Nizar Rayan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Nizar Abdul-Qader Muhammad Rayan al-Asqalani (Dalam Bahasa Arab : نزار عبد القادر محمد ريان العسقلاني) ( 6 Mac 1959 - 1 Januari 2009 di Jabalia dekat Gaza )pendakwah Islam, ahli politik, askar, syahid, mujahid, pemimpin politik dan tentera dalam gerakan Hamas, penceramah, universiti profesor dalam ilmu hadis, dan profesor Syariah di Fakulti Pengajian Islam asas Agama di Universiti Islam Gaza.

Nizar Rayan

Seorang pendakwah, penceramah, ketua tentera Hamas, ahli politik dan ahli akademik
نزار ريان
NizarQadirRayan.jpg
Kelahiran
Nizar Abdul al-Qadir Muhammad Rayan al-Asqalani

6 Mac 1959
Meninggal dunia1 Januari 2009
Sebab kematianSerangan udara
WarganegaraPalestin
PendidikanUniversiti Islam Gaza
PekerjaanPendakwah, penceramah, ketua tentera Hamas, ahli politik dan ahli akademik
OrganisasiBriged Izz ad-Din al-Qassam
Parti politikFlag of Hamas.svg Hamas

Kelahiran dan didikan[sunting | sunting sumber]

Beliau dilahirkan di kem pelarian Jabalia, dan keluarganya berasal dari kampung Ni'alya, salah satu kampung di kota al-Majdal, Ashkelon.

Beliau mendapat pendidikan akademik di Arab Saudi, Jordan dan Sudan, di mana beliau memperolehi Ijazah Sarjana Muda dalam Asas Agama dari Universiti Islam Imam Muhammad bin Saud di Riyadh pada tahun 1982, kemudian beliau memperoleh ijazah Sarjana dari Fakulti Syariah di Universiti of Jordan di Amman pada tahun 1990 dengan gred cemerlang, selepas itu beliau memperoleh PhD dalam Hadith Al-Sharif dari Universiti Holy Quran di Sudan pada tahun 1994.

Beliau bekerja sebagai profesor dalam ilmu hadith di Fakulti Asas Agama di Universiti Islam Gaza, dan beliau belajar daripada beberapa syeikh jihad seperti Abdullah Azzam, Saeed Al-Hawa dan Ahmed Yassin.

Beliau sebelum ini bekerja sebagai pendakwah dan imam Masjid Khalifah Rasyidin di kem pelarian Jabalia pada tahun lapan puluhan dan sembilan puluhan abad kedua puluh.

Keluarga beliau[sunting | sunting sumber]

Dia berkahwin dengan empat wanita dan mempunyai enam anak lelaki, enam anak perempuan, dan dua cucu. Anak lelaki keduanya, Ibrahim, syahid dalam operasi komando semasa menyerbu penempatan Eli Sinai di utara Semenanjung Gaza pada 2001, manakala adiknya abang dan dua anak saudaranya syahid dalam Holocaust Gaza, manakala anak sulungnya, Bilal, cedera dan kakinya dipotong.Semasa menentang pencerobohan utara Semenanjung Gaza.

Aktiviti ketenteraan dan politiknya[sunting | sunting sumber]

Beliau mengambil bahagian dalam tindakan ketenteraan dengan Briged Al-Qassam.

Dengan sekumpulan pemimpin Hamas, beliau membentuk Parti Penyelamat Islam pada awal era kekuasaan, dan mengambil bahagian dalam kepimpinan Hamas dalam rundingan dengan dan di luar puak.Beliau juga menyertai kepimpinan politik Hamas. Beliau juga mengosongkan keahlian biro politik Hamas untuk beberapa sesi berturut-turut sehingga beliau meletak jawatan daripada keahlian biro politik itu pada 2008 demi menumpukan dirinya kepada penyelidikan saintifik.

Selama bertahun-tahun selepas pengunduran Israel dari Semenanjung Gaza, dia mengetuai kempen popular yang dianjurkan bertujuan untuk menghalang penyasaran rumah Palestin dengan peluru berpandu dengan membentuk perisai manusia, dan dia pernah mendaki bersama ratusan rakyat ke atas bumbung bangunan, melaungkan bertakbir dengan jelas menentang serangan Israel.

Dia adalah imam Masjid Al-Shuhada di kem Jabalia, dan dia dituduh mengarahkan operasi mati syahid. Dia menghantar anaknya Ibrahim untuk menjalankan salah satu operasi tersebut pada tahun 2001 di penempatan Eli Sinai, dan dia membunuh 6 tentera Israel. Adik lelakinya dan dua orang anak saudaranya syahid dalam Holocaust Gaza, dan anaknya Bilal cedera dan kakinya dipotong. Beliau juga dianggap sebagai dalang dan pembiaya operasi pelabuhan Ashdod.

Kesyahidan[sunting | sunting sumber]

Dia dibunuh semasa perang Al-Furqan 2008/2009 dalam serangan udara Zionis ke atas rumahnya di kem Jabalia, bersama empat isteri dan sebelas anak lelaki dan perempuan, berumur antara dua hingga dua belas tahun.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ نزار ريان.. رجل علم وسياسة وميدان، قناة الجزيرة، دخل في 1 يناير 2009
 2. ↑ Panjat ke:أ ب ت ث الغارات الإسرائيلية على قطاع غزة تودي بحياة قيادي بارز في حماس، قناة العربية، دخل في 1 يناير 2009 نسخة محفوظة 13 أغسطس 2016 على موقع واي باك مشين.
 3. ^ نزار ريان.. الجهاد حتى الشهادة، إخوان أون لاين، 1 يناير 2009م نسخة محفوظة 02 يناير 2015 على موقع واي باك مشين.
 4. ^ الشهيد نزار ريان.. عالم الحديث المقاتل! ، إسلام أون لاين، دخل في 1 يناير 2009 نسخة محفوظة 26 مايو 2010 على موقع واي باك مشين.
 5. ^ نزار ريان.. بروفيسور الشهادة نسخة محفوظة 18 مايو 2014 على موقع واي باك مشين.
 6. ^ د. نزار عبد القادر ريان نسخة محفوظة 17 ديسمبر 2019 على موقع واي باك مشين.
 7. ^
 8. ^
 9. ^ فيديو: نزار ريان.. النموذج الفريد للعالم المجاهد الشهيد نسخة محفوظة 06 يناير 2016 على موقع واي باك مشين.
 10. ^ مقتل قيادي بحماس والصهاينة يجددون رفض الهدنة، بي بي سي، دخل في 1 يناير 2009 نسخة محفوظة 23 أكتوبر 2016 على موقع واي باك مشين.
 11. ^ استشهاد قيادي حماس نزار ريان وأفراد أسرته، قناة الجزيرة، دخل في 1 يناير 2009
 12. ^ نزار ريان نسخة محفوظة 16 يناير 2018 على موقع واي باك مشين