Tuaran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tuaran
Tuaran Sabah ViewsFromLingSanPagoda-04.jpg
Etimologi: Tawaran
Nama panggilan: 
توارن
Lokasi bandar dan daerah Tuaran
Lokasi bandar dan daerah Tuaran
Negara Malaysia
Negeri Sabah
BahagianPantai Barat, Sabah
Government
 • JenisMajlis Daerah
 • Pegawai daerahIbnu Haji Baba
Zon waktuUTC+8 (Waktu Malaysia)
Laman webLaman web rasmi Majlis Daerah Tuaran
sebahagian pekan tuaran

Tuaran adalah sebuah bandar serta merupakan sebuah daerah yang terletak di Daerah Pantai Barat, barat laut Sabah, Malaysia di Pulau Borneo. Daerah Tuaran berkeluasan kira-kira 1,166 kilometer persegi dan mempunyai jumlah kepadatan penduduk kira-kira seramai 94,100 orang pada tahun 2006.[1] Kira-kira setengah dari populasi penduduk ialah dari suku kaum Dusun(Lotud) , manakala diikuti etnik Samah(Bajau), dan Cina. Tuaran juga terkenal dengan binaan 9 tingkat Pagoda Cina yang dijadikan lambang / mercu tanda bandar ini. Ahli Parlimen Tuaran ialah Y.B. Datuk Madius Tangau dari Parti UPKO, komponen Barisan Nasional.

Berdekatan dengan tempat pelancongan seperti Kampung Air Mengkabong dan Kampung Air Penimbawan, yang merupakan rumah perkampungan yang kedudukannya seperti terapung diatas muara dan pesisir pantai. Terdapat beberapa lokasi resort pelancongan yang bertaraf 3 hingga 5 bintang seperti The Shangri-La's Rasa Ria Resort, The Mimpian Jadi Resort, and The Sabandar Resort. Tambahan dari itu terdapat juga beberapa resort kecil yang turut menyediakan khidmat penginapan, katering dan makanan serta aktiviti sukan air pada kos yang lebih rendah dan berpatutan sesuai bagi mereka yang menginginkan keriangan yang sederhana ketika melancong.

Bandar ini merupakan destinasi persinggahan yang begitu popular kepada para pelancong dan masyarakat yang dalam perjalanan pergi/balik ke/dari bandar-bandar di utara Sabah seperti (Kudat, Kota Marudu, Kota Belud, dan Tenghilan) dan bagi mereka yang dalam perjalanan menuju ke Kota Kinabalu. Bandaraya Kota Kinabalu terletak hanya 34 km ke selatan Tuaran. Kota Tuaran telah mengalami suatu betuk pembesaran kawasan yang drastik tetapi kini pembesaran kota ini mengalami sedikit renjatan akibat bentuk muka bumi Tuaran yang agak terhad berikutan terdapatnya sungai yang mengelilingi bandar ini.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Nama Tuaran dipercayai berasal dari perkataan bahasa Melayu yakni tawaran yang beerti 'jualan' atau 'tawar' atau 'diskaun' atau 'promosi'. Nama ini dipercayai berasal daripada fungsi pasar dimana para penduduk bumiputera yang datang dari perkampungan tepi bukit dan genting bukit datang ke Tuaran untuk menjual hasil tanaman mereka kepada para nelayan pantai dan masyarakat Cina pantai.

bangunan urusetia daerah tuaran

Minuman tempatan[sunting | sunting sumber]

Tuaran adalah lokasi bagi Bahar yakni suatu minuman keras tradisional seperti 'liquor' yang terkenal, sama seperti air todi yang diperbuat dari air kelapa yang dicampur dengan ekstrak kulit kayu. Manakala masyarakat tempatan memanggilnya "rosok" yang akhirnya air tersebut bertukar menjadi warna merah. Minuman ini telah diperakui secara ujian kimia bahawa ia mengandungi kadar kosentrasi anti-oksidan yang tinggi. Malangnya, walau bagaimanapun, minuman ini berbau agak tajam (tengit) dan tidak disenangi untuk diminum, ia akan bertukar menjadi busuk dengan cepat dan menjadi masam dalam sehari.

Makanan tempatan[sunting | sunting sumber]

Mi Tuaran.

Mi Tuaran, juga dikanali sebagai 'Mi Goreng Tuaran' yang juga merupakan salah satu dari makanan tradisi di Sabah. Gentian mi tersebut diperbuat dari adunan sebati antara kuning telur dan tepung gandum, dimana apabila mi digoreng ini akan meningkatkan sensasi aroma telur tersebut. Gorengan mi biasanya memakan masa lebih kurang 5-10 minit pada suhu yang tinggi dan membiarkan tekstur mi menjadi kuning keemasan dan garing di bahagian bawah mi. Kemudian sayur sawi akan dimasukkan ketika proses gorengan dijalankan. Sebelum dihidang, mi biasanya akan dicampurkan dengan hirisan halus charseow, misalnya hirisan daging babi manis di paggang dan cecincin telur goreng berputar. Namun bagi masyarakat Muslim, penggunaan daging babi dalam makanan adalah diharamkan, maka alternatif lain yang boleh digunakan adalah dengan menghidangkan mi Tuaran ini dengan hirisan daging lembu atau kambing.

Budaya[sunting | sunting sumber]

Tamu[sunting | sunting sumber]

Setiap pagi ahad, Tuaran akan dimeriahkan dengan pembukaan Pasar Tamu yang merupakan pasar besar ala tradisional yang menjual pelbagai barangan domestik rakyat Sabah khususnya dari daerah Tuaran dan sekitarnya. Diantara barangan yang dijual adalah seperti sayur-sayuran tuaian, buah-buahan tuaian, ikan dan makanan laut, kek tradisional, produk tembakau tradisional, cenderamata dan banyak lagi. Pasar Tamu sudah banyak menarik ramai pelancong ke Tuaran kerana barangan dan hasil tuaian yang dijual sangat mengujakan dengan harga yang sangat berpatutan. Pasar Tamu yang tedapat di Tuaran ini adalah yang kedua selepas satu lagi Pasar Tamu yang terdapat di Kota Belud. Perbezaan antara kedua-dua Pasar Tamu ini boleh dilihat dari segi saiz pasar dan nilai barang esotik yang dijualnya.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Monthly Statistical Bulletin, January 2007: Sabah", Department of Statistics Malaysia, Sabah.


Koordinat: 6°11′N 116°14′E / 6.183°N 116.233°E / 6.183; 116.233