Senarai menara tertinggi di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini adalah senarai menara yang di bawah takrif menara yang tertinggi struktur buatan manusia. Menara umumnya dibina untuk mengambil kesempatan daripada ketinggian mereka dan boleh berdiri sendiri atau sebagai sebahagian daripada struktur yang lebih besar.

Tokyo Sky Tree yang siap pada bulan Februari 2012, mencapai ketinggian 634,0 m, menjadikannya menara tertinggi, bangunan kedua tertinggi di dunia. [1][2][3]

Menara disokong sendiri sepenuhnya[sunting | sunting sumber]

Menara lebih tinggi daripada 250 meter[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Nama Ketinggian Puncak
(meters, feet)
Negara Bandar Struktur Tahun
1 Tokyo Sky Tree 634 m (2,080 ka)[3]  Jepun Tokyo Steel 2011
2 Menara Canton 600 m (2,000 ka)  China Guangzhou Concrete 2010
3 Menara CN 553.3 m (1,815 ka)  Kanada Toronto Concrete 1976
4 Menara Ostankino 540.1 m (1,772 ka)  Russia Moscow Concrete 1967
5 Menara Oriental Pearl 468 m (1,535 ka)  China Shanghai Concrete 1994
6 Menara Milad 435 m (1,427 ka)  Iran Tehran Concrete 2007
7 Menara Kuala Lumpur 421 m (1,381 ka)  Malaysia Kuala Lumpur Concrete 1994
8 Menara Tianjin Radio dan Televisyen 415.2 m (1,362 ka)  China Tianjin Concrete 1991
9 Central Radio and TV Tower 405 m (1,329 ka)  China Beijing Concrete 1992
10 Kiev TV Tower 385 m (1,263 ka)  Ukraine Kiev Lattice 1973
11 Tashkent Tower 374.9 m (1,230 ka)  Uzbekistan Tashkent Steel 1985
12 Liberation Tower 372 m (1,220 ka)  Kuwait Kuwait Concrete 1996
13 Almaty Tower 371.5 m (1,219 ka)  Kazakhstan Almaty Steel 1983
14 Riga Radio and TV Tower 368.5 m (1,209 ka)  Latvia Riga Steel 1987
15 Berliner Fernsehturm 368 m (1,207 ka)  Germany Berlin Concrete 1969
16 Gerbrandy Tower 366.8 m (1,203 ka)  Belanda IJsselstein Concrete 1961
17 TV Tower Vinnytsia 354 m (1,161 ka)  Ukraine Vinnytsia Steel 1961
18 Stratosphere Tower 350.2 m (1,149 ka)  United States Las Vegas Concrete 1996
19 Colombo Lotus Tower 350 m (1,150 ka)  Sri Lanka Colombo Concrete 2013
20 West Pearl Tower 339 m (1,112 ka)  China Chengdu Concrete 2004
21 Macau Tower 338 m (1,109 ka)  Macau Macau Concrete 2001
22 Europaturm 337.5 m (1,107 ka)  Germany Frankfurt Concrete 1979
23 Menara Naga 336 m (1,102 ka)  China Harbin Lattice 2000
24 Menara Tokyo 332.6 m (1,091 ka)  Japan Tokyo Lattice 1958
25 Emley Moor TV Tower 330.4 m (1,084 ka)  United Kingdom Huddersfield Concrete 1970
26 WITI TV Tower 329 m (1,079 ka)  United States Shorewood Lattice 1962
27 Sky Tower 328 m (1,076 ka)  New Zealand Auckland Concrete 1997
28 WSB TV Tower 327.6 m (1,075 ka)  United States Atlanta Lattice 1957
29 Vilnius TV Tower 327 m (1,073 ka)  Lithuania Vilnius Concrete 1980
30 Eiffel Tower 324 m (1,063 ka)  France Paris Lattice 1889
31 WHDH-TV Tower 323.8 m (1,062 ka)  United States Newton Lattice 1994
32 Vännäs TV Tower 323 m (1,060 ka)  Sweden Vännäs Concrete 1988
33 Rameswaram TV Tower 323 m (1,060 ka)  India Rameswaram Concrete 1995
34 Höiåsmasten 320 m (1,050 ka)  Norway Halden Concrete 1980
35 Jiangsu Nanjing TV Tower 318.5 m (1,045 ka)  China Nanjing Concrete 1996
36 Aspire Tower 318 m (1,043 ka)  Qatar Doha Concrete 2007
37 KCTV-Tower 317.6 m (1,042 ka)  United States Kansas City Lattice 1956
38 Atlanta Turner Broadcasting Tower 314.3 m (1,031 ka)  United States Atlanta Lattice 1980
39 Tallinn TV Tower 312.3 m (1,025 ka)  Estonia Tallinn Concrete 1980
40 TV Tower Yerevan 311.7 m (1,023 ka)  Armenia Yerevan Lattice 1977
41 Tortoise Mountain TV Tower 311.4 m (1,022 ka)  China Wuhan Concrete  ?
42 St. Petersburg TV Tower 311.2 m (1,021 ka)  Russia St. Petersburg Lattice 1962
43 Azeri TV Tower 310 m (1,020 ka)  Azerbaijan Baku Concrete 1996
44 Sydney Tower 309 m (1,014 ka)  Australia Sydney Concrete 1981
45 Liaoning Broadcast and TV Tower 305.5 m (1,002 ka)  China Shenyang Concrete 1989
46 Fazilka TV Tower 304.8 m (1,000 ka)  India Fazilka Lattice 2007
47 Zotino Tall Tower Observation Facility (ZOTTO) 304 m (997 ka)  Russia Zotino Guyed mast 2006
48 Zendstation Smilde 303.5 m (996 ka)  Belanda Smilde Concrete 1959
49 BRTN Toren 300 m (980 ka)  Belgium Sint-Pieters-Leeuw Concrete 1996
50 Mumbai Television Tower 300 m (980 ka)  India Mumbai Lattice  ?
51 Sutro Tower 295 m (968 ka)  United States San Francisco Steel 1973
52 Zhuzhou Television Tower 293 m (961 ka)  China Zhuzhou Concrete 1999
53 Fernmeldeturm Nürnberg 292 m (958 ka)  Germany Nuremberg Concrete 1977
54 Star Tower 291 m (955 ka)  United States Cincinnati Lattice 1991
55 Olympiaturm 289.5 m (950 ka)  Germany Munich Concrete 1968
56 Torre de Collserola 288.4 m (946 ka)  Spain Barcelona Concrete 1991
57 Dudelange Radio Tower 285 m (935 ka)  Luxembourg Dudelange Lattice 1957
58 Telemax 282.2 m (926 ka)  Germany Hannover Concrete 1992
59 Shijiazhuang TV-tower 280 m (920 ka)  China Shijiazhuang Lattice 1998
60 Heinrich-Hertz-Turm 279.7 m (918 ka)  Germany Hamburg Concrete 1968
61 Central Plains Pearl TV Tower 278 m (912 ka)  China Luoyang Concrete  ?
61 DZEC-TV (Net 25 Tower) 276 m (906 ka)  Philippines Quezon City Lattice 1990
62 Georgia Tbilisi TV Broadcasting Tower 274.5 m (901 ka)  Georgia Tbilisi Steel 1955
63 Hillbrow Tower 269 m (883 ka)  South Africa Johannesburg Concrete 1971
64 Kaifeng TV Tower 268 m (879 ka)  China Kaifeng Concrete 905
65 Colonius 266 m (873 ka)  Germany Cologne Concrete 1981
67 Novorossiysk TV Tower 261 m (856 ka)  Russia Novorossiysk Concrete 1996
68 Daqing Radio and Television Tower 260 m (850 ka)  China Daqing Concrete 1989
69 Moscow Octod Tower 258 m (846 ka)  Russia Moscow Lattice 2006
70 WTVR-TV-Tower 257 m (843 ka)  United States Richmond Lattice 1953
71 Fernmeldeturm Kühkopf 255 m (837 ka)  Germany Koblenz Concrete 1976
72 Grodno TV Tower 254 m (833 ka)  Belarus Grodno Lattice 1984
73 Donauturm 252 m (827 ka)  Austria Vienna Concrete 1964
74 Fernsehturm Dresden-Wachwitz 252 m (827 ka)  Germany Dresden Concrete 1969
75 Swisscom-Sendeturm St. Chrischona 250 m (820 ka)  Switzerland St. Chrischona Concrete 1984
76 Towers of Lafayette transmitter 250 m (820 ka)  France Marcheprime Lattice 1920
77 Jeddah TV Tower 250 m (820 ka)  Saudi Arabia Jeddah Concrete 2007

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Tokyo Sky Tree construction ends: World's tallest tower prepares to open". Cable News Network. 1 March 2012. Dicapai pada 1 March 2012.  Check date values in: |access-date=, |date= (bantuan)
  2. Danielle Demetriou (1 March 2012). "Tokyo unveils world's tallest communications tower". The Daily Telegraph. Dicapai pada 1 March 2012.  Check date values in: |access-date=, |date= (bantuan)
  3. 3.0 3.1 "Tokyo Sky Tree website" (dalam bahasa Japanese). Tobu Railway Co., Ltd. & Tobu Tower Sky Tree Co., Ltd. Dicapai pada 2011-03-08.