Senarai parti politik menurut ideologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai parti politik menurut ideologi.

Isi kandungan

Senarai parti politik menurut ideologi[sunting | sunting sumber]

Agraria/Pertanian[sunting | sunting sumber]

  • Rusia Parti Agraria Rusia (Agrarnaya Partiya Rossii)
  • Taiwan Parti Petani (Nóngmíndǎng)
  • Filipina Parti Petani-Petani Butil (Butil Farmers Party)

Alam Sekitar[sunting | sunting sumber]

  • Australia Australian Greens
  • Yunani Ekologis Hijau (Oikologoi Prasinoi)
  • Bosnia-Herzegovina Greens of Bosnia and Herzegovina (Zeleni Bosne i Herzegovine)
  • Montenegro Hijau Montenegro (Zeleni Crne Gore)
  • Kepulauan Vanuatu Konfederasi Hijau (Green Confederation)
  • Korea Selatan Korea Greens (Chorok Jeongchi Yeondae)
  • Mexico Parti Ekologis Hijau Mexico (Partido Verde Ecologista de México)
  • Mali Parti Ekologis Mali (Parti Ecologiste du Mali)
  • Georgia Parti Hijau (Sakartvelo's mtsvaneta partia)
  • Mesir Parti Hijau (Hizb Al-khodr)
  • Afrika Selatan Parti Hijau Afrika Selatan (Green Party of South Africa)
  • New Zealand Parti Hijau Aotearoa New Zealand (Green Party of Aotearoa New Zealand)
  • Arab Saudi Parti Hijau Arab Saudi (Green Party of Saudi Arabia)
  • Filipina Parti Hijau Filipina (Green Party of the Philippines)
  • Iran Parti Hijau Iran (Hezb-e-sabz Hayeh Iran)
  • Kanada Parti Hijau Kanada (Green Party of Canada)
  • Kenya Parti Hijau Mazingira Kenya (Mazingira Green Party of Kenya)
  • Nigeria Parti Hijau Nigeria (The Green Party of Nigeria)
  • Nepal Parti Hijau Nepal (Green Nepal Party)
  • Pakistan Parti Hijau Pakistan (Green Party of Pakistan)
  • Somalia Parti Hijau Somalia (Somalia Green Party)
  • Taiwan Parti Hijau Taiwan (Green Party Taiwan)
  • Uganda Parti Hijau Uganda (Uganda Green Party)
  • Belize Parti Nasional Rakyat (People's National Party)
  • Jepun Pelangi dan Kehijauan (Niji to Midori)
  • Cyprus Pergerakan Ekologikal dan Alam Sekitar (Kinima Oikologon Perivallontiston)
  • Israel Pergerakan Hijau (Meimad)
  • Sri Lanka Pergerakan Hijau Sri Lanka (Green Movement of Sri Lanka)
  • Senegal Ralli Para Ekologis Senegal (Rassemblement des écologistes du Sénégal)
  • Israel The Greens (HeYerukim)
  • Mauritius The Greens (Les Verts)

Buddhisme[sunting | sunting sumber]

  • Jepun Parti Komeito Baru (Kōmeitō)
  • Negara Thai Parti Kuasa Dharma (Phak Phalang Tham)
  • Kemboja Parti Liberal Demokratik Buddha
  • Kemboja Parti Mengekalkan Nasional Kemboja
  • Kemboja Parti Norodom Ranaridh
  • Sri Lanka Parti Warisan Nasional (Jathika Hela Urumaya)

Buruh[sunting | sunting sumber]

  • Filipina Parti Buruh (Partido ng Manggagawa)
  • Mexico Parti Buruh (Partido del Trabajo)
  • Nigeria Parti Buruh (Labour Party)
  • Antigua dan Barbuda Parti Buruh Antigua (Antigua Labour Party)
  • Barbados Parti Buruh Barbados (Barbados Labour Party)
  • Georgia Parti Buruh Georgia (Sakartvelos Leoboristuli Partia)
  • Israel Parti Buruh Israel (Mifleget Ha'Avoda HaIsra'elit)
  • Mauritius Parti Buruh Mauritius (Mauritian Labour Party)
  • Antigua dan Barbuda Parti Buruh Nasional (National Labour Party)
  • Tanzania Parti Buruh Tanzania (Tanzania Labour PArty)
  • Kanada Parti Kerja Kurang (Work Less Party)
  • Macedonia Parti Pekerja-Pekerja (Rabotnička partija)
  • Malaysia Parti Pekerja Malaysia - PPM

Demokratik[sunting | sunting sumber]

  • Palestin Inisiatif Kebangsaan Palestin (Al Mubadara Al Wataniyya al Filastiniyya)
  • Jordan Parti Arab Demokratik Jordan (AL Hizb Al Arabi Al Dimuqrati Al Urduni)
  • Mesir Parti Belia Mesir
  • Malaysia Parti Bersatu Sabah - PBS PBS
  • Mesir Parti Keadilan Sosial
  • Lubnan Pembaharuan Demokratik (Harakat al-tajaddod al-democraty)

Etnik (Afar)[sunting | sunting sumber]

  • Ethiopia Barisan Kesatuan Demokratik Revolusi Afar (Qafar Uguugumoh Demokrasiyyoh Inkiinoh Fooca (Uguugumo))
  • Djibouti Barisan untuk Pemuliharaan Kesatuan dan Demokrasi (Front pour la Restoration de l'Unité et de la Démocratie)
  • Ethiopia Parti Demokratik Nasional Afar (Afar National Democratic Party)

Etnik (Afrikaner)[sunting | sunting sumber]

  • Afrika Selatan Barisan Pembebasan + (Vryheidsfront +)

Etnik (Albania)[sunting | sunting sumber]

  • Montenegro Alternatif Albania (Albanska Alternativa)
  • Montenegro Kesatuan Demokratik Albania (Demokratska Unija Albanaca)
  • Macedonia Kesatuan Demokratik untuk Integrasi (Demokratska unija za integracija)
  • Montenegro Liga Demokratik di Montenegro (Demokratski Savez u Crnoj Gori)
  • Romania Liga Persatuan Albania Romania (Asociaţia Liga Albanezilor din România)
  • Macedonia Parti Demokratik Etnik Albania (Demokratska Partija na Albancite)
  • Macedonia Parti untuk Kemakmuran Demokratik (Партија за демократски просперитет)
  • Serbia Parti untuk Tindakan Demokratik (Partija za demokratsko delovanje)

Etnik (Amhara)[sunting | sunting sumber]

  • Habsyah Pergerakan Demokratik Nasional Amhara (Amhara National Democratic Movement)
  • Habsyah Pertubuhan Rakyat Seluruh Amhara (All-Amhara People's Organization)

Etnik (Anuak)[sunting | sunting sumber]

  • Habsyah Pergerakan Demokratik Rakyat Gambella (Gambella Peoples’ Democratic Movement)

Etnik (Arab)[sunting | sunting sumber]

  • Iran Barisan Popular Demokratik Rakyat Arab Ahwaz
  • Israel Parti Demokratik Arab (Miflaga Demokratit Aravit/Al Hizb Al Dimuqrati Al Arabi)
  • Israel Pergerakan Arab untuk Pembaharuan - TA'AL
  • Israel Perhimpunan Demokratik Kebangsaan (Brit Le'umit Demokratit/Al Tajammu' Al Watani Al Dimuqrati - BALAD)
  • Iran Pertubuhan Pembebasan Ahwaz
  • Israel Senarai Arab Bersatu (Reshima Aravit Meuhedet/Al Qaimah Al Arabiyah Al Muwahadah)

Etnik (Argobba)[sunting | sunting sumber]

  • Habsyah Pertubuhan Demokratik Warganegara Argobba (Argoba National Democratic Organization)

Etnik (Armenia)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Armenia Romania (Uniunea Armenilor din România)
  • Lubnan Parti Ramgavar

Etnik (Assyria)[sunting | sunting sumber]

  • Iraq Kesatuan Demokratik Kaldani (Chaldean Democratic Union)
  • Iraq Parti Demokratik Bet-Nahrain (Bet-Nahrain Democratic Party)
  • Iraq Parti Nasionalis Progresif Assyria (Assyrian Progressive Nationalist Party)
  • Iraq Parti Patriotik Assyria (Assyrian Patriotic Party)
  • Iraq Parti Pembebasan Assyria (Gabo d-Furqono d-Ashur)
  • Iraq Parti Sosialis Assyria (Gaba Shawtapaya Atouraya)
  • Iraq Pergerakan Demokratik Assyria (Al Haraka Al Dimuqratiya Al Ashouriya)
  • Iraq Persidangan Umum Assyria (Assyrian General Conference)
  • Lubnan Pertubuhan Demokratik Aramiyah (Tanzim Al-Arami Al-Democraty)
  • Syria Pertubuhan Demokratik Assyria (Mtakasta)

Etnik (Baluchi)[sunting | sunting sumber]

  • Iran Barisan Bersatu Baluchistan (Balochistan United Front)
  • Iran Barisan Rakyat Baluchistan (Balochistan People's Front)
  • Iran Parti Rakyat Baluchistan (Balochistan People's Party)
  • Pakistan Parti Republikan Baloch (Baloch Republican Party)
  • Pakistan Parti Republikan Nasional (Jamhoori Watan Party)
  • Pakistan Pergerakan Jamote Qaumi (Jamote Qaumi Movement)
  • Iran Pergerakan Nasional Baluchistan (Baluchistan National Movement)

Etnik (Bengali)[sunting | sunting sumber]

  • India Kami Adalah Orang Bengali (Amra Bangalee)

Etnik (Berber)[sunting | sunting sumber]

  • Maghribi Parti Demokratik Berber Maghribi (Akabar Amagday Amazigh Amghrabi)

Etnik (Bosnia)[sunting | sunting sumber]

  • Macedonia Liga Demokratik Etnik Bosnia (Demokratska Liga na Bošnjacite)
  • Montenegro Parti Bosnia (Bošnjačka Stranka)
  • Montenegro Parti Demokratik Bosnia Montenegro (Bošnjačka demokratska partija Crne Gore)
  • Serbia Parti Demokratik Bosnia Sandzak (Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka)
  • Serbia Parti Demokratik Sandzak (Sandžačka demokratska partija)
  • Serbia Parti Sosial Liberal Sandzak (Socijalno-liberalna stranka Sandžaka)
  • Bosnia-Herzegovina Parti Tindakan Demokratik (Stranka Demokratske Akcije)
  • Kosovo Parti Tindakan Demokratik (Stranka Demokratske Akcije)
  • Croatia Parti Tindakan Demokratik Croatia (Stranka Demokratske Akcije Hrvatske)
  • Serbia Parti Tindakan Demokratik Sandzak (Stranka Demokratske Akcije Sandžaka)

Etnik (Bulgaria)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Bulgaria Banat - Romania (Uniunea Bulgară din Banat – România)

Etnik (Bumiputera Sabah)[sunting | sunting sumber]

Etnik (Bumiputera Sarawak)[sunting | sunting sumber]

Etnik (Cina)[sunting | sunting sumber]

Etnik (Croat)[sunting | sunting sumber]

  • Montenegro Inisiatif Sivik Croatia (Hrvatska građanska inicijativa)
  • Romania Kesatuan Croatia Romania (Uniunea Croaţilor din România)
  • Serbia Liga Demokratik Etnik Croat di Vojvodina (Demokratski Savez Hrvata u Vojvodini)
  • Serbia Parti Croatia-Bunjevac-Šokač (Hrvatsko-Bunjevačko-Šokačka stranka)

Etnik (Czech)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Demokratik Slovak dan Czech di Romania (Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România)

Etnik (Denmark)[sunting | sunting sumber]

  • Germany Persekutuan Pengundi-Pengundi Schleswig Selatan (Südschleswigscher Wählerverband)

Etnik (Frisian)[sunting | sunting sumber]

  • Belanda Parti Nasional Frisian (Friese Nationale Partij)
  • Germany Persekutuan Pengundi-Pengundi Schleswig Selatan (Südschleswigscher Wählerverband)

Etnik (Garo)[sunting | sunting sumber]

  • India Majlis Kebangsaan Garo (Garo National Council)

Etnik (Gipsi)[sunting | sunting sumber]

  • Bulgaria Euroroma
  • Kosovo Inisiatif Demokratik Baru Kosovo (Iniciativa e re Demokrarike e Kosovës)
  • Macedonia Kesatuan Roma di Macedonia (Sojuz na Romite na Makedonija)
  • Serbia Kesatuan Roma Serbia (Унија Рома Србије)
  • Bulgaria Kesatuan Sivil "Roma" (Graždansko Obedinenie "Roma")
  • Kosovo Parti Demokratik Ashkali Kosovo (Partia Demokratike e Ashkanlive të Kosovës)
  • Macedonia Parti Etnik Roma Bersatu di Macedonia (Obedineta partija na Romite vo Makedonija)
  • Romania Parti Roma (Partida Romilor)
  • Serbia Parti Roma (Romani partija)
  • Yunani Ralli Bebas Warganegara untuk Pengenalan Diri yang Khas (Anexartiti Sispirosi Idieterou Autoprosdiorismou)

Etnik (Harari)[sunting | sunting sumber]

  • Habsyah Liga Nasional Harari (Harari National League)

Etnik (Hazara)[sunting | sunting sumber]

  • Pakistan Parti Demokratik Hazara (Hazara Democratic Party)

Etnik (Hungary)[sunting | sunting sumber]

  • Croatia Kesatuan Demokratik Etnik Hungary Croatia (Demokratska zajednica Mađara Hrvatske)
  • Romania Kesatuan Demokratik Etnik Hungary Romania (Uniunea Democrată Maghiară din România)
  • Serbia Komuniti Demokratik Etnik Hungary Vojvodina (Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara)
  • Romania Majlis Kebangsaan Szekler (Consiliul Naţional Secuiesc)
  • Serbia Parti Demokratik Etnik Hungary Vojvodina (Demokratska stranka vojvođanskih Mađara)
  • Slovakia Parti Gabungan Hungary (Strana maďarskej koalície)
  • Romania Parti Sivik Hungary (Partidul Civic Maghiar)
  • Serbia Perikatan Etnik Hungary Vojvodina (Savez vojvođanskih Mađara)

Etnik (India)[sunting | sunting sumber]

Etnik (Itali)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Persatuan Itali Romania (Asociaţia Italienilor din România)

Etnik (Jawa)[sunting | sunting sumber]

  • Suriname Parti untuk Penyatuan Nasional dan Permuafakatan (Kerukanan Tulodo Pranatan Ingit)
  • Suriname Pertjajah Luhur

Etnik (Jerman)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Forum Demokratik Jerman di Romania (Forumul Democrat al Germanilor din România)
  • Croatia Kesatuan Rakyat Jerman - Persatuan Nasional Swabia Danube di Croatia (Njemačka narodnosna zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj)
  • Itali Kesatuan untuk Tyrol Selatan (Union für Südtirol)
  • Poland Minoriti Jerman (Mniejszość Niemiecka)
  • Itali Parti Rakyat Tyrol Selatan (Südtiroler Volkspartei)
  • Denmark Parti Schleswigsche (Schleswigsche Partei)

Etnik (Kannada)[sunting | sunting sumber]

  • India Kannada Chalavali Vatal Paksha

Etnik (Kanuri)[sunting | sunting sumber]

  • Nigeria Pergerakan Belia Borno (Borno Youth Movement)

Etnik (Kashmiri)[sunting | sunting sumber]

  • India Parti Demokratik Rakyat Jammu dan Kashmir (Jammu and Kashmir People's Democratic Party)
  • India Persidangan Nasional Jammu dan Kashmir (Jammu & Kashmir National Conference)

Etnik (Kurdis)[sunting | sunting sumber]

  • Lubnan Parti Demokratik Kurdis
  • Armenia Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  • Iraq Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  • Syria Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  • Turki Parti Demokratik Kurdistan (Partîya Demokrata Kurdistan)
  • Iran Parti Demokratik Kurdistan Iran (Hîzbî Dêmokiratî Kurdistanî Êran)
  • Turki Parti Masyarakat Demokratik (Demokratik Toplum Partisi)
  • Iraq Parti Penyelesaian Demokratik Kurdistan (Kurdistani Democratic Solution Party)
  • Lubnan Parti Razkari
  • Iraq Pergerakan Masa Depan Yazidi (Yezidi Future Movement)

Etnik (Lapp)[sunting | sunting sumber]

  • Norway Parti Rakyat Sami (Samefolkets Parti)

Etnik (Latino/Hispanik)[sunting | sunting sumber]

  • Amerika Syarikat Parti Bangsa Bersatu (Raza Unida Party)

Etnik (Macedonia)[sunting | sunting sumber]

  • Albania Parti Macedonia (Makedoneska Partija)
  • Yunani Pelangi (Ouránio Tóxo)
  • Romania Persatuan Macedonia Romania (Asociaţia Macedonenilor din România)

Etnik (Manipuri)[sunting | sunting sumber]

  • India Parti Persekutuan Manipur (Federal Party of Manipur)
  • India Parti Rakyat Manipur (Manipur Peoples Party)

Etnik (Marathi)[sunting | sunting sumber]

  • India Maharashtra Navnirman Sena

Etnik (Melayu)[sunting | sunting sumber]

Etnik (Mizo)[sunting | sunting sumber]

  • India Barisan Demokratik Maraland (Maraland Democratic Front)
  • India Barisan Nasional Mizo (Mizo National Front)
  • India Parti Nasionalis Zoram (Zoram Nationalist Party)
  • India Persidangan Rakyat Mizoram (Mizoram People's Conference)

Etnik (Naga)[sunting | sunting sumber]

  • India Barisan Rakyat Nagaland (Nagaland People's Front)
  • India Parti Nasional Naga (Naga National Party)

Etnik (Nepali/Gurkha)[sunting | sunting sumber]

  • India Akhil Bharatiya Gorkha League
  • India Barisan Pembebasan Nasional Gurkha (Gorkha National Liberation Front )
  • India Gorkha Jan Mukti Morcha

Etnik (Occitan)[sunting | sunting sumber]

  • Perancis Parti Occitan (Partit Occitan)

Etnik (Oromo)[sunting | sunting sumber]

  • Habsyah Kongres Rakyat Oromo (Oromo People's Congress)
  • Habsyah Pergerakan Demokratik Federalis Oromo (Oromo Federalist Democratic Movement )
  • Habsyah Pertubuhan Demokratik Rakyat Oromo (Oromo Peoples' Democratic Organization)

Etnik (Pashtun)[sunting | sunting sumber]

  • Afghanistan Negara Afghan (Afğān Mellat)
  • Pakistan Parti Pakhtun-khwa Milli Awami (Pakhtun-khwa Milli Awami Party)
  • Afghanistan Parti Sosial Demokratik Pastun (د پښتنو ټولنیز ولسولیز ګوند)

Etnik (Poland)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Poland Romania (Uniunea Polonezilor din România)
  • Lithuania Tindakan Pengundian Etnik Poland di Lithuania (Lietuvos lenkų rinkimų akcija)

Etnik (Portugis)[sunting | sunting sumber]

  • Macau Harapan Baru (Nova Esperança)
  • Macau Untuk Macau (Por Macau)

Etnik (Pribumi Amerika)[sunting | sunting sumber]

  • Kanada Parti Bangsa Pertama (First Peoples Party)
  • Kanada Parti Nasional Bangsa Pertama (First Peoples National Party)
  • Kanada Parti Rakyat Pribumi (Aboriginal People's Party)
  • Bolivia Pergerakan Pribumi Pachakuti (Movimiento Indígena Pachakuti)

Etnik (Punjabi)[sunting | sunting sumber]

  • Malaysia Parti Punjabi Malaysia (PPM)

Etnik (Rusia)[sunting | sunting sumber]

  • Lithuania Kesatuan Rusia Lithuania (Union of the Russians of Lithuania)
  • Romania Komuniti Rusia Lipova di Romania (Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România)
  • Estonia Parti Perlembagaan (Konstitutsioonierakond)
  • Estonia Parti Rusia di Estonia (Vene Erakond Eestis)
  • Latvia Untuk Hak Asasi Manusia Bersatu di Latvia (Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā)

Etnik (Ruthenia)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Kebudayaan Ruthenia Romania (Uniunea Culturală a Rutenilor din România)

Etnik (Serb)[sunting | sunting sumber]

  • Serbia Inisiatif Sivik Gora (Građanska Inicijativa Gore)
  • Kosovo Inisiatif Sivik Serbia (Građanska Inicijativa Srbija)
  • Romania Kesatuan Serb Romania (Uniunea Sârbilor din România)
  • Croatia Parti Bebas Demokratik Serbia (Samostalna demokratska srpska stranka)
  • Macedonia Parti Demokratik Serb di Macedonia (Demokratska Partija na Srbite vo Makedonija)
  • Montenegro Parti Radikal Serb (Stranka srpskih radikala)
  • Montenegro Parti Rakyat Serb (Srpska narodna stranka)
  • Serbia Parti Rakyat Serbia (Srpska narodna stranka)

Etnik (Sindhi)[sunting | sunting sumber]

  • Pakistan Barisan Nasional Sindh (Sindh National Front)
  • Pakistan Jeay Sindh Qaumi Mehaz
  • Pakistan Perikatan Demokratik Sindh (Sindh Democratic Alliance)
  • Pakistan Sindh Taraqi Pasand Party

Etnik (Slovak)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Demokratik Slovak dan Czech di Romania (Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România)

Etnik (Slovenia)[sunting | sunting sumber]

  • Itali Kesatuan Slovenia (Unione Slovena)
  • Austria Senarai Penyatuan (Einheitsliste)

Etnik (Somali)[sunting | sunting sumber]

  • Habsyah Parti Demokratik Rakyat Somali (Somali People's Democratic Party)

Etnik (Sweden)[sunting | sunting sumber]

  • Finland Parti Rakyat Sweden (Ruotsalainen kansanpuolue)

Etnik (Tamil)[sunting | sunting sumber]

  • Sri Lanka Barisan Rakyat Barat (Western People's Front)
  • India Parti Rakyat Bumi Tamil (Makkal Tamil Desam Katchi)

Etnik (Tatar)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Demokratik Turki-Tatar Muslim Romania (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România)

Etnik (Telugu)[sunting | sunting sumber]

  • India Parti Anna Desam Telugu (Anna Desam Telugu Party)
  • India Parti Jai Telenggana (Jai Telanggana Party)
  • India Parti Nava Telanggana Praja (Nava Telanggana Praja Party)
  • India Parti Negara Telugu (Telugu Desam Party)
  • India Telangana Rashtra Samithi

Etnik (Tigray)[sunting | sunting sumber]

  • Habsyah Barisan Pembebasan Rakyat Tigray (Hizbāwī weyānē Hārinet tigrāy)

Etnik (Tripuri)[sunting | sunting sumber]

  • India Parti Nasionalis Pribumi Twipra (Indigenous Nationalist Party of Twipra)

Etnik (Turki)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Demokratik Turki Romania (Uniunea Democrată Turcă din România)
  • Romania Kesatuan Demokratik Turki-Tatar Muslim Romania (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România)
  • Macedonia Parti Demokratik Turki (Demokratska Partija ne Turcite)
  • Kosovo Parti Demokratik Turki Kosovo (Kosova Demokratik Türk Partisı)
  • Bulgaria Pergerakan untuk Hak-Hak dan Kebebasan (Hak ve Özgürlükler Hareketı)

Ethnik (Turkmen)[sunting | sunting sumber]

  • Iraq Parti Rakyat Turkmen (Türkmen Halk Partisi)
  • Iran Pergerakan Nasional Turkmen Iran
  • Iraq Pergerakan Turkmen Nasional (National Turkomen Movement)

Etnik (Ukraine)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Ukraine Romania (Uniunea Ucrainenilor din România)

Etnik (Wendish)[sunting | sunting sumber]

  • Germany Parti Rakyat Wendish (Serbska Ludowa Strona)

Etnik (Yahudi Afrika)[sunting | sunting sumber]

  • Israel Satu Masa Depan (Atid Ekhad)

Etnik (Yahudi Asia Tengah)[sunting | sunting sumber]

  • Israel Hati untuk Para Imigran (Lev LaOlim)

Etnik (Yunani)[sunting | sunting sumber]

  • Romania Kesatuan Yunani Romania (Uniunea Elenă din România)
  • Albania Parti Hak Asasi Manusia untuk Penyatuan (Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut)

Etnik (Zulu)[sunting | sunting sumber]

  • Afrika Selatan Parti Kebebasan Inkatha (Inkatha Freedom Party)

Fasisme[sunting | sunting sumber]

  • New Zealand Barisan Nasional New Zealand (New Zealand National Front)
  • Rusia Memori (Pamyat)
  • Mesir Parti Mesir Muda (Hizb Misr Al Fata)
  • Turki Parti Pergerakan Nasionalis (Miliyetçi Hareket Partisi)

Feudalisme[sunting | sunting sumber]

  • Lubnan Parti Demokratik Lubnan (Hizb al-lubnany al-democraty)

Haluan Tengah/Sederhana[sunting | sunting sumber]

  • Macedonia Demokratik Alternatif (Demokratska Alternativa)
  • Jepun Parti Baru Nippon (Shintō Nippon)
  • Cyprus Parti Demokratik (Dimokratikó Kómma)
  • Cyprus Parti Eropah (Evropaiko Komma)
  • Malaysia Parti Keadilan Rakyat - PKR PKR
  • Rusia Parti Kelahiran Semula Rusia (Partiya Vozrozhdeniya Rossii)
  • Malaysia Parti Progresif Penduduk (PPP) PPP

Hinduisme[sunting | sunting sumber]

  • India Akhil Bharatiya Jan Sangh
  • India Barisan India Raya (Akhand Hindustan Morcha)
  • India Forum Kerajaan Rama (Ram Rajya Parishad)
  • Sri Lanka Kongres Hindu Seluruh Ceylon (All Ceylon Hindu Congress)
  • India Majlis Hindu Seluruh India (Akhil Bharat Hindu Mahasabha)
  • India Parti Rakyat Hindu (Hindu Makkal Katchi)
  • India Parti Rakyat India (Bharatiya Janata Party) BJP
  • India Perhimpunan Hindu Raya Seluruh India (Akhil Bharatiya Hindu Mahasabha)
  • Bangladesh Republik Hindu Bengal yang Kuat (Bir Banga Hindu Prajatantra)
  • Bangladesh Tentera Bengal (Banga Sena)
  • India Tentera Siva (Shiv Sena)
  • Nepal Tentera Siva Nepal (Nepal Shiv Sena)

Islamisme (Ahlus Sunnah wal Jamaah)[sunting | sunting sumber]

  • India Barisan Awami (Awami Front)
  • Afghanistan Barisan Islam Nasional (Hezb-e-Mahaz-e-Mili Islami)
  • Malaysia Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia - BERJASA
  • Algeria Barisan Keselamatan Islam - FIS (Al Jabhah Al Islamiyyah lil Inqaadh)
  • India Barisan Minoriti Seluruh India (All India Minorities Front)
  • Jordan Barisan Tindakan Islam (Jabha Al Amal Al Islami)
  • India Forum Muslim Seluruh India (All India Muslim Forum)
  • Iraq Kesatuan Islam Kurdistan (الاتحاد الاسلامي الكوردستاني)
  • Somalia Kesatuan Mahkamah-Mahkamah Islam (Ittihad Al Mahaakim Al Islamiyah)
  • Sri Lanka Kongres Muslim Sri Lanka (Sri Lanka Muslim Congress)
  • India Liga Muslim Kesatuan India (Indian Union Muslim League - IUML) IUML
  • India Liga Nasional India (Indian National League)
  • India Majlis Bachao Tehreek
  • India Majlis Kesatuan Muslimin Seluruh India (All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen - AIMIM)
  • India Majlis Muslim Seluruh India (All India Muslim Majlis)
  • Mesir Parti Al Takaful (Hizb Al Takaful)
  • Indonesia Parti Amanat Nasional (Partai Amanat Nasional - PAN) PAN
  • Indonesia Parti Bintang Reformasi (Partai Bintang Reformasi)
  • Indonesia Parti Bulan Bintang (Partai Bulan Bintang) Parti Bulan Bintang
  • Mesir Parti Buruh (Hizb al-a'mal)
  • Rwanda Parti Demokratik Islam (Parti Démocratique Islamique)
  • Belgium Parti Demokratik Muslim (Moslim Democratische Partij)
  • India Parti Demokratik Nasional (National Loktantrik Party)
  • India Parti Golongan Minoriti Nasional (National Minorities Party)
  • Mesir Parti Haluan Tengah (Hizb Al-Wasat)
  • Afghanistan Parti Islam (Hezb-i-Islami)
  • Afghanistan Parti Islam Afghanistan (Hezb-i-Islami Afghanistan)
  • Britain Parti Islam Britain (Islamic Party of Britain)
  • Iraq Parti Islam Iraq (Hizb Al Islami Al Iraqi)
  • Turki Parti Islam Kurdistan (Partiya İslamiya Kurdistan)
  • Malaysia Parti Islam Se-Malaysia - PAS PAS
  • Kosovo Parti Keadilan (Partia e Drejtësisë)
  • Maghribi Parti Keadilan dan Pembangunan - PJD (Hizb Al Adaalah wa Al Tanmiyyah)
  • Turki Parti Keadilan dan Pembangunan - AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi)
  • Indonesia Parti Keadilan Sejahtera (Partai Keadilan Sejahtera - PKS) PKS
  • Indonesia Parti Kebangkitan Bangsa (Partai Kebangkitan Bangsa - PKB) PKB
  • Tajikistan Parti Kebangkitan Semula Islam Tajikistan (Islamic Renaissance Party of Tajikistan)
  • Turki Parti Kesatuan Agung (Büyük Birlik Partisi)
  • Afrika Selatan Parti Muslim Afrika (African Muslim Party)
  • Albania Parti Negara Albania (Partia Shqiptare Atdheu)
  • India Parti Parcham India (Parcham Party of India)
  • Indonesia Parti Persatuan Pembangunan (Partai Persatuan Pembangunan - PPP) PPP
  • Turki Parti Saadet (Saadet Partisi)
  • Mauritania Parti Tawassul (Tawassoul Party)
  • Mauritius Parti Tuhan (Hizbullah)
  • Turki Parti Turki Merdeka (Bağımsız Türkiye Partisi)
  • Iraq Pergerakan Buruh Islam di Iraq
  • Jordan Pergerakan Demokratik Islam Arab (Al Haraka Al Arabiyya Al Islamiyya Al Dimuqratiyya)
  • Kuwait Pergerakan Hak untuk Kebebasan dan Demokrasi (Harakah Haqq Harakah Al Hurriyyah wa Al Dimuqratiyyah)
  • Israel Pergerakan Islam di Israel (התנועה האסלאמית בישראל / Al Harakah Al Islamiyyah fi Israil)
  • Afghanistan Pergerakan Islam Nasional Afghanistan (Jumbish-i-Milli Islami Afghanistan)
  • India Pergerakan Menyelamatkan Majlis (Majlis Bachao Tehreek)
  • Palestin Pergerakan Penentangan Islam (Harakah Al Muqaawimah Al Islamiyah - HAMAS)
  • Kuwait Pergerakan Perlembagaan Islam (Al Harakah Al Dustooriyah Al Islamiyah - HADAS)
  • Sri Lanka Perikatan Penyatuan Muslim Nasional (Muslim National Unity Alliance)
  • Kuwait Perikatan Salafi Islamiah
  • Pakistan Perhimpunan Islam (Jamaat-e-Islami)
  • Bangladesh Perhimpunan Islam Bangladesh (Jamaat-e-Islami Bangladesh)
  • India Perhimpunan Islam India (Jamaat-e-Islami Hind)
  • Bahrain Persatuan Islam Al Asalah (Jam'iyah Al Asalah Al Islamiyah)
  • Iraq Persatuan Islam Kurdis
  • Afghanistan Pertubuhan Dakwah Islamiah Afghanistan (Tanzim-e Dahwat-e Islami-ye Afghanistan)
  • Bahrain Persatuan Islam Nasional Al Menbar (Jam'iyah Al Menbar Al Watani Al Islami)
  • Mesir Persatuan Persaudaraan Muslimin (Jama'at al-ikhwan al-muslimin)
  • India Persidangan Momin (Momin Conference)
  • Pakistan Sunni Tehreek
  • Pakistan Tanzeem-e-Islami

Islamisme (Syiah)[sunting | sunting sumber]

  • Iran Barisan Penglibatan Islam Iran (Jebheye Mosharekate Iran-e Eslaami)
  • Iraq Majlis Agung Islam Iraq (اﻟﻣﺟﻟﺲ اﻟأﻋﻟى اﻟإﺳﻟاﻣﻲ اﻟﻋﺮاﻗﻲ)
  • Iran Parti Buruh Islam
  • Iraq Parti Dakwah Islamiah (حزب الدعوة الإسلامية)
  • Azerbaijan Parti Islam Azerbaijan (Azərbaycan İslam Partiyası)
  • Iran Parti Kepercayaan Nasional
  • Afghanistan Parti Penyatuan Islam Afghanistan (Hezb-e Wahdat-e Islami Afghanestan)
  • Afghanestan Parti Penyatuan Islam Nasional Afghanistan (Hezb-e Wahdat-e Milli Islami Afghanestan)
  • Lubnan Parti Tuhan (Hizb Allah)
  • Lubnan Pergerakan Amal (Amal) Amal
  • Afghanistan Pergerakan Islam Afghanistan (Harakat-e Islami-yi Afghanestan)
  • Iran Pergerakan Kebebasan Iran (Nehzat-e Azadi-e Iran)
  • Kuwait Perikatan Islam Nasional
  • Kuwait Perikatan Keadilan dan Keamanan
  • Iraq Perkumpulan Islam Fayli di Iraq (Islamic Fayli Grouping In Iraq) - parti untuk bangsa Kurdis
  • Bahrain Persatuan Islam Nasional Al Wefaq (Jam'iyyah Al Wefaq Al Watani Al Islami)
  • Iran Persatuan Jurutera Islam (Jame'e-ye Eslaami-e Mohandesin)
  • Bahrain Persatuan Tindakan Islam (Jam'iyyah Al Amal Al Islami)
  • Iran Persatuan Ulama' Kombatan (Jame'e-ye Rowhaniyat-e Mobarez)
  • Iran Pertubuhan Mujahidin Rakyat Iran (sāzmān-e mojāhedin-e khalq-e irān)
  • Pakistan Tehrik-e-Jafaria Pakistan

Komunisme[sunting | sunting sumber]

  • Palestin Barisan Demokratik untuk Pembebasan Palestin (Al Jabha Al Dimuqratiya li Tahrir Filastin)
  • Palestin Barisan Rakyat untuk Pembebasan Palestin (Al Jabha Al Sha'abiyya li Tahrir Filastin)
  • Lubnan Kumpulan Revolusi Komunis (Tajammu' Al Shuyu'i Al Thawri)
  • Mauritius Lalit
  • India Parti Bolshevik India (Bolshevik Party of India)
  • Israel Parti Bolshevik Nasional Israel
  • Senegal Parti Kemerdekaan Afrika (Parti Africain de l'Indépendance)
  • Senegal Parti Kemerdekaan dan Buruh (Parti de l'Indépendence et du Travail)
  • Abkhazia Parti Komunis Abkhazia (Afkhazetis Komunisturi Partia)
  • Georgia Parti Komunis Baru Georgia (Sakartvelos Achali Komunisturi Partia)
  • Georgia Parti Komunis Bersatu Georgia (Sakartvelos Ertiani Komunisturi Partia)
  • India Parti Komunis Bersatu India (United Communist Party of India)
  • Israel Parti Komunis Israel (haMiflega haKomunistit haYisraelit - MAKI)
  • Jepun Parti Komunis Jepun (Nihon Kyōsan-tō)
  • Jordan Parti Komunis Jordan (Al Hizb Al Shuyu'i Al Urduni)
  • Kanada Parti Komunis Kanada (Communist Party of Canada)
  • Kazakhstan Parti Komunis Kazakhstan (Qazaqstan Kommunistik Partiyasi)
  • Iraq Parti Komunis Kurdistan (Partiya Komuníst Kurdistan)
  • Lubnan Parti Komunis Lubnan (Al Hizb Al Shuyu'i Al Lubnani) LCP
  • India Parti Komunis Marxist (Marxist Communist Party)
  • Mesir Parti Komunis Mesir (al-hezb al-sheo'ey al-masry)
  • Nigeria Parti Komunis Nigeria (Communist Party of Nigeria)
  • India Parti Komunis Orissa (Orissa Communist Party)
  • Rusia Parti Komunis Persekutuan Rusia (Komunisticheskaya Partiya Rossiskoy Federatsii - KPRF)
  • Kazakhstan Parti Komunis Rakyat Kazakhstan (Qazaqstan Khalyk Kommunistik Partiyasi)
  • Turki Parti Komunis Turki (Türkiye Komünist Partisi)
  • Yunani Parti Komunis Yunani (Kommounistikó Kómma Elládas)
  • Afghanistan Parti Komunis (Maoist) Afghanistan (Hizb Komunist (Maoist) Afghanistan)
  • Barbados Parti Pekerja Barbados (Workers Party of Barbados)
  • Cyprus Parti Progresif untuk Rakyat yang Bekerja (Anorthotikó Kómma Ergazómenou Laoú)
  • Yunani Pertubuhan Komunis Yunani (Komounistiki Organosi Elladas)
  • Afghanistan Pertubuhan Pembebasan Afghanistan (Sazman-i Rihayi Afghanistan - ALO)
  • Lubnan Pertubuhan Tindakan Komunis di Lubnan (Munadzama Al Amali Al Shuyu'i fi Lubnan)

Konservatif[sunting | sunting sumber]

  • Yunani Demokrasi Baru (Néa Dimokratía)
  • Georgia Industri Akan Menyelamatkan Georgia (Mretsveloba Gadaarchens Sak'art'velos)
  • Timor Leste Kesatuan Demokratik Timor (União Democrática Timorense)
  • Jepun Liga Liberal (Jiyū Rengō)
  • Taiwan Parti Baru (Xīn Dăng)
  • Jepun Parti Baru Daichi (Shintō Daichi)
  • Jepun Parti Baru Rakyat (Kokumin Shintō)
  • Cyprus Utara Parti Demokratik (Demokrat Parti)
  • Kenya Parti Demokratik (Democratic Party)
  • Turki Parti Demokratik (Demokrat Parti)
  • Albania Parti Demokratik Albania (Partia Demokratike e Shqipërisë)
  • Albania Parti Demokratik Baru (Partia Demokrate e Re)
  • Jepun Parti Demokratik Liberal (Jiyū Minshu-tō)
  • Georgia Parti Hak-Hak Baru Georgia (Akhali Memarjveneebi)
  • Turki Parti Jalan yang Benar (Doĝru Yol Partisi)
  • Indonesia Parti Kebangkitan Bangsa (Partai Kebangkitan Bangsa - PKB)
  • Georgia Parti Konservatif Georgia (sak’art’velos konservatiuli partia)
  • Kanada Parti Konservatif Kanada (Conservative Party of Canada)
  • Iraq Parti Konservatif Kurdistan (Kurdistani Conservative Party)
  • Korea Selatan Parti Nasional Agung (Hannara-dang)
  • Turki Parti Negara Ibunda (Anavatan Partisi)
  • Cyprus Utara Parti Penyatuan Nasional (Ulusal Birlik Partisi)
  • Serbia Parti Progresif Serbia (Srpska napredna stranka)
  • Timor Leste Parti Rakyat Timor (Partido do Povo de Timor)
  • Albania Parti Republikan Albania (Partia Republikane e Shqipërisë)
  • Tanzania Parti untuk Demokrasi dan Kemajuan (Chama cha Demokrasia na Maendeleo)
  • Timor Leste Persatuan Wira-Wira Timor (Klibur Oan Timor Asuwain)
  • Iran Pertubuhan Mujahidin Rakyat Iran

Kristian[sunting | sunting sumber]

  • India Barisan Kristian India (Indian Christian Front)
  • Korea Selatan Christian Agape (Gidok Sarang Silcheondang)
  • India Kongres Kerala (Kerala Congress)
  • India Parti Demokratik Goa Bersatu (United Goans Democratic Party)
  • Kanada Parti Warisan Kristian Kanada (Christian Heritage Party of Canada)

Kristian Demokratik[sunting | sunting sumber]

  • India Barisan Demokratik Kristian (Christian Democratic Front)
  • Yunani Kebangkitan Semula Demokratik (Dimokratiki Anagenissi)
  • Kosovo Kesatuan Kristian Demokrat Albania (Unioni Shqiptare DemoKristiane)
  • Bosnia-Herzegovina Kristian Demokrat (Demokršćani)
  • Belize Parti Bersatu Rakyat (People's United Party)
  • Australia Parti Buruh Demokratik (Democratic Labour Party)
  • Indonesia Parti Damai Sejahtera (Partai Damai Sejahtera)
  • Argentina Parti Demokratik Kristian (Partido Demócrata Cristiano)
  • Australia Parti Demokratik Kristian (Christian Democratic Party)
  • Bolivia Parti Demokratik Kristian (Partido Demócrata Cristiano)
  • Lubnan Parti Demokratik Kristian
  • Timor Leste Parti Demokratik Kristian (Partido Democrata Cristão)
  • Albania Parti Demokratik Kristian Albania (Partia Demokristiane e Shqipërisë)
  • Kosovo Parti Demokratik Kristian Albania Kosovo (Partia Shqiptare Demokristane e Kosovës)
  • Antigua dan Barbuda Parti Demokratik Kristian Pertama (First Christian Democratic Party)
  • Serbia Parti Demokratik Kristian Serbia (Demohrišćanska stranka Srbije)
  • Timor Leste Parti Demokratik Kristian Timor (Partido Democrata-Cristão de Timor)
  • Poland Parti Haluan Tengah (Partia Centrum)
  • Indonesia Parti Kasih Demokrasi Indonesia (Partai Kasih Demokrasi Indonesia - PKD Indonesia)
  • Montenegro Parti Rakyat (Narodna Stranka)
  • Aruba Parti Rakyat Aruba (Arubaanse Volkspartij/Partido di Pueblo Arubano)
  • Austria Parti Rakyat Austria (Österreichische Volkspartei)
  • Poland Parti Rakyat Poland (Polskie Stronnictwo Ludowe)
  • Belize Parti Reform Nasional (National Reform Party)
  • Mexico Parti Tindakan Nasional (Partido Acción Nacional)
  • Albania Pergerakan Demokratik Kristian Albania (Albanian Christian Democratic Movement)
  • Poland Pergerakan Katolik Nasional (Ruch Katolicko-Narodowy)
  • Poland Pergerakan Rakyat Nasional (Ruch Ludowo-Narodowy)
  • Poland Platform Sivik (Platforma Obywatelska)
  • Andorra Pusat Demokratik Andorra (Centre Demòcrata Andorrà)
  • Cyprus Ralli Demokratik (Dimokratikós Sinayermós)
  • Yunani Ralli Ortodoks Rakyat (Laïkós Orthódoxos Synagermós)

Kristian Sosialisme[sunting | sunting sumber]

  • Ecuador Kesatuan Demokratik Kristian (Unión Demócrata Cristiana)
  • Itali Kristian Sosial (Cristiano Sociali)
  • Costa Rica Parti Kesatuan Kristian Sosial (Partido de Unidad Socialcristiana)
  • Chile Parti Kristian Haluan Kiri Chile (Partido Izquierda Cristiana de Chile)
  • Switzerland Parti Kristian Sosial (Christlich-soziale Partei/Parti chrétien-social)
  • Ecuador Parti Kristian Sosial (Partido Social Cristiano)
  • Poland Pertahan Diri Republik Poland (Samoobrona RP)

Liberalisme[sunting | sunting sumber]

  • Tanzania Barisan Bersatu Sivik (Chama Cha Wananchi)
  • Bahrain Blok Ekonomis
  • Cyprus Demokrat Bersatu (Enomeni Dimokrates)
  • Nigeria Kongres Tindakan (Action Congress)
  • Nigeria Kumpulan Tindakan (Action Group)
  • Mesir Parti Barisan Demokratik (Hizb al-Gabha al-Democrati)
  • India Parti Bebas India (Swatantra Bharat Paksh)
  • Mesir Parti Delegasi Baru (Hizb al-Wafd al-Jadid)
  • Hong Kong Parti Demokratik (mín zhǔ dǎng)
  • Tanzania Parti Demokratik Bersatu (United Democratic Party)
  • Jepun Parti Demokratik Jepun (Minshutō)
  • Macedonia Parti Demokratik Liberal (Liberalno-Demokratska Partija)
  • Serbia Parti Demokratik Liberal (Liberalno-demokratska partija)
  • Turki Parti Demokratik Liberal (Liberal Demokrat Parti)
  • Bhutan Parti Demokratik Rakyat (People's Democratic Party)
  • Senegal Parti Demokratik Senegal (Parti Démocratique Sénégalais)
  • Bosnia-Herzegovina Parti Demokratik Warganegara (Građanska Demokratska Stranka)
  • Malaysia Parti Gerakan Rakyat Malaysia - GERAKAN Gerakan
  • Mesir Parti Hari Esok (Hizb el-Ghad)
  • Azerbaijan Parti Keadilan (Adalet Partiyası)
  • Mesir Parti Keamanan Demokratik
  • Lubnan Parti Kebangsaan Liberal (Hizb Al Wataniyyi Al Ahrar)
  • Cyprus Utara Parti Kebebasan dan Pembaharuan (Özgürlük ve Reform Partisi)
  • Mesir Parti Kesatuan Demokratik (Hizb al-Itahadi al-democrati)
  • Afghanistan Parti Kongres Nasional Afghanistan (Hezb-e Kongrā-ye Mīllī-ye Afghānestān)
  • Korea Selatan Parti Kreatif Korea (Changjo Hanguk-dang)
  • Mesir Parti Liberal (Hizb Al Ahrar)
  • Timor Leste Parti Liberal (Partai Liberal)
  • Afghanistan Parti Liberal Demokratik Afghanistan
  • Filipina Parti Liberal Filipina (Partido Liberal ng Pilipinas)
  • Kanada Parti Liberal Kanada (Liberal Party of Canada)
  • Macedonia Parti Liberal Macedonia (Liberalna partija na Makedonija)
  • Bahamas Parti Liberal Progresif (Progressive Liberal Party)
  • Senegal Parti Liberal Senegal (Parti libéral sénégalais)
  • Albania Parti Penyatuan untuk Hak-hak Asasi Manusia (Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut)
  • Mexico Parti Perikatan Baru (Partido Nueva Alianza)
  • Albania Parti Perikatan Demokratik (Partia Aleanca Demokratike)
  • Taiwan Parti Progresif Demokratik (民主進步黨)
  • Singapura Parti Rakyat Singapura (Singapore People's Party - SPP)
  • Georgia Parti Republikan Georgia (sak’art’velos respublikuri partia)
  • Montenegro Parti Sivik Montenegro (Građanska Partija Crne Gore)
  • Negara Thai Parti Tindakan Sosial (Phak Khit Sangkhom)
  • Bahamas Pergerakan Demokratik Bahamas (Bahamas Democratic Movement)
  • Georgia Pergerakan Nasional Bersatu (Ertiani Natsionaluri Modzraoba)
  • Maghribi Pergerakan Rakyat (Al Haraka Al Sha'biyya)
  • Kuwait Perikatan Demokratik Nasional
  • Filipina Tindakan Demokratik (Aksyon Demokratiko)

Nasionalisme[sunting | sunting sumber]

  • Iran Barisan Nasional (Jebhe Melli)
  • Malaysia Barisan Nasional
  • Israel Ke Hadapan (Kadima)
  • Lubnan Kuasa-Kuasa Lubnan (al-Quwat al-Lubnāniyya)
  • Azerbaijan Parti Azerbaijan Baru (Yeni Azərbaycan Partiyası)
  • Albania Parti Barisan Nasional Albania (Partia Balli Kombëtar Shqiptar)
  • Turki Parti Belia (Genç Parti)
  • Indonesia Parti Demokrasi Indonesia - Perjuangan (Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan - PDI-P) PDI-P
  • Indonesia Parti Demokrasi Kebangsaan (Partai Demokrasi Kebangsaan)
  • Indonesia Parti Demokrasi Pembaharuan (Partai Demokrasi Pembaruan - PDP)
  • Serbia Parti Demokratik Serbia (Demokratska stranka Srbije)
  • Indonesia Parti Gerakan Indonesia Raya (Partai Gerakan Indonesia Raya - GERINDRA)
  • Indonesia Parti Golongan Karya (Partai Golongan Karya - GOLKAR) GOLKAR
  • Indonesia Parti Hati Nurani Rakyat (Partai Hati Nurani Rakyat - Partai HANURA)
  • Indonesia Parti Keadilan dan Persatuan Indonesia (Partai Keadilan dan Persatuan Indonesia - PKP Indonesia)
  • Mesir Parti Liberal Mesir (el Hizb el Masri el Liberali)
  • Mesir Parti Mesir 2000 (Hizb Masr 2000)
  • Indonesia Parti Nasional Benteng Kerakyatan Indonesia (Partai Nasional Kerakyatan Indonesia - PNBK Indonesia)
  • Taiwan Parti Nasionalis China (Guómíndǎng)
  • Lubnan Parti Nasionalis Sosial Syria (Al Hizb Al Suuri Al Qawmi Al Ijtima'i)
  • Syria Parti Nasionalis Sosial Syria (Al Hizb Al Suuri Al Qawmi Al Ijtima'i)
  • Timor Leste Parti Nasionalis Timor (Partido Nacionalista Timorense)
  • Turki Parti Negara (Yurt Partisi)
  • Jepun Parti Negara Jepun (kokumin-tō)
  • Indonesia Parti Pelopor (Partai Pelopor)
  • Indonesia Parti Penegak Demokrasi Indonesia (Partai Penegak Demokrasi Indonesia)
  • Turki Parti Pergerakan Nasionalis (Milliyetçi Hareket Partisi)
  • Mesir Parti Permuafakatan Nasional (Hizb Al-Wifak)
  • Brunei Darussalam Parti Perpaduan Kebangsaan Brunei - PPKB
  • Serbia Parti Radikal Serbia (Srpska radikalna stranka)
  • Turki Parti Republikan Rakyat (Cumhuriyet Halk Partisi)
  • Kanada Parti Tindakan Kanada (Canadian Action Party)
  • Bahrain Pergerakan Keadilan Nasional (Harakah Al Adalah Al Wataniyyah)
  • Lubnan Pergerakan Masa Hadapan (Tayyar Al Mustaqbal) Future Movement
  • Filipina Pergerakan Masyarakat Baru (Kilusan Bagong Lipunan)
  • Lubnan Pergerakan Nasionalis Arab (Harakat Al-qawmiyin Al-Arab) ANM
  • Palestin Pergerakan Pembebasan Palestin - FATAH (Harakat Al Tahrir Al Filastini)
  • Serbia Serbia Baru (Nova Srbija)
  • Serbia Serbia Bersatu (Jedinstvena Srbija)

Neo-Nazisme[sunting | sunting sumber]

  • Sweden Barisan Sosialis Nasional (Nationalsocialistisk front)
  • Yunani Fajar Keemasan (Chrysi Avyi)
  • Rusia Kesatuan Nasional Rusia (Русское Национальное Единство)
  • Iran Kumpulan Pekerja Nasional-Sosialis Iran (Hezb-e Sosialist-e Melli-ye Kargaran-e Iran)
  • Jepun Parti Kebajikan dan Pekerja Sosialis Nasional Jepun (Kokka Shakaishugi Nippon Rōdōsha-Tō)
  • Austria Parti Kebebasan Austria (Freiheitliche Partei Österreichs)
  • Argentina Parti Kemenangan Baru (Partido del Nuevo Triunfo)
  • Kanada Parti Nasional-Sosialis Kanada (National-Socialist Party of Canada)
  • United Kingdom Parti Rakyat British (British People's Party)
  • Amerika Syarikat Parti Sosialis Nasional Amerika (National Socialist Party of America)
  • Rusia Parti Sosialis Nasional Rusia (Русская Национальная Социалистическая Партия)
  • Afrika Selatan Pergerakan Penentangan Afrikaner (Afrikaner Weerstandsbeweging)
  • Sweden Pergerakan Penentangan Sweden (Svenska Motståndsrörelsen)
  • Denmark Pergerakan Sosialis Nasional Denmark (Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse)
  • Norway Pergerakan Sosialis Nasional Norway (Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse)
  • Taiwan Persatuan Sosialisme Nasional (國家社會學會)
  • Turki Pergerakan Sosialis Nasional Turki (Nasyonel Sosyalist Türk Hareketi)
  • Turki Türk Gençliği

Populisme[sunting | sunting sumber]

  • India Anna Dravida Munnetra Kazhagam Seluruh India (All India Dravida Munnetra Kazhagam)
  • Kuwait Blok Tindakan Popular
  • India Kongres Nasional India (Indian National Congress - INC) INC
  • Kanada Kuasa Politik Rakyat Kanada(People's Political Power of Canada)
  • Bosnia-Herzegovina Parti Bosnia (Bosanska Stranka)
  • Filipina Rakan Kongsi Filipina yang Bebas (Kabalikat ng Malayang Pilipino)

Pro Hak-hak Lelaki[sunting | sunting sumber]

  • Israel Keadilan untuk Semua (Tzedek laKol)

Pro Hak-hak Wanita[sunting | sunting sumber]

  • Britain Gabungan Wanita Ireland Utara (Northern Ireland Women's Coalition)
  • Sweden Inisiatif Feminis (Feministiskt initiativ - F!)
  • Kanada Inisiatif Feminis Kanada (FemINist INitiative of Canada - FemINit-CA)
  • Jerman Parti Feminis Jerman (Feministische Partei Die Frauen)
  • Namibia Parti Tindakan Wanita Namibia untuk Kesamaan (Namibia Women's Action for Equality Party)
  • Britain Parti Wanita (Women's Party)
  • Greenland Parti Wanita (Arnat Partiiat)
  • Jepun Parti Wanita (Josei Tō)
  • India Parti Wanita India (Bharatiya Streevadi Paksh)
  • Afghanistan Persatuan Revolusi Wanita-Wanita Afghanistan (Jamiyate Enqelabiye Zanane Afghanestan - RAWA)
  • Iceland Senarai Wanita (Samtök un kvennalista)
  • Somalia Puak Ke-Enam (Sixth Clan)
  • Ukraine Wanita untuk Masa Hadapan (Žinky za Majbutnie)

Pro-Keamanan[sunting | sunting sumber]

  • Israel Dunia Bersekutu (Brit Olam)

Pro-Marijuana/Penggunaan Dadah[sunting | sunting sumber]

  • Israel Daun Hijau (Ale Yarok)
  • Kanada Parti Marijuana Kanada (Marijuana Party of Canada)

Pro-Monarki[sunting | sunting sumber]

  • Kemboja Barisan Bersatu Nasional untuk Kemerdekaan, Neutral, Keamanan dan Kerjasama Kemboja (Front Uni National pour un Cambodge Indépendant, Neutre, Pacifique, et Coopératif - Funcinpec)
  • Rusia Kesatuan Rakyat Rusia (Soiuz russkogo naroda)
  • Georgia Kesatuan Tradisionalis Georgia (ქართველ ტრადიციონალისტთა კავშირი)
  • Poland Kesatuan Politik Sebenar (Unia Polityki Realnej)
  • Republik Czech Mahkota Czech (Koruna česká)
  • Iraq Monarki Berperlembagaan Iraq (Iraqi Constitutional Monarchy)
  • Sepanyol Parti Carlist (Partido carlista)
  • Bhutan Parti Kemakmuran dan Keamanan Bhutan (Druk Phuensum Tshogpa)
  • Maghribi Parti Kemerdekaan (Hizb Al Istiqlal)
  • Albania Parti Pergerakan Monarki Demokratik Albania (Partia Lëvizja Monarkiste Demokrate Shqiptare)
  • Albania Parti Pergerakan Sah (Partia Lëvizja e Legalitetit)
  • Iran Parti Perlembagaan Iran (Hezb Mashrouteh Iran)
  • Burundi Parti Pertabalan Semula Monarki dan Dialog di Burundi (Party for the Restoration of Monarchy and Dialogue in Burundi)
  • Serbia Pergerakan Pembaharuan Demokratik Serbia (Srpski Demokratski Pokret Obnove)
  • Serbia Pergerakan Pembaharuan Serbia (Srpski pokret obnove)
  • Flag of Austria.svg Perikatan Hitam-Kuning (Schwarz-Gelbe Allianz)

Pro-Orang Kurang Upaya (OKU)[sunting | sunting sumber]

  • Israel Kuasa untuk Mempengaruhi (Koah LeHashpi'a)

Pro-Orang-orang Bersara[sunting | sunting sumber]

  • Israel Orang-orang Pencen Israel ke Knesset (Gimla'ey Yisrael LaKnesset - GIL)
  • Serbia Parti Orang-orang Pencen Bersatu Serbia (Partija ujedinjenih penzionera Srbije)

Pro-Vegetarian[sunting | sunting sumber]

  • India Parti Piramid India (Pyramid Party of India)

Progresif[sunting | sunting sumber]

  • Palestine Kesatuan Demokratik Palestin (Al Ittihad Al Dimuqrati Al Filastini - FIDA)
  • Jordan Parti Progresif Demokratik Jordan (Al Hizb Al Taqaddumi Al Dimuqrati Al Urduni)
  • Malaysia Parti Progresif Sabah - SAPP

Sikhisme[sunting | sunting sumber]

  • India Barisan Popular Punjab (Punjab Janata Morcha)
  • India Parti Agama Akali (Shiromani Akali Dal)
  • India Sarb Hind Shiromani Akali Dal
  • India Sehajdhari Sikh Federation
  • United Kingdom Persekutuan Sikh (Sikh Federation)

Sosial Demokratik[sunting | sunting sumber]

  • Timor Leste Barisan Revolusi untuk Kemerdekaan Timor Leste (Frente Revolucionária de Timor-Leste Independente - FRETILIN)
  • Serbia Kesatuan Sosial Demokratik (Socijaldemokratska unija)
  • Macedonia Kesatuan Sosial Demokratik Macedonia (Socijaldemokratski sojuz na Makedonija)
  • Timor Leste Kongres Nasional untuk Pembangunan Semula Timor (Conselho Nacional de Reconstrução do Timor)
  • Serbia Liga Sosial Demokrat Vojvodina (Liga socijaldemokrata Vojvodine)
  • Israel Meretz-Yachad
  • Barbados Parti Buruh Demokratik (Democratic Labour Party)
  • Cyprus Utara Parti Cyprus Baru (Yeni Kıbrıs Partisi)
  • Serbia Parti Demokratik (Demokratska stranka)
  • Timor Leste Parti Demokratik (Partido Democrático)
  • Kanada Parti Demokratik Baru (New Democratic Party)
  • Belize Parti Demokratik Bersatu (United Democratic Party)
  • Turki Parti Demokratik Haluan Kiri (Demokratik Sol Parti)
  • Malaysia Parti Demokratik Malaysia - MDP MDP
  • Mesir Parti Demokratik Nasional (Al Hizb Al Watani Al Dimuqrati)
  • Mesir Parti Kesatuan Progresif Nasional (Hizb al Tagammu' al Watani al Taqadomi al Wahdawi)
  • Cyprus Utara Parti Kommunal Demokrasi (Toplumcu Demokrasi Partisi)
  • India Parti Rakyat (Janata Dal)
  • Malaysia Parti Rakyat Malaysia - PRM PRM
  • Turki - Parti Republikan Rakyat (Cumhuriyet Halk Partisi) Parti Republikan Rakyat
  • Cyprus Utara Parti Republikan Turki (Cumhuriyetçi Türk Partisi)
  • Mexico Parti Revolusi Demokratik (Partido de la Revolución Democrática)
  • Albania Parti Sosial Demokrasi Albania (Partia Demokracia Sociale e Shqipërisë‎)
  • Lubnan Parti Sosial Demokrat Hunchakian - etnik Armenia
  • Mauritius Parti Sosial Demokrat Mauritius (Mauritian Social Democrat Party)
  • Jepun Parti Sosial Demokratik (Shakai Minshutō)
  • Mexico Parti Sosial Demokratik (Partido Socialdemócrata)
  • Timor Leste Parti Sosial Demokratik (Partido Social Democrata)
  • Albania Parti Sosial Demokratik Albania (Partia Socialdemokrate e Shqipërisë)
  • Macedonia Parti Sosial Demokratik Baru (Nova socijaldemokratska partija)
  • Montenegro Parti Sosial Demokratik Montenegro (Socijaldemokratska Partija Crne Gore)
  • Djibouti Parti Sosial Demokratik Rakyat (Parti Populaire Social Démocrate)
  • Kazakhstan Parti Sosial Demokratik Seluruh Negara (Жалпыұлттық Социал-Демократиялық Партия)
  • India Parti Sosialis (Samajwadi Party)
  • Albania Parti Sosialis Albania (Partia Socialiste e Shqipërisë)
  • Taiwan Parti Sosialis Demokratik China (Zhōngguó shèhuì mínzhǔdǎng)
  • Macedonia Parti Sosialis Macedonia (Socijalistička Partija na Makedonija)
  • Montenegro Parti Sosialis Rakyat Montenegro (Socijalistička narodna partija Crne Gore)
  • Malaysia Parti Tindakan Demokratik - DAP DAP
  • Singapura Parti Tindakan Rakyat (People's Action Party - PAP)
  • Mesir Parti Ummah (Hizb Al-Umma)
  • Lubnan Pergerakan Demokratik Haluan Kiri (Harakat Al Yasari Al Dimuqrati)
  • Yunani Pergerakan Sosial Demokratik (Dimokratiko Koinoniko Kinima)
  • Yunani Pergerakan Sosialis Se-Yunani (Panellinio Sosialistikó Kínima)
  • Albania Pergerakan Sosialis untuk Integrasi (Lëvizja Socialiste për Integrim)
  • Timor Leste Persatuan Sosial Demokratik Timor (Associação Social-Democrata Timorense )
  • Iran Pertubuhan Majoriti Rakyat Iran (Sazman Fadaian Khalgh Iran Aktareet)
  • Djibouti Ralli Rakyat untuk Kemajuan (Rassemblement populaire pour le Progrès)

Sosialisme[sunting | sunting sumber]

  • India Blok Kehadapan Seluruh India (All India Forward Bloc)
  • Maghribi Kesatuan Sosialis untuk Angkatan Rakyat (Al Ittihad Al Ishtiraki lil Quwwat Al Shu'ubiyya)
  • Iraq Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  • Jordan Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  • Lubnan Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  • Sudan Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  • Syria Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  • Yemen Parti Arab Sosialis Ba'ath (Hizb Al Ba'ath Al Arabi Al Ishtiraki)
  • India Parti Bahujan Samaj
  • Mesir Parti Demokratik Arab Nasseriyah (Al Hizb Al Arabi Al Dimuqrati Al Nassiri)
  • Mesir Parti Kemuliaan (Hizb al-Karama)
  • Israel Parti Pekerja-Pekerja Da'am (Da'am Mifleget Poalim)
  • Mesir Parti Pemuda Mesir (Hizb Misr El-Fata)
  • Lubnan Parti Progresif Sosialis (Al Hizb Al Taqaddumi Al Ishtiraki) PSP
  • Palestin Parti Rakyat Palestin (Hizb Al Sha'ab Al Filastini)
  • Tanzania Parti Revolusi (Chama Cha Mapinduzi)
  • Korea Selatan Parti Sosialis (Sahoe-dang)
  • Mesir Parti Sosialis Arab Mesir (Hizb Misr al-arabi al-ishtaraki‎)
  • Jepun Parti Sosialis Baru (Shin Shakai Tō)
  • Malaysia Parti Sosialis Malaysia - PSM PSM
  • Montenegro Parti Sosialis Rakyat Montenegro (Narodna socijalistička stranka Crne Gore)
  • Senegal Parti Sosialis Senegal (Parti Socialiste du Sénégal)
  • Serbia Parti Sosialis Serbia (Socijalistička partija Srbije)
  • Timor Leste Parti Sosialis Timor (Partido Socialista de Timor)
  • Montenegro Parti Sosialis Yugoslavia (Socijalistička partija Jugoslavije)
  • Mauritius Pergerakan Militan Mauritius (Mauritian Militant Movement - MMM)
  • Mauritius Pergerakan Militan Sosialis Mauritius (Mauritian Militant Socialist Movement)
  • Filipina Perikatan Patriotik Baru (Bagong Alyansang Makabayan)
  • Bahrain Persatuan Ralli Demokratik Nasional (Jam'iyyah Al Tijma' Al Qawmi Al Dimuqrati)
  • Bahrain Persatuan Tindakan Nasional Demokratik (Jam'iyah Al Amal Al Watani Al Dimuqrati - WA'AD)
  • Lubnan Persekutuan Revolusi Armenia (Hay Heghapokhakan Dashnaktsutiun)
  • Mauritania Ralli Angkatan Demokratik (Regroupement des Forces Démocratiques)
  • Hong Kong Tindakan 5hb April (Sì-Wǔ xíngdòng)

Yahudi[sunting | sunting sumber]

  • India Kesatuan Efraim (Ephraim Union - EU)
  • Israel Kesatuan Israel (Agudat Israel)
  • Israel Panji Taurat (Degel HaTorah)
  • Israel Persatuan Penjaga Taurat Sefardim Antarabangsa - SHAS
  • Romania Persekutuan Komuniti-Komuniti Yahudi Romania (Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România)

Zionisme[sunting | sunting sumber]

  • Israel Barisan Kebangsaan Yahudi (Hazit Yehudit Leumit)
  • Israel Hati untuk Para Penghijrah (Lev LaOlim)
  • Israel Israel, Rumah Kita (Yisrael Beiteinu)
  • Israel Kebangkitan Semula (Tkuma)
  • Israel Negara Asal (Moledet)
  • Israel Negara Yahudi, Negara Demokratik - MEIMAD
  • Israel Orang-orang Ibrani untuk Zionis Sekular (Hilonit Tzionit - HETZ)
  • Israel Pahlawan-Pahlawan Masyarakat Bersatu (Lokhamey Khevra Meukhadim - LEKHEM)
  • Israel Parti Agama Kebangsaan Zionis yang Diperbaharui (Mifleget Tzionut Datit Leumit Mitkhadeshet)
  • Israel Parti Agama Kebangsaan (Miflega Datit Leumit - MAFDAL)
  • Israel Parti Likud
  • Israel Pergerakkan Kebangsaan (HaTenoa'a HaLeumit - HERUT)
  • Britain Persekutuan Zionis Great Britain dan Ireland (Zionist Federation of Great Britain and Ireland)
  • Republik Eire Persekutuan Zionis Great Britain dan Ireland (Zionist Federation of Great Britain and Ireland)
  • Amerika Syarikat Pertubuhan Zionis Amerika (Zionist Organization of America - ZOA)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]