Qadi: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Saiz tidak berubah ,  5 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
k (Bot: Memindahkan 31 pautan interwiki, kini disediakan oleh Wikidata di d:q217029)
Tiada ringkasan suntingan
Qadi selalunya dilantik dari kalangan orang-orang alim (yang mempunyai pengetahuan dalam agama Islam dengan luas) seperti Ustaz, Muallim, Mufti, Sheikhul Islam dan sebagainya. Qadi juga mesti merupakan seorang lelaki Islam yang sudah merdeka dan akhil baligh.
 
Seseorang kadi perlu membuat keputusannya menurut hukum Sharīʿah. Ini termasuk kes seperti yang membabitkan warisan, wakaf, perkahwinan, dan perceraian. Pada asalnya tugas kadi hanya terhad kepada membuat keputusan menjatuhkan hukuman mengenai kes yang dihadapkan kepadanya. Tetapi kemudiannya, ia turut membabitkan pentakbiranpentadbiran harta wakaf, penjagaan anak yatim, dan lain-lain.
 
Pada sebelum abad ke-8 seseorang kadi perlu mahir dalam bidang Al-Qurʾān, Ḥadith, dan ijma (persetujuan masyarakat) sebelum membuat keputusan berdasarkan pengetahuan beliau. Keadaan ini kemudiannya berubah bagi membenarkan seseorang kadi bagi menurut pendapat salah satu dari empat mazhab utama, menurut mazhab yang terbesar yang dipakai di kawasan beliau.
51,622

suntingan

Menu pandu arah