Pendidikan di Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pendidikan di Jepun
Flag of Japan.svg
Perincian umum
Bahasa asas:Jepun
Celik huruf
Jumlah:99.0% [d]
Lelaki:99.9%
Wanita:99.7%


Di Jepun, pendidikan adalah wajib di peringkat rendah dan menengah rendah.[1] Kebanyakan pelajar menghadiri sekolah awam melalui peringkat menengah rendah, tetapi pendidikan swasta adalah popular di peringkat menengah dan universiti. Sistem pendidikan Jepun memainkan peranan penting dalam pemulihan Jepun dan pertumbuhan ekonomi yang pesat dalam dekad yang berikut di akhir Perang Dunia II.

Selepas Perang Dunia Kedua, Undang-undang Asas Pendidikan dan Pendidikan Sekolah Undang-undang telah digubal pada tahun 1947 di bawah arahan daripada pasukan pendudukan. Undang-undang kedua ditakrifkan sistem sekolah yang masih berkuat kuasa hari ini: enam tahun sekolah rendah, tiga tahun sekolah menengah rendah, tiga tahun sekolah menengah, dua atau empat tahun dalam universiti.

Pendidikan sebelum sekolah rendah disediakan di tadika dan pusat penjagaan harian. Pusat jagaan awam dan swasta mengambil kanak-kanak dari umur di bawah satu sehingga lima tahun. Program-program untuk kanak-kanak berumur 3-5 menyerupai mereka di tadika. Pendekatan pendidikan di tadika amat berbeza dari persekitaran tidak berstruktur yang menekankan peranan ke persekitaran yang sangat berstruktur yang memberi tumpuan kepada kanak-kanak untuk mendapatkan lulus peperiksaan masuk di sekolah rendah swasta.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Foreign Press Club of Japan Fact Book". Fpcj.jp. Dicapai 2013-01-19. 

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]