John Adams

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
John Adams
Johnadamsvp.flipped.jpg

Tempoh jawatan
4 Mac 1797 – 4 Mac 1801
Naib Presiden Thomas Jefferson
Didahului oleh George Washington
Diganti oleh Thomas Jefferson

Lahir 30 Oktober 1735
Braintree, Massachusetts
Meninggal dunia 4 Julai 1826
Quincy, Massachusetts
Bangsa Amerika
Parti politik Federalis
Pasangan Abigail Smith Adams
Agama Unitarian
Tandatangan

John Adams ialah seorang ahli politik dan Bapa Pengasas (Founding Father) Amerika Syarikat. Beliau ialah Naib Presiden Amerika Syarikat pertama (masa jawatan 17891797) dan Presiden Amerika Syarikat kedua dengan masa jawatan satu penggal dari tahun 1797 hingga 1801.

John Adams dilahirkan pada 30 Oktober 1735 di Braintree, Massachusetts.

John Adams menjadi salah seorang pemimpin gerakan kemerdekaan untuk membebaskan Amerika dari Inggeris.

Beliau turut menandatangani Pengisytiharan Kemerdekaan Amerika yang diumumkan pada 4 Julai 1776. Dalam perang kemerdekaan beliau bertugas di Perancis dan Belanda sebagai diplomat dan turut merundingkan perdamaian. Pada tahun 1788 hingga 1796, beliau menjadi Duta Amerika yang pertama ke England. Beliau juga menjawat sebagai naib presiden yang pertama dari 1789 sampai 1797.

Pada tahun 1764, beliau mengahwini Abigail Adams, dan daripada pernikahannya ini beliau memiliki 5 orang anak.

Pada tahun 1796, John Adams memenangi pemilihan presiden yang kedua dan mengalahkan Thomas Jefferson, yang sebenarnya enggan dicalonkan menjadi presiden. Thomas Jefferson kemudian menjadi naib presiden untuk John Adams. Pada saat beliau menjawat sebagai presiden, perang antara Perancis dan Inggeris menimbulkan banyak kesulitan kepada Amerika Syarikat di lautan antarabangsa, kerana hal ini, banyak rakyat Amerika menginginkan perang. Tetapi Presiden John Adams tidak ingin menyatakan perang terhadap Perancis. Namun beliau memerintahkan agar Angkatan Laut Amerika bersiap dalam keadaan tempur.

Pada mulanya, perkapalan Amerika tidak berdaya menghadapi kapal-kapal Perancis yang menyerang, tetapi pada tahun 1800 kapal -kapal niaga yang bersenjata dan kapal-kapal perang Amerika berjaya menjamin keamanan jalan-jalan laut. Ketika John Adams mendengar bahawa Perancis juga tidak ingin berperang, beliau mengirim sebuah misi perdamaian ke Perancis untuk mengakhiri perang setengah rasmi itu.

Misi perdamaian ini menimbulkan kemarahan di dalam partinya. Disebabkan sebelumnya misi perdamaian ini pernah dikirim sebanyak 3 kali, dan setiap kali pula misi perdamaian ditolak oleh Perancis. Rakyat Amerika tidak habis berfikir, mengapa misi perdamaian harus dikirim kembali dalam keadaan Amerika di atas angin.

Kala itu Amerika memiliki Parti Republik dan Parti Federalis. Kemarahan di dalam parti federalis memecah parti tersebut menjadi dua bahagian, dan akibatnya, perpecahan besar dalam partinya, Presiden John Adams kalah dalam pemilihan presiden berikutnya.

Presiden John Adams adalah presiden pertama yang mendiami Rumah Putih. [[Gambar:GedungPutih.jpg|Right|thumb|Rumah Putih tahun 1812]] Pada saat ditinggalkan oleh John Adams, Rumah Putih belum selesai dibina. Pada hari kedua beliau mendiami Rumah Putih yang lembab dan berantakan, beliau menulis surat kepada isterinya yang berbunyi,

Saya berdoa kepada Tuhan agar melimpahkan kurnianya kepada Rumah ini dan semua orang yang akan menempatinya.

Semoga hanya orang-orang yang jujur dan bijaksanalah yang akan memerintah di Rumah ini.

Presiden Franklin Roosevelt kemudian mengukirkan kata-kata itu di atas tempat perapian dewan makan negara Rumah Putih. John Adams meninggalkan Rumah Putih pada tahun 1801. Beliau sempat menyaksikan puteranya John Quincy Adams, dilantik menjadi Presiden Amerika yang ke-6 pada tahun 1824.

John Adams meninggal dunia pada 4 Julai 1826.

Peristiwa pada masa presiden[sunting | sunting sumber]

  • 1797: Terjadinya XYZ Affair : di mana tiga suruhanjaya dikirim ke Perancis untuk berunding perdagangan dan perjanjian damai.
Pada 3 April 1798 Adams akhirnya membuka pada kongres perihal penolakan pihak urusan luar negeri Perancis, Talleyrand, yang hanya akan menerima pesuruhjaya yang dikirim Amerika apabila permintaan hutang diberi dan pulangan dibayar.
  • 1798 Eleventh Amendment (Pindaan Sebelas) melarang negeri-negeri dituntut secara individu, tanpa persetujuan negeri tersebut; Alien and Sedition Act (akta warga negara asing dan hasutan) ; Naturalization Act (18 Jun); Alien Act (6 Julai); Alien Enemies Act (undang-undang yang menjelaskan ancaman pihak luar); dan Sedition Act (14 Julai). Pindaan ini menegaskan kekuatan undang-undang ke atas warga negara asing, dan membatasi seorang individu menuntut sebuah negeri. Banyak bahagian daripada undang-undang ini bersifat pemaksaan dan pembatasan yang ketat kepada pihak-pihak asing. Negeri Kentucky (16 November 1798; 22 November 1799) dan Virginia (24 Disember 1798) melayangkan protes secara rasmi atas berlakunya Alien and Sedition Act dengan dakwaan sebagai tidak berperlembagaan dan meminta agar diberikan hak istimewa dalam menentukan undang-undang yang mana akan diterapkan di negeri tersebut.
  • 1798 Naval War (Perang Laut) antara Amerika dan Perancis bermula, walaupun tidak diumumkan secara rasmi, dikenal juga sebagai "Quasi War". Hal ini bermula ketika Perancis menahan kapal-kapal dagang Amerika.
  • 1799 Pada 30 Januari Logan Act (Akta Logan) yang melarang surat menyurat antara musuh negara-negara asing.
Pemberontakan Fries akibat pertikaian bersenjata oleh petani-petani dari Pensilvania dipimpin oleh John Fries untuk memprotes pajakan persekutuan ke atas tanah dan rumah, pemberontakan ini dipadamkan oleh tentara persekutuan .
  • 1800 Populasi Amerika : 5,308,483 orang.
10 Mei Harrison Land Act (Akta Tanah Harrison) dibuat untuk membantu pembelian tanah oleh perseorangan.
1 Oktober, perjanjian rahsia Treaty of San Ildefonso menyerahkan daerah Louisiana kepada Perancis. Perdamaian dengan Perancis disimpulkan dengan perjanjian Conventon of 1800.
1 November Adams pindah ke Rumah Putih yang masih belum selesai.
17 November Kongres bersidang di Washington DC untuk pertama kalinya.
31 Januari John Marshall menjadi Jaksa Agung Makamah Agung
DPR memilih Thomas Jefferson untuk menjadi presiden, mengalahkan Aaron Burr, badan perwakilan pemilih pada tahun 1800 memperlihatkan hasil yang imbang.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden-Presiden Amerika Serikat, diterbitkan oleh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)
  • The Presidents, A Reference History. Editor. Henry F. Graff. Edisi kedua. Penerbit Scribners 1996.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai:
Didahului oleh:
George Washington
Presiden Amerika Syarikat
1797 - 1801
Digantikan oleh:
Thomas Jefferson
Didahului oleh:
tidak ada
Naib Presiden Amerika Syarikat
1789 - 1797
Digantikan oleh:
Thomas Jefferson