John Adams

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
John Adams
Johnadamsvp.flipped.jpg

Tempoh jawatan
4 Mac 1797 – 4 Mac 1801
Naib Presiden Thomas Jefferson
Didahului oleh George Washington
Diganti oleh Thomas Jefferson

Lahir 30 Oktober 1735
Braintree, Massachusetts
Meninggal dunia 4 Julai 1826
Quincy, Massachusetts
Bangsa Amerika
Parti politik Federalis
Pasangan Abigail Smith Adams
Agama Unitarian
Tandatangan

John Adams adalah seorang politikus dan Bapa Bangsa (Founding Father) Amerika Syarikat. Ia adalah Wakil Presiden Amerika Syarikat pertama (masa jawatan 17891797) dan Presiden Amerika Syarikat kedua dengan masa jawatan satu kali daripada tahun 1797 hingga 1801.

John Adams dilahirkan pada 30 Oktober 1735 di Braintree, Massachusetts.

John Adams menjadi salah satu pemimpin gerakan kemerdekaan untuk membebaskan Amerika dari Inggeris.

Ia ikut menandatangani Proklamasi Kemerdekaan Amerika yang diumumkan pada 4 Juli 1776. Dalam perang kemerdekaan ia bertugas di Perancis dan Belanda sebagai diplomat dan turut merundingkan perdamaian. Pada tahun 1788 sampai 1796, Ia menjadi Duta Amerika yang pertama untuk Inggeris. Ia juga menjawat sebagai wakil presiden yang pertama dengan masa bakti 1789 sampai 1797.

Pada tahun 1764 ia mengahwini Abigail Adams, dan dari pernikahannya ini ia memiliki 5 anak.

Pada tahun 1796 John Adams memenangi pemilihan presiden yang kedua dan mengalahkan Thomas Jefferson, yang sebenarnya enggan dicalonkan menjadi presiden. Thomas Jefferson kemudian menjadi wakil presiden untuk John Adams. Pada saat ia menjawat sebagai presiden, perang antara Perancis dan Inggeris menimbulkan banyak kesulitan kepada Amerika Syarikat di lautan antarabangsa, kerana hal ini, banyak rakyat Amerika menginginkan perang. Tetapi Presiden John Adams tidak ingin menyatakan perang terhadap Perancis. Namun ia memerintahkan agar Angkatan Laut Amerika bersiap siap dalam keadaan tempur.

Mula-mula perkapalan Amerika tidak berdaya menghadapi kapal-kapal Perancis yang menyerang, tetapi pada tahun 1800 kapal -kapal niaga yang dipersenjatai dan kapal-kapal perang Amerika berhasil menjamin keamanan jalan-jalan laut. Ketika John Adams mendengar bahawa Perancis juga tidak ingin berperang, ia mengirim sebuah misi perdamaian ke Perancis untuk mengakhiri perang setengah resmi itu.

Misi perdamaian ini menimbulkan kemarahan di dalam partinya. Kerana sebelumnya misi perdamaian ini pernah dikirim sebelumnya sebayak 3 kali, dan setiap kali pula misi perdamaian ditolak oleh Perancis. Rakyat Amerika tidak habis berfikir, mengapa misi perdamaian harus dikirim kembali dalam keadaan Amerika di atas angin.

Kala itu Amerika memiliki Parti Republik dan Partai Federalis. Kemarahan di dalam parti federalis memecah parti tersebut menjadi dua bahagian, dan akibat perpecahan besar dalam partinya, Presiden John Adams kalah dalam pemilihan presiden berikutnya.

Presiden John Adams adalah presiden pertama yang mendiami Rumah Putih. [[Gambar:GedungPutih.jpg|Right|thumb|Rumah Putih tahun 1812]] Pada saat ditinggali oleh John Adams, Rumah Putih belum selesai dibangun. Pada hari kedua ia mendiami Rumah Putih yang lembab dan berantakan, ia menulis surat pada isterinya yang berbunyi,

Saya berdoa kepada Tuhan agar melimpahkan kurnianya kepada Rumah ini dan semua orang yang akan menempatinya.

Semoga hanya orang-orang yang jujur dan bijaksanalah yang akan memerintah di Rumah ini.

Presiden Franklin Roosevelt kemudian mengukirkan kata-kata itu di atas tempat perapian kamar makan kenegaraan Gedung Putih. John Adams meninggalkan Rumah Putih pada tahun 1801. Ia menyaksikan puteranya John Quincy Adams, dilantik menjadi Presiden Amerika yang ke-6 pada tahun 1824.

John Adams meninggal dunia pada 4 Julai 1826.

Peristiwa pada masa presiden[sunting | sunting sumber]

  • 1797 Terjadinya XYZ Affair : di mana tiga komisioner dikirim ke Perancis untuk menegosiasikan perdagangan dan perjanjian damai.
Pada 3 April 1798 Adams akhirnya membuka pada kongres perihal penolakan pihak urusan luar negeri Perancis, Talleyrand, yang hanya akan menerima komisioner yang dikirim Amerika apabila permintaan hutang dikabulkan dan suap dibayarkan.
  • 1798 Eleventh Amendment (Amandemen Sebelas) melarang negara-negara bagian dituntut secara individu, tanpa persetujuan negara bagian tersebut; Alien and Sedition Act (undang undang warga negara asing dan aktifitas makar) ; Naturalization Act (18 Juni); Alien Act (6 Juli); Alien Enemies Act (undang-undang yang menjelaskan ancaman pihak luar); dan 'Sedition Act (14 Juli). Amandemen ini menegaskan kekuatan hukum atas warga negara asing, dan membatasi seorang individu menuntut sebuah negara bagian. Banyak bagian dari undang-undang ini bersifat pemaksaan dan pembatasan yang ketat pada pihak-pihak asing. Negara bagian Kentucky (16 November 1798; 22 November 1799) dan Virginia (24 Desember 1798) melayangkan protes secara resmi atas berlakunya Alien and Sedition Act dengan klaim sebagai tidak berdasar (unconstitutional) dan meminta agar diberikan hak istimewa dalam menentukan hukum yang mana akan diterapkan di negara bagian tersebut.
  • 1798 Naval War (Perang Laut) antara Amerika dan Perancis dimulai, walaupun tidak diumumkan secara resmi, dikenal juga sebagai "Quasi War". Hal ini dimulai ketika Perancis menahan kapal-kapal dagang Amerika.
  • 1799 Pada 30 Januari Logan Act (undang-undang Logan) yang melarang surat menyurat antara musuh negara-negara asing.
Fries's rebellion (pemberontakan Fries) pertikaian bersenjata oleh petani-petani dari Pensilvania dipimpin oleh John Fries untuk memprotes pajak federal atas tanah dan rumah, pemberontakan ini dipadamkan oleh tentara federal.
  • 1800 Populasi Amerika : 5,308,483 jiwa.
10 Mei Harrison Land Act (undang-undang pertanahan Harrison) dibuat untuk membantu pembelian tanah oleh perseorangan.
1 Oktober, perjanjian rahasia Treaty of San Ildefonso (cedes) daerah Louisiana kepada Perancis. Perdamaian dengan Perancis di simpulkan dengan perjanjian Conventon of 1800.
1 November Adams pindah ke Gedung Putih yang masih belum selesai.
17 November Kongres (covenes) di Washington DC untuk pertama kalinya.
31 Januari John Marshall menjadi Jaksa Agung dari Makamah Agung (Supreme Court)
DPR menunjuk Thomas Jefferson untuk menjadi presiden, mengalahkan Aaron Burr,pemilu electoral (electoral college) pada tahun 1800 memperlihatkan hasil yang imbang.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden-Presiden Amerika Serikat, diterbitkan oleh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)
  • The Presidents, A Reference History. Editor. Henry F. Graff. Edisi kedua. Penerbit Scribners 1996.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai:
Didahului oleh:
George Washington
Presiden Amerika Syarikat
1797 - 1801
Digantikan oleh:
Thomas Jefferson
Didahului oleh:
tidak ada
Naib Presiden Amerika Syarikat
1789 - 1797
Digantikan oleh:
Thomas Jefferson