Transit aliran deras

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Metro)
Lompat ke: pandu arah, cari
Rencana ini ialah mengenai Metro. Untuk akhbar harian tabloid petang berbahasa Melayu di Malaysia, sila lihat Harian Metro.
New York City Subway adalah sistem transit aliran deras terbesar di dunia berdasarkan panjang laluan dan bilangan stesen.

Sistem Transit aliran deras[1], bawah tanah, laluan bawah tanah, aliran ringan, metro atau metropolitan railway adalah kereta api penumpang elektrik di kawasan bandar, dengan muatan dan kekerapan yang tinggi, serta pemisahan gred daripada lalu lintas yang lain.[2][3] Sistem transit aliran deras kebiasaannya terletak sama ada di terowong bawah tanah atau di landasan struktur bertingkat di atas aras tanah. Di luar kawasan bandar, laluan transit aliran deras ini berkemungkin besar beroperasi di aras tanah dengan laluan berasingan.

Sistem transit aliran deras yang pertama adalah London Underground yang dibuka pada 1863.[4] Dua cara utama yang terowong laluan bawah tanah dibina ialah melalui potong dan tutup serta penggerekan.[5] Lebih daripada 160 buah bandar raya mempunyai sistem transit aliran deras yang jumlahnya melebihi 8,000 km (5,000 mi) landasan dan 7,000 buah stesen.[6] Dua puluh lima bandar raya sedang membina sistem baru.

Terminalogi[sunting | sunting sumber]

Di kebanyakan kawasan di dunia, sistem ini dikenali sebagai "metro", manakala di London, ia dipanggil "bawah tanah". Sebaliknya, di kebanyakan kawasan di Amerika Utara dan di Glasgow, Scotland, sistem ini dikenali sebagai "laluan bawah tanah".

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Terowong dasar laut pilihan Malaysia-Singapura.
  2. ^ "Rapid transit". Merriam-Webster. Dicapai pada 2008-02-27. ; "Metro". International Association of Public Transport. Dicapai pada 2008-02-27. 
  3. ^ "Glossary of Transit Terminology". American Public Transportation Association. Dicapai pada 2008-02-27. 
  4. ^ "London, England, United Kingdom". National Geographic. Dicapai pada 2006-10-13. 
  5. ^ Subway. World Book. ISBN 0-7166-0104-4. 
  6. ^ "Senarai Metro Dunia". Dicapai pada 2006-12-04. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]