Menara Kuala Lumpur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Menara Kuala Lumpur
منارا كوالا لومڤور
Kuala Lumpur Tower
KualaLumpurTower.jpg

Menara Kuala Lumpur

Informasi
Lokasi Kuala Lumpur, Malaysia
Status Siap
Dibina 1991-1995
Kegunaan Telekomunikasi, rekreasi, restoran, dll.
Ketinggian
Antena 421 m
Bumbung 335 m
Maklumat teknikal
Bilangan tingkat 6
Keluasan tingkat 7700 m²
Bilangan lif 4
Syarikat
Arkitek Kumpulan Senireka Sdn. Bhd.
Pemilik Kerajaan Malaysia[1]

Menara Kuala Lumpur ialah sebuah menara terletak 515 meter dari aras laut dengan ketinggian 421 meter. Menara Kuala Lumpur terletak di kemuncak Bukit Nanas 94 m dari aras laut. Menara Kuala Lumpur telah dirasmikan oleh Bekas Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Dr. Mahathir bin Mohamad pada 1 Oktober 1996. Menara ini merupakan bangunan komunikasi ketujuh tertinggi di dunia.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pembinaan Menara Kuala Lumpur dilaksanakan dalam 3 fasa pembinaan.[3] Fasa pertama dimulakan pada Oktober 1991 sehingga 15 Ogos 1992. Fasa kedua pula bermula pada 12 Julai 1992 dengan pembinaan ditumpukan pada tapak menara dan tingkat bawah tanah. Kerja-kerja asas pembinaan dan aktiviti penanaman cerucuk selesai pada 15 April 1993.

Menara ini dibina bersebelahan sebatang Pokok Jelutong berusia lebih 100 tahun.

Pada tahun ia siap dibina iaitu tahun 1996, menara ini merupakan menara tertinggi di Asia dan merupakan yang ketiga tertinggi di dunia.[4]

Kelebihan[sunting | sunting sumber]

Menara ini lebih tinggi berbanding Menara Berkembar Petronas, Kuala Lumpur kerana terletak pada di kemuncak 94m dari aras laut. Menara Kuala Lumpur dibina sebagai menara komunikasi untuk mempertingkatkan khidmat telekomunikasi dan sistem pemancar. Di sini siaran radio RTM iaitu Klasik Nasional, Muzik FM, KL FM, Traxx FM, Ai FM, Minnal FM, Asyik FM, televisyen RTM1 dan RTM2 milik Radio Televisyen Malaysia, NTV7 milik Media Prima Berhad dan TV Alhijrah milik Al Hijrah Media Corporation siaran UHF dapat diterima sehingga 40km jauhnya.

Menara Telekomunikasi Kuala Lumpur ini merupakan menara telekomunikasi yang ketujuh tertinggi di dunia di belakang Menara CN di Kanada pada ketinggian 553m, Menara Ostankino di Russia setinggi 537m, Menara Shanghai di Negara China dengan 468m tinggi, Borj-e Milad dengan ketinggian 435m di Iran, dan Tokyo Sky Tree dengan ketinggian 634m di Jepun.[2] Menara 421 meter tinggi ini mula dibina pada tahun 1993 dan siap pada 1996. Di bawah menara ini terdapat kedai cenderamata, panggung mini, panggung terbuka, mini zoo, restoran dan Kampung Budaya 1Malaysia.

Reka bentuk[sunting | sunting sumber]

Reka bentuk menara ini direka oleh Kumpulan Senireka Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat tempatan. Bentuknya yang tirus dan tinggi adalah keistimewaannya. Bahan binaan menara ini ialah konkrit. Menara ini menjadi tumpuan pelancong kerana ia menyediakan banyak tempat reakreasi. Reka bentuk menara ini dipengaruhi oleh seni bina Islam, Jerman, Perancis dan tempatan. Hiasan dalamannya pula dipengaruhi oleh seni bina Islam yang bercirikan gaya Muqarnas dari Esfahan, Iran. Seni reka dalaman yang bercirikan sentuhan Muqarnas ini dapat dilihat dengan ketara khususnya pada rekaan kubah kaca yang terdapat di lobi lif utama. Kubah kaca yang terdapat adalah dalam tekstur yang agak kasar, ia mempunyai tujuh tingkat yang melambangkan 7 lapisan (petala) langit menurut Islam. Hiasan ini juga boleh dilihat di pintu masuk utama ruang legar dan di bawah kepala menara.

Menara Kuala Lumpur digunakan untuk aturcara penting bagi umat Islam kerana disinilah tempat penentuan anak bulan Ramadan dan Syawal dilakukan di puncak menara tersebut.

Kebudayaan[sunting | sunting sumber]

Menara Kuala Lumpur memperlihatkan aktiviti kesenian dan kebudayaan di Kampung Budayanya yang dipanggil Kampung Budaya 1Malaysia. Antara aktiviti di sini ialah permainan tradisional, persembahan tarian tradisional, gamelan, persembahan muzik dan nyanyian lagu-lagu asli setiap hari.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "KL Tower" (dalam bahasa Inggeris). Malaysian-Explorer.com. Diperoleh pada 17 Disember 2013. 
  2. 2.0 2.1 "World's Tallest Towers". Structures and Buildings. Infoplease.com. Diperoleh pada 17 Disember 2013. 
  3. "Menara Kuala Lumpur: Culture, Adventure, Nature". History. MenaraKL.com.my. Diperoleh pada 17 Disember 2013. 
  4. "Southeast Asia Building" (dalam bahasa Inggeris) (7-12). QAF Publications & Exhibitions. 1996. p. 214. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]