Senarai anime mengikut jumlah episod

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini adalah senarai siri anime mengikut jumlah episod. Jumlah minimum bagi setiap bahagian telah disenaraikan di atas setiap jadual.

Televisyen[sunting | sunting sumber]

Ini adalah senarai siri televisyen anime mengikut jumlah episod untuk siri dengan sekurang-kurangnya 100 episod. Perhatikan bahawa francais anime siri televisyen dengan berganda (contohnya, Sailor Moon) tidak akan disenaraikan dalam laman ini. Walau bagaimanapun anime di Jepun mempunyai satu amalan yang agak mengelirukan menamakan musim seolah-olah mereka TIDAK adalah sebahagian daripada siri asal. contohnya Sailor Moon dan lain-lain. Artikel ini hanya akan meliputi siri tanpa arka/musim nama-nama yang berbeza.

No # Episod Panjang episod (anggaran)
(dalam minit)
Tajuk siri Masih dalam
pengeluaran?
1 2255 (6917+)[1][2][n 1] 6 Sazae-san Ya
2 1787 6–25 Doraemon (anime 1979) Tidak
3 1773[3][n 2] 10–30 Nintama Rantarō Ya
4 1565 Kirin no Monoshiri Yakata Tidak
5 1471 Manga Nippon Mukashi Banashi (1976) Tidak
6 1428[4] 5 Hoka Hoka Kazoku Tidak
7 1388 10 Ojarumaru Ya
8 1306 Kirin Ashita no Calendar Tidak
9 1274 Monoshiri Daigaku Ashita no Calendar Tidak
10 1170 30 Soreike! Anpanman Ya
11 1006 Sekai Monoshiri Ryokō Tidak
12 918[5] 25 Chibi Maruko-chan (1995) Ya
13 807[5] 15–30 Crayon Shin-chan Ya
14 773 Kotowaza House Tidak
15 726 25 Shima Shima Tora no Shimajirō Tidak
16 700[1] 25–96 Detective Conan Ya
17 694 10–15 Ninja Hattori-kun Tidak
18 608 25 One Piece Ya
19 566 25 Doraemon (anime 2005) Ya
20 526 15–30 Perman Tidak
21 510 15 Obake no Q-tarō (siri 1985) Tidak
22 373 20 Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen-mae Hashutsujo Tidak
23 366[1] 25 Bleach Tidak
24 365 3 Charady no Joke na Mainichi Tidak
25 365 Manga Jinbutsushi Tidak
26 358 25 Keroro Gunso Tidak
27 331 25 Kiteretsu Daihyakka Tidak
28 330 25 Atashin'chi Tidak
29 324 25 Naruto: Shippuden Ya
30 312 3 Otogi Manga Calendar Tidak
31 305 Manga Hajimete Monogatari Tidak
32 300 Hyppo and Thomas Tidak
33 296 25 Hamtaro Tidak
34 296 Ikkyū-san Tidak
35 291 25 Dragon Ball Z Tidak
36 283 Dotanba no Manners Tidak
37 276 25 Pokémon (siri asal) Tidak
38 265 25 Gintama Tidak
39 260 Hoshi no ko Poron Tidak
40 243 25 Dr. Slump Arale-chan Tidak
41 240 Itazura tenshi Chippo-chan Tidak
42 225 Miracle! Mimica Tidak
43 224 25 Yu-Gi-Oh! Duel Monsters Tidak
44 220 25 Naruto Tidak
45 203 25 Katekyō Hitman Reborn! Tidak
46 200 10 Holly the Ghost Tidak
47 200 25 Parasol Henbee Tidak
48 199 5 Gatapishi Tidak
49 195 5 Tamagon the Counselor Tidak
50 195 25 Urusei Yatsura Tidak
51 193 25 Astro Boy (1963 series) Tidak
52 193 25 Pokémon: Advanced Generation Tidak
53 191 25 Pokémon: Diamond & Pearl Tidak
54 182[n 3] 20 Star of the Giants Tidak
55 180 25 Yu-Gi-Oh! GX Tidak
56 178 25 The Prince of Tennis Tidak
57 175 25 Fairy Tail Tidak
58 170 Chirorin Mura Monogatari Tidak
59 170 Pokonyan! Tidak
60 170 10 Yadamon Tidak
61 167 25 InuYasha Tidak
62 164 25 Obocchama-kun Tidak
63 163 25 Dokaben Tidak
64 163 Hai! Akko Desu Tidak
65 162 Sobakasu Pucchi! Tidak
66 161 25 Ranma ½ Tidak
67 156 25 Bōken Shōnen Shadar Tidak
68 156 7 Chō Tokkyū Hikarian Tidak
69 156 Otoko do-Ahou! Koushien Tidak
70 156 Pinch to Punch Tidak
71 155 25 Lupin III Part II Tidak
72 154 25 Major Tidak
73 154 25 Yu-Gi-Oh! 5D's Tidak
74 153 25 Dragon Ball Tidak
75 153 25 Kirarin Revolution Tidak
76 151 25 Cooking Papa Tidak
77 150 25 Zatch Bell! Tidak
78 148 25 Kindaichi Shōnen no Jikenbo Tidak
79 145 25 Eyeshield 21 Tidak
80 143 Pro Golfer Saru (1985) Tidak
81 142 25 Chibi Maruko-chan Tidak
82 142 Mainichi Kaa-san Tidak
83 141 Uchi no 3 Shimai Tidak
84 140 Harimogu Harry Tidak
85 137 25 Kinnikuman Tidak
86 136 25 Oishinbo Tidak
87 136 [n 4] 25 Pokémon: Best Wishes! Ya
88 135 Shin Obake no Q-Tarou Tidak
89 132 Tobidase! Bacchiri Tidak
90 132 Urikupen Kyuujo Tai Tidak
91 130 Bumpety Boo Tidak
92 130 Futago no Moncchichi Tidak
93 130 Hamster Club Tidak
94 130 Kappamaki! Tidak
95 130 Spoon Oba-san Tidak
96 130 5 Youyou no Neko Tsumami Tidak
97 128 25 Captain Tsubasa Tidak
98 127 25 Inazuma Eleven Tidak
99 127 Manga Sekai Mukashibanashi Tidak
100 127 Mīmu Iro Iro Yume no Tabi Tidak
101 124 25 Yawara! A Fashionable Judo Girl Tidak
102 119 Esper Mami Tidak
103 119 Ultra B Tidak
104 117 Azuki-chan Tidak
105 117 25 Kyo Kara Maoh! Tidak
106 116 25 Toriko Ya
107 115 Candy Candy Tidak
108 114 Doronpa! Tidak
109 114 GeGeGe no Kitaro (1996) Tidak
110 114 25 Saint Seiya Tidak
111 113 25 Galaxy Express 999 Tidak
112 112 Tsuyoshi Shikkari Shinasai Tidak
113 112 25 YuYu Hakusho Tidak
114 110 Manga Hajimete Omoshiro Juku Tidak
115 110 Roppou Yabure-kun Tidak
116 109 25 Hokuto no Ken Tidak
117 109 Sally the Witch Tidak
118 109 Tsurikichi Sanpei Tidak
119 108 GeGeGe no Kitaro (1985) Tidak
120 108 Time Bokan Series: Yatterman Tidak
121 105 Kaitou Pride Tidak
122 105 Science Ninja Team Gatchaman Tidak
123 105 Tiger Mask Tidak
124 104 Attack No. 1 Tidak
125 104 Chi's Sweet Home Tidak
126 104 Chi's Sweet Home: Chi's New Address Tidak
127 104 Hero Hero-kun Tidak
128 104 Inakappe Taishō Tidak
129 104 24 Moomin (1990 TV series) Tidak
130 104 Robotan Tidak
131 104 Susie-chan to Marvy Tidak
132 104 Tentou Muchi no Uta Tidak
133 103 25 D.Gray-man Tidak
134 103 Dokonjō Gaeru Tidak
135 103 Ganso Tensai Bakabon Tidak
136 103 Ojamanga Yamada-kun Tidak
137 103 Warau Salesman Tidak
138 102 Kodocha Tidak
139 102 Manga Naruhodo Monogatari Tidak
140 102 25 MÄR Tidak
141 101 Guru Guru Town Hanamaru-kun Tidak
142 101 Hakken Taiken Daisuki! Shimajirō Tidak
143 101 Shimajirō Hesoka Tidak
144 101 Slam Dunk Tidak
145 101 Touch Tidak
146 100 Doubutsu Mura Monogatari Tidak
147 100 Duel Masters Cross Tidak
148 100 Eigo de Asobo: Tanken Goblin Tou Tidak
149 100 GeGeGe no Kitaro (2007) Tidak
150 100 Kirby: Right Back at Ya! Tidak
151 100 Kuruneko Tidak
152 100 Manga Doshite Monogatari Tidak
153 100 Penguin no Mondai Tidak
154 100 Sakura Momoko Gekijou Cojicoji Tidak

OVA dan ONA[sunting | sunting sumber]

Ini adalah senarai siri animasi video original (OVA) dan animasi internet original (ONA) mengikut jumlah episod minimum bagi 12 siri.

# Episod Panjang episod (anggaran)
(dalam minit)
Jenis Tajuk siri Masih dalam
pengeluaran?
119 5 ONA Hetalia: Axis Powers Ya
110 25 OVA Legend of the Galactic Heroes Tidak
52 25 OVA Legend of the Galactic Heroes Side Stories Tidak
30 23 OVA Hunter × Hunter Tidak
27 20 OVA Case Closed Ya
26 OVA Saint Seiya: The Lost Canvas Tidak
26 11 ONA Starry Sky Tidak
26 24 ONA Xam'd: Lost Memories Tidak
25 5 ONA The Melancholy of Haruhi-chan Suzumiya Tidak
24 ONA Magical Play Tidak
24 3 ONA Petit Eva: Evangelion@School Tidak
24 9–10 ONA Psychic Academy Tidak
22 ONA Penguin Musume Heart Tidak
22 25 OVA Supernatural: The Animation Tidak
20 30 OVA Tenchi Muyo! Ryo-Ohki Tidak
16 OVA Cream Lemon Tidak
16 ONA Eagle Talon Tidak
16 OVA Patlabor: The New Files Tidak
15 OVA Cosmo Warrior Zero Tidak
15 OVA Gundam Evolve Tidak
15 OVA Key the Metal Idol Tidak
13 OVA Getter Robo Armageddon Tidak
13 30 OVA JoJo's Bizarre Adventure Tidak
13 OVA Mobile Suit Gundam 0083: Stardust Memory Tidak
13 OVA Record of Lodoss War Tidak

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. Setiap episod Sazae-san mengandungi tiga cerita berbeza.
  2. Terdapat 21 "siri" dimana sebahagian daripada keseluruhan siri Nintama Rantarō. Laman ini menyenaraikan kesemua tajuk episod.
  3. Jumlah ini mempunyai 182 epiusod original siri Star of the Giants.
  4. Senarai episod Pokémon masih tidak menyenarai yang belum disiarkan lagi. Senarai ini, bagaimanapun, hanya mengira yang telah disiarkan atau dengan cara lain secara rasmi dikeluarkan pada hari ini.

Petikan[sunting | sunting sumber]

  1. 1.0 1.1 1.2 "Animation World 8月11日〜9月10日" (dalam bahasa Jepun). Animage (Tokyo, Japan: Tokuma Shoten) 375: 157–164. 10 September 2009. 
  2. "『サザエさん』原作からアニメへの歴史" (dalam bahasa Jepun). Fuji TV. http://www.fujitv.co.jp/b_hp/sazaesan/index.html. Capaian 2008-08-04. 
  3. "忍たま乱太郎 これまでのおはなし" (dalam bahasa Jepun). NHK. http://www3.nhk.or.jp/anime/nintama/story/series01/index.html. Capaian April 28, 2013. 
  4. "ほかほか家族" (dalam bahasa Jepun). Eiken. http://www.eiken-anime.jp/works/works025.html. Capaian October 20, 2010. 
  5. 5.0 5.1 "Animation World 4月11日〜5月10日" (dalam bahasa Jepun). Animage (Tokyo, Japan: Tokuma Shoten) 419: 120-127. 10 May 2013.