Andrew Jackson

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Andrew Jackson
Andrew Jackson.jpg

Tempoh jawatan
4 Mac 1829 – 4 Mac 1837
Naib Presiden John C. Calhoun (1829–1832),
Tiada (1832–1833),
Martin Van Buren (1833–1837)
Didahului oleh John Quincy Adams
Diganti oleh Martin Van Buren

Gabenor Wilayah Florida Pertama
Gabenor Ketenteraan
Tempoh jawatan
10 Mac 1821 – 12 November 1821
Presiden James Monroe
Didahului oleh Tiada (Wilayah Sepanyol)
Diganti oleh William P. Duval

Tempoh jawatan
26 September 1797 – April 1798
Didahului oleh William Cocke
Diganti oleh Daniel Smith
Tempoh jawatan
4 Mac 1823 – 14 Oktober 1825
Didahului oleh John Williams
Diganti oleh Hugh Lawson White

Member of the U.S. Dewan Perwakilan
from Tennessee's At-Large district
Tempoh jawatan
4 Disember 1796 – 26 September 1797
Didahului oleh Tiada — Ahli Kongres pertama
(diisytiharkan negeri)
Diganti oleh William C. C. Claiborne

Lahir 15 Mac 1767(1767-03-15)
kawasan Waxhaws
Meninggal dunia 8 Jun 1845 (umur 78)
Nashville, Tennessee;
Bangsa Amerika
Parti politik Demokrat-Republik dan Demokrat
Pasangan Duda. Rachel Donelson Robards Jackson. (Anak saudara Emily Donelson Jackson dan menantu Sarah Yorke Jackson merupakan Wanita Pertama)
Pekerjaan Pendakwa, Hakim, Petani (Peladang), Askar (Jeneral)
Agama Presbyterian
Tandatangan

Andrew Jackson (15 Mac 17678 Jun 1845) ialah Presiden Amerika Syarikat yang ke-7. Beliau memegang dua penggal berturut-turut pada tahun 1829 - 1837. Amerika memasuki fasa penting selama 8 tahun pemerintahan Presiden Andrew Jackson, berkatnya Amerika Syarikat menjadi lebih kuat. Slogannya yang terkenal adalah,

Berikan pemerintahan kepada rakyat

Andrew Jackson lahir pada 15 Mac 1767 di sebuah ladang, Waxhaw, South Carolina. Dua minggu sebelum kelahirannya, ayahnya meninggal dunia. Andrew Jackson yatim sejak lahir. Andrew Jackson diasuh oleh ibunya yang tinggal bersama iparnya. Pada masa itu beliau tidak memiliki banyak kesempatan untuk bersekolah, namun beliau memiliki kemahuan keras, semangat merdeka, dan keberanian besar yang hidup dalam dirinya.

Pada usia 13 tahun, beliau masuk tentara Amerika dan turut berjuang dalam Revolusi Amerika dalam melawan Inggeris, yang kemudian berkobar menjadi Perang Kemerdekaan Amerika. Beliau pernah ditangkap dan ditawan pihak musuh. Pada masa penawanannya, beliau pernah menolak untuk menggosok kasut seorang askar Inggeris, askar tersebut memukulnya dengan sebilah pedang, bekas pedang itu tidak hilang seumur hidupnya. Berkat permohonan ibunya, beliau dibebaskan dari tawanan, tetapi beberapa bulan kemudian ibunya meninggal dunia akibat demam yang dideritanya ketika beliau bekerja sebagai jururawat sukarela bagi orang Amerika yang ditawan oleh tentera Inggeris. Andrew Jackson pun menjadi yatim piatu pada usia 14 tahun. Hal ini menimbulkan rasa tidak suka pada orang-orang Inggeris, perasaan yang berpengaruh selama hidupnya.

Pada mulanya, Andrew Jackson berusaha untuk menjadi seorang guru, lalu beliau mulai belajar undang-undang pada usia 17 tahun. Pembelajaran ini tidak beliau dapatkan melalui sekolah, tetapi dari sebuah pejabat seorang peguam. beliau lalu mendapat surat keizinan untuk membuka pusat latihan undang-undang dan berpindah ke Nashville, Tennessee lalu beliau menjadi orang yang kaya dan berpengaruh. Beeliau menjadi orang pertama yang mewakili negeri Tennessee di Kongres Amerika Syarikat, dan kemudian diangkat menjadi senator untuk mengisi kerusi seorang senator yang meninggal dunia. Pada tahun yang sama, beliau keluar dari senat untuk mengurus hal-hal pribadi.

Setelah keluar dari senat, Andrew Jackson menjadi hakim di Makamah Tinggi Tennessee.

Pada tahun 1804, beliau menjadi Mayor Jeneral dalam Tentera Tennessee dan terbukti cekap sebagai seorang tentera, dua tahun kemudian, beliau meninggalkan pekerjaannya sebagai hakim di Makamah Tinggi Tennessee dan mendedikasikan waktunya pada jabatan ketenteraan. Kecekapannya sebagai seorang tentera membuahkan kemenangan-kemenangan Amerika ke atas Inggeris pada peperangan yang terjadi pada tahun 1812-1814 di bawah pemerintahan Presiden James Madison, beliau menjadi masyhur dikalangan rakyat Amerika. Hal ini merintis jalan baginya untuk menjadi presiden.

Pernikahannya dengan Rachel Donelson Jackson tidak dikurniakan keturunan, tetapi beliau mengambil anak saudara isterinya sebagai anak angkatnya, dan menamakannya Andrew Jackson Jr.

Andrew Jackson berusaha untuk dipilih menjadi Presiden pada tahun 1824, tetapi gagal. Empat tahun kemudian beliau berusaha lagi, dan kali ini berjaya.

Pada tahun 1829 Andrew Jackson dilantik menjadi Presiden Amerika Syarikat yang ke-7. Sewaktu menjawat, beliau didampingi oleh John Caldwell Calhoun (1829-1832) dan Martin Van Buren (1832-1837) sebagai wakil presiden.

Kemenangannya melambangkan kemenangan rakyat pada umumnya kerana Andrew Jackson melambangkan rasa dan harapan orang biasa. Rakyat umum menaruh kepercayaan pada dirinya dan tetap berdiri di belakangnya.

Andrew Jackson pengikut parti Demokrat, yang hingga kini, tetap berpegang pada prinsip-prinsip yang ditetapkannya.

Pada 4 Mac 1837, Andrew Jackson meninggalkan Rumah Putih, kala itu kekayaannya telah merudum dan kesihatannya semakin buruk.

Pada 8 Jun 1845, Andrew Jackson meninggal dunia ketika usianya 78 tahun di Hermitage, Nashville, Tennessee.

Erti baru yang diberikan Andrew Jackson pada istilah "Demokrasi" tetap hidup sebagai sumbangannya yang terbesar pada masa depan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitkan oleh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai: