Nike Ardilla

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Nike Ardilla
Kelahiran Raden Nike Ratnadilla
12 Disember 1975(1975-12-12)
Bandung, Jawa Barat, Indonesia Indonesia
Meninggal dunia 19 Mac 1995 (umur 19)
Bandung, Jawa Barat, Indonesia
Sebab kematian Kemalangan jalan raya
Tempat tinggal Jawa Barat
Warganegara Indonesia
Nama lain Nike Ardilla
Etnik Sunda
Pekerjaan Penyanyi
Tahun aktif 1985-1995
Agama Islam
Kerjaya muzik
Genre
Instrumen Vokal
Label
  • Musica Studios
  • RCA Label Group
Kegiatan berkait Deddy Dores, Ne-Yo

Raden Nike Ratnadilla (lahir 27 Disember 1975 - 19 Mac 1995, Bandung, Jawa Barat, Indonesia), atau lebih dikenali sebagai Nike Ardilla, adalah seorang penyanyi wanita Indonesia yang berketurunan Sunda. Ardilla juga berasal dari Bandung.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Dilahrkan pada 27 Disember 1975, dengan nama lahir (Raden Nike Ratnadilla). Bapanya bekerja di PT Kereta Api, bersara di Bandung. Ardilla menang dalam pertandingan nyanyian pada tahun 1980. Ketika itu, Ardilla berumur 5 tahun. Pada 1986, Ardilla berlakon dalam filem Kasmaran, membintangi Ida Iasha dan Slamet Rahardjo.

Kerjaya muzik[sunting | sunting sumber]

Ardilla berpengaruh dalam penyata pop rock remaja di akhir 1980-an. Menafikan Sabry membantu beliau untuk menandatangani perjanjian rekod dengan Arista Records. Album pertama beliau, Seberkas Sinear, telah dikeluarkan pada musim panas tahun 1989, mencapai nombor satu di carta dan menjual lebih 500,000 salinan di Indonesia. Memimpin tunggal "Seberkas Sinar" tinggal di atas carta selama 10 minggu, dan ia mempunyai hits lanjut dengan balada Top-10 "Cinta Pertama", dan atas-5 "tembang Asmara".

Beliau mengeluarkan album berikutnya, Bintang Kehidupan, pada musim bunga tahun 1990, dan trek tajuk CEPAT meningkat kepada nombor satu dalam carta. Album sendiri juga mengungguli carta kemunculan sulung, menjual lebih 500,000 salinan dalam minggu pertama dan menetapkan rekod baru untuk jualan satu minggu oleh artis wanita. Susulan perseorangan termasuk "Salut" dan emas diperakui "Putih". Setahun selepas dibebaskan, Bintang Kehidupan telah menjual lebih dua juta salinan dan memenangi Anugerah BASF untuk Best New Artist dan Jualan Album Terbaik pada tahun 1990.

Ardilla Sampul Anugerah Gadis Diterima pada tahun 1990, mengesahkan kejayaan beliau bukan sahaja sebagai penyanyi dan pelakon tetapi juga sebagai model. Album berikutnya, Nyalakan Api (1991) memenangi Anugerah BASF bagi Jualan Album Terbaik pada tahun 1991. Keempat, MATAHARIKU (1992) diikuti pada musim luruh tahun 1993 oleh Biarlah Aku Mengalah, Yang Muncul pada bulan Oktober di Music Plus.

Selepas memenangi anugerah untuk Jualan Aalbum Terbaik 1993 Anugerah BASF, Ardilla mengeluarkan album beliau akan datang, Best of The Best Nike, dengan hit single "Tinggal Sendiri aku lah". Beliau berpindah dari Billboard Rekod (kini EMI), untuk Musica Studios untuk Biarkan Cintamu Berlalu (1994), yang memulakan kerjaya di nombor satu dan yang diperolehi beliau yang HDX 1994 Best Jualan anugerah Album. Album terakhir beliau, Cinta Sandiwara, telah dikeluarkan pada 1 Mac 1995. Single pertama mula ditayangkan di radio pada lewat Februari. Versi pertama video Cinta Sandiwara mula ditayangkan di TV pada akhir Februari 1995. Dia mula membuat versi kedua video ini, yang diarahkan oleh Rizal Mantovany, tetapi meninggal dunia dua hari sebelum saip penggambaran. Ia dikeluarkan 40 hari selepas kematiannya dan menjadi satu kejayaan besar, memaparkan beliau dalam gaya Marilyn Monroe, idolanya. Album ini HDX memenangi anugerah Album Terbaik Jualan tahun, tunggal yang terbaik ("Deru Debu"), dan Klip Video Best MTV Indonesia.

Kematian[sunting | sunting sumber]

Meninggal akibat kemalangan jalan raya pada 19 Mac 1995 dalam 06:30 WIB