Malindo Air

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Malindo Air
Syarikat Penerbangan Malindo Air
شريکت ڤنربڠن مليندو اير
马印航空
மலின்டோ ஏர்
Malindo Air logo.svg
IATA ICAO Pengenal
OD MXD MALINDO
Ditubuhkan11 September 2012; 9 tahun yang lalu (2012-09-11)[1]
Bermula operasi1 Mei 2013; 8 tahun yang lalu (2013-05-01) (Tarikh Rancangan)
Mac 2013; 8 tahun yang lalu (2013-03) (Tarikh Yang Sebenarnya)
Hab
Hab kedua
Program kesetiaanMalindo Miles
Pesawat38 (jumlah keseluruhan armada untuk masa kini) [4]
Destinasi85 (jumlah keseluruhan destinasi)
70 (tidak termasuk destinasi yang ditamatkan) [4] + 1 Destinasi yang tidak Dijadualkan
Syarikat induk
Ibu pejabatMalaysia Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Orang pentingCaptain Mushafiz bin Mustafa Bakri
PekerjaKira-kira 1,000[6]
Laman webwww.malindoair.com
www.malindoair.com/sg/
Oasis Damansara, Ara Damansara Pejabat Pentadbiran Malindo Air.

Malindo Air, sebuah syarikat penerbangan yang berpengkalan di Petaling Jaya. Ia ialah kerjasama antara National Aerospace & Defense Industries (NADI) (51%), Malaysia dengan Lion Air, Indonesia (49%).[7] Nama "Malindo" berasal daripada nama negara masing masing: Malaysia dan Indonesia.

Malindo Air bercadang untuk memulakan operasi pada 1 Mei 2013 dari terminal baru KLIA2. Walau bagaimanapun, Malindo Air mengawalkan tarikh pelancaran ke pertengahan Mac 2013 dengan destinasi domestik.[8][9] Syarikat penerbangan ini hanya menawarkan tempat duduk kelas ekonomi dan kelas perniagaan.

NADI ialah syarikat baik pulih pesawat (AIROD) yang beroperasi di Subang. PT Lion Group mengendalikan Lion Air untuk operasi Jet dan Wings Air bagi operasi ATR72 turboprop yang berpusat di Jakarta, Indonesia .

Usahasama ini dilakukan kerana Indonesia mempunyai pasaran yang luas dalam industri penerbangan domestik berbanding Malaysia. Ianya bukan sahaja mencatatkan satu lagi sejarah penting dalam industri penerbangan negara tetapi juga mencerminkan hubungan erat antara Malaysia dan Indonesia. Penerbangan ini menawarkan dua kelas tempat duduk iatu 12 kelas perniagaan dan 168 tambang murah. Pesawat ini juga dilengkapi dengan sistem hiburan pesawat terkini pada setiap tempat duduk penumpang.

Akronim MALINDO, menurut Datuk Seri Najib Tun Razak, ialah gabungan indah nama Malaysia dan Indonesia yang mempunyai nilai sejarah yang amat signifikan, memaparkan pertalian sejarah yang sekian lama terjalin antara rakyat kedua-dua negara.[10]

Kuala Lumpur dan Kota Kinabalu di Malaysia akan digunakan sebagai hub penerbangan ke negara-negara ASEAN dan Asia. Bali di Indonesia juga akan dijadikan sebagai hub penerbangan Malindo Air ke Australia. Penumpang dari KLIA2 boleh menggunakan Bali sebagai sambungan penerbangan ke Australia.

Presiden NADI, Tan Sri Ahmad Johan dan Pengarah Presiden P.T. Lion Grup, Rusdi Kirana mengumumkan selepas majlis pertukaran dokumen perjanjian (MoU) dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Palace of the Golden Horses, Sri Kembangan, Selangor pada Selasa 11 September 2012.

Perkhidmatan dijangka beroperasi pada Mei 2013 selepas KLIA 2 siap. Operasi perkhidmatannya seperti syarikat penerbangan premium tetapi harga tiketnya seperti penerbangan kos rendah. Namun ianya dipercepatkan ke Mac 2013, dan memulakan penerbangannya di KLIA kerana pada masa itu KLIA 2 masih lagi belum siap sepenuhnya.

Slogan Syarikat Penerbangan Malindo Air[sunting | sunting sumber]

 • Smarter Way to Travel
  cara perjalanan yang lebih bijak

Pautan Mengenai Malindo Air[sunting | sunting sumber]

www.malindoair.com/about-us

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Kemasukan AirAsia dari Malaysia di kawasan asal Lion Air telah mendorong syarikat penerbangan Indonesia memasuki pasaran Malaysia dengan syarikat penerbangan subsidiari. Anak syarikat AirAsia Indonesia AirAsia, bekerjasama dengan syarikat induknya, berusaha untuk membeli syarikat penerbangan Indonesia Batavia Air untuk mendapatkan pijakan di Indonesia, tetapi kesepakatan itu tidak berhasil kerana komplikasi peraturan dan Batavia Air berakhir muflis. Kesepakatan yang dicuba itu mengakibatkan perang antara Lion Air, syarikat penerbangan tambang murah terbesar di Indonesia, dan AirAsia, syarikat penerbangan tambang rendah terbesar di Asia.

Chandran Rama Muthy, penolong eksekutif peribadi ketua pengarah Lion Air, telah dilantik sebagai CEO Malindo Air. Penerbangan sulung syarikat penerbangan itu mula beroperasi pada 22 Mac 2013.

Untuk laluan jetnya, Malindo Air menyediakan TV peribadi (sistem hiburan dalam penerbangan) di setiap tempat duduk, makanan ringan dan makanan percuma, tempat duduk 402 "dan 605 "untuk kelas ekonomi dan kelas perniagaan masing-masing, dan elaun bagasi percuma 40 kg untuk penumpang Perniagaan dan sama ada 20kg atau 30kg untuk penumpang kelas Ekonomi bergantung pada kategori tiket mereka. Penumpang ekonomi dalam penerbangan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Shah Amanat dan Lapangan Terbang Antarabangsa Shahjalal di Bangladesh menerima elaun bagasi 35 kg. Walau bagaimanapun, tiket kelas Ekonomi syarikat penerbangan yang paling murah tidak mendapat elaun bagasi percuma. [11]

Pada bulan Jun 2015, Malindo menjadi syarikat penerbangan Malaysia pertama yang menawarkan perkhidmatan dalam penerbangan Wi-Fi. [12]

Gabungan kemudahan, perkhidmatan dan tambang kos rendah meletakkan Malindo Air dalam kategori syarikat penerbangan hibrid.

IFE berdasarkan Panasonic eXLite dengan skrin sentuh 9 inci di kelas Ekonomi dan skrin sentuh 11.1 inci di Kelas Perniagaan, mampu memberi isyarat (menggesek, menatal). Makanan penuh disajikan di kelas Perniagaan.

Syarikat penerbangan ini juga telah berkembang pada perkhidmatan turboprop selari, yang memfokuskan terutamanya pada laluan sekunder dalam radius 2 jam dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah. Destinasi perintis merangkumi Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Bharu, penerbangan telah dimulakan pada awal Jun 2013.

Pada awal tahun 2017, syarikat Penerbangan ini dijangka akan menamakan semula Malindo Air menjadi "Batik Air Malaysia" yang akan memberi tumpuan kepada laluan antarabangsa sementara syarikat penerbangan bersekutu, Batik Air melayani laluan domestik di Indonesia. Syarikat penerbangan ini mula menampilkan logo dan warna Batik Air Malaysia di pesawatnya secara beransur-ansur.

Pada tahun 2016 Malindo memulakan perjanjian antara syarikat dengan Turkish Airlines,[13] dan Qatar Airways.[14]

Pada bulan April 2017, Malindo Air menerima sijil Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) sebagai anggota IATA. Syarikat penerbangan ini juga berjaya mengekalkan pendaftaran IOSA, yang sah dari 3 Jun 2018 hingga 3 Jun 2020.

Dalam siaran akhbar rasmi yang dikeluarkan oleh Malindo bertarikh 26 Ogos 2019, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, Pengarah Keselamatan, Keselamatan & Kualiti Thai Lion Air telah diumumkan sebagai CEO baru, menggantikan CEO sekarang yang berkuatkuasa pada 23 September 2019, sementara Chandra Rama Muthy untuk dilantik sebagai Pengarah Strategi Kumpulan, Lion Group. [15]

Data Kod[sunting | sunting sumber]

 • Kod IATA : OD
 • Kod ICAO : MXD
 • Panggilan: Malindo

Destinasi Lion Group[sunting | sunting sumber]


Destinasi Malindo Air (OD)[sunting | sunting sumber]

Malindo Air mengendalikan lebih dari 800 penerbangan setiap minggu di 57 laluan di Malaysia dan di seluruh benua Asia dan Australia. Map Diarkibkan 2020-08-05 di Wayback Machine

Perjanjian Perkongsian Kod[sunting | sunting sumber]

Malindo Air Berkongsi Kod dengan syarikat penerbangan berikut:

Perjanjian Talian Antara[sunting | sunting sumber]

Malindo Air mempunyai Perjanjian Talian Antara dengan syarikat penerbangan berikut:

Pesawat ATR72-600 Malindo Air di Parkir Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang

Berikut ialah Senarai destinasi Malindo Air (pada Mei 2020):

Asia[sunting | sunting sumber]

Asia Barat[sunting | sunting sumber]

Asia Selatan[sunting | sunting sumber]

Asia Tenggara[sunting | sunting sumber]

Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Oceania[sunting | sunting sumber]

Program Penerbangan Kerap[sunting | sunting sumber]

Malindo Miles

Malindo Miles, program penerbangan kerap kami, memperkenalkan facelift dengan ciri baharu yang menanti penumpang. Terdapat beberapa peningkatan fungsi yang diperkenalkan secara progresif dalam beberapa bulan terakhir. Pada masa ini, kami sedang dalam proses membina program eksklusif dengan elemen gaya hidup yang dipenuhi dengan keistimewaan yang akan menjadikan perjalanan anda lebih bermanfaat. Sebagai ahli, anda akan memperoleh batu (miles) sepanjang terbang dengan Syarikat Penerbangan Malindo Air dan menikmati faedah tambahan bergantung pada tahap yang anda gunakan - Perak, Emas atau Platinum.

Ada banyak lagi! Dengan program yang dirombak baru, anda kini mempunyai kemampuan untuk menukar mata (point) menjadi batu (miles) dengan rakan kongsi kami, bayangkan anda akan mendapat penerbangan percuma dengan setiap perbelanjaan yang anda jalani. Apakah bahagian yang terbaik? Kami masih berkembang dan berkembang, jadi nantikan kami akan melancarkan rangkaian ciri tambahan untuk program kami. Di samping itu, anda juga akan terus menikmati persembahan oleh rakan kongsi kami. Keahlian ialah percuma. Cukup log masuk ke Malindo Miles dan daftar pintu masuk anda untuk menebus penerbangan percuma.[89]

Pesawat[sunting | sunting sumber]

Syarikat induk Malindo Air, Lion Air bercadang untuk memulakan operasi dengan 12 pesawat Boeing 737-900ER.[90] Syarikat merancang untuk meningkatkan jumlah pesawat kepada 100 dalam masa sepuluh tahun. Seperti pada Disember 2014, pesawat Malindo Air terdiri daripada pesawat berikut dengan purata umur 5 bulan:[91]

Pesawat Malindo Air
Pesawat Jumlah Tempahan Penumpang Nota
J Y Jumlah
ATR 72-600 3 3 - 72 72 Penghantaran bermula Mei 2013
Boeing 737-900ER 6 18 12 168 180
Boeing 737-800 2 - 12 148 160 Penghantaran bermula Oktober 2014
Jumlah 11 21

Armada[sunting | sunting sumber]

dengan Rekaan yang Serupa dengan Lion Air

[92]

Pesawat Malindo Air ATR 72-600 hendak Mendarat di Lapangan Terbang Sultan Iskandar Muda, Banda Aceh, Aceh

Sejak dari April 2020, armada Malindo Air terdiri daripada pesawat berikut:[4][93]

Armada Malindo Air
Pesawat Dalam Perkhidmatan Tempahan Penumpang Nota
C Y Total
ATR 72-600 13 72 72
2 disewa ke Royal Brunei Airlines dan dikendalikan sebagai RB Link.
Boeing 737-800 17 12 150 162
Boeing 737-900ER 6 12 168 180
Total 38

Galeri Armada Syarikat Penerbangan Malindo Air (OD)[sunting | sunting sumber]

Insiden dan kemalangan[sunting | sunting sumber]

 • 19 April 2018 - Malindo Air Boeing 737-900ER terbang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan di Kathmandu ke Kuala Lumpur menyusuri landasan di Kathmandu setelah kelajuan tinggi tolak ditolak. Pesawat berhenti di rumput 250 kaki (75 meter) melewati hujung landasan. Semua 132 penumpang dan tujuh anak kapal melarikan diri dari kecederaan. Kerosakan pada pesawat kecil dan lapangan terbang ditutup selama 12 jam untuk dipindahkan. Krew penerbangan memilih untuk membatalkan lepas landas kerana amaran yang menunjukkan pesawat tidak dikonfigurasi dengan betul. [95][96]
 • Pada 20 Jun 2019, Malindo Air Flight 301, sebuah Boeing 737-8GP (WL) (pendaftaran 9M-LCK) dari Bandung ke Kuala Lumpur, membuat lawatan landasan di Lapangan Terbang Husein Sastranegara sejurus sebelum berlepas. Tiada kematian.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "PM launches new low-cost airline Malindo Airways". theStar online. 2012-09-11. Dicapai pada 2012-11-03.
 2. ^ http://www.thesundaily.my/news/703160[pautan mati kekal]
 3. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-06-12. Dicapai pada 2013-06-08.
 4. ^ a b c "Airline Insight: Malindo Air – Blue Swan Daily". blueswandaily.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 7 August 2018.
 5. ^ Ragananthini, V. (2 February 2017). "Nadi cuts stake in Malindo Air, CEO now a major shareholder". The Sun Daily. Dicapai pada 7 November 2017.
 6. ^ Vethasalam, Ragananthini (31 Oktober 2020). "2,000 Malindo employees sign off today with farewell wishes on social media". The Malaysian Insight (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 1 November 2020.
 7. ^ Lion Air
 8. ^ "Malindo Air brings forward operations date to mid-March". theStar online. 2012-11-02. Dicapai pada 2012-11-03.
 9. ^ "Obral Tiket Murah Meriah, Malindo Air Mulai Terbang 20 Maret". March 16, 2013.
 10. ^ Malindo Airways Tawar, Penerbangan Tambang Murah Baru.
 11. ^ "Baggage". http://flymalindo.com/. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-08-05. Dicapai pada 2020-05-30. External link in |website= (bantuan)
 12. ^ "Malindo offers in-flight WiFi". Thestar.com.my. 4 June 2015. Dicapai pada 7 November 2017.
 13. ^ "Malindo Air,Turkish Airlines announce interline partnership". Thestar.com.my. 18 June 2016. Dicapai pada 18 June 2016.
 14. ^ "Malindo Air inks new partnership with Qatar Airways". TheStar.com.my. 21 July 2016. Dicapai pada 22 July 2016.
 15. ^ "Malindo Air,appoints new CEO". http://flymalindo.com/. 26 August 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-08-05. Dicapai pada 29 August 2019. External link in |publisher= (bantuan)
 16. ^ 2016, UBM (UK) Ltd. "Batik Air / Malindo Air plans codeshare service from Dec 2016". Routesonline. Dicapai pada 2016-11-28.CS1 maint: numeric names: authors list (link)
 17. ^ a b "Malindo / Turkish Airlines launches codeshare partnership from Sep 2017". Routesonline. Dicapai pada 2018-06-20.
 18. ^ a b c by Malindoair (2017-08-21). "Malindo Air And Ana Firmed New Interline Partnership". http://flymalindo.com/. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-08-05. Dicapai pada 2018-06-20. External link in |publisher= (bantuan)
 19. ^ http://economytraveller.com/malindo-air-adds-etihad-new-interline-partner/
 20. ^ "INTERLINE AND CODESHARE TRAVEL". Pakistan International Airlines.
 21. ^ "Malindo goes global".
 22. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/241728/malindo-air-ends-ahmedabad-service-in-late-june-2014/
 23. ^ http://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/09/22/malindo-to-launch-klamritsar-flights/
 24. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275881/malindo-plans-bangalore-launch-in-late-dec-2017/
 25. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280673/malindo-air-adds-kolkata-service-from-late-oct-2018/
 26. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/283007/malindo-air-ns19-international-service-changes-as-of-18feb19/
 27. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/252063/malindo-air-ends-visakhapatnam-service-in-feb-2016/
 28. ^ https://web.archive.org/web/20150406220352/http://indo-aviation.com/2014/12/17/februari-malindo-air-luncurkan-rute-kuala-lumpur-kathmandu/
 29. ^ http://airlineroute.net/2016/01/12/od-lhe-mar16/
 30. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/277420/malindo-air-adds-new-indonesia-service-from-march-2018/
 31. ^ https://www.flightradar24.com/data/aircraft/9m-lnh
 32. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/275899/malindo-air-schedules-cambodia-launch-in-dec-2017/
 33. ^ https://www.anna.aero/2014/10/22/malindo-air-adds-two-new-routes-from-ipoh/
 34. ^ https://www.malindoair.com/news-events/2019/04/03/MALINDO-AIR-COMMENCES-FIRST-FLIGHT-FROM-JOHOR-BAHRU-TO-GUANGZHOU-CHINA
 35. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279358/malindo-air-schedules-additional-charter-routes-to-china-in-july-2018/
 36. ^ https://www.anna.aero/2014/10/22/malindo-air-adds-two-new-routes-from-ipoh/
 37. ^ https://www.anna.aero/2016/05/17/malindo-air-jets-off-johor-bahru/
 38. ^ https://www.webintravel.com/malindo-air-takes-battle-domestic-skies-subang-firefly-unfazed/
 39. ^ http://www.astroawani.com/berita-bisnes/malindo-air-lancar-penerbangan-terus-dari-surat-thani-thailand-ke-kota-bharu-185833
 40. ^ https://www.anna.aero/2016/05/17/malindo-air-jets-off-johor-bahru/
 41. ^ http://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/09/22/malindo-to-launch-klamritsar-flights/
 42. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/267218/malindo-air-adds-kuala-lumpur-miri-service-from-july-2016/
 43. ^ http://www.mavcom.my/en/2016/09/22/grant-air-traffic-rights-malindo-air-services-kuala-lumpur-phuket/
 44. ^ http://www.mavcom.my/en/2016/09/22/grant-air-traffic-rights-malindo-air-services-kuala-lumpur-phuket/
 45. ^ https://www.malindoair.com/news-events/2020/08/04/MALINDO-AIR-TO-RESUME-MALAYSIA-SINGAPORE-FLIGHTS-ON-19--AUGUST-2020
 46. ^ https://www.webintravel.com/malindo-air-takes-battle-domestic-skies-subang-firefly-unfazed/
 47. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273486/malindo-air-schedules-labuan-taipei-charters-in-3q17/
 48. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279452/malindo-air-adds-scheduled-labuan-flights-from-aug-2018/
 49. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/278564/malindo-air-adds-new-langkawi-china-routes-from-may-2018/
 50. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/267218/malindo-air-adds-kuala-lumpur-miri-service-from-july-2016/
 51. ^ https://www.malindoair.com/promo/Hello-Sandakan
 52. ^ https://www.malindoair.com/promo/Hello-Tawau
 53. ^ http://www.mavcom.my/en/2016/09/22/grant-air-traffic-rights-malindo-air-services-kuala-lumpur-phuket/
 54. ^ http://www.mavcom.my/en/2016/09/22/grant-air-traffic-rights-malindo-air-services-kuala-lumpur-phuket/
 55. ^ http://www.astroawani.com/berita-bisnes/malindo-air-lancar-penerbangan-terus-dari-surat-thani-thailand-ke-kota-bharu-185833
 56. ^ https://www.malindoair.com/news-events/2020/08/04/MALINDO-AIR-TO-RESUME-MALAYSIA-SINGAPORE-FLIGHTS-ON-19--AUGUST-2020
 57. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/286967/malindo-air-adds-da-nang-from-nov-2019/
 58. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/267935/malindo-air-outlines-new-international-routes-aug-oct-2016/
 59. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273458/malindo-air-outlines-china-scheduled-charters-in-3q17/
 60. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273458/malindo-air-outlines-china-scheduled-charters-in-3q17/
 61. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270874/malindo-air-adds-various-china-charters-in-1q17/
 62. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273458/malindo-air-outlines-china-scheduled-charters-in-3q17/
 63. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270874/malindo-air-adds-various-china-charters-in-1q17/
 64. ^ https://www.malindoair.com/news-events/2019/04/03/MALINDO-AIR-COMMENCES-FIRST-FLIGHT-FROM-JOHOR-BAHRU-TO-GUANGZHOU-CHINA
 65. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270351/malindo-air-files-guiyang-schedule-from-dec-2016/
 66. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/279358/malindo-air-schedules-additional-charter-routes-to-china-in-july-2018/
 67. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/271092/malindo-plans-new-chinese-routes-in-mar-2017/
 68. ^ http://english.astroawani.com/business-news/malindo-air-introduces-daily-services-hong-kong-88529
 69. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/278564/malindo-air-adds-new-langkawi-china-routes-from-may-2018/
 70. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270874/malindo-air-adds-various-china-charters-in-1q17/
 71. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280047/malindo-air-adds-nanning-service-from-august-2018/
 72. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270874/malindo-air-adds-various-china-charters-in-1q17/
 73. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273458/malindo-air-outlines-china-scheduled-charters-in-3q17/
 74. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270874/malindo-air-adds-various-china-charters-in-1q17/
 75. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/267286/malindo-air-plans-wuhan-service-from-late-june-2016/
 76. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270874/malindo-air-adds-various-china-charters-in-1q17/
 77. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273458/malindo-air-outlines-china-scheduled-charters-in-3q17/
 78. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273458/malindo-air-outlines-china-scheduled-charters-in-3q17/
 79. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270874/malindo-air-adds-various-china-charters-in-1q17/
 80. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/287810/malindo-air-resumes-sapporo-service-in-1q20/
 81. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/268162/malindo-air-schedules-tokyo-charters-in-aug-2016/?highlight=malindo%20air
 82. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/273486/malindo-air-schedules-labuan-taipei-charters-in-3q17/
 83. ^ https://www.adelaideairport.com.au/corporate/wp-content/uploads/2019/03/nr-Malindo-Air-2-AL.pdf
 84. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/271614/malindo-air-files-brisbane-preliminary-schedule-in-2q17/
 85. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270216/malindo-air-files-christmas-island-charter-schedule-from-dec-2016/
 86. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/277887/malindo-air-files-melbourne-june-2018-launch/&hl=en-ID&tg=270&tk=9292093249424365260[pautan mati kekal]
 87. ^ http://airlineroute.net/2015/10/05/od-per-w15update4/
 88. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/285140/malindo-air-nw19-sydney-aircraft-changes/
 89. ^ https://www.malindomiles.com/inspirenetz/app/
 90. ^ "Malindo Air Datangkan Pesawat B737 Produksi ke-7.500 Dari Boeing". March 21, 2013.
 91. ^ Malindo Air fleet list at planespotters.net
 92. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armada_utama_Malindo_Air_(OD).jpg
 93. ^ "Malindo Air Fleet Details and History". planespotters.net. 23 August 2018. Dicapai pada 23 August 2018.
 94. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armada_utama_Malindo_Air_(OD).jpg
 95. ^ "Incident: Batik Malaysia B739 at Kathmandu on Apr 19th 2018, rejected takeoff due to takeoff config warning results in overrun". avherald.com. Dicapai pada 6 May 2018.
 96. ^ https://www.nst.com.my/world/2018/04/359502/chaos-kathmandu-airport-following-malindo-air-incident

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]