. Pada tahun 2014, syarikat makanan segera McDonald's melancarkan mainan Happy Meal yang berinspirasikan daripada watak dan kenderaan dalam permainan.[23] Album runut bunyi yang mengandungi 68 lagu dari permainan juga disediakan sebagai ganjaran eksklusif dan hanya tersedia untuk ahli Club Nintendo sebelum perkhidmatan tersebut dihentikan pada tahun 2015.[24]

Kemas kini permainan menambahkan ciri-ciri baharu dan peningkatan pengalaman pengguna, termasuk sokongan untuk patung Amiibo, tetapan kesukaran 200cc, statistik pemain, dan pakaian Mii tambahan.[25] Dua pakej DLC berbayar telah menambahkan watak, kenderaan, dan lintasan ke dalam permainan. Beberapa watak dan lintasan ini diinspirasikan dari franais Nintendo yang lain, termasuk Pautan (The Legend of Zelda), Isabelle dan Villager (Animal Crossing), Mute City dan Big Blue (F-Zero), dan Excitebike Arena (Excitebike), yang merupakan pertama kali hadir dalam siri Mario Kart.[26] Namun, kandungan yang boleh dimuat turun untuk Mario Kart 8 tidak lagi tersedia untuk dibeli kerana penghentian Nintendo eShop untuk Wii U.[27]

Mario Kart 8 Deluxe[sunting | sunting sumber]

The Nintendo Switch in handheld mode. The center tablet is black, and attached on both sides are Joy-Con controllers. The left Joy-Con is blue, with several buttons. The right Joy-Con is red, with several other buttons.
Mario Kart 8 Deluxe telah diumumkan bersama-sama dan dikeluarkan secara eksklusif untuk Nintendo Switch, konsol hibrid yang membolehkan permainan pegang tangan dan dok .

Selepas diusik bersama pengumuman Nintendo Switch pada Oktober 2016,[28] Mario Kart 8 Deluxe secara rasmi didedahkan pada Persembahan Nintendo Switch pada 12 Januari 2017.[29] Treler itu mempamerkan mekanik seperti Smart Steering dan elemen silang dari siri Splatoon[30] — silang silang tambahan dengan The Legend of Zelda: Breath of the Wild telah ditambah dalam kemas kini selepas pelancaran.[31] Tarikh keluaran ditetapkan pada 28 April 2017, hanya sebulan selepas pelancaran Switch pada 3 Mac.[30][29] Nintendo juga mengumumkan aksesori stereng untuk pengawal Switch Joy-Con untuk membolehkan stereng terkawal gerakan.[32] Treler gambaran keseluruhan mendedahkan butiran tentang mod pertempuran permainan termasuk beberapa lintasan eksklusif mod pertempuran, serta pengembalian mod Shine Thief daripada Mario Kart: Double Dash.[33] Selepas pelancaran treler itu, beberapa meme internet beredar mengelilingi Donkey Kong yang muncul untuk membuat sapuan perayaan.[34] Mario Kart 8 Deluxe merombak mod pertempuran, menambah slot item kedua, antara penambahbaikan permainan kecil yang lain.

Tidak lama selepas pelancaran, Nintendo mengeluarkan kemas kini perisian yang mengubah salah satu gerak isyarat kemenangan yang dilakukan oleh Gadis Inkling. Sebelum kemas kini, Gadis Inkling melakukan gerak isyarat yang terdiri daripada meletakkan tangannya pada bisep yang dilentur dan mengepam penumbuknya ke udara.[35] Di Jepun, isyarat itu bermaksud sesuatu yang serupa dengan "bawakannya!",[36] walaupun di negara-negara Eropah dan Amerika Latin,[37] ia disamakan dengan bras d'honneur, isyarat menyinggung yang boleh ditafsirkan sebagai "up keldai anda", "persetankan anda", atau makna yang serupa.[38] Selepas kemas kini, Gadis Inkling tidak lagi mengepalkan penumbuknya di sekeliling lengannya yang dibengkokkan, sebaliknya hanya melakukan "pam penumbuk",[39] walaupun isyarat yang lain tidak berubah.[40] [41] [42]

Satu siri kemas kini pada tahun 2018 telah meningkatkan keserasian dengan Nintendo Labo, kit mainan ke dalam kehidupan yang menggunakan kad bod untuk membuat mainan terkawal gerakan dengan pengawal Joy-Con.[43] Kemas kini pertama membolehkan Toy-Con Motorbike berperanan sebagai pengawal untuk Mario Kart 8 Deluxe, membenarkan pemain menggunakan pendikit fizikal, bar hendal, dan giroskop yang terdapat pada Toy-Con Motorbike,[44] semasa melakukan tindakan seperti brek, hanyut, dan pengambilan item yang masih dilakukan menggunakan butang pengawal standard.[45] Kemas kini kemudian menambahkan keserasian untuk Kereta Toy-Con, Pedal, dan Kunci untuk mengawal tindakan seperti brek, hanyut, dan menggunakan hon pada stereng untuk melancarkan item.[46][47]

Kemas kini yang dikeluarkan pada 7 Disember 2022 telah menambah opsyen penyesuaian item untuk mod tertentu, memungkinkan pemain memilih item yang tersedia dalam perlumbaan atau pertempuran.[48][49]

Pas Kursus Booster[sunting | sunting sumber]

Semasa Nintendo Direct Februari 2022, diumumkan bahawa Mario Kart 8 Deluxe akan menerima pas musim kandungan berbayar yang disebut "Pas Kursus Penggalak". Kursus dalam "Booster Course Pass" sebahagian besar diambil semula dari penjelmaan sebelumnya dalam permainan Mario Kart.[50] "Pas Kursus Penggalak" dijadualkan untuk dirilis dalam enam gelombang, setiap gelombang terdiri daripada lapan kursus yang dibahagikan kepada dua cawan, menjadikan jumlah trek tambahan sebanyak 48 yang akan tersedia menjelang akhir 2023.[51] Ia dapat diakses melalui pembelian di eShop Nintendo Switch atau dengan memiliki langganan Nintendo Switch Online + Expansion Pack yang aktif.[52] Gelombang pertama "Booster Course Pass" telah dilancarkan pada 18 Mac 2022, yang termasuk Golden Dash Cup dan Lucky Cat Cup. Gelombang kedua, yang dikeluarkan pada 4 Ogos 2022, melibatkan Piala Turnip dan Piala Propeller.[53] Selain itu, gelombang ini memperkenalkan Sky-High Sundae, sebuah kursus asal yang belum pernah diperkenalkan dalam permainan Mario Kart sebelumnya. Setelah peluncuran Gelombang 2, Nintendo merilis kemas kini untuk kursus Wave 1 Coconut Mall yang mengubah persembahan kereta pada akhir kursus, menjadikannya bergerak dalam donat, kecuali dalam Time Trials. Perubahan ini mendapat pujian luas, terutamanya dari mereka yang kecewa dengan kestabilan kereta dalam "Booster Course Pass" pada awalnya.[54] Gelombang 3 dilancarkan pada 7 Disember 2022, menghadirkan Piala Rock dan Piala Bulan. Kekuatan untuk beralih item tertentu daripada mod "VS Race" dan perlumbaan dalam talian juga ditambahkan.[55][56] Gelombang 4 muncul pada 8 Mac 2023 di Amerika Utara dan 9 Mac di tempat lain, termasuk Piala Buah dan Piala Boomerang. Gelombang ini juga memperkenalkan kursus asal baru berdasarkan Pulau Yoshi (1995).[57] Gelombang 5 dirilis pada 12 Julai 2023, membawa Piala Bulu dan Piala Ceri, serta sebuah kursus sepenuhnya baru, Squeaky Clean Sprint.[58][59] Gelombang 6 diumumkan dalam Nintendo Direct pada 14 September 2023 dan dilancarkan pada 9 November 2023, membawa Piala Acorn dan Piala Spiny.[60] Gelombang ini menambahkan pemain muzik dengan melibatkan muzik dari semua kursus dalam permainan, bersama dengan kostum tambahan untuk pelumba Mii.[61]

Mulai Februari 2023, Nintendo menambahkan lapan watak tambahan yang boleh dimainkan dalam permainan, dengan kesemua watak ini sebelum ini muncul dalam tajuk Mario Kart yang lain. Birdo adalah watak pertama yang ditambah dalam Wave 4,[62][63] diikuti oleh Petey Piranha, Wiggler, dan Kamek dalam Gelombang 5.[58] Gelombang 6 membawa penambahan empat lagi watak, iaitu Diddy Kong, Funky Kong, Pauline, dan Peachette.[64]

Penerimaan[sunting | sunting sumber]

Mario Kart 8 menerima ulasan yang "umumnya menguntungkan" menurut agregator ulasan Metacritic, sementara Deluxe diberi "pujian sejagat".[65] Secara keseluruhan, para pengulas memberikan penghargaan tinggi kepada Mario Kart 8 sebagai permainan perlumbaan, tetapi mereka menganggap Deluxe sebagai versi definitif dari judul tersebut. Deluxe diakui sebagai salah satu permainan terbaik dalam siri Mario Kart dan juga salah satu permainan perlumbaan terbaik sepanjang masa. Beberapa pengulas menganggapnya sebagai pembelian yang wajib bagi pemilik Nintendo Switch.[66] [19] [3] Walaupun Deluxe dilihat sebagai peningkatan dari Mario Kart 8, beberapa kritikan muncul mengenai ciri-ciri tertentu yang membuat Mario Kart 8 tampak kurang baik apabila dibandingkan. Meskipun demikian, banyak pengulas mengkritik kekurangan konten baru dalam Deluxe berbanding dengan Mario Kart 8.

Mod perlumbaan utama dalam Mario Kart 8 mendapat pujian meluas. Eurogamer menggambarkannya sebagai "permainan perlumbaan konsol rumah paling pantas dalam beberapa tahun." Meskipun begitu, mekanik pengikat getah pada pesaing AI permainan telah dikritik,[7][6] walaupun Game Informer menyatakan bahwa "peminat menerima perangkap itu sebagai siri utama lama dahulu." Walaupun perlumbaan inti tetap tidak berubah, mereka berpendapat bahawa Deluxe masih "gelaran yang hebat sama seperti dari Wii U." GameSpot dan Nintendo Life juga menilai perlumbaan Deluxe sebagai setaraf yang asal.[18][12] Perubahan mekanikal kecil, seperti kemampuan untuk memegang dua item, mendapat pujian, dengan banyak yang menyukai bagaimana ini menambahkan lebih banyak strategi ke dalam permainan item Deluxe.[14] Pilihan kebolehaksesan seperti stereng pintar dan pecutan automatik menerima maklum balas bercampur-campur. Banyak yang merasa penambahan ini menjadikan Deluxe sebagai permainan Mario Kart yang paling mudah diakses, sementara yang lain menghargai bagaimana ini membantu pemain yang kurang berpengalaman menikmati permainan, meskipun ada yang berpendapat bahwa ini membuat permainan terlalu mudah bagi pemain veteran. Walau bagaimanapun, beberapa pengulas tidak menyukai cara stereng pintar diaktifkan secara lalai [13] [10] [1] dan bagaimana hal itu dapat terlalu membatasi atau mengganggu ketepatan masukan.[11] [2]

Pas Kursus Booster[sunting | sunting sumber]

Setelah diumumkan, "Pas Kursus Penggalak" mendapat sambutan bercampur-campur daripada peminat. Ramai peminat tidak menyukai bahawa kandungan tambahan untuk permainan sebelumnya diutamakan berbanding entri baharu dalam siri ini, memetik bagaimana hampir lapan tahun sejak Mario Kart 8 mula-mula dikeluarkan pada Wii U . [67] [68] Grafik kursus dalam "Booster Course Pass" juga menjadi pertikaian, dengan sesetengah pihak mengatakan bahawa mereka tidak mencapai standard yang ditetapkan oleh Deluxe . [67]

A series of screenshots demonstrates the graphical differences between courses from the base game and the DLC. The left screenshot shows Donkey Kong on the Moo Moo Meadows stage from the base game, set on a sunset, with textured grass and a dirt road. The right screenshot shows Donkey Kong on the Shroom Ridge course from the DLC, nearing a cliff on a curved road in daylight. Donkey Kong is on a flat, asphalt road with a white stripe, with grass in front of him more brightly colored than the grass on Moo Moo Meadows.
Perbezaan grafik antara kursus permainan asas (Moo Moo Meadows, kiri) dan kursus dalam "Pas Kursus Penggalak" (Shroom Ridge, kursus Gelombang 1, kanan) adalah titik perbalahan.

Selepas dilancarkan, para pengkritik memberikan pelbagai pandangan - menurut Metacritic, Gelombang 1 & 5 menerima "ulasan campuran atau sederhana", manakala Gelombang 2-4 & 6 menerima "ulasan umumnya positif". [69] [70] [71][72] Kritikan terutama tertumpu pada grafik yang dianggap lebih rendah secara terperinci berbanding dengan kursus utama permainan.[73] [74] Digital Foundry menghubungkan keadaan ini dengan kursus yang direka berdasarkan versi mereka dari Mario Kart Tour.[73] Walaupun begitu, ramai pengulas berpendapat bahawa kursus yang diambil daripada Tour adalah di antara yang terbaik dari segi permainan, dan Ninja Hideaway khususnya mendapat pujian sebagai sorotan Wave 1. Beberapa kursus dalam Wave 2 juga mendapat pujian, dengan Nintendo Life menyifatkan grafik Waluigi Pinball sebagai "mengagumkan".[75] Satu lagi keluhan biasa ialah kebanyakan kursus tidak mempunyai ciri anti-graviti atau adegan bawah air yang menjadi tandatangan Mario Kart 8. Gamespot mengkritik bahawa "Booster Course Pass" pada mulanya hanya memperkenalkan kursus baru tanpa memasukkan watak atau penyesuaian baharu.[76] Nintendo Life memberikan pujian kepada reka bentuk audio, menyifatkannya sebagai "cemerlang" dan "menggembirakan".[77] Penambahan kursus yang berbeza setiap pusingan mendapat pujian daripada para pengkritik, dengan Nintendo Life berharap ia akan menjadi ciri "utama" dalam siri ini.[75]


Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Pembaca dan kakitangan Eurogamer telah memilih Mario Kart 8 sebagai permainan pilihan mereka tahun ini,[78][79] sementara GameSpot menghargainya dengan anugerah "Permainan Wii U Terbaik".[80] Permainan ini turut dicalonkan untuk beberapa anugerah berg prestij, termasuk "Eksklusif Wii U Terbaik" dalam Anugerah Permainan Terbaik 2014 GameTrailers,[81] "Permainan Terbaik" dalam Anugerah Permainan Terbaik 2014 Giant Bomb, dan untuk kategori "Permainan Keseluruhan Tahun Ini" dan "Permainan Runcit Wii U Tahun Ini" dalam Anugerah Pembaca Nintendo Life. [82] Ia memenangi kedua-dua anugerah tersebut untuk kategori masing-masing dalam Anugerah Kakitangan mereka pada tahun 2014.[83] Prestasi cemerlang Mario Kart 8 tidak berakhir di situ, memenangi "Game of the Year" oleh The Guardian.[84] Dalam Anugerah Terbaik 2014 IGN, permainan ini dicalonkan untuk "Berbilang Pemain Terbaik" dan "Perlumbaan Terbaik",[85][86] dan akhirnya memenangi anugerah untuk kategori "Permainan Wii U Terbaik".[87]

Jualan[sunting | sunting sumber]

Dalam empat hari pertama penjualannya, Mario Kart 8 mencatat pencapaian menjadi permainan Wii U tercepat terjual, dengan lebih daripada 1.2 juta salinan terjual di seluruh dunia. Dalam tempoh sebulan, angka penjualan meningkat kepada 2.82 juta salinan. Hingga September 2021, lebih daripada 8.46 juta salinan telah terjual di seluruh dunia, menjadikannya permainan Wii U paling laris.[88][89] Berdasarkan data penjualan, lebih daripada separuh pemilik konsol Wii U memiliki salinan Mario Kart 8.[90] Di United Kingdom, segera setelah peluncuran Mario Kart 8, penjualan konsol Wii U meningkat sebanyak 662% setiap minggu, dengan Mario Kart 8 menyumbang sebanyak 82% dari total konsol yang terjual.

Mario Kart 8 Deluxe mencatat prestasi luar biasa dengan menjual 459,000 salinan di Amerika Syarikat pada hari pelancarannya, menjadikannya penyertaan terpantas dalam siri Mario Kart, melampaui rekod Mario Kart Wii pada tahun 2008 sebanyak 25,000 unit.[91] Dalam tempoh kira-kira setahun selepas pelancaran, Deluxe telah mencapai angka penjualan sebanyak 9.22 juta salinan.[92] Permainan ini telah mengatasi Super Mario Odyssey sebagai permainan terlaris di Nintendo Switch pada tahun 2019, dan bahkan menggugurkan Mario Kart Wii sebagai permainan Mario Kart terlaris pada tahun 2021. Sejak dilancarkan pada tahun 2017, Deluxe telah menjadi permainan yang konsisten mendominasi penjualan di platform Nintendo Switch.[93] [94] [95] [96] [97] Hingga 30 September 2023, Mario Kart 8 Deluxe telah menjual luar biasa sebanyak 57.01 juta unit, menjadikannya salah satu permainan terlaris sepanjang zaman.[98]

Sambutan peminat[sunting | sunting sumber]

"Pandangan maut Luigi" adalah sebuah meme Internet yang menggambarkan ekspresi wajah otomatis yang ditunjukkan oleh Luigi terhadap karakter lain ketika menyerang atau melewatinya dalam perlumbaan, di mana ia memberikan pandangan tajam yang tidak setuju. Meme ini muncul dalam beberapa video dan animasi GIF yang menjadi viral,[99] [100] [101] [102] dan fenomena ini diliput oleh WNYW pada awal Juni 2014.[103][104] Nintendo juga mengacu pada meme ini dalam acara digital E3 2014 mereka. Venture Beat memberikan pujian kepada cara Nintendo menangani meme ini, menyatakan bahwa ini merupakan "cara cerdik" untuk mengakui dan merespon budaya penggemar.[105] Meme ini bahkan dinominasikan untuk Kegemilangan Permainan Tahun Ini di Anugerah Golden Joystick ke-32.[106]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Ralat petik: Tag <ref> wujud untuk kumpulan bernama "lower-alpha", tetapi tiada tag <references group="lower-alpha"/> yang berpadanan disertakan

 1. ^ a b Fahey, Mike (April 28, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe: The Kotaku Review". Kotaku (dalam bahasa Inggeris). Univision Communications. Diarkibkan daripada yang asal pada June 7, 2022. Dicapai pada November 7, 2022.
 2. ^ a b c d e Williams, Mike (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Review". USgamer. Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada August 4, 2020. Dicapai pada November 7, 2022.
 3. ^ a b c d Swalley, Kirstin (May 2, 2017). "Review: Mario Kart 8 Deluxe". Hardcore Gamer. DoubleJump Publishing. Diarkibkan daripada yang asal pada March 17, 2020. Dicapai pada November 7, 2022.
 4. ^ a b c d Shea, Brian (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe". Game Informer. GameStop. Diarkibkan daripada yang asal pada July 8, 2017. Dicapai pada November 7, 2022.
 5. ^ a b Webber, Jordan Erica (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe review: the best, most versatile game in the series". The Guardian. Diarkibkan daripada yang asal pada September 20, 2020. Dicapai pada November 7, 2022.
 6. ^ a b Mundy, Jon (April 24, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe review – A kart racer with infinite variables". Pocket Gamer. Steel Media. Diarkibkan daripada yang asal pada August 7, 2020. Dicapai pada November 7, 2022.
 7. ^ a b Damiani, Michael (May 22, 2017). "Review: Mario Kart 8 Deluxe". Easy Allies. Diarkibkan daripada yang asal pada September 24, 2021. Dicapai pada November 7, 2022.
 8. ^ "Discontinuation of Online Services for Nintendo 3DS and Wii U software". Nintendo Customer Support.
 9. ^ LeJacq, Yannick (July 14, 2014). "Watch Someone Use Mario Kart 8's Super Horn Like A Total Jerk". Kotaku. Diarkibkan daripada yang asal pada January 1, 2023. Dicapai pada January 1, 2023.
 10. ^ a b c d Otero, Jose (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Review". IGN. Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada April 22, 2021. Dicapai pada November 7, 2022.
 11. ^ a b Watts, Steve (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Review: Switch Gears". Shacknews. Gamerhub. Diarkibkan daripada yang asal pada March 25, 2020. Dicapai pada November 7, 2022.
 12. ^ a b c Whitehead, Thomas (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe for Nintendo Switch review". Nintendo Life. Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada April 21, 2017. Dicapai pada November 7, 2022.
 13. ^ a b Schaefer, Emma (May 1, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe review". Electronic Gaming Monthly. Diarkibkan daripada yang asal pada September 19, 2021. Dicapai pada November 7, 2022.
 14. ^ a b c Robinson, Martin (April 21, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe review". Eurogamer. Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada July 22, 2020. Dicapai pada November 7, 2022.
 15. ^ a b Schilling, Chris (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe review". GamesRadar+. Future plc. Diarkibkan daripada yang asal pada February 28, 2022. Dicapai pada November 7, 2022.
 16. ^ a b Carter, Chris (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe review". Destructoid. Gamurs. Diarkibkan daripada yang asal pada April 21, 2017. Dicapai pada November 7, 2022.
 17. ^ Andriessen, CJ (March 21, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 1 reviewed and ranked". Destructoid (dalam bahasa Inggeris). Gamurs. Diarkibkan daripada yang asal pada October 8, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 18. ^ a b c Plagge, Kallie (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Review". GameSpot. Red Ventures. Diarkibkan daripada yang asal pada July 24, 2017. Dicapai pada November 7, 2022.
 19. ^ a b "Mario Kart 8 Deluxe". GamesTM. No. 187. Future Publishing. May 2017. m/s. 68.
 20. ^ a b c d Whitehead, Thomas (April 15, 2017). "Preview: Battle Mode is Back On Form in Mario Kart 8 Deluxe". Nintendo Life (dalam bahasa Inggeris). Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada June 19, 2017. Dicapai pada November 9, 2022.
 21. ^ Greenwald, Will (April 21, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe (for Nintendo Switch) Review". PCMag (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada June 8, 2022. Dicapai pada November 15, 2022.
 22. ^ Edge staff (May 30, 2014). "Q&A: Nintendo's Kosuke Yabuki on the making of Mario Kart 8". Edge. Diarkibkan daripada yang asal pada June 3, 2014. Dicapai pada November 26, 2022.
 23. ^ Pereira, Chris (June 17, 2014). "Mario Kart 8 Toys to Come With McDonald's Happy Meals". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada February 5, 2015. Dicapai pada April 1, 2015.
 24. ^ "Mario Kart 8 Soundtrack CD Club Nintendo Reward Powerslides Into View". Nintendo Life. July 27, 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada June 12, 2018. Dicapai pada June 7, 2018.
 25. ^ McWhertor, Michael (April 1, 2015). "Mario Kart 8 is getting a 200cc speed boost in a free update". Polygon. Diarkibkan daripada yang asal pada November 21, 2022. Dicapai pada November 21, 2022.
 26. ^ "New Mario Kart 8 DLC is racing to your Wii U!". Nintendo.com. Diarkibkan daripada yang asal pada December 8, 2014. Dicapai pada November 21, 2022.
 27. ^ "Wii U & Nintendo 3DS eShop Discontinuation". Nintendo Customer Support.
 28. ^ Dornbush, Jonathon (October 20, 2016). "What's New in Splatoon and Mario Kart for Nintendo Switch". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada September 7, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 29. ^ a b Williams, Mike (January 13, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Not A Switch Launch Game, Coming April 28". USgamer. Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada July 29, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 30. ^ a b Plagge, Kallie (January 12, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Confirmed for Nintendo Switch". GameSpot (dalam bahasa Inggeris). Red Ventures. Diarkibkan daripada yang asal pada September 7, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 31. ^ McWhertor, Michael (July 19, 2018). "Mario Kart 8 Deluxe update adds Link from Breath of the Wild". Polygon (dalam bahasa Inggeris). Vox Media. Diarkibkan daripada yang asal pada October 20, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 32. ^ Copeland, Wesley (January 13, 2017). "Nintendo Switch Steering Wheel Accessory Shown Off". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada September 7, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 33. ^ Whitehead, Thomas (March 10, 2017). "Video: Mario Kart 8 Deluxe Overview Trailer Shows Off Shine Thief and Lots of Footage". Nintendo Life (dalam bahasa Inggeris). Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada December 24, 2017. Dicapai pada November 9, 2022.
 34. ^ Alexander, Julia (March 10, 2017). "Donkey Kong dabbing returns in new Mario Kart 8 Deluxe overview trailer". Polygon (dalam bahasa Inggeris). Vox Media. Diarkibkan daripada yang asal pada April 18, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 35. ^ Frank, Allegra (May 18, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe patch edits out obscene gesture". Polygon (dalam bahasa Inggeris). Vox Media. Diarkibkan daripada yang asal pada June 28, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 36. ^ Knauer, Steve (May 18, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Patch Removes a Gesture That Means Something Different Outside of Japan". GameZone (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada September 22, 2017. Dicapai pada November 8, 2022.
 37. ^ Phillips, Tom (May 18, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe patched to remove offensive arm-clench gesture". Eurogamer (dalam bahasa Inggeris). Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada July 30, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 38. ^ Plunkett, Luke (May 18, 2017). "Mario Kart Update Removes Offensive Gesture". Kotaku Australia (dalam bahasa Inggeris). Allure Media. Diarkibkan daripada yang asal pada November 11, 2018. Dicapai pada November 8, 2022.
 39. ^ Keefer, John (May 19, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe 1.1 Patch Makes Inkling Girl Less Offensive". Shacknews (dalam bahasa Inggeris). Gamerhub. Diarkibkan daripada yang asal pada June 22, 2017. Dicapai pada November 8, 2022.
 40. ^ Nunneley-Jackson, Stephany (May 18, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe update patches out Inkling Girl's victory gesture deemed offensive in some countries". VG247 (dalam bahasa Inggeris). Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada November 8, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 41. ^ Dayus, Oscar (May 18, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Update Removes Offensive Hand Gesture". GameSpot (dalam bahasa Inggeris). Red Ventures. Diarkibkan daripada yang asal pada September 7, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 42. ^ Skrebels, Joe (May 18, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Patch Removes Offensive Gesture". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada September 7, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 43. ^ Van Boom, Daniel (June 28, 2018). "Mario Kart 8 Deluxe gets Nintendo Labo support". CNET (dalam bahasa Inggeris). Red Ventures. Diarkibkan daripada yang asal pada November 8, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 44. ^ Kuchera, Ben (June 26, 2018). "Nintendo Labo's motorcycle controller now works with Mario Kart 8 Deluxe". Polygon (dalam bahasa Inggeris). Vox Media. Diarkibkan daripada yang asal pada April 18, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 45. ^ Vincent, Brittany (June 25, 2018). "Jump Into Mario Kart 8 Deluxe With New Nintendo Labo Toy-Con Motorbike Functionality". Shacknews (dalam bahasa Inggeris). Gamerhub. Diarkibkan daripada yang asal pada November 27, 2020. Dicapai pada November 8, 2022.
 46. ^ Bankhurst, Adam (August 24, 2018). "Mario Kart 8 to be Compatible with New Nintendo Labo Kit". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada April 6, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 47. ^ Craddock, Ryan (August 24, 2018). "The Nintendo Labo Vehicle Kit Will Work With Mario Kart 8 Deluxe On Switch". Nintendo Life (dalam bahasa Inggeris). Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada February 1, 2022. Dicapai pada November 8, 2022.
 48. ^ Wales, Matt (December 7, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe gets custom items feature today in free update". Eurogamer. Diarkibkan daripada yang asal pada December 7, 2022. Dicapai pada December 7, 2022.
 49. ^ Makuch, Eddie (December 7, 2022). "Mario Kart 8 Free Update Lets You Make A Race With Only Blue Shells". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada December 7, 2022. Dicapai pada December 7, 2022.
 50. ^ Middler, Jordan (February 9, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass announced". Video Games Chronicle (dalam bahasa Inggeris). Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada October 6, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 51. ^ Plant, Logan (February 10, 2022). "Mario Kart 8 Has Over Half of the Tracks Ever Made for Mario Kart Series". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada October 8, 2022. Dicapai pada October 7, 2022.
 52. ^ Zollner, Amelia (July 28, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Wave 2 Includes a Brand New Track". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada October 9, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 53. ^ Gilliam, Ryan (March 17, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass DLC starts this week". Polygon (dalam bahasa Inggeris). Vox Media. Diarkibkan daripada yang asal pada October 8, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 54. ^ Bailey, Dustin (August 4, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe's Coconut Mall gets fixed, and now it's better than the original". GamesRadar+ (dalam bahasa Inggeris). Future plc. Diarkibkan daripada yang asal pada October 19, 2022. Dicapai pada October 19, 2022.
 55. ^ Hagues, Alana (September 13, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 3 Will Launch This Holiday". Nintendo Life (dalam bahasa Inggeris). Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada October 14, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 56. ^ Reynolds, Ollie (November 21, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 3 Launches Next Month". Nintendo Life. Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada November 21, 2022. Dicapai pada November 21, 2022.
 57. ^ "Nintendo of America on Twitter". Twitter (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada February 9, 2023.
 58. ^ a b Plant, Logan (June 21, 2023). "Petey Piranha, Wiggler, and Kamek Are Coming to Mario Kart 8 Deluxe". IGN. Dicapai pada June 23, 2023.
 59. ^ "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 5 Arrives Next Week". Nintendo Life (dalam bahasa Inggeris). 2023-07-06. Dicapai pada 2023-07-06.
 60. ^ "Mario Kart 8 Deluxe 'Booster Course Pass' Wave 6 launches November 9". Gematsu (dalam bahasa Inggeris). 2023-11-01. Dicapai pada 2023-11-01.
 61. ^ "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 6 DLC Launches Soon". GameSpot (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2023-11-01.
 62. ^ Doolan, Liam (February 8, 2023). "Mario Kart 8 Deluxe Adds Yoshi's Island & Birdo This Spring". Nintendo Life (dalam bahasa Inggeris). Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada February 9, 2023. Dicapai pada February 9, 2023.
 63. ^ "Mario kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 4 coming Spring 2023, includes Birdo". GoNintendo. February 8, 2023. Diarkibkan daripada yang asal pada February 9, 2023. Dicapai pada February 9, 2023.
 64. ^ Mario Kart 8 Deluxe - Booster Course Pass Wave 6 - Nintendo Switch 9.14.2023 (dalam bahasa Inggeris), dicapai pada 2023-09-14
 65. ^ "Mario Kart 8 Deluxe for Switch reviews". Metacritic. Fandom, Inc. Diarkibkan daripada yang asal pada April 28, 2017. Dicapai pada November 7, 2022.
 66. ^ Vacheron, Griffin (April 20, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Review". GameRevolution. CraveOnline. Diarkibkan daripada yang asal pada August 5, 2020. Dicapai pada November 7, 2022.
 67. ^ a b Young, Georgina; Jones, Ali (February 10, 2022). "Mario Kart 8 Booster Course Pass has split fans' opinions". GamesRadar+ (dalam bahasa Inggeris). Future plc. Diarkibkan daripada yang asal pada October 7, 2022. Dicapai pada October 7, 2022.
 68. ^ Wald, Heather; West, Josh (February 9, 2022). "Nintendo doesn't need Mario Kart 9 when Deluxe is still such a good time". GamesRadar+ (dalam bahasa Inggeris). Future plc. Diarkibkan daripada yang asal pada October 10, 2022. Dicapai pada October 7, 2022.
 69. ^ "Mario Kart 8 Deluxe: Booster Course Pass – Wave 2". Metacritic (dalam bahasa Inggeris). Fandom. Diarkibkan daripada yang asal pada October 6, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 70. ^ "Mario Kart 8 Deluxe: Booster Course Pass - Wave 3". Metacritic (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada May 11, 2023. Dicapai pada March 9, 2023.
 71. ^ "Mario Kart 8 Deluxe: Booster Course Pass - Wave 4". www.metacritic.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2023-11-29.
 72. ^ "Mario Kart 8 Deluxe: Booster Course Pass - Wave 6". www.metacritic.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2023-11-29.
 73. ^ a b Mackenzie, Oliver (August 17, 2022). "Mario Kart 8's new Booster Course Pass tracks betray their mobile origins". Eurogamer (dalam bahasa Inggeris). Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada October 9, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 74. ^ Flynn, Neil (March 20, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass – Wave 1 (Nintendo Switch) Review". Cubed3. Diarkibkan daripada yang asal pada October 19, 2022. Dicapai pada October 19, 2022.
 75. ^ a b Reynolds, Ollie (August 4, 2022). "Review: Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 2 – Harmless Fun, But More 'B-Side Filler'". Nintendo Life (dalam bahasa Inggeris). Hookshot Media. Diarkibkan daripada yang asal pada October 9, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 76. ^ Watts, Steve (March 21, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Booster Pass Wave 1 Review". GameSpot (dalam bahasa Inggeris). Fandom. Diarkibkan daripada yang asal pada October 6, 2022. Dicapai pada October 6, 2022.
 77. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; tiada teks disediakan bagi rujukan yang bernama NLifeWave1
 78. ^ Eurogamer staff (January 1, 2015). "Eurogamer's Game of the Year 2014". Eurogamer. Diarkibkan daripada yang asal pada December 14, 2014. Dicapai pada August 7, 2020.
 79. ^ Robinson, Martin (December 22, 2015). "Reader's top 50 games of 2014". Eurogamer. Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada January 3, 2015. Dicapai pada August 7, 2020.
 80. ^ GameSpot Staff (December 13, 2014). "Mario Kart 8 – Wii U Game of the Year". GameSpot. Diarkibkan daripada yang asal pada December 14, 2014. Dicapai pada August 7, 2020.
 81. ^ GameTrailers (July 19, 2016). Game of the Year Awards 2014 – Best Wii U Exclusive. Diarkibkan daripada yang asal pada November 18, 2021. Dicapai pada March 4, 2018.
 82. ^ Whitehead, Thomas (December 25, 2014). "Game of the Year: Nintendo Life's Reader Awards 2014". Nintendo Life. Diarkibkan daripada yang asal pada December 26, 2014. Dicapai pada August 7, 2020.
 83. ^ Whitehead, Thomas (December 24, 2014). "Game of the Year: Nintendo Life's Staff Awards 2014". Nintendo Life. Diarkibkan daripada yang asal pada December 24, 2014. Dicapai pada August 7, 2020.
 84. ^ Stuart, Keith (December 19, 2014). "The 25 best video games of 2014". The Guardian. Diarkibkan daripada yang asal pada December 22, 2014. Dicapai pada August 7, 2020.
 85. ^ "Super Smash Bros. for Wii U". IGN. January 13, 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada January 13, 2015. Dicapai pada January 13, 2015.
 86. ^ "Forza Horizon 2". IGN. January 13, 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada January 13, 2015. Dicapai pada January 13, 2015.
 87. ^ "Mario Kart 8". IGN. January 13, 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada January 13, 2015. Dicapai pada January 13, 2015.
 88. ^ "Top Selling Software Sales Units – Nintendo Wii U Software". Nintendo. Diarkibkan daripada yang asal pada October 28, 2015. Dicapai pada November 4, 2021.
 89. ^ McFerran, Damien (October 26, 2016). "Mario Kart 8 Has Now Sold 8 Million Units Worldwide". Nintendo Life. Diarkibkan daripada yang asal pada October 27, 2016. Dicapai pada October 28, 2016.
 90. ^ Webster, Andrew (April 21, 2017). "The 7 best things about Mario Kart 8 Deluxe". The Verge. Diarkibkan daripada yang asal pada April 11, 2020. Dicapai pada April 3, 2020.
 91. ^ Dornbush, Jonathon (May 1, 2017). "Mario Kart 8 Deluxe Nintendo Switch Launch Sales Announced". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada September 7, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 92. ^ Oxford, Nadia (April 26, 2018). "Switch Sales Near 18 Million, with Mario Odyssey and Mario Kart 8 Deluxe the Most Popular Titles". USgamer (dalam bahasa Inggeris). Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada July 29, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 93. ^ Bankhurst, Adam (January 30, 2020). "Nintendo Switch Sales Cross 50 Million, Pokémon Sword and Shield Sales Pass 16 Million". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada August 25, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 94. ^ Bankhurst, Adam (February 1, 2021). "Nintendo Switch Console Sales Have Passed 3DS, Animal Crossing: New Horizons Has Sold 31 Million Copies". IGN (dalam bahasa Inggeris). Ziff Davis. Diarkibkan daripada yang asal pada September 7, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 95. ^ Grubb, Jeff (May 6, 2021). "Nintendo sold 10.6 million copies of Mario Kart 8 Deluxe last year". VentureBeat (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada November 7, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 96. ^ Fanelli, Jason (May 10, 2022). "Mario Kart 8 Deluxe Passes 45 Million Units Sold, Remains Best-Selling Switch Game Ever". GameSpot (dalam bahasa Inggeris). Red Ventures. Diarkibkan daripada yang asal pada September 14, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 97. ^ Batchelor, James (August 3, 2022). "Nintendo Q1 sales fall 4.7% to $2.3bn, Switch sales down 23%". GamesIndustry.biz. Gamer Network. Diarkibkan daripada yang asal pada August 5, 2022. Dicapai pada November 9, 2022.
 98. ^ "IR Information : Sales Data - Top Selling Title Sales Units". Nintendo. Dicapai pada August 5, 2023.
 99. ^ Elise, Abigail (June 6, 2014). "Luigi Death Stare In 'Mario Kart 8' Goes Viral". International Business Times. Diarkibkan daripada yang asal pada June 8, 2014. Dicapai pada June 6, 2014.
 100. ^ Hooton, Christopher (June 2, 2014). "Luigi's 'death stare' will instantly make you want to buy Mario Kart 8". The Independent. Diarkibkan daripada yang asal pada June 6, 2014. Dicapai pada June 8, 2014.
 101. ^ Corriera, Alexa Ray (June 2, 2014). "Luigi isn't playing games with his 'death stare' in Mario Kart 8". Polygon. Diarkibkan daripada yang asal pada June 5, 2014. Dicapai pada June 6, 2014.
 102. ^ Purcell, Patrick (June 7, 2014). "Luigi's death stare from Mario Kart 8 – our video guide to the best memes and gifs". Mirror. Diarkibkan daripada yang asal pada June 8, 2014. Dicapai pada June 8, 2014.
 103. ^ Plunkett, Luke (June 4, 2014). "Luigi's Death Stare Makes TV News". Kotaku UK. Diarkibkan daripada yang asal pada June 6, 2014. Dicapai pada June 6, 2014.
 104. ^ McFerran, Damien (June 4, 2014). "Weirdness: Luigi's Mario Kart 8 'Death Stare' Is Deemed Noteworthy By Fox News". Nintendo Life. Diarkibkan daripada yang asal pada June 6, 2014. Dicapai pada June 8, 2014.
 105. ^ Grubb, Jeffery (June 12, 2014). "How Nintendo used the Luigi Death Stare without ruining fans' fun". VentureBeat. Diarkibkan daripada yang asal pada June 17, 2014. Dicapai pada June 18, 2014.
 106. ^ Reynolds, Matthew (September 24, 2014). "Golden Joystick Awards 2014 public voting now open". DigitalSpy.com. Diarkibkan daripada yang asal pada September 2, 2018. Dicapai pada September 1, 2018.