Pandan Indah (kawasan negeri)
P021 Pandan Indah ialah kawasan pilihan raya bagi Dewan Negeri Selangor. DUN ini berada di bawah parlimen Pandan (kawasan persekutuan). Pusat bandar Ampang Jaya iaitu Pandan Indah terletak di dalam DUN ini. Terdahulu nama DUN ini ialah Cempaka namun ditukar oleh Suruhanjaya Pilihan Raya kerana tidak kena dengan nama tempat.
Penyandang DUN ini ialah Yang Berhormat Izham Hashim dari PH-AMANAH yang merupakan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (EXCO). Beliau juga merupakan Pengerusi AMANAH Selangor.
Sejarah Kawasan[sunting | sunting sumber]
Sejarah Wakil Rakyat[sunting | sunting sumber]
Keputusan Pilihan Raya[sunting | sunting sumber]
Pentadbiran dan Kemudahan[sunting | sunting sumber]
DUN Pandan Indah berada di bawah daerah pentadbiran tanah Hulu Langat dan di bawah mukim Ampang. Kawasan lain di bawah mukim Ampang ialah di DUN Teratai (kawasan negeri) dan DUN Bukit Antarabangsa (kawasan negeri) serta DUN Lembah Jaya (kawasan negeri).
Pihak berkuasa tempatan DUN ini ialah Majlis Perbandaran Ampang Jaya yang diasaskan pada tahun 1994.
Pihak Berkuasa Tempatan[sunting | sunting sumber]
Majlis Perbandaran Ampang Jaya Pejabat MPAJ terletak di dalam DUN ini
- Zon 14
- Zon 15
- Zon 16
- Zon 17
- Zon 18
Kemudahan Awam[sunting | sunting sumber]
Polis
- Pejabat IPD Ampang Jaya
- Balai Polis Pandan Indah
- Balai Polis Pandan Perdana
- Balai Polis Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik IPD Ampang Jaya
Balai Bomba dan Penyelamat
- Balai Bomba dan Penyelamat Ampang
Kesihatan Awam
- Hospital Ampang
- Klinik Kesihatan Kampung Pandan Dalam
Pendidikan Awam
- Sekolah Kebangsaan Taman Nirwana
- Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan Jaya
- Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan Indah
Dewan Awam
- Dewan MPAJ Taman Cempaka
Tempat Ibadat
- Masjid Nurul Islam
- Masjid Nurul Hidayah
Kompleks Sukan
- Stadium MPAJ