Portal:Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Portal Jepun
Utama   Geografi   Projek
Lokasi Jepun dalam peta dunia

Jepun , nama rasmi Nippon-koku (日本国) adalah negara pulau di Asia Timur. Terletak di Lautan Pasifik , ia terletak di timur China, Korea dan Rusia. Yang aksara yang membentuk Nama Jepun bermaksud "asal matahari" , itulah sebabnya Jepun kadang-kadang dikenal pasti sebagai "Negara Matahari Terbit".

Jepun terdiri daripada lebih 3,000 pulau-pulau, yang terbesar yang Honshu, Hokkaido, Kyushu dan Shikoku. Kebanyakan pulau-pulau yang bergunung, banyakgunung berapi, contohnya, puncak tertinggi di Jepun, Gunung Fuji, asalnya sebuah gunung berapi. Jepun mempunyai penduduk kesepuluh terbesar di dunia, dengan kira-kira 128 juta orang. Yang Kawasan Terbesar Tokyo, termasuk ibu kota dalam Tokyo dan beberapa sekitar wilayah, adalah kawasan metropolitan terbesar di dunia, dengan lebih 30 juta penduduk. Pengaruh dari dunia luar diikuti oleh tempoh masa yang lama pengasingan telah mencirikan sejarah Jepun . Sejak menggunakan perlembagaan pada tahun 1947 , Jepun telah mengekalkan kesatuan raja berperlembagaan dengan maharaja dan parlimen terpilih, Diet.

Sebuah kuasa ekonomi utama, Jepun mempunyai ketiga terbesar di dunia ekonomi oleh KDNK nominal. Ia adalah ahli yang PBB, G8, G4, OECD dan PEC, bersama bajet pertahanan kelima terbesar dunia. Ia juga pengeksport keempat terbesar di dunia dan pengimport keenam terbesar dan pemimpin dunia dalam teknologi dan jentera.

Rencana Pilihan

Pemandangan daripada gumuk yang terbesar.

Gumuk pasir Tottori (Jepun: 鳥取砂丘 (とっとりさきゅう) Tottori sakyū) merupakan sebuah gumuk pasir yang terletak di bandar raya Tottori di wilayah Tottori, Jepun. Pembentukan geologi unik ini telah menarik minat pelancong ke kawasan itu.

Gumuk pasir ini terbentuk daripada enapan-enapan yang dibawa dari Pergunungan Chūgoku oleh Sungai Sendai ke Laut Jepun. Arus laut dan angin membantu membawa pasir dari bawah ke atas pantai, di mana angin sentiasa mengubah bentuk gumuk pasir itu. Gumuk ini telah wujud lebih daripada 100,000 tahun dan ia semakin berkurangan berikutan program penghutanan semula oleh pihak pemerintah selepas Perang Dunia Kedua. Tambahan lagi, pengadang konkrit telah dibina bagi melindungi kawasan pesisir (sebahagian daripada Taman Negara Pesisir Sanin).

Gambar pilihan

Askar Jepun melintasi Jambatan Guillemard yang telah dirobohkan oleh Tentera British.
Kredit:

Jambatan Guillemard merupakan sebuah jambatan keretapi yang mana kebanyakan strukturnya dibina dengan menggunakan besi. Jambatan ini merentasi Sungai Kelantan yang bermula di Paloh Rawa, Machang ke Kursial, Tanah Merah, Kelantan. Jambatan Guillemard mula dibina pada tahun 1920, dan pembinaan jambatan ini diselesaikan pada bulan Julai 1924. Jambatan ini merupakan jambatan keretapi yang terpanjang di Malaysia. Gambar menunjukkan askar-askar Jepun sedang menyeberanginya dalam kemaraan mereka ke Kuala Krai.

Pada hari ini...

Petikan pilihan

Biografi pilihan

Berita terkini

Tahukah anda

Kyudo Kai Nobiai.jpg

Portal:Jepun/Tahukah anda/51

Portal:Jepun/Tahukah anda/151

Kategori

Topik Jepun

Portal yang berkaitan

Templat:Link FA Templat:Link FA Templat:Link FA Templat:Link FA Koordinat: 36°30′N 139°00′E / 36.5°N 139°E / 36.5; 139