Skala masa geologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Rajah skala masa geologi

Skala masa geologi digunakan oleh ahli geologi dan cendekiawan lain untuk menjelaskan masa dan hubungan antara peristiwa yang terjadi sepanjang sejarah Bumi. Jadual tempoh geologi yang ditampilkan di halaman ini disesuaikan dengan masa dan tatanama yang diusulkan oleh International Commission on Stratigraphy dan menggunakan piawai kod warna dari United States Geological Survey.

Bukti-bukti dari peninggalan radiometri menunjukkan bahawa bumi berumur sekitar 4,570 juta tahun. Masa geologi bumi disusun menjadi beberapa unit menurut peristiwa yang terjadi pada tiap tempoh. Setiap zaman pada skala masa biasanya ditanda dengan peristiwa besar geologi atau paleontologi, seperti kemusnahan. Sebagai contoh, batas antara zaman Kapur dan Paleogen ditakrifkan dengan peristiwa kehancuran dinosaur dan pelbagai spesis laut. Tempoh yang lebih tua, yang tidak memiliki peninggalan fosil yang dapat dianggarkan perkiraan usianya, ditakrifkan dengan usia mutlak.

Rentang masa[sunting | sunting sumber]

Ediakaran Paleoproterozoik Mesoproterozoik Hadean Arkean Proterozoik Fanerozoik Prakambria

Zaman Kambria Zaman Ordovisi Zaman Devon Zaman Karbon Usia Perm Trias Jura Usia Kapur Paleozoik Mesozoik Senozoik Fanerozoik

Palesen Eosen Oligosen Miosen Pleistosen Paleogen Neogen Kuaterner Senozoik

Millions of Years


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.