Senarai baka silang anjing

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Seekor German sheprador, pada umur 3.5 bulan, suatu silangan antara anjing gembala Jerman dengan anjing pengutip Labrador.

Ini ialah senarai baka silang anjing umum.

Baka berasal usul kacukan[sunting | sunting sumber]

Berasal sebagai baka silang, kini kekal dengan sendiri daripada baka induk.

Nama Silangan Dengan Nota
Buldog Catahoula Anjing harimau bintang Catahoula Buldog Amerika Satu baka anjing jenis molosser dibiakbakakan untuk penggembalaan babi dan lembu; pemburuan babi hutan dan beruang hitam Amerika. Biasanya dibiakbakaan pada rumus 75% anjing harimau bintang Catahoula dan 25% buldog Amerika.[petikan diperlukan]
Buldog lembah Boxer Buldog
Bulterier Buldog Inggeris lama Terier Inggeris lama Banyak kelainan dan perolehan
Collie gembala Jerman Anjing gembala Jerman Collie
Collie Scotland (Collie kasar/Collie licin) Collie pekerja, mungkin sama dengan collie sempadan Borzoi dan mungkin baka lain
Anjing Eurasia Chow chow Anjing Kees, Anjing Samoyed
Anjing gembala Bulgaria Anjing Karakachan Anjing gembala Kaukasus, Anjing gembala Asia Tengah, Anjing Santo Bernard, Anjing Newfoundland
Anjing gembala Shetland Anjing gembala jenis spits dari Shetland (sama dengan anjing gembala Iceland) Collie kasar, Anjing Pomerania Pelbagai baka digunakan untuk mewujudkan versi kecil collie kasar
Kyi-leo Anjing Malta Lhasa apso
Majestic tree hound Anjing pemburu rakun Anjing pemburu darah Hound buruan besar daripada jenis anjing pemburu darah/anjing Talbot/anjing Santo Hubert lama yang mendiami tanah Amerika selama bertahun-tahun, dan ini disilangkan dengan keragaman hound lain untuk kerja penjejakan sejuk. Orang Majestic mengatakan mereka menyilangkan anjing pemburu darah ini dengan "hound buruan besar barat".
Mastif Amerika Anjing gembala Anatolia Mastif
Anjing pemburu serigala Ireland Anjing pemburu serigala Ireland hidup yang tinggal Anjing pemburu rusa Scotland, anjing Denmark besar
Anjing Tamaskan Husky Siberia Malamut Alaska
Windhound sutera Jurai keturunan multigenerasi lurcher kecil berdasarkan whippet Borzoi dan whippet Mewujudkan baka anjing pemburu penglihatan berbulu dan bersaiz sederhana

Kacukan silang pertama umum[sunting | sunting sumber]

Ini ialah anjing yang sengaja diwujudkan dengan penyilangan dua ekor anjing baka tulen. Kadang-kadang dikenali sebagai "anjing pereka", dan kerap diberi nama lakur diperoleh daripada nama baka induk. Ada sebilangan besar gabungan mungkin, dan jadual berikut hanya menyenaraikan yang paling kerap sengaja dibiakbakakan. Persatuan baka seperti AKC, UKC, dan CKC, tidak mengakui silangan "anjing pereka" sebagai baka.

Nama Silangan Dengan Nota
Aussie Siberia Anjing gembala Australia Husky Siberia
Ba-shar Anjing pemburu basset Shar-pei China
Beaglier Beagle Cavalier King Charles spaniel
Bernadane, Saint Dane, Great Bernard Anjing Denmark besar Anjing Santo Bernard
Bernedoodle Anjing gunung Bern Pudel
Borador Collie sempadan Anjing pengutip Labrador
Chabrador Chow chow Anjing pengutip Labrador
Chatham Hill retriever Anjing pengutip berbulu rata Cocker spaniel
Chorkie Anjing Chihuahua Terier Yorkshire
Chug Anjing Chihuahua Pug
Cockapoo, spoodle, cockerpoo Pudel Cocker spaniel
Coton tzu Anjing kapas Tuléar Shih tzu
Dalmadoodle Anjing Dalmatia Pudel
Dogue de boxer Boxer Dogue Bordeaux
Doxiepoo Dachshund Pudel
Gerberian shepsky Anjing gembala Jerman Husky Siberia
German sheprador Anjing pengutip Labrador Anjing gembala Jerman
Golden bullmastiff retriever Anjing pengutip keemasan Bulmastif
Goldador Anjing pengutip Labrador Anjing pengutip keemasan Dibiakbakaan di United Kingom untuk kegunaan sebagai anjing pandu.[1]
Goldendoodle Pudel Anjing pengutip keemasan
Golden labrador Anjing pengutip keemasan Anjing pengutip Labrador
Golden Saint Anjing pengutip keemasan Anjing Santo Bernard
Golden shepherd Anjing gembala Jerman Anjing pengutip keemasan
Great Danebull Terier pit bull Amerika Anjing Denmark besar
Irish Dane Anjing Denmark besar Anjing pemburu serigala Ireland
Irish schnauzer Schnauzer besar Anjing pemburu serigala Ireland
Jack-a-bee Beagle Terier Jack Russell
Labrabull, pitador Anjing pengutip Labrador Terier pit bull Amerika
Labradoodle Pudel Anjing pengutip Labrador
Lurcher Mana-mana anjing pemburu penglihatan Yang paling umum ialah anjing gembala jenis collie, atau terier Anjing jenis panjang, sangat boleh ubah saiznya menurut induk; kerap berbulu kasar. Secara tradisional digunakan untuk pemburuan haram – biasanya lebih pantas daripada collie dan lebih mudah dilatih dan lebih sukar dilihat daripada banyak anjing pemburu penglihatan.
Mal-shi Anjing Malta Shih-tzu Anjing kecil, giat dan suka bermain. Dewasanya berberat kira-kira 7 paun.
Maltalier Anjing Malta Cavalier King Charles spaniel
Maltipoo Anjing Malta Pudel
Mastador Mastif Anjing pengutip Labrador
Mini coonhound Anjing Chihuahua, Greyhound Itali, Terier tikus Beagle, Pincer kecil
Miniature golden retriever Anjing pengutip keemasan, Pudel Cocker spaniel
Miniature rottweiler Pincer kecil Pug
Miniature Saint Bernard Anjing Santo Bernard Cocker spaniel
Muscle mastiff Dogue Bordeaux Mastif
Pekeapoo Anjing Peking Pudel
Piterman Pincer Doberman Terier pit bull Amerika
Pitoxer Boxer Terier pit bull Amerika
Puggle Beagle Pug
Rotterman Pincer Doberman Anjing Rottweil
Schnocker Schnauzer kecil Cocker spaniel
Schnoodle Pudel Schnauzer kecil atau piawai
Shih-poo, pooshih Pudel Shih tzu
Siberian cocker Cocker spaniel Husky Siberia
Siberian retriever Anjing pengutip Labrador Husky Siberia
Springer pit Springer spaniel Terier pit bull Amerika
Texas heeler Anjing lembu Australia Anjing gembala Australia
Whoodle Terier gandum Pudel
Wolamute Malamut Alaska Serigala balak
Yorkiepoo Terier Yorkshire Pudel

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Hot Dogs!. Barron's. 2007. m/s. 30. ISBN 0-7641-3512-0.