Senarai keluarga Testudines

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Senarai Keluarga Testudines)
Jump to navigation Jump to search

Terdapat empat belas keluarga dari order Testudines, iaitu salah satu order dari kelas reptilia yang umumnya digelar sebagai kura-kura, baning, tuntung, penyu dan labi-labi. Order Testudines terdiri daripada reptilia purba yang masih hidup, di mana tuatara adalah moyangnya yang lebih primitif. Terdapat hampir 300 spesies dan 97 genus Testudines, yang dipisahkan oleh dua kumpulan suborder: iaitu Kriptodira dan Pleurodira. Pemisahan dua kumpulan ini disebabkan cara mereka memasukkan kepala ke dalam cangkerang masing-masing. Pleurodira, mempunyai leher lebih panjang, dan melipatkan kepalanya ke sisi. Manakala Kriptodira pula memasukkan kepalanya ke dalam cangkerang dengan menggerakkan kepalanya ke hadapan atau ke belakang. Parakriptodira, satu lagi suborder Testudines yang telah pupus.[1][tiada dalam ayat yang diberikan][meragukan ]

Reptilia dikelaskan mengikut bentuk bukaan temporal fenestrasi (temporal fenestrae) pada bahagian tengkoraknya. Testudines diletakkan sebagai subkelas Anapsida kerana tiada bukaan lubang temporal fenestrasi.[2] Ada pendapat menyatakan ini hanyalah ciri-ciri sekunder dan patut diletakkan sebagai Diapsida.[3] Walaupun terdapat bukti, namun konflik pembahagian ini masih lagi diragui.[4][5][6] Testudines mempunyai cangkerang yang menjadikan ia berbeza daripada vertebrata lain. Cangkerangnya bukanlah rangka luar (exoskeleton), tetapi adalah tulang rusuk yang diubahsuai dan sebahagian daripada tulang belakang. Disebabkan oleh cangkerang, tulang pektoral dan girdel pelvis terletak di dalam sangkar rusuk. Tulang kakinya juga berubah bersesuaian dengan cangkerang.[1]

Kura-kura terawal diketahui dari fosil zaman Triasik awal. Fosil-fosil ini hampir sama dengan anatomi Testudines moden. Pada fosil terawal (kebanyakan dari genus Proganochelys), gigi tidak wujud, dan yang wujud adalah tulang mandibel berbentuk seperti paruh berkeratin. Perbezaan penting antara Proganochelys dan Testudines moden adalah kewujudan gigi palatal (tiada pada spesies moden), tidak boleh memasukkan kepala ke dalam cangkerang, dan kekurangan puli troklea pada anatomi rahang.[1]

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Senarai keluarga berikut—berdasarkan nama Latin, tarikh setiap spesies dikelaskan secara rasmi, dan autoriti binomial setiap spesies; bilangan genus keluarga; nama biasa yang digunakan; contoh spesies dan contoh gambar.


Kriptodira – 11 keluarga, 74 genus, lebih 200 spesies
Keluarga[7] Genus[8] Nama biasa Contoh spesies Contoh gambar
Carettochelyidae
Boulenger, 1887
1 Labi-labi Hidung Babi Labi-labi Hidung Babi (Carettochelys insculpta) Carettochelys insculpta.jpg
Cheloniidae
Oppel, 1811
6 Penyu Penyu Hijau (Chelonia mydas) GreenSeaTurtle-2.jpg
Chelydridae
Gray, 1831
2 Kura-kura Snapper Kura-kura Buaya (Macrochelys temminckii) Alligator snapping turtle.jpg
Dermatemydidae
Gray, 1870
1 Kura-kura Sungai Amerika Tengah Kura-kura Sungai Amerika Tengah (Dermatemys mawii) Dermatemydidae.JPG
Dermochelyidae
Fitzinger, 1843
1 Penyu Belimbing Penyu Belimbing (Dermochelys coriacea) LeatherbackTurtle.jpg
Emydidae
Rafinesque, 1815
12 Kura-kura paya, tasik dan kolam Kura-kura Telinga Merah (Trachemys scripta elegans) Tortoise1 cepolina.jpg
Geoemydidae
Theobald, 1868
24 Kura-kura Asia, Kura-kura Daun, Atap, Tuntung dan Kura-kura Katup Asia Kura-kura Padi (Cuora amboinensis) Cuora amboinensis kamaroma j.jpg
Kinosternidae
Agassiz, 1857
4 Kura-kura Lumpur dan Kura-kura Kesturi Kura-kura Kesturi Biasa (Sternotherus odoratus) Sternotherus odoratus.jpg
Platysternidae
Gray, 1869
1 Kura-kura Kepala Besar Kura-kura Kepala Besar (Platysternon megacephalum) Zolw wielkoglowy.jpg
Testudinidae
Batsch, 1788
12 Kura-kura dan Baning Kura-kura Gergasi Aldabra (Aldabrachelys gigantea) Tortoise.aldabra.750pix.jpg
Trionychidae
Fitzinger, 1826
14 Labi-labi Labi-labi Berduri (Apalone spinifera) Apalone spinifera.jpg
Pleurodira – 3 keluarga, 16 genus, lebih 60 spesies
Keluarga Genus Nama biasa Contoh spesies Contoh gambar
Chelidae
Gray, 1831
15 Kura-kura Leher Panjang Austro-Amerika Kura-kura Leher Ular (Chelodina longicollis) Eastern long neck tortoise - chelodina longicollis.jpg
Pelomedusidae
Cope, 1868
2 Kura-kura Leher Sisi Afro-Amerika Kura-kura Helmet Afrika (Pelomedusa subrufa) Pelomedusa subrufa.JPG
Podocnemididae
Gray, 1869
3 Kura-kura Kepala Besar Madagascar, Kura-kura Kepala Besar Sungai Amazon dan Kura-kura Leher Sisi Amerika Selatan Kura-kura Kepala Besar Madagascar (Erymnochelys madagascariensis) Erymnochelys madagascariensis.jpg

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Pecor, Keith (2 March 2010). "Testudines". Encyclopedia of Life. Dicapai 26 June 2010. 
  2. ^ Romer, A.S. (1933). Vertebrate Paleontology. University of Chicago Press. , 3rd ed., 1966.
  3. ^ Laurin, M.; Reisz, R. R. (1995). "A reevaluation of early amniote phylogeny". Zoological Journal of the Linnean Society. 113 (2): 165–223. doi:10.1111/j.1096-3642.1995.tb00932.x.  (abstract)
  4. ^ Benton, M. J. (2000). Vertebrate Paleontology (edisi 2nd). London: Blackwell Science Ltd. ISBN 0-632-05614-2. , 3rd ed. 2004 ISBN 0-632-05637-1
  5. ^ Zardoya, R.; Meyer, A. (1998). "Complete mitochondrial genome suggests diapsid affinities of turtles". Proc Natl Acad Sci U S A. 95 (24): 14226–14231. Bibcode:1998PNAS...9514226Z. doi:10.1073/pnas.95.24.14226. ISSN 0027-8424. PMC 24355Boleh dicapai secara percuma. PMID 9826682. 
  6. ^ Rieppel, O.; deBraga, M. (1996). "Turtles as diapsid reptiles". Nature. 384 (6608): 453–455. Bibcode:1996Natur.384..453R. doi:10.1038/384453a0. 
  7. ^ John B. Iverson; A. Jon Kimerling; A. Ross Kiester. "List of All Families". Terra Cognita Laboratory, Geosciences Department of Oregon State University. Dicapai 26 June 2010. 
  8. ^ John B. Iverson; A. Jon Kimerling; A. Ross Kiester. "List of Genera". Terra Cognita Laboratory, Geosciences Department of Oregon State University. Dicapai 26 June 2010. 

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • David T. Kirkpatrick (November–December 1995). "Platysternon megacephalum". Reptile & Amphibian Magazine. m/s. 40–47. Diarkibkan daripada asal pada 22 May 2011. Dicapai 26 June 2010. 
  • Cogger, H.G.; R.G. Zweifel; D. Kirschner (2004). Encyclopedia of Reptiles & Amphibians Second Edition. Fog City Press. ISBN 1-877019-69-0. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • John B. Iverson; A. Jon Kimerling; A. Ross Kiester. "EMYSystems". Terra Cognita Laboratory, Geosciences Department of Oregon State University. Dicapai 26 June 2010.