Millard Fillmore

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Millard Fillmore
ميلرد فيلمور
Presiden Amerika Syarikat Ke-13
Dalam jawatan
9 Julai 1850 – 4 Mac 1853
Naib PresidenTidak Ada
Didahului olehZachary Taylor
Digantikan olehFranklin Pierce
Butiran peribadi
Lahir7 Januari 1800
Summerhill, New York
Meninggal dunia8 Mac 1874
Buffalo, New York
KerakyatanAmerika
Parti politikWhig
PasanganAbigail Powers (k. 1826 - m. 1853)
Caroline Carmichael McIntosh (k. 1858)
Anak-anak
  • Millard
  • Mary
IbuPhoebe Millard
BapaNathaniel Fillmore
Tandatangan

Millard Fillmore (Jawi: ميلرد فيلمور) ialah Presiden Amerika Syarikat ke-13 yang sebelumnya menjawat menjadi Wakil Presiden AS. Ia menjadi presiden atas konstitusi Amerika, menggantikan Presiden Zachary Taylor yang meninggal dunia kerana penyakit gastroenteritis yang akut. Millard Filmore menjabat tiga tahun, dari tahun 1850 hingga 1853. Ia adalah anggota Whig dan semasa menjabat menjadi presiden tidak didampingi oleh wakil presiden. Ia tercatat sebagai Presiden Amerika Syarikat kedua yang meninggal dunia seemasa menjawat sebelum dilantik sebagai presiden.


Mllard Fillore lahir pada 7 Januari 1800 di kota kecil negara bagian New York di dalam pondok yang diperbuat daripada batang kayu di atas ladang yang dibuka dan digarap oleh ayahnya sendiri.

Millard kecil sedikit sekali mendapatkan kesempatan untuk mengecap pendidikan, tetapi ia tekun mempelajari undang-undang. Pada usia 23 tahun , ia memperoleh izin untuk membuka praktek hukum. Dengan cepat ia menarik perhatian politikus - politikus di New York, seseorang diantaranya >>insert name<< mempengaruhi Millard Fillmore untuk terjun ke bidang politik.

Pada tahun 1832, ketika usianya menginjak 32 tahun, Millard Fillmore terpilih untuk menjadi anggota Dewan Perwakilan Rakyat Amerika, jabatan yang ia geluti selama delapan tahun.

Pada tahun 1844, ia mencalonkan diri untuk menjadi gubernur New York, tetapi tidak berhasil, ia kemudian kembali lagi menekuni praktek hukum. Empat tahun kemudian, ia dicalonkan menjadi calon presiden oleh Partai Whig, dan mencapai kemenangan dalam pemilihan umum. Ia mengetuai perdebatan sengit di senat mengenai persoaan-persoalan perbudakan dan status daerah-daerah baru yang dimenangkan dalam Perang Meksiko 1846-1848. Sikapnya yang tidak memihak kepada kedua golongan merupakan pengaruh yang memenangkan suasana.

Menurut konstitusi Amerika, Millard Filmore di sahkan menjadi presden pada 10 Juli 1850, menggantikan Presiden Zachary Taylor yang meningga dunia. Pada waktu itu masalah perbudakan sudah memecah belah Amerika. Strategi politiknya untuk mempersatukn pihak-pihak yang bertentangan telah membantu menunda Perang Saudara (yang akhirnya pecah pada tahun 1861).

Segera setelah ia menjadi presiden, Millard Fillmore mengirim pesan kepada Kongres, mendukung sebuah rencana untuk mengkompromikan masalah perbudakan. Rencana itu kemudian diterima dan dikenal sebagai Kompromi 1850. Undang undang itu terdiri dari lima rancangan membelikan budak belian di ibukota Amerika. Dalam pelaksanaan yang keras salah satu undang-undang itu, ia kehilangan banyak dukungan dari partainya. Sehingga ia kalah dalam pemilihan untuk menjadi calon presiden lagi. Tiga tahun setelah ia meninggalkan Gedung Putih, ia menjadi calon presiden dari partai lain >>insert name of the party<< , dimana ia masuk menjadi anggota, tetapi ia tidak berhasil dipilih. Sejak itu ia menjadi seorang non-partai. Walaupun demikian, ia terus menerus mendukung usaha untuk menengahi dan mengkompromikan masalah masalah perbudakan, pendiriannya yang menentang penggunaan kekerasan meneyebabkan ia kehilangan banyak teman-temannya. Akhirnya ia berhenti dari kegiatan kemasyarakatan.

Pada 8 Maret 1874, Millard Filmore meninggal dunia pada usia 74 tahun dalam keadaan lumpuh. Presiden Millard Filmore meninggalkan seorang puetra dan seorang puteri dengan isterinya yang pertama, yang meninggal pada tahun 1853. Dengan isterinya yang kedua ia tidak memiliki anak.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitkan oleh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]