Senarai siri anime mengikut jumlah episod

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai ini ialah senarai siri anime mengikut jumlah episod. Jumlah minimum bagi setiap bahagian telah disenaraikan di atas setiap jadual.

Televisyen[sunting | sunting sumber]

Senarai ini ialah senarai siri televisyen anime mengikut jumlah episod untuk siri dengan sekurang-kurangnya 100 episod. Perhatikan bahawa francais anime siri televisyen dengan berganda (contohnya, Sailor Moon) tidak akan disenaraikan dalam laman ini. Walau bagaimanapun, anime di Jepun mempunyai satu amalan yang agak mengelirukan iaitu menamakan musim sesuatu siri seolah-olah mereka bukan sebahagian daripada siri asal. Contohnya Sailor Moon dan lain-lain. Artikel ini hanya akan meliputi siri tanpa arka/musim yang mempunyai nama-nama yang berlainan.

Bil. Nama rancangan Mula disiarkan Akhir penyiaran Jumlah episod Durasi Jumlah durasi (hari)
1 Sazae-san
Oktober 5, 1969
Masih berjalan
2,500+[1][2][3][n 1] 7 minit 37.44
2 Nintama Rantarō
April 10, 1993
Masih berjalan
2,199[4][n 2] 10 minit 15.27
3 Ojarumaru
Oktober 5, 1998
Masih berjalan
1,827[5][n 3] 10 minit 12.69
4 Oyako Club
Oktober 3, 1994
Mac 30, 2013
1,818[6] 5 minit 6.31
5 Doraemon
April 2, 1979
Mac 18, 2005
1,787 11 minit 13.65
6 Kirin no Monoshiri Yakata
Januari 1, 1975
Disember 31, 1979
1,565 5 minit 5.43
7 Soreike! Anpanman
Oktober 3, 1988
Masih berjalan
1,507 24 minit 25.12
8 Kirin Ashita no Calendar
Januari 1, 1980
Disember 30, 1984
1,498 5 minit 5.20
9 Manga Nippon Mukashi Banashi
Januari 7, 1975
Januari 2, 1995
1,494[n 4] 24 minit 24.90
10 Hoka Hoka Kazoku
Oktober 1, 1976
Mac 31, 1982
1,428[7] 5 minit 4.96
11 Monoshiri Daigaku Ashita no Calendar
Julai 1, 1966
Ogos 2, 1970
1,274 5 minit 4.42
12 Chibi Maruko-chan
Januari 8, 1995
Masih berjalan
1,257[8] 24 minit 20.95
13 Doraemon (2005)
April 15, 2005
Masih berjalan
1,086 12–45 minit 21.49
14 Crayon Shin-chan
April 13, 1992
Masih berjalan
1,049[9] 24 minit 17.48
15 Sekai Monoshiri Ryokō
Oktober 1, 1971
Disember 31, 1974
1,006 5 minit 3.49
16 Detektif Conan
Januari 8, 1996
Masih berjalan
982 24 minit 16.35
17 One Piece
Oktober 20, 1999
Masih berjalan
944 24 minit 15.70
18 Kotowaza House
April 4, 1987
September 28, 1994
773[10] 5 minit 2.68
19 Asadayo!Kaishain
April 4, 2016
Masih berjalan
744 1 minute 0.52
20 Shima Shima Tora no Shimajirō
Disember 13, 1993
Mac 31, 2008
726 24 minit 12.10
21 Ninja Hattori-kun
September 28, 1981
Disember 25, 1987
696 10–15 minit 6.04
22 Hana Kappa
Mac 29, 2010
Masih berjalan
581 12–24 minit 7.26
23 Perman
April 4, 1983
Julai 2, 1985
526 12 minit 3.65
24 Obake no Q-tarō
April 1, 1985
Mac 29, 1987
510 24 minit 8.50
25 Naruto: Shippuden
Oktober 3, 2007
Mac 23, 2017
500 24 minit 8.33
26 Morning Ninja team Gatchaman
April 18, 2011
Mac 29, 2013
475 1 minute 0.33
27 Shimajiro no Waow
April 2, 2012
Masih berjalan
433 8 minit 2.41
28 Cooking Idol I! My! Mine!
Mac 30, 2009
Mac 29, 2013
400 10 minit 2.78
29 Kochira Katsushika-ku
Kameari Kōen-mae Hashutsujo
Jun 16, 1996
Disember 19, 2004
373 24 minit 6.22
30 Gintama
April 4, 2006
Oktober 7, 2018
367 24 minit 6.12
31 Bleach
Oktober 5, 2004
Mac 27, 2012
366 24 minit 6.10
32 Kirin Monoshiri Daiquiri: Manga Bushiness
Ogos 3, 1970
September 30, 1971
366 5 minit 1.27
33 Charady no Joke na Mainichi
April 1, 2009
Mac 30, 2010
365 3 minit 0.76
34 Keroro Gunso
April 3, 2004
April 3, 2011
358 24 minit 5.97
35 Kiteretsu Daihyakka
Mac 27, 1988
Jun 9, 1996
331 24 minit 5.52
36 Atashin'chi
April 19, 2002
September 19, 2009
330 24 minit 5.50
37 Fairy Tail
Oktober 12, 2009
September 29, 2019
328 24 minit 5.47
38 Otogi Manga Calendar
Jun 25, 1962
Jun 25, 1964
312 3 minit 0.65
39 Manga Hajimete Monogatari
Mei 6, 1978
Mac 31, 1984
305 24 minit 5.08
40 Hyppo and Thomas
Januari 1, 1971
September 30, 1972
300 3 minit 0.63
41 Hamtaro
Julai 7, 2000
Mac 31, 2006
296 24 minit 4.93
42 Ikkyū-san
Oktober 15, 1975
Jun 28, 1982
296 24 minit 4.93
43 Dragon Ball Z
April 26, 1989
Januari 31, 1996
291 24 minit 4.85
44 Dotanba no Manners
Oktober 3, 1984
April 9, 1987
283 5 minit 0.98
45 Pokémon (siri original)
April 1, 1997
November 14, 2002
276 24 minit 4.60
46 Gan to Gon
April 5, 1974
Ogos 13, 1975
260 5 minit 0.90
47 Hoshi no Ko Poron
April 1, 1974
Mac 21, 1975
260 5 minit 0.90
48 Folktales from Japan
April 1, 2012
Mac 26, 2017
258 24 minit 4.30
49 A Penguin's Troubles
April 5, 2008
Mac 30, 2013
253 10 minit 1.76
50 Good Morning!!! DORONJO
Mac 30, 2015
Mac 25, 2016
243 1 minute 0.17
51 Dr. Slump Arale-chan
April 8, 1981
Februari 19, 1986
243 24 minit 4.05
52 Itazura tenshi Chippo-chan
Mac 30, 1970
Disember 31, 1970
240
53 Ohayo The Genie Family
Mac 31, 2014
Mac 27, 2015
237
54 Mazinger ZIP
April 8, 2013
Mac 28, 2014
227
55 Miracle! Mimika
April 3, 2006
Mac 27, 2009
225
56 Yu-Gi-Oh! Duel Monsters
April 18, 2000
September 29, 2004
224
57 Naruto
Oktober 3, 2002
Februari 8, 2007
220 24 minit 3.67
58 Bonobono (2016)
Mac 7, 2016
Masih berjalan
217
59 Yo-kai Watch
Januari 8, 2014
Mac 30, 2018
214
60 Katekyō Hitman Reborn!
Oktober 7, 2006
September 25, 2010
203
61 Ojamajo Doremi
Februari 9, 1999
Januari 26, 2003
201
62 Sailor Moon
Mac 7, 1992
Februari 8, 1997
200
63 Holly the Ghost
Januari 28, 1991
April 12, 1993
200
64 Parasol Henbee
Oktober 2, 1989
Januari 28, 1991
200
65 Gatapishi
April 2, 1990
Mac 29, 1991
199
66 Let's Go COOKR'n
April 1, 2013
Mac 20, 2015
196
67 Tamagon the Counselor
Oktober 5, 1972
September 28, 1973
195
68 Urusei Yatsura
Oktober 14, 1981
Mac 19, 1986
195
69 Astro Boy
Januari 1, 1963
Disember 31, 1966
193
70 Inuyasha
Oktober 16, 2000
Mac 29, 2010
193
71 Pokémon: Advanced Generation
November 21, 2002
September 14, 2006
193
72 Pokémon: Diamond & Pearl
September 28, 2006
September 9, 2010
191
73 Star of the Giants
Mac 30, 1968
September 18, 1971
182[n 5]
74 Yu-Gi-Oh! GX
Oktober 6, 2004
Mac 26, 2008
180
75 Aikatsu!
Oktober 8, 2012
Mac 31, 2016
178
76 The Prince of Tennis
Oktober 10, 2001
Mac 30, 2005
178
77 Zenmai Zamurai
April 3, 2006
Mac 26, 2010
175
78 Mirmo!
April 6, 2002
September 27, 2005
172
79 Chirorin Mura Monogatari
April 6, 1992
Mac 19, 1993
170
80 Pokonyan!
April 5, 1993
Mac 29, 1996
170
81 Yadamon
Ogos 24, 1992
Julai 16, 1993
170
82 Boruto: Naruto Next Generations
April 5, 2017
Masih berjalan
168 24 minit 2.77
83 Obocchama-kun
Januari 14, 1989
September 26, 1992
164
84 Dokaben
Oktober 6, 1976
Disember 26, 1979
163
85 Hai! Akko Desu
Oktober 12, 1988
Mac 26, 1992
163
86 Sobakasu Pucchi!
Mac 31, 1969
Oktober 4, 1969
162
87 Ranma ½
April 15, 1989
September 25, 1992
161
88 Dragon Ball Z Kai
April 5, 2009
Jun 28, 2015
159
89 Odenkun
April 8, 2005
Februari 27, 2009
156
90 Bōken Shōnen Shadar
September 18, 1967
Mac 16, 1968
156
91 Chō Tokkyū Hikarian
April 2, 1997
Mac 29, 2000
156
92 Otoko do-Ahou! Koushien
September 28, 1970
Mac 27, 1971
156
93 Pinch to Punch
September 29, 1969
Mac 28, 1970
156
94 Otoko Ippiki Gaki Daishou
September 29, 1969
Mac 28, 1970
156
95 Urikupen Kyuujo-tai
September 30, 1974
Mac 29, 1975
156
96 Lupin III Part II
Oktober 3, 1977
Oktober 6, 1980
155
97 Major
November 13, 2004
September 25, 2010
154
98 Yu-Gi-Oh! 5D's
April 2, 2008
Mac 30, 2011
154
99 Dragon Ball
Februari 26, 1986
April 12, 1989
153
100 Pro Golfer Saru
April 2, 1985
Mac 28, 1988
153
101 Kirarin Revolution
April 7, 2006
Mac 27, 2009
153
102 Fist of the North Star
Oktober 11, 1984
Februari 18, 1988
152
103 Cooking Papa
April 9, 1992
Mei 25, 1995
151
104 Tetsujin 28-go Gao
April 6, 2013
Mac 26, 2016
151
105 Zatch Bell!
April 6, 2003
Mac 26, 2006
150 23 minit 2.40
106 Hunter × Hunter (2011)
Oktober 2, 2011
September 24, 2014
148
107 The Kindaichi Case Files
April 7, 1997
September 11, 2000
148
108 Yu-Gi-Oh! Arc-V
April 6, 2014
Mac 26, 2017
148
109 Toriko
April 3, 2011
Mac 30, 2014
147
110 Eyeshield 21
April 6, 2005
Mac 19, 2008
145
111 Black Clover
Oktober 3, 2017
Masih berjalan
146 24 minit 2.32
112 Dragon Ball Super
Julai 5, 2015
Mac 25, 2018
131
113 Yu-Gi-Oh! VRAINS
May 10, 2017
September 25, 2019
120
114 D.Gray-man
Oktober 3, 2006
September 27, 2016
116
115 Yu Yu Hakusho
Oktober 10, 1992
Disember 17, 1994
112

Animasi video original[sunting | sunting sumber]

Ini adalah senarai siri animasi video original (OVA) mengikut bilangan episod untuk siri dengan minimum 20 episod.

Bil. Nama rancangan Mula disiarkan Akhir penyiaran Jumlah episod
1 Legend of the Galactic Heroes Dis. 1988 Mac 1997 110
2 Puchimas! Petit Idolmaster Jan. 2013 Mac 2013 64
3 Legend of the Galactic Heroes
Side Stories
Feb. 1998 July 2000 52
4 Konpeki no Kantai Feb. 1993 Ogos 2003 32
5 Saint Seiya: Hades Nov. 2002 Ogos 2008 31
6 Hunter × Hunter Jan. 2002 Ogos 2004 30
7 Detective Conan Mac 2000 April 2012 27
8 Saint Seiya:
The Lost Canvas
June 2009 July 2011 26
9 Tōma Kijinden ONI Okt. 1995 Mac 1996 25
10 Tenchi Muyo! Ryo-Ohki Sept. 1992 Sept. 2017 24
11 Supernatural: The Animation Jan. 2011 April 2011 22

Animasi internet original[sunting | sunting sumber]

Ini adalah senarai siri animasi internet original (ONA) mengikut bilangan episod untuk siri dengan minimum 20 episod.

Bil. Nama rancangan Mula disiarkan Akhir penyiaran Jumlah episod
1 Puchimas!! Petit Petit Idolmaster April 2014 Jun 2014 74
2 Hetalia: Axis Powers Jan. 2009 Mac 2010 52
3 Hetalia: World Series Mac 2010 Mac 2011 48
4 Pretty Guardian Sailor Moon Crystal Julai 2014 Jun 2016 39
5 Starry Sky Dis. 2010 Jun 2011 26
6 Xam'd: Lost Memories Julai 2008 Feb. 2009 26
7 The Melancholy of
Haruhi-chan Suzumiya
Feb. 2009 Mei 2009 25
8 Bonjour Sweet Love Patisserie Okt. 2014 Mac 2015 24
9 Magical Play Nov. 2001 Mei 2002 24
10 Petit Eva:
Evangelion@School
Mac 2007 Sept. 2007 24
11 Psychic Academy Mac 2002 Sept. 2002 24
12 Penguin Musume Heart April 2008 Nov. 2008 22
13 Kyō no Asuka Show Ogos 2012 Jan. 2013 20
14 Hetalia: The Beautiful World Jan. 2013 Jun 2013 20

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Setiap penayangan mingguan Sazae-san terdiri daripada tiga episod yang berasingan. Jumlah episod termasuk yang istimewa.
  2. ^ Terdapat 25 "siri" yang merupakan sebahagian daripada keseluruhan siri Nintama Rantarou. Halaman ini menyenaraikan semua tajuk episod.
  3. ^ Episod dibahagikan kepada 23 "siri"
  4. ^ 24 episod TV dari siri 1975, 1470 episod TV dari siri 1976
  5. ^ Kiraan ini terdiri daripada 182 episod siri Star of the Giants yang asli.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Animation World 10月11日〜11月10日". Animage (dalam bahasa Jepun). Tokyo, Japan: Tokuma Shoten. 449: 157–168. 10 November 2015.
  2. ^ 『サザエさん』原作 からアニメへの歴史 (dalam bahasa Jepun). Fuji TV. Dicapai pada 2008-08-04.
  3. ^ http://www.filmweb.pl/serial/Sazae-san-1969-502304
  4. ^ 忍たま乱太郎 これまでのおはなし (dalam bahasa Jepun). NHK. Diarkib daripada yang asal pada May 10, 2015. Dicapai pada April 28, 2013.
  5. ^ "おじゃる丸 これまでのおはなし (Ojarumaru: The story up to now)" (dalam bahasa Jepun). NHK. Dicapai pada August 6, 2020.
  6. ^ おやこクラブ (dalam bahasa Jepun). Eiken. Diarkib daripada yang asal pada January 14, 2015. Dicapai pada October 28, 2014.
  7. ^ ほかほか家族 (dalam bahasa Jepun). Eiken. Diarkib daripada yang asal pada December 26, 2010. Dicapai pada October 20, 2010.
  8. ^ "過去のおはなし 2015年 ちびまる子ちゃん オフィシャルサイト" [Previous 2015 Stories - Chibi Maruko-chan Official Site] (dalam bahasa Jepun). Nippon Animation. Dicapai pada February 3, 2015.
  9. ^ "Animation World 4月11日〜5月10日". Animage (dalam bahasa Jepun). Tokyo, Japan: Tokuma Shoten. 419: 120–127. 10 May 2013.
  10. ^ ことわざハウス (dalam bahasa Jepun). Eiken. Diarkib daripada yang asal pada May 20, 2013. Dicapai pada July 20, 2014.

Templat:Lists of anime