Intifadah al-Aqsa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Intifada al-Aqsa
Sebahagian daripada Konflik Arab-Israel, konflik Israel-Palestin
Flickr - Israel Defense Forces - Standing Guard in Nablus.jpg
Tarikh28 September 2000 - 8 Februari 2005 (4 tahun, 4 bulan, 1 minggu dan 4 hari)
Lokasi
Keputusan

Hasilnya ialah penindasan pemberontakan

•Pembinaan tembok pemisah Israel di Tebing Barat

•Pengunduran Israel dari Semenanjung Gaza
Pihak yang terlibat
 Israel

 PB Palestin,
Fateh-logo.jpg Fatah,
Hamas flag2.png Hamas,
Jihad Islam,
Logoprc.jpg Jawatankuasa Penentangan Popular,
Barisan Rakyat pembebasan Palestin,

Sokongan daripada: Iraq (sehingga 2003)
Komandan dan pemimpin
Israel Ehud Barak
Israel Ariel Sharon
Israel Ehud Olmert
Pihak Berkuasa Palestin Yasser Arafat
Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas
Hamas flag2.png Ismail Haniyeh
Hamas flag2.png Mohammed Deif
Kerugian dan korban
1,024 penduduk Israel terbunuh[1] 4,219 penduduk Palestin terbunuh; 531 lagi secara tidak langsung.[1]
Sebuah bas di Haifa pada 2003 selepas seorang pengebom berani mati Palestin meletupkan dirinya di dalam bas berkenaan, membunuh 17 orang. Suatu taktik umum Intifada, pengeboman seperti ini dikecam ramai kerana menyerang orang awam.
Kematian budak 12 tahun Palestin Muhammad al-Durrah dalam tahun 2000 mendapat tempat di media Arab dan dunia kerana kekejaman tentera Israel.

Intifadhah al-Aqsa, Intifada al-Aqsa, dikenali juga sebagai Intifada Kedua (Arab: انتفاضة الأقصى, Intifādi El Aqa atau Intifādi Al Aqa;) bermula pada bulan September 2000. Ia merupakan gelombang kedua terbesar keganasan di antara penduduk Palestin dan Israel selepas tahun 1967 (lihat juga Intifada Pertama).

Ia berlaku ketika Ariel Sharon mengadakan lawatan ke Al-Haram Al-Sharif, yang dilihat oleh rakyat Palestin sebagai amat provokatif; Dan penunjuk perasaan Palestin, melemparkan batu ke polis disebarkan oleh tentera Israel, menggunakan gas pemedih mata dan peluru getah.

Jumlah kematian yang tinggi disebabkan oleh orang awam dan juga pejuang. Israel terlibat dalam tembakan, kereta kebal dan serangan udara, dan menyasarkan pembunuhan manakala rakyat Palestin terlibat dalam pengeboman berani mati, melontar batu, tembakan dan serangan roket. Angka kematian, termasuk kedua-dua pejuang dan orang awam, dianggarkan kira-kira 3,000 rakyat Palestin dan 1,000 rakyat Israel, serta 64 rakyat asing.

Ramai yang menganggap Sidang Kemuncak Sharm el-Sheikh pada 8 Februari 2005 sebagai penamat Intifadah Kedua. Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan Perdana Menteri Israel Ariel Sharon bersetuju bahawa semua puak Palestin akan menghentikan semua tindakan keganasan terhadap semua rakyat Israel di mana-mana, manakala Israel akan menghentikan semua aktiviti ketenteraannya terhadap semua rakyat Palestin di mana-mana. Mereka juga menegaskan komitmen mereka kepada Pelan Hala Tuju untuk proses damai. Sharon juga bersetuju untuk membebaskan 900 tahanan Palestin daripada 7,500 yang ditahan pada masa itu, dan berundur dari Tebing Barat yang telah diduduki semula semasa intifadah.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan casualties tidak disediakan