Memerang Licin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Memerang Licin
Pengelasan saintifik


Memerang Licin (bahasa Inggeris: Smooth-coated Otter) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Lutra perspillata. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Memerang Licin boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Memerang Licin adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Memerang Licin adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Memerang Licin terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Memerang Licin berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Memerang Licin akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Memerang Licin merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]