Laluan Ampang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Laluan Sri Petaling)
Lompat ke: pandu arah, cari
LRT Laluan Ampang & LRT Laluan Sri Petaling
Rapid KL Logo.svg
Ampang LRT train for Ampang Line & Sri Petaling Line.png
Tren aliran ringan binaan CSR Zhouzou di stesen Awan Besar.
Umum
Jenis Transit aliran ringan
Sistem Pengangkutan rel transit berkapasiti sederhana
Status Beroperasi
Lokasi Lembah Klang
Terminal Mula: Sentul Timur
Akhir: Putra Heights & Ampang
Stesen 36 & 2 simpanan [2]
Perkhidmatan i) Sentul Timur - Ampang
ii) Sentul Timur - Putra Heights
Penumpang harian 172,080 (2015)
Penumpang 62.089 million (2015)[1]
( 1.8%)
Nombor aliran  3  (Jingga) &  4  (Merah hati)
Laman sesawang Rapid Rail
Operasi
Dibuka Disember 16, 1996; 20 tahun yang lalu (1996-12-16)
Sambungan terakhir Jun 30, 2016; 17 bulan yang lalu (2016-06-30)
Pemilik Prasarana Malaysia
Pengendali Rapid Rail
Ciri Tinggi dan pada gred
Depot Ampang Depot &
Kuala Sungai Baru Depot
Stok kereta api CSR Zhuzhou LRV
35 [3] six-car trainsets
Lebar: 2.65 m (8 ft 8 in)
Panjang: 84.0 m (275.6 ft)
Rolling stocks formation
Teknikal
Panjang aliran 45.1 km (28.0 mi)
Tolok landasan 1,435 mm (4 kaki 8 12 in) tolok piawai
Pengelektrikan Rel ketiga
Kelajuan operasi 60 km/h (37 mph)
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Laluan Ampang ialah salah satu dari dua jenis transit aliran ringan dalam rangkaian Sistem Transit Rel Lembah Klang yang dikendalikan oleh Rapid Rail, di samping Laluan Kelana Jaya.

Laluan ini terdiri dari dua laluan utama iaitu

 • Sentul Timur ke Putra Height
 • Chan Sow Lin ke Ampang

Sistem ini pernah diberi nama-nama yang berbeza sepanjang masa perkhidmatannya. Mula-mulanya dikenali sebagai STAR iaitu (Sistem Transit Aliran Ringan) STAR LRT atau STAR Line, nama sistem ini ditukar lagi pada tahun 2005 untuk merujuk kepada dua cabang sistem ini: Aliran Sri Petaling/Ampang. Pada bulan April 2007, seluruh sistem dinamakan semula menjadi Laluan Ampang sebagai satu aliran am tanpa nama-nama rasmi bagi kedua-dua cabang tersebut. Dengan pembukaan stesen baru hingga ke Putra Heights, Rapid Rail telah menukar modus operandi dengan memberi keutamaan kepada Laluan Sri Petaling sebagai laluan utama dan menjadikan Laluan Ampang sebagai laluan pengantara.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Laluan Ampang terdiri daripada dua laluan yang panjangnya sejumlah 27 kilometer yang bermula di dua stesen berlainan di kawasan selatan, kemudian bertemu di sebuah stesen pertukaran dan tamat di stesen yang sama di utara. Laluan Ampang-Sentul Timur bermula di stesen terminus Ampang, manakala laluan Sri Petaling-Sentul Timur bermula di stesen Sri Petaling. Kedua-dua laluan bertemu di stesen pertukaran Chan Sow Lin; laluan yang bergabung ini kemudian menghala ke utara, lalu berhenti di Sentul Timur. Laluan Ampang-Sultan Ismail merupakan fasa yang pertama sistem ini untuk dibuka, pada 16 Disember 1996, diikuti oleh bahagian kedua dari stesen Chan Sow Lin ke stesen Sri Petaling bermula 11 Julai 1998, terutamanya bagi memudahkan perjalanan ke Kompleks Sukan Negara ketika Sukan Komanwel 1998 melalui stesen Bukit Jalil. Fasa terakhir di antara stesen Sultan Ismail dan Sentul Timur dibuka pada 6 Disember 1998.

Laluan di antara stesen Plaza Rakyat ke stesen Sentul Timur terletak pada jejambat, termasuklah bahagian di antara stesen Bandaraya ke stesen Titiwangsa yang melalui sepanjang Sungai Gombak. Bahagian Chan Sow Lin-Ampang pula kebanyakannya terletak di daratan, manakala bahagian Chan Sow Lin-Plaza Rakyat dan bahagian Sri Petaling-Chan Sow Lin menggunakan gabungan landasan-landasan di tanah dan di jejambat. Di sepanjang sistem ini tiada laluan bawah tanah.

Sistem ini merangkumi 25 stesen kesemuanya: 11 di sepanjang laluan Chan Sow Lin-Sentul Timur, tujuh di sepanjang laluan Ampang-Chan Sow Lin dan tujuh di sepanjang laluan Sri Petaling-Chan Sow Lin. Depoh servis dan depot tren utama bagi sistem ini terletak sebelum stesen terminus Ampang dan di hujung laluan yang menghala ke Ampang. Depoh tren sekunder terletak selepas stesen Sri Petaling.

Tidak seperti laluan-laluan rel bertolok meter yang mengelilingi negara, rel Laluan Ampang bertolok piawai, menjadikannya sistem rel pertama di negara yang memakai tolok piawai. Bahagian di antara Ampang-Chan Sow Lin-Plaza Rakyat dan Chan Sow Lin-Salak Selatan pernah dijadikan sebahagian rangkaian Malayan Railways (cabang Ampang/Jalan Sultan) yang ditutup pada 1960-an (di antara stesen Chan Sow Lin dan Plaza Rakyat) dan awal 1990-an (bahagian rel yang tinggal).

Stesen-stesen[sunting | sunting sumber]

Laluan Sri Petaling[sunting | sunting sumber]

Nombor stesen Nama stesen Jenis platform Pertukaran/Nota
 SP1  Sentul Timur Terminal
 SP2  Sentul Sisi
 SP3  MR11  Titiwangsa Sisi Stesen pertukaran ke KL Monorail.
 SP4  PWTC Sisi
 SP5  Sultan Ismail Sisi
 SP6  Bandaraya Sisi
 SP7  KJ13  Masjid Jamek Sisi Stesen pertukaran ke Laluan Kelana Jaya.
 SP8  Plaza Rakyat Sisi
 SP9  MR4  Hang Tuah Sisi Pertukaran ke KL Monorail.
 SP10  Pudu Sisi
 SP11  AG1  Chan Sow Lin Tengah Pertukaran di Platform 1B & 2B untuk  AG8  Ampang.
 SP12  Cheras Sisi
 SP13  Salak Selatan Sisi
 SP14  Bandar Tun Razak Sisi
 SP15  Bandar Tasik Selatan Tengah Stesen pertukaran ke KTM Komuter dan ERL.
 SP16  Sungai Besi Sisi
 SP17  Bukit Jalil Sisi
 SP18  Sri Petaling Sisi
 SP19  Awan Besar Tengah
 SP20  Muhibbah Sisi
 SP21  Alam Sutera Sisi
 SP22  Kinrara BK5 Sisi
 SP23  stesen akan datang Sisi Ditangguhkan, stesen ini akan dibina pada masa depan.
 SP24  IOI Puchong Jaya Sisi
 SP25  Pusat Bandar Puchong Sisi
 SP26  Taman Perindustrian Puchong Sisi
 SP27  Bandar Puteri Tengah
 SP28  Puchong Perdana Sisi
 SP29  Puchong Prima Sisi
 SP30  stesen akan datang Kampung Sri Aman Tengah Ditangguhkan, stesen ini akan dibina pada masa depan.
 SP31  KJ37  Putra Heights Terminal Pertukaran antara platform ke Laluan Kelana Jaya.

Tren baru enam gerabak CSR Zhuzhou digunakan untuk perkhidmatan diantara stesen Sri Petaling dan Putra Heights sehingga 16 Julai 2016. Penumpang tidak perlu menukar platform semenjak perkhidmatan penuh dilancarkan pada 17 Julai 2016.[4][5] Bermula 17 Julai 2016, stesen Putra Heights akan menjadi stesen terminal untuk perkhidmatan penuh antara Sentul Timur dan stesen ini, yang menggunakan tren baru enam gerabak.

Laluan Ampang[sunting | sunting sumber]

Stesen Chan Sow Lin adalah stesen pertukaran antara kedua-dua cabang ke Ampang dan Sri Petaling. Laluan ke stesen Ampang merangkumi tujuh buah stesen yang menuju ke arah timur Lembah Klang:

Nombor Stesen Nama Stesen Jenis Platform Pertukaran/Nota
 AG1  SP11  Chan Sow Lin Tengah Pertukaran di Platform 2A ke  SP31  Putra Heights dan Platform 1A ke  SP1  Sentul Timur
 AG2  Miharja Sisi
 AG3  Maluri Sisi Pertukaran ke Laluan Sungai Buloh - Kajang.
 AG4  Pandan Jaya Sisi
 AG5  Pandan Indah Sisi
 AG6  Cempaka Sisi
 AG7  Cahaya Sisi
 AG8  Ampang Terminal

Pertukaran[sunting | sunting sumber]

Sejak pelancarannya, Laluan Ampang pernah dicadangkan untuk merangkumi bentuk-bentuk perhubungan dengan sistem rel lain di rantau Lembah Klang. Apabila STAR Line dilancarkan pada tahun 1996, stesen Bandaraya menjadi stesen STAR pertama yang ditetapkan sebagai stesen penyepaduan yang berhubung dengan stesen Komuter Bank Negara, sebuah stesen KTM Komuter yang terletak beratus-ratus meter jauhnya. Setelah lengkapnya bahagian Sri Petaling-Chan Sow Lin, stesen Bandar Tasik Selatan dibuka sebagai pertukaran yang lebih bersepadu antara aliran STAR dan KTM Komuter. Aliran ini kemudian merangkumi perhubungan dengan perkhidmatan PUTRA LRT, ERL dan KL Monorail pada tahun-tahun berikutnya. Sistem ini kini mempunyai sejumlah lima buah stesen yang berhubung dengan sistem rel yang lain.

Laluan Ampang ialah satu-satunya sistem rel dalam rangkaian transit rel Kuala Lumpur yang tidak berhenti di dalam datu berdekatan KL Sentral.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

 • 13 November 1992 – Sistem Transit Aliran Ringan Sdn Bhd (STAR LRT) diperbadankan unruk melaksanakan projek LRT pertama di Kuala Lumpur.
 • 22 Disember 1992 – Persetujuan francais antara kerajaan Malaysia dan STAR LRT ditandatangani bagi pembangunan, milikan dan pengendalian sistem LRT.
 • 30 Ogos 1994 – Kerja-kerja pembinaan projek dimulakan secara rasmi.
 • 16 Disember 1996 – Fasa 1 antara stesen-stesen Ampang dan Sultan Ismail memulakan operasinya.
 • 11 Julai 1998 – Laluan cabang dari stesen Chan Sow Lin ke stesen Sri Petaling memulakan operasinya. Cabang ini membentuk sebahagian daripada aliran Sentul Timur-Sri Petaling.
 • 6 Disember 1998 – Sambungan dari stesen Sultan Ismail ke stesen Sentul Timur dimulakan operasinya.
 • 1 September 2002 – Syarikat Prasarana Negara Berhad (SPNB) mengambil alih milikan dan pengendalian STAR LRT di bawah fasa pertama langkah penstrukturan semula pengangkutan awam di Kuala Lumpur. SPNB menamakan semula sistem ini sebagai STARline.
 • November 2004 – Pengendalian STARline diambil alih oleh RapidKL. Milikan aset-aset kekal dengan SPNB.
 • 19 Julai 2005 – RapidKL mengumumkan bahawa kedua-dua aliran STARline dinamakan semula sebagai Aliran Ampang dan Sri Petaling. Segala papan tanda berkenaan akan ditukar menjelang tahun 2006.
 • 28 Nowember 2011 – Tiket Aliran Ampang, Aliran Kelana Jaya dan KL Monorail diganti sepenuhnya dengan token perjalanan, membolehkan penumpang bertukar tren tanpa membeli tiket dua kali.
 • 21 Oktober 2014 – SPNB akan membeli 50 set tren enam gerabak baharu atau kenderaan rel ringan (LRV) berharga RM990 juta daripada syarikat CSR ZELC dari China dan dijangka tiba hujung tahun 2014. Tren itu akan beroperasi secara berperingkat mulai Oktober 2015.
 • Disember 2014 − Perkhidmatan Aliran Ampang ke Bandar Kinara kini beroperasi.

Kemalangan[sunting | sunting sumber]

 • 27 Oktober 2006 – Tren LRT enam koc yang tiba dari Ampang melampaui hujung rel jejambat di stesen Sentul Timur, menyebabkan separuh hadapan koc pertama berayun-ayun di udara kira-kira 25m dari aras tanah.
 • 25 September 2008 – Enam orang tercedera apabila tren yang dinaiki mereka berlanggar dengan sebuah lagi tren berhampiran stesen Bukit Jalil. Dipercayai bahawa tren pertama tiba-tiba berhenti 200 meter dari stesen sebelum dihentak oleh sebuah lagi trek atas landasan yang sama, menyebabkan perkhidmatan LRT tergendala sepanjang hari sehingga pulih pada hari keesokannya.[6]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan dari[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]