Pakatan Harapan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Pakatan Harapan
Pact Of Hope
希望聯盟
ڤاکتن هارڤن
பாக்காத்தான் ஹரப்பான்
Ketua Umum Dato' Seri Anwar Ibrahim (de facto)
Pengerusi Tun Dr. Mahathir Mohamad
Presiden Datuk Seri Dr. Wan Azizah Ismail
Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin
YB Lim Guan Eng
Tuan Haji Mohamad Sabu
Naib Presiden Dato' Seri Mohamed Azmin Ali
Dato' Seri Mukhriz Mahathir
YB Chong Chieng Jen
Tuan Haji Salahuddin Ayub
Slogan Pakatan Harapan Rakyat
Diasaskan 22 September 2015; 2 tahun yang lalu (2015-09-22)
Ibu pejabat Petaling Jaya, Selangor, Malaysia (PKR)
Kuala Lumpur, Malaysia (DAP & AMANAH)
Petaling Jaya[1], Malaysia (PPBM)
Akhbar Suara Keadilan
Roketkini
Suara Amanah
Keahlian Parti Keadilan Rakyat (PKR)
Parti Tindakan Demokratik (DAP)
Parti Amanah Negara (AMANAH)
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM)
Ideologi Liberalisme sosial,
Demokrasi sosial,
Keadilan sosial
Warna rasmi Merah, putih
Dewan Negara Malaysia:
4 / 70
Dewan Rakyat Malaysia:
74 / 222
Dewan Undangan Negeri:
171 / 576
Politik Malaysia
Parti politik
Pilihan raya
Malaysia

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
MalaysiaNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Pakatan Harapan (PH) merupakan pergabungan tidak rasmi antara parti politik pembangkang di Malaysia yang bertindak selaku pewaris Pakatan Rakyat. Parti campuran ini ditubuhkan pada 22 September 2015, terdiri daripada Parti Tindakan Demokratik, Parti Keadilan Rakyat dan Parti Pekerja-Pekerja Malaysia.[2][3] Parti Pekerja-Pekerja Malaysia diganti oleh Parti Amanah Negara (AMANAH) selepas Jabatan Pendaftar Pertubuhan (RoS) telah mengesahkan status permohonannya.

Walaupun Parti Islam SeMalaysia (PAS) telah keluar dari Pakatan, akan tetapi di dalam Dewan Rakyat, PAS memberi komitmen terhadap barisan Pembangkang. PAS kini membentuk pakatan blok ketiga pembangkang Gagasan Sejahtera bersama-sama Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN) dan Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa). Tetapi sejak kebelakangan ini, PAS lebih bersedia sebagai parti berkecuali dan pemerhati yang tidak memihak kepada suara-suara wakil rakyat dari Pakatan Harapan.

Parti anggota[sunting | sunting sumber]

Perjanjian kerjasama[sunting | sunting sumber]

Ini ialah Perjanjian Kerjasama Pakatan Harapan-PPBM untuk memastikan pertandingan satu lawan satu dalam PRU14.

Isi Kandungan Perjanjian[sunting | sunting sumber]

Ditandatangani pada 13 Disember 2016 bersamaan 13 Rabi'ul Awwal 1438 Hijrah di Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.


BAHAWASANYA Pakatan Harapan (yang terdiri daripada KEADILAN, DAP dan AMANAH) dan PPBM dengan ini bersetuju dan komited akan perkara-perkara berikut:

  • Berjuang dengan berlandaskan kepada peruntukan dan semangat Perlembagaan 1957/63 terutamanya:


i. Mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan bebas, aman dan damai di di negara ini sejajar dengan Perkara 3; serta melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputra Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153;


ii. Mempertahankan peranan dan tanggungjawab institusi Raja berperlembagaan; dan


iii. Memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu sejajar dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan memperluaskan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan lingua franca serantau, melindungi dan memperkukuhkan penggunaan dan pembelajaran bahasa ibunda semua kaum, serta meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris demi memperbaiki daya saing Malaysia di peringkat antarabangsa.


  • Memperjuangkan Agenda Reformasi dalam kebangunan-semula negara demi rakyat dengan berpaksikan nilai-nilai yang dikongsi bersama, termasuk kebenaran, keadilan, kebebasan, integriti, kebajikan dan tatakelola yang baik.


  • Meletakkan satu calon sahaja untuk mewakili Pakatan Harapan - PPBM di dalam sesuatu pilihanraya di mana-mana peringkat setelah pembahagian kerusi ditentukan melalui perundingan di antara kedua pihak berdasarkan prinsip kebolehmenangan.


  • Berunding dengan parti yang belum berada di dalam perjanjian ini untuk memastikan seboleh mungkin satu calon sahaja yang akan mewakili pembangkang bagi melawan Barisan Nasional.


  • Mewujudkan gabungan parti-parti politik pembangkang sebelum Pilihanraya Umum ke 14 dengan tujuan untuk membentuk kerajaan selepas pilihanraya.


  • Mewujudkan Jawatankuasa Teknikal Bersama untuk membincangkan pembahagian kerusi pilihanraya, manifesto dan logo bersama dan merangka gerakerja Pilihanraya Umum ke 14.


  • Atas semangat setiakawan dan kerjasama, parti-parti dalam rangka perjanjian ini hendaklah memelihara hubungan baik antara satu sama lain dan menyelesaikan pertikaian menerusi perundingan bersama.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Alamat ibupejabat PPBM
  2. ^ "CNA". Dicapai pada 22 September 2015. 
  3. ^ "Malaysia Kini". Dicapai pada 22 September 2015. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.