Perbezaan antara semakan "James Peter Ongkili"

Jump to navigation Jump to search
tiada ringkasan suntingan
k
 
==Politik==
Pada April 1976, Dr James bertanding dan menang besar di kawasan [[Tamparuli]] atas tiket [[Parti Bersatu Rakyat Jelata Sabah|Berjaya]] . Oleh itu beliau dilantik serbagai Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah pada 20 April 1976.
 
Dr James dilantik sebagai Timbalan [[Ketua Menteri Sabah]] merangkap Menteri Industri dan Pembangunan Desa pada 17 Julai 1976. Dianugerah Darjah Indera Mahkota Pahang yang membawa gelaran datuk oleh [[Sultan Pahang]] pada 23 Oktober 1976. Kemudian dilantik Timbalan Presiden Berjaya pada 18 Mac 1977.
Dr James dilantik oleh [[Perdana Menteri Malaysia]], Tun Dr [[Mahathir Mohamad]] sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 2 Jun 1983. Selepas itu beliau tidak bertanding di DUN [[Tamparuli]]. Beliau dilantik sebagai Menteri Kehakiman dalam rombakan kabinet pada 14 Julai 1984.
 
Beliau bersara dari politik pada Julai 1986 dan tidak dicalonkan oleh parti Berjaya untuk [[Tuaran (Parlimen)|parlimen Tuaran]]. Pada Mei 1988 beliau mengundurkan diri dari parti [[Parti Bersatu Rakyat Jelata Sabah|Berjaya]]. Pada Julai 1988 beliau mengasaskan [[Parti Rakyat Sabah]] (PRS) dan menjadi presiden pertama.
 
Pada Julai 1990 beliau kalah bertanding di kerusi DUN [[Tamparuli]] atas tiket PRS . Beliau dikalahkan oleh Datuk [[Wilfred Bumburing]] dari [[Parti Bersatu Sabah]] ([[PBS]] yang dipimpin oleh bapa saudaranya Tan Sri Datuk [[Joseph Pairin Kitingan]]. Pada 1 Ogos 1990 beliau mengumumkan berhenti menjadi presiden PRS dan arena politik tetapi menyertai [[Parti Bersatu Sabah]] pada Mac 1981 di kawasan Tamparuli .
6,637

suntingan

Menu pandu arah