Mossad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ha-Mossad le-Modi'in ule-Tafkidim Meyuhadim (Hebrew: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים atau Mossad merupakan agensi perisik Israel. Ia bertugas untuk mengumpul dan bertindak berasaskan maklumat risikan dari kesegenap negara-negara yang dianggap mengancam negara Israel, terutamanya jiran-jirannya negara-negara Arab.

Mossad juga boleh disamakan dengan CIA dari Amerika Syarikat atau MI6 dari United Kingdom.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Agensi Perisik Mossad ditubuhkan pada 13 Disember 1949 atas nasihat Reuven Shiloah kepada Perdana Menteri Israel , David Ben-Gurion. Shiloah mahu sebuah institut penyelerasan pusat yang boleh membaiki perkhidmatan keselamatan , menyelaras antara perisik tentera (AMAN) dengan Perkhidmatan keselamatan awam( Shin Bet). Pada Mac 1951, ia telah disusun semula sebagai sebahagian dari jabatan Perdana Menteri dan membuat laporan terus kepada Perdana Menteri. Jumlah kakitangannya sekarang ialah 1200 orang sahaja.

Struktur[sunting | sunting sumber]

Ibu pejabat Mossad terletak di bandar raya Tel Aviv . Mossad adalah sebuah perkhidmatan awam, bukan organisasi tentera. Tetapi kakitangannya pernah bertugas dengan Pasukan Pertahanan Israel. Terdapat 8 jabatan berlainan fungsi di dalamnya.

Perisik diambil dari pelbagai peringkat di luar negara, termasuklah pegawai diplomat dan bukan pegawai tak rasmi. Mereka bertindak dan bergerak seperti CIA. 30 daripada 40 operasinya bergerak di Eropah Timur dan Timur Tengah.

Pegawai perisik lapangan dipanggil Katsas. Sementara Jabatan Operasi Khas dipanggil Metsada atau Kidon. Metsada terlibat dalam pembunuhan tokoh tertentu, operasi separa tentera, sabotaj dan perang saraf.

Perang Saraf sangat berkait dengan pegawai diplomat dan media massa yang dipanggil Jabatan Psikologit Lochamah.

Operasi Profil Tinggi[sunting | sunting sumber]

Mossad sentiasa berusaha meningkatkan reputasi sebagai agensi perisikan terhandal di dunia melebihi CIA , KGB mahupun M16. Taktik penculikan dan pembunuhan selalu digunakan bagi menjaga survival Israel.

Kejayaan operasi[sunting | sunting sumber]